Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Wat is een executeur nou eigenlijk precies?

,,De executeur wordt benoemd in het testament van de overledene. Hij of zij is eigenlijk het verlengstuk van de overledene. Hij voert de verplichtingen van de overledene uit en vertegenwoordigt zijn of haar wensen in zijn handelen. Ook regelt hij vaak de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap. De executeur staat altijd voorop.

 Kan iedereen als executeur aangesteld worden?

,,In feite kan iedereen executeur worden voor een dierbare. Iemand kan kiezen voor bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis, maar ook voor de notaris. De executeur moet wel capabel zijn om de taak te voltooien. Het komt niet vaak voor dat iemand bij het overlijden ermee verrast wordt dat hij executeur is. De executeur wordt in het testament benoemd. In de meeste gevallen zal door degene die het testament maakt eerst overlegd worden met degene die aangesteld zal worden.”

Hoe zit dat bij plotseling overlijden? 

,,Als iemand plotseling is komen te overlijden en de executeur weet niet wat te doen, zou ik adviseren om direct contact op te nemen met de notaris. Hij is de expert en je kan hem alles vragen wat je wilt, zodat je gericht op weg wordt geholpen. Misschien zijn er dingen die jouw pet te boven gaan: dat kan je dan overlaten aan de notaris.” 

Ik word aangesteld als executeur: waar moet ik om denken? 

,,Zorg ervoor dat alles besproken wordt wat besproken moet worden. Hoe wil diegene die komt te overlijden het geregeld hebben, wat moet er bij de uitvaart worden gedaan en wat moet er gebeuren met alle eigendommen? Probeer daarnaast ook snel alle kosten in beeld te brengen. Veelal zal er na overlijden een aangifte voor de erfbelasting moeten worden gedaan. Dit behoort ook tot de taak van de executeur.”

,,Daarnaast zullen veel dingen automatisch geregeld worden wanneer iemand komt te overlijden. Dit hangt samen met het koppelen van diverse overheidsbestanden. Denk aan verzekeraars en banken: zij krijgen meestal automatisch een bericht van overlijden waardoor jij daar niks meer voor hoeft te doen.” 

Wat is de rol van de notaris als er al een executeur is?

,,De notaris is degene waar de executeur vaak  als eerste bij uitkomt. Om te kunnen handelen heeft de executeur een Verklaring van Executele nodig. Deze wordt door de notaris afgegeven. Dit eerste contact leidt veelal tot verdere besprekingen. Daarna kan de executeur zelf aan het werk gaan en komt hij ergens niet uit, kan de notaris hem verder helpen.”

Wat als ik de executeur niet wil zijn?

,,Het komt vaak voor dat vooraf een gesprek plaatsvindt tussen de aangestelde executeur en de overledene. Wanneer je ‘ja’ hebt gezegd op de vraag om executeur te worden, heb je daar een bewuste keuze voor gemaakt; meestal zal degene zijn functie dan ook na overlijden gaan uitoefenen. Het kan voorkomen dat je toch plotseling executeur wordt, of er later achter komt dat je het echt niet ziet zitten. In dat geval kan je de benoeming niet aanvaarden.”

Door Nienke van der Wal.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.

Nieuws Danser en choreograaf Jens van Daele overleden

Choreograaf en voormalig danser Jens van Daele is zondag in Arnhem overleden, 48 jaar oud. Dat meldt zijn zakelijk leider. De in België geboren kunstenaar werkte bij het Ballet Royal Wallonie, Introdans, het Canadese O Vertigo Dance, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni.

Voorbereiden op later Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven.

Voorbereiden op later Onontkoombaar verdriet

Tweede paasdag, zeven uur in de avond. Voor het eerst in 4 weken heb ik een dag waarin ik voor mijn gevoel niet achter mijn agenda aan hol. Afgelopen weken stonden in het teken van de crisis. Twee gelijke crisisteams gevormd die om en om 24 uur verantwoordelijk zijn voor WZH, ook in het weekend. Alle locatie- en stafmanagers bijeen geroepen om te bespreken hoe we deze crisis het hoofd wilden gaan bieden. Roosters aanpassen, mensen vrij spelen voor als het echt spannend wordt. Een opvangteam organiseren om personeel op te vangen en psychische bijstand te verlenen. Voldoende mondkapjes, handschoenen en schorten bij WZH zien te krijgen. Voor alle mensen die administratieve en kantoorfuncties vervullen een thuiswerkplek organiseren. Nieuwe maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid opvolgen. De moeilijkste en pijnlijkste daarvan is wat mij betreft dat we familie de toegang tot hun dierbaren in de WZH locaties moeten ontzeggen. Brieven opstellen voor personeel, bewoners en familie over wat WZH allemaal doet en moet doen naar aanleiding van Corona en wat dat voor hen gaat betekenen.

In memoriam Tjeerd Teijema’s aangekondigde dood

Een laatste groet van mij’, postte Tjeerd Teijema (66) op 12 augustus op Facebook. Met erbij een zwart-witfoto van hem in zijn jonge jaren, zwaaiend naar de fotograaf.

In memoriam In memoriam Bibian Mentel (1972-2021): paralympisch kampioene en onbeperkt veerkrachtige vrouw

Opgeven was nooit een optie. Totdat het lot Bibian Mentel niet langer een keuze liet. Iets meer dan drie jaar nadat zij tijdens de Paralympische Spelen van Pyeongchang op haar snowboard goud won en haar sportieve carrière eindigde, overleed zij, op 48-jarige leeftijd. Mentel stond synoniem voor heldenmoed, was kampioen in kanker overwinnen en vormde […]

Nieuws Radiolegende Tom Mulder overleden

Radiomaker Tom Mulder is op 2 januari overleden. Dat meldt radioman Erik de Zwart. Mulder is inmiddels gecremeerd. Mulder is 72 jaar geworden. ,,Er is een absolute radiotopper heengegaan.

Voorbereiden op later Wachtlijsten voor organen nog onacceptabel lang

‘Het wel of niet donor zijn zou een normaal onderwerp van gesprek moeten zijn’