Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Wat is een executeur nou eigenlijk precies?

,,De executeur wordt benoemd in het testament van de overledene. Hij of zij is eigenlijk het verlengstuk van de overledene. Hij voert de verplichtingen van de overledene uit en vertegenwoordigt zijn of haar wensen in zijn handelen. Ook regelt hij vaak de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap. De executeur staat altijd voorop.

 Kan iedereen als executeur aangesteld worden?

,,In feite kan iedereen executeur worden voor een dierbare. Iemand kan kiezen voor bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis, maar ook voor de notaris. De executeur moet wel capabel zijn om de taak te voltooien. Het komt niet vaak voor dat iemand bij het overlijden ermee verrast wordt dat hij executeur is. De executeur wordt in het testament benoemd. In de meeste gevallen zal door degene die het testament maakt eerst overlegd worden met degene die aangesteld zal worden.”

Hoe zit dat bij plotseling overlijden? 

,,Als iemand plotseling is komen te overlijden en de executeur weet niet wat te doen, zou ik adviseren om direct contact op te nemen met de notaris. Hij is de expert en je kan hem alles vragen wat je wilt, zodat je gericht op weg wordt geholpen. Misschien zijn er dingen die jouw pet te boven gaan: dat kan je dan overlaten aan de notaris.” 

Ik word aangesteld als executeur: waar moet ik om denken? 

,,Zorg ervoor dat alles besproken wordt wat besproken moet worden. Hoe wil diegene die komt te overlijden het geregeld hebben, wat moet er bij de uitvaart worden gedaan en wat moet er gebeuren met alle eigendommen? Probeer daarnaast ook snel alle kosten in beeld te brengen. Veelal zal er na overlijden een aangifte voor de erfbelasting moeten worden gedaan. Dit behoort ook tot de taak van de executeur.”

,,Daarnaast zullen veel dingen automatisch geregeld worden wanneer iemand komt te overlijden. Dit hangt samen met het koppelen van diverse overheidsbestanden. Denk aan verzekeraars en banken: zij krijgen meestal automatisch een bericht van overlijden waardoor jij daar niks meer voor hoeft te doen.” 

Wat is de rol van de notaris als er al een executeur is?

,,De notaris is degene waar de executeur vaak  als eerste bij uitkomt. Om te kunnen handelen heeft de executeur een Verklaring van Executele nodig. Deze wordt door de notaris afgegeven. Dit eerste contact leidt veelal tot verdere besprekingen. Daarna kan de executeur zelf aan het werk gaan en komt hij ergens niet uit, kan de notaris hem verder helpen.”

Wat als ik de executeur niet wil zijn?

,,Het komt vaak voor dat vooraf een gesprek plaatsvindt tussen de aangestelde executeur en de overledene. Wanneer je ‘ja’ hebt gezegd op de vraag om executeur te worden, heb je daar een bewuste keuze voor gemaakt; meestal zal degene zijn functie dan ook na overlijden gaan uitoefenen. Het kan voorkomen dat je toch plotseling executeur wordt, of er later achter komt dat je het echt niet ziet zitten. In dat geval kan je de benoeming niet aanvaarden.”

Door Nienke van der Wal.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Janet Clara Kooi-Volbeda

In de bloementuin van Janet bloeiden vier anemonen.
“Kijk”, zei ze, “deze bloemen zijn voor mij het symbool van liefde voor mijn vier dochters: Miriam, Miranda, Fenna en Ingres”.

Nieuws Voetbaltrainer Henk Wullems op 84-jarige leeftijd overleden

Voormalig voetballer en trainer Henk Wullems is op 84-jarige leeftijd overleden. Wullems was al enige tijd ziek na een herseninfarct, laat zijn familie aan het ANP laten weten. Wullems was trainer bij clubs als Willem II, NAC, Vitesse. Go Ahead Eagles en Excelsior en later nog AZ. Met NAC won hij in 1973 de enige […]

Erick Morillo
Nieuws I Like To Move It-dj Erick Morillo overleden.

Dj en muziekproducer Erick Morillo is op 49-jarige leeftijd overleden. De artiest werd wereldberoemd met de megahit I Like To Move It uit 1993. Het nummer, dat hij uitbracht onder de artiestennaam Reel 2 Real, stond overal ter wereld wekenlang op de eerste plek van de hitlijsten. In Nederland ging de single in mei 1994 vier weken […]

Coaching Herinneren.

Deze week was het alweer 19 jaar geleden dat mijn man, de vader van mijn kinderen is overleden. In dezelfde maand zou hij dit jaar 60 jaar geworden zijn. Op welke manier kun je de herinnering aan een overledene levend houden? Heeft de relatie een nieuwe vorm gekregen? Is er nog een relatie? Of mag […]

Nieuws Supermodel Stella Tennant (50) plotseling overleden

Het bekende Britse model Stella Tennant is op 50-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat meldt haar familie in een verklaring aan lokale media. Tennant schitterde op de catwalk en in campagnes van grote merken als Calvin Klein en Burberry. In 2012 was ze naast Naomi Campbell en Kate Moss te zien tijdens de eindceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

Nieuws Amsterdamse verzetsstrijdster Betty Goudsmit overleden

De Amsterdamse verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk is zondagmorgen op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Amphora Books bekendgemaakt. Goudsmit was tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam op de crèche aan de Plantage Middenlaan vanwaaruit honderden Joodse kinderen zijn weggesmokkeld.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Nieuws Market Garden-veteraan Sandy Cortmann overleden.

Market Garden-veteraan Alexander ‘Sandy’ Cortmann is op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Aberdeen. De Schot werd landelijk bekend toen hij vorig jaar voor het eerst in 75 jaar de herdenking van de operatie bijwoonde en nogmaals een parachutesprong waagde. Tot dan toe was hij als oorlogsveteraan onbekend.