Terug
Rouw

Aanhang FC Emmen rouwt om kleine grote makker Marco Engel (30). ‘Hij wou het, hij kon het, hij deed het’

Afgelopen dinsdag overleed Marco Engel (30) uit Emmen. De hardcore dj en bekende supporter van FC Emmen was zeer geliefd bij zijn muziek- en voetbalmakkers.

FC Emmen speelt vrijdagavond in Kerkrade tegen Roda JC. In de dertigste minuut zwelt plots een groot applaus aan vanaf de tribunes. De 150 meegereisde Drenten en bijna 8000 Limburgers klappen voor Marco Engel. Voetbal is een volle minuut bijzaak, of beter gezegd: dit is precies wat voetbal vermag.

Altijd gas geven

Engel stond midden in die hechte voetbalgemeenschap en liep altijd vooraan voor zijn club. Waar FC Emmen ging, was Engel. Te vaak had hij zelf met tranen in de ogen staan klappen of zingen voor een overleden makker die hij kende van de tribune. Maar dit keer is het zijn naam op het spandoek waarmee spelers en supporters na afloop geëmotioneerd op de foto gaan: Marco, rust zacht . De wedstrijd is net verloren, maar het verlies voor Emmen is deze week veel groter dan drie punten.

Spelers en supporters herdenken Engel na de wedstrijd in Kerkrade. Foto: Jari Leijssenaar

Dat grote verlies heeft een naam en een gezicht. Engel was een niet te missen verschijning in Zuidoost-Drenthe. Door een stofwisselingsziekte maakte hij geen kraakbeen aan, waardoor zijn bovenlijf kort bleef. Het zorgde voor een jeugd vol onzekerheid. De diagnose kreeg hij pas op zijn tiende na een lange zoektocht van artsen in Groningen. Het goede nieuws toen: Engel kon er zijn pensioen wel mee halen mits verdere fysieke tegenslag achterwege bleef.

Het was niet per se die 1 meter 40 die hem zo bijzonder maakte. Dat was wat Engel aan energie, dadendrang en levenslust uit dat lichaam perste. Altijd het onderste uit de kan. Ook als je het nooit cadeau krijgt. Zijn prominente plek op de voetbaltribune en het muziekpodium verdiende hij eveneens helemaal zelf. Door altijd gas te blijven geven in het leven.

Engel flikte het

,,Ondanks zijn lichamelijke handicap was hij er altijd. Nooit klagen en altijd genieten. Waar de ‘opgepompte-fitness-gasten’ het zwaar kregen na een paar dagen festival stond hij op uit zijn rolstoel en liet hij zien hoe je los moest gaan bij de hardcore-stage’’, vertelt vriend Arjan Bouwmeester. ,,Marco wou het, dus hij kon het en hij deed het. Hij was het toonbeeld van iets heel graag willen is het ook kunnen.’’

Hoezo geen schooldiploma? Gewoon op je negentiende het vmbo-papiertje op zak. Hoezo geen rijbewijs? Engel flikte het met hulp van veel vrienden. Hoezo niet kunnen werken? Hij kreeg zijn eigen werkplek en studio bij het Zorgperron in Emmen. Hoezo mopperen als het even tegenzit met je club? Engel gooide er een schepje fanatisme en extra fakkel bovenop. Hoezo geen feest? Engel draaide de volumeknop nog een standje harder.

Onder zijn artiestenaam The Screamenator maakte de ‘kleinste dj van Nederland’ snel naam in gabberland. Het leverde zijn eerste platencontract op. Zijn rijbewijs had hij net op zak. Engel was klaar om zijn reeds veroverde wereld verder te vergroten. Afgelopen week was dat avontuur ineens voorbij. Nadat hij zich een paar dagen niet lekker voelde stopte zijn hart plots met kloppen.

Zijn hart klopt door

Het is nu aan anderen om de uitvakken en festivalweides aan het springen en beuken te krijgen. Zijn hart klopt door in duizenden kelen en lijven van zijn voetbal- en muziekmaten. Als soundtrack bij die opdracht komt binnenkort Engel’s eerste album postuum uit.

Oproep van de Zuidtribune van FC Emmen. Foto: Zuidtribune

Wie de stroom aan steunbetuigingen ziet, merkt wat voor onuitwisbare indruk Engel heeft achtergelaten. Van zijn platenlabel Point 44 tot zanger Daniël Lohues, van zijn amateurclub Drenthina tot fanatieke supportersgroepen van veel profclubs uit het hele land.

‘Onze grote laiverd’

Het raakt zijn moeder Janet Fekken. „Wij komen er nu pas achter hoeveel mensen hij kende en wat hij betekend heeft. We krijgen zoveel kaarten en bloemen van mensen die wij zelf helemaal niet kennen. Van bevriende dj’s tot supporters van Ajax en Twente. We zijn zo trots op wat hij voor anderen betekend heeft. ’’

Volgens Fekken had haar zoon drie hoofdzaken in zijn leven: muziek, voetbal en familie. „Dat was echte een drie-eenheid. Hij was graag gezien in het stadion en thuis in zijn studio maar hij was boven alles onze grote laiverd.’’

Afscheid rondom het stadion

Maandag is de uitvaart van Engel in Barger-Oosterveld. FC Emmen neemt vrijdag rondom de thuiswedstrijd met Cambuur Leeuwarden afscheid van zijn supersupporter. Voetbalmakkers van de fanatieke Zuidtribune organiseren een herdenkingstocht vanaf Café The Hangover richting stadion De Oude Meerdijk. Met veel fakkels en rook wordt daar een eerbetoon gebracht aan de kleine man met het grote rood-witte hart.

Bron: DvhN. Geplaatst 22-2-2024. Foto:Boudewijn Benting