Door: Team Mensenlinq in Rouw

Afscheidsboerderij It Stee fan ôfskie in Burgum: een bijzondere plek met meerwaarde.

Van onze partners: Meer dan zomaar een afscheidsboerderij; een troostend onderdak waar vrijheid en ruimte geboden wordt aan nabestaanden om te rouwen, samen te zijn en creatief uiting te geven aan het verdriet. Dat typeert It Stee fan ôfskie van uitvaartonderneemster Sjoerdtje de Haan. De sfeervolle boerderij in Burgum, vormt inmiddels al twee jaar een bijzondere plek voor families als het moment van afscheid aangebroken is.

Sjoerdtje vertelt vol warm enthousiasme over haar afscheidsboerderij. Het idee ontstond tijdens haar werk als uitvaartleidster (Sjoerdtje is al bijna 15 jaar met haar eigen onderneming actief in uitvaartzorg, red.) . ‘Ik merkte dat er nog zoveel te geven en te bieden was aan nabestaanden in de periode rondom de uitvaart. Eigenlijk is It Stee fan ôfskie een logisch vervolg op wat ik tijdens mijn werk ervaren, gemist en meegemaakt heb’. Sjoerdtje doelt o.a. op mogelijkheid voor families om in de periode voorafgaande aan de uitvaart van een dierbare zonder belemmeringen bij elkaar te kunnen zijn. De gedachte achter de uitvaartzorg, zoals Sjoerdtje en haar collega’s Riek, Anneke en Roel bieden, is in samenwerking met de nabestaanden de mogelijkheden creëren voor een goed afscheid. En bij ons is hier alle ruimte en tijd voor, of het nu deelname aan de laatste verzorging is of de kist beschilderen, zelf het complete draaiboek uitvoeren op de uitvaart enz.; wij denken mee en faciliteren dit.

FAMILIES KOMEN SAMEN

In de boerderij is een fijne familiekamer aanwezig met een lounge- en eethoek, een open keuken en directe toegang tot de opbaarkamers. Een sfeervolle, warme, ruimte om als familie te gebruiken in de voorbereiding naar het afscheid. ‘Families komen er samen en krijgen er de ruimte om deze periode -op de manier zoals zij willen- door te maken en te beleven. Het is hun afscheid, wat willen zij doen om uiting te geven aan hun gevoelens? Het mag en kan in de afscheidsboerderij’. De reacties van families, die sinds de opening van de afscheidsboerderij in 2019, gebruik hebben gemaakt van de locatie, zijn zonder uitzondering warm en positief. ‘Ik ben er trots op dat ik met It Stee fan ôfskie hen die ruimte kan bieden’, aldus Sjoerdtje.

LEZINGEN EN WORKSHOPS

De boerderij is het voormalige cultureel centrum van Burgum. Sjoerdtje trok 15 maanden uit voor de verbouwing en maakte er een afscheidsboerderij van waar naast ruimte voor het afscheid ook tentoonstellingen, lezingen en creatieve workshops gegeven worden. ‘Vanwege de coronamaatregelen hebben deze activiteiten op een laag pitje gestaan, maar we beginnen nu weer met bijvoorbeeld een workshop kerstrouwstukken maken in november, er staan weer lezingen in de planning en op 11 december a.s. vindt de allereerste Betinkdei (gedenkdag) plaats in de boerderij’.

It Stee fan ôfskie Schoolstraat 102 9251 ED Burgum

Op zaterdag 11 december a.s. organiseert Sjoerdtje de Haan de allereerste Betinkdei in It Stee fan ôfskie. Een dag die in teken staat van herdenken en het noemen van je verloren naaste…. Er zijn gedurende de dag stiltemomenten, er is muziek op aanvraag en er is ruimte om creatief gedenken via activiteiten op de workshopzolder. Bekend uitvaartspreker Jan van der Meer geeft een lezing over verlies. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Op de website van It Stee fan ôfskie is meer informatie te vinden.

Tekst: Cick Geers. Geplaatst 29-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Nieuws Vlaggen in Italië halfstok voor slachtoffers coronavirus

ROME/MILAAN (ANP) – In heel Italië zijn dinsdag vlaggen halfstok gehangen om te stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus. Het is een initiatief van de burgemeesters van het land, meldde persbureau ANSA. Ook in Vaticaanstad hangen de vlaggen halfstok. In veel plaatsen is op het middaguur een minuut stilte in acht genomen.

Nieuws Tiny van Tiny en Lau overleden

De Rotterdamse Tiny Schroeter, die samen met haar echtgenoot Lau bekend werd door het SBS6-programma Indianendorp, is vorige week donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van haar kinderen laat dinsdag aan Shownieuws weten dat ze is overleden na een zware operatie. Lau overleed vorig jaar maart op 79-jarige leeftijd.

In memoriam Nicorien Bol uit Groningen was zelf het allermooiste sieraad

Een grote foto sierde de afgelopen tijd de etalage van haar winkel in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Groningen. Daarop staat Nicorien zelf, in haar element, je hoort haar bijna lachen. ,,Nico, jij was het allermooiste sieraad’’, staat eronder, evenals de twee data die haar leven omvatten. Geboren op 13 december 1968, gestorven op 1 april 2020.

Nieuws Britse acteur Ian Holm (Lord of the Rings) overleden

De Britse acteur Ian Holm is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van zijn manager. Holm leed aan de ziekte van Parkinson.

Rouw Marjon Duyvestijn maakt tastbare herinneringen van kleding van overleden dierbare

Na het overlijden van haar moeder maakte Marjon Duyvestijn een vest van haar moeders suède rok en zijden sjaal. Het is tot de dag van vandaag een waardevol bezit dat troost biedt. Daarom doet ze dit nu ook voor anderen: tastbare blijvende herinneringen maken van kleding van hun overleden dierbare.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

Nieuws Moeder van premier Rutte overleden

De moeder van premier Mark Rutte is overleden. Ze is vrijdag begraven, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten.