Door: Team Mensenlinq in Rouw

Afscheidsboerderij It Stee fan ôfskie in Burgum: een bijzondere plek met meerwaarde.

Van onze partners: Meer dan zomaar een afscheidsboerderij; een troostend onderdak waar vrijheid en ruimte geboden wordt aan nabestaanden om te rouwen, samen te zijn en creatief uiting te geven aan het verdriet. Dat typeert It Stee fan ôfskie van uitvaartonderneemster Sjoerdtje de Haan. De sfeervolle boerderij in Burgum, vormt inmiddels al twee jaar een bijzondere plek voor families als het moment van afscheid aangebroken is.

Sjoerdtje vertelt vol warm enthousiasme over haar afscheidsboerderij. Het idee ontstond tijdens haar werk als uitvaartleidster (Sjoerdtje is al bijna 15 jaar met haar eigen onderneming actief in uitvaartzorg, red.) . ‘Ik merkte dat er nog zoveel te geven en te bieden was aan nabestaanden in de periode rondom de uitvaart. Eigenlijk is It Stee fan ôfskie een logisch vervolg op wat ik tijdens mijn werk ervaren, gemist en meegemaakt heb’. Sjoerdtje doelt o.a. op mogelijkheid voor families om in de periode voorafgaande aan de uitvaart van een dierbare zonder belemmeringen bij elkaar te kunnen zijn. De gedachte achter de uitvaartzorg, zoals Sjoerdtje en haar collega’s Riek, Anneke en Roel bieden, is in samenwerking met de nabestaanden de mogelijkheden creëren voor een goed afscheid. En bij ons is hier alle ruimte en tijd voor, of het nu deelname aan de laatste verzorging is of de kist beschilderen, zelf het complete draaiboek uitvoeren op de uitvaart enz.; wij denken mee en faciliteren dit.

FAMILIES KOMEN SAMEN

In de boerderij is een fijne familiekamer aanwezig met een lounge- en eethoek, een open keuken en directe toegang tot de opbaarkamers. Een sfeervolle, warme, ruimte om als familie te gebruiken in de voorbereiding naar het afscheid. ‘Families komen er samen en krijgen er de ruimte om deze periode -op de manier zoals zij willen- door te maken en te beleven. Het is hun afscheid, wat willen zij doen om uiting te geven aan hun gevoelens? Het mag en kan in de afscheidsboerderij’. De reacties van families, die sinds de opening van de afscheidsboerderij in 2019, gebruik hebben gemaakt van de locatie, zijn zonder uitzondering warm en positief. ‘Ik ben er trots op dat ik met It Stee fan ôfskie hen die ruimte kan bieden’, aldus Sjoerdtje.

LEZINGEN EN WORKSHOPS

De boerderij is het voormalige cultureel centrum van Burgum. Sjoerdtje trok 15 maanden uit voor de verbouwing en maakte er een afscheidsboerderij van waar naast ruimte voor het afscheid ook tentoonstellingen, lezingen en creatieve workshops gegeven worden. ‘Vanwege de coronamaatregelen hebben deze activiteiten op een laag pitje gestaan, maar we beginnen nu weer met bijvoorbeeld een workshop kerstrouwstukken maken in november, er staan weer lezingen in de planning en op 11 december a.s. vindt de allereerste Betinkdei (gedenkdag) plaats in de boerderij’.

It Stee fan ôfskie Schoolstraat 102 9251 ED Burgum

Op zaterdag 11 december a.s. organiseert Sjoerdtje de Haan de allereerste Betinkdei in It Stee fan ôfskie. Een dag die in teken staat van herdenken en het noemen van je verloren naaste…. Er zijn gedurende de dag stiltemomenten, er is muziek op aanvraag en er is ruimte om creatief gedenken via activiteiten op de workshopzolder. Bekend uitvaartspreker Jan van der Meer geeft een lezing over verlies. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Op de website van It Stee fan ôfskie is meer informatie te vinden.

Tekst: Cick Geers. Geplaatst 29-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws First Blood-acteur Brian Dennehy overleden

De Amerikaanse acteur Brian Dennehy is overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt op Twitter. Dennehy stierf een natuurlijke dood. Hij is 81 jaar geworden.

Nieuws Corine Spier, eerste Nederlandse Miss World, overleden

Corine Spier-Rottschäfer, de eerste Nederlandse vrouw die ooit werd uitgeroepen tot Miss World, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie aan persbureau ANP laten weten. Zij is niet aan de gevolgen van corona gestorven.

Nieuws Kunstenaar Ulay overleden; ‘hij zette performance op de kaart’

De Duitse experimentele performancekunstenaar Ulay is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Ulay, een pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen, was voornamelijk bekend door zijn relatie met kunstenares Marina Abramovic en de werken die hij met haar maakte.

Rouw Het leven kan zomaar anders gaan.

Pasen viel dat jaar begin april. Je voelde de kracht van de zon toenemen in de frisse lucht van de lente. Het gezin van vijf (vader, moeder en drie kinderen) had de feestdagen doorgebracht met de familie. Het was gezellig geweest.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

Voorbereiden op later Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.