Terug
Rouw

Afscheidsboerderij It Stee fan ôfskie in Burgum: een bijzondere plek met meerwaarde.

Van onze partners: Meer dan zomaar een afscheidsboerderij; een troostend onderdak waar vrijheid en ruimte geboden wordt aan nabestaanden om te rouwen, samen te zijn en creatief uiting te geven aan het verdriet. Dat typeert It Stee fan ôfskie van uitvaartonderneemster Sjoerdtje de Haan. De sfeervolle boerderij in Burgum, vormt inmiddels al twee jaar een bijzondere plek voor families als het moment van afscheid aangebroken is.

Sjoerdtje vertelt vol warm enthousiasme over haar afscheidsboerderij. Het idee ontstond tijdens haar werk als uitvaartleidster (Sjoerdtje is al bijna 15 jaar met haar eigen onderneming actief in uitvaartzorg, red.) . ‘Ik merkte dat er nog zoveel te geven en te bieden was aan nabestaanden in de periode rondom de uitvaart. Eigenlijk is It Stee fan ôfskie een logisch vervolg op wat ik tijdens mijn werk ervaren, gemist en meegemaakt heb’. Sjoerdtje doelt o.a. op mogelijkheid voor families om in de periode voorafgaande aan de uitvaart van een dierbare zonder belemmeringen bij elkaar te kunnen zijn. De gedachte achter de uitvaartzorg, zoals Sjoerdtje en haar collega’s Riek, Anneke en Roel bieden, is in samenwerking met de nabestaanden de mogelijkheden creëren voor een goed afscheid. En bij ons is hier alle ruimte en tijd voor, of het nu deelname aan de laatste verzorging is of de kist beschilderen, zelf het complete draaiboek uitvoeren op de uitvaart enz.; wij denken mee en faciliteren dit.

FAMILIES KOMEN SAMEN

In de boerderij is een fijne familiekamer aanwezig met een lounge- en eethoek, een open keuken en directe toegang tot de opbaarkamers. Een sfeervolle, warme, ruimte om als familie te gebruiken in de voorbereiding naar het afscheid. ‘Families komen er samen en krijgen er de ruimte om deze periode -op de manier zoals zij willen- door te maken en te beleven. Het is hun afscheid, wat willen zij doen om uiting te geven aan hun gevoelens? Het mag en kan in de afscheidsboerderij’. De reacties van families, die sinds de opening van de afscheidsboerderij in 2019, gebruik hebben gemaakt van de locatie, zijn zonder uitzondering warm en positief. ‘Ik ben er trots op dat ik met It Stee fan ôfskie hen die ruimte kan bieden’, aldus Sjoerdtje.

LEZINGEN EN WORKSHOPS

De boerderij is het voormalige cultureel centrum van Burgum. Sjoerdtje trok 15 maanden uit voor de verbouwing en maakte er een afscheidsboerderij van waar naast ruimte voor het afscheid ook tentoonstellingen, lezingen en creatieve workshops gegeven worden. ‘Vanwege de coronamaatregelen hebben deze activiteiten op een laag pitje gestaan, maar we beginnen nu weer met bijvoorbeeld een workshop kerstrouwstukken maken in november, er staan weer lezingen in de planning en op 11 december a.s. vindt de allereerste Betinkdei (gedenkdag) plaats in de boerderij’.

It Stee fan ôfskie Schoolstraat 102 9251 ED Burgum

Op zaterdag 11 december a.s. organiseert Sjoerdtje de Haan de allereerste Betinkdei in It Stee fan ôfskie. Een dag die in teken staat van herdenken en het noemen van je verloren naaste…. Er zijn gedurende de dag stiltemomenten, er is muziek op aanvraag en er is ruimte om creatief gedenken via activiteiten op de workshopzolder. Bekend uitvaartspreker Jan van der Meer geeft een lezing over verlies. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Op de website van It Stee fan ôfskie is meer informatie te vinden.

Tekst: Cick Geers. Geplaatst 29-10-2021