Door: Team Mensenlinq in Achter de deuren van de dood

Het hospice

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

‘Je staat hier dichter bij de dood dan waar dan ook, maar toch draait alles in het hospice om het leven’. Aan het woord is Kristel Gorselink, één van de twee coördinatoren van het Willem de Boer-huis, een hospice in de Drentse gemeente Hoogeveen.

Kristel werkt na haar opleiding als sociaal pedagogisch hulpverlener/maatschappelijk werker als coördinator bij een grote thuiszorgorganisatie, wanneer haar partner haar attent maakt op de vacature bij het hospice. ‘Ik kende het hospice, maar had niet echt een gevoel bij wat daar werkelijk gebeurde. Het fascineerde me wel. Ik had weliswaar weinig ervaring met rouw na overlijden, maar wel zoveel meegemaakt dat ik wist wat afscheid nemen was. Ik verdiepte me in het hospice en besloot te solliciteren. Ik werk hier nu sinds 2011 en heb er nog geen dag spijt van gehad’, lacht Kristel. Het hospice biedt een warm en gastvrij huis waar mensen in alle rust en geborgenheid hun laatste levensdagen kunnen doorbrengen. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, maatschappelijke achtergrond of levensbeschouwing. Opname in het hospice kan doorgaans plaatsvinden wanneer iemand een levensverwachting heeft van minder dan 3 maanden.

Kristels takenpakket bestaat o.a. uit het begeleiden en opleiden van de vele vrijwilligers die het hospice draaiende houden. Haar gezicht begint te stralen wanneer ze over hen vertelt. ‘Zij zijn zo belangrijk voor het hospice, voor de gasten (in het hospice spreekt men van gasten i.p.v. patiënten, red.). en hun familie. Ik vind het erg belangrijk dat onze vrijwilligers op hun plek zijn en hun werk goed en in alle rust kunnen doen, daar bestaat een groot deel van mijn werk uit. Daarnaast voer ik intake-gesprekken met nieuwe gasten, voortgangsgesprekken met artsen en verpleging én verzet ik ook een hele hoop regelwerk, voegt ze er lachend aan toe.

Alhoewel het werk van de coördinator dus niet per definitie aan het bed van de gast plaatsvindt, ervaart Kristel haar werk wel als heel mensgericht. ‘Ik probeer echt tijd te maken om ook contact met onze gasten te hebben. Zij worden weliswaar heel goed verzorgd door de verpleging en onze fantastische vrijwilligers; ik vind het ook belangrijk om bij hen en hun familie betrokken te zijn… Afscheid nemen van het leven is een bijzonder proces…’ Kristel sluit haar ogen en valt even stil. Aan alles merk ik dat het hospice en haar bewoners haar raken.

Dan gaat ze verder. ‘Er gebeuren hier mooie dingen. Je vraagt je misschien af hoe ik dat kan zeggen in de wetenschap dat de dood doorgaans iets verdrietigs is, maar in de weg die stervenden afleggen naar het laatste moment ontstaan vaak mooie gesprekken. De dood staat niet centraal; juist het leven dat je achterlaat is belangrijk.  Families komen soms weer tot elkaar, eenzame mensen fleuren op door de aandacht van onze vrijwilligers, hier wordt uitgesproken wat jaren is verzwegen. Ik ben er trots op dat wij met de vrijwilligers en het team verpleegkundigen ervoor kunnen zorgen dat onze gast en zijn/haar naasten, op hun eigen manier, afscheid kunnen nemen van het leven. We creëren rust en ruimte; de medewerkers zijn er wanneer het nodig is. Voor de dagelijkse verzorging, een gesprekje, een wandeling, een kop koffie of gewoon even samen tv-kijken. Er zijn, noemen we dat’.  

Wanneer ik Kristel vraag of ze haar werk ook mee naar huis neemt, aarzelt ze geen moment. ‘Ik heb een jong gezin, thuis wordt mijn aandacht meteen weer opgeëist door de kinderen, mijn man en onze eigen gezinsdingetjes. Dat wil overigens niet zeggen dat ik hier de deur sluit en onze gasten en vrijwilligers vergeten ben. Ik word geraakt door hun verhalen, heb leren relativeren door alles wat ik hier heb gezien en meegemaakt. Ik kan echt genieten van kleine dingen en heb het gevoel dat ik door mijn werk de waarde van het leven meer dan ooit heb leren kennen. Ik heb mooi werk en ben dankbaar dat ik dit kan doen, hoe intensief en zwaar het soms ook is. Het heeft me een ander mens gemaakt’. Kristel kijkt me aan en glimlacht: ‘Dat geeft denk ik wel aan wat dit werk met me doet…’

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Voor wrakduiker Klaas Koch (1950-2020) uit Zuidbroek was geen zee te hoog

Dinsdagmiddag 24 maart, half vier. Een zwarte bus rijdt door de Buurmasingel in Zuidbroek en stopt bij nummer 8. Henk Bos stapt uit en plaatst een trap op de oprit. Daarop zet hij blikjes bier, frisdrank, wat shotjes. Uit de luidsprekers op de oprit schalt Nothing else matters van Metallica luid door de straat. Op repeat.

In memoriam Grietje Pasma, sportieve duizendpoot met een gouden hart

Grietje Pasma overleed op 67-jarige leeftijd in haar woonplaats Groningen. Sportverslaggever William Pomp schreef een In Memoriam over de vrouw, die vooral bekend werd vanwege het groot maken van de 4 Mijl en haar eeuwige liefde voor basketbalclub Donar.

Nieuws Danser en choreograaf Jens van Daele overleden

Choreograaf en voormalig danser Jens van Daele is zondag in Arnhem overleden, 48 jaar oud. Dat meldt zijn zakelijk leider. De in België geboren kunstenaar werkte bij het Ballet Royal Wallonie, Introdans, het Canadese O Vertigo Dance, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni.

Nieuws Amerikaanse zanger Johnny Nash overleden.

Johnny Nash is onder meer bekend van de hit ‘I Can See Clearly Now’, die later werd gecoverd door Ray Charles en Lee Towers. De Amerikaanse zanger Johnny Nash is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Houston. Dat heeft zijn zoon, Johnny Nash III, bevestigd. De zanger is vooral bekend van de hit […]

Nieuws Franse zangeres Juliette Gréco op 93-jarige leeftijd overleden

De Franse zangeres Juliette Gréco is op 93-jarige leeftijd overleden, liet haar familie woensdag aan persbureau AFP weten. De zangeres stierf in het bijzijn van familieleden in haar huis in de Zuid-Franse plaats Ramatuelle. “Haar leven was buitengewoon”, staat in een korte verklaring van haar familie. Gréco had een carrière van bijna zeventig jaar. Ze werd bekend […]

Nieuws K-popster Yohan (28) overleden

Kim Jeong-hwan, beter bekend als K-popster Yohan, is dinsdag op 28-jarige leeftijd overleden. Dat melden Koreaanse media. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

In memoriam Zigeunerin Annie Emmerink (1942-2019) uit Emmen, de Bernadette van Drenthe

Annie Emmerink heette ze, maar veel meer mensen kenden haar als Annie van ‘t kappeltje. Bij haar woonwagen op het woonwagenkamp in Emmen werd eind 2002 een kapel gebouwd. Niet lang daarna kwam bisschop Eijk langs om het gebouwtje en het Mariabeeld in te zegenen.

Voorbereiden op later De erfenis: hoe zit het nou precies?

Waar wil je dat jouw collectie familiesieraden naar toe gaat en hoeveel krijgen je kinderen als jij of je partner overlijdt? Vaak is dit iets waar je op tijd al over nadenkt, alleen of samen. En dat is best een ingewikkelde klus. Daarom leggen wij kort uit wat een erfenis inhoudt Testament of wettelijk erfrecht […]