Terug
Rouw

Afkopen nabestaandenpensioen levert vrouw flinke kater op

Het leek een goede deal: in plaats van ongeveer vier tientjes per maand aan bijzonder nabestaandenpensioen te ontvangen, kon een vrouw ook ineens ruim 9000 euro bruto krijgen. Ze had er alleen geen rekening mee gehouden dat deze uitbetaling effect zou hebben op haar recht op toeslagen.

De vrouw stapt met spijt als haren op haar hoofd naar financieel klachteninstituut Kifid om de beslissing terug te draaien, maar zij heeft geen geld om het bedrag terug te storten. Dus de deal gaat niet door. In oktober 2020 overlijdt haar ex-partner en krijgt de vrouw de keuze: 41,08 euro per maand aan bijzonder nabestaandenpensioen, of 9101,52 euro bruto ineens. Ze kiest voor de eenmalige uitbetaling.

Spijt van pensioen afkopen

Er wordt 5702,10 euro netto aan haar overgemaakt. Maar omdat een afkoop van een pensioen gewoon geldt als inkomen, heeft dit ook effect op het recht van de vrouw op huur- en zorgtoeslag. Een deel van de toeslagen die ze over 2020 kreeg, moet ze terugbetalen, blijkt een jaar later.

Dát had de vrouw niet voorzien. Ze krijgt spijt van haar beslissing en klopt aan bij pensioenuitvoerder ASR om de fout terug te draaien. Daar is de pensioenuitvoerder bij uitzondering ook nog wel toe bereid. Alleen moet de vrouw het bedrag dan wel bruto terugbetalen. Ze kan dit vervolgens bij haar belastingaangifte opgeven als negatief inkomen, waardoor ze een deel van de belasting weer terugkrijgt. Netto terugbetalen kan niet, omdat het inmiddels een ander belastingjaar is.

Voorlichting afkoop pensioen

De vrouw heeft het bedrag alleen niet. Ook het bedrag dat zij netto ontving, 5702,10 euro, kan zij niet terugbetalen. De vrouw eist bij het Kifid dat de pensioenuitvoerder medewerking verleent aan het terugdraaien van de afkoop zonder dat zij daar de fiscale gevolgen van hoeft te dragen. Ze vindt dat ASR haar beter had moeten voorlichten over de gevolgen van afkoop.

Het Kifid oordeelt dat de verzekeraar de vrouw netjes had ingelicht dat afkoop van een pensioen gevolgen kan hebben voor haar recht op toeslagen. En omdat de vrouw het geld niet kan terugbetalen, en de partijen ook geen overeenstemming kunnen vinden over een betalingsregeling, kan het Kifid niet veel voor haar betekenen.

Bron: Leeuwarder Courant. Geplaatst 20-9-2022. Foto: Pixabay.