Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Wat is een executeur nou eigenlijk precies?

,,De executeur wordt benoemd in het testament van de overledene. Hij of zij is eigenlijk het verlengstuk van de overledene. Hij voert de verplichtingen van de overledene uit en vertegenwoordigt zijn of haar wensen in zijn handelen. Ook regelt hij vaak de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap. De executeur staat altijd voorop.

 Kan iedereen als executeur aangesteld worden?

,,In feite kan iedereen executeur worden voor een dierbare. Iemand kan kiezen voor bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis, maar ook voor de notaris. De executeur moet wel capabel zijn om de taak te voltooien. Het komt niet vaak voor dat iemand bij het overlijden ermee verrast wordt dat hij executeur is. De executeur wordt in het testament benoemd. In de meeste gevallen zal door degene die het testament maakt eerst overlegd worden met degene die aangesteld zal worden.”

Hoe zit dat bij plotseling overlijden? 

,,Als iemand plotseling is komen te overlijden en de executeur weet niet wat te doen, zou ik adviseren om direct contact op te nemen met de notaris. Hij is de expert en je kan hem alles vragen wat je wilt, zodat je gericht op weg wordt geholpen. Misschien zijn er dingen die jouw pet te boven gaan: dat kan je dan overlaten aan de notaris.” 

Ik word aangesteld als executeur: waar moet ik om denken? 

,,Zorg ervoor dat alles besproken wordt wat besproken moet worden. Hoe wil diegene die komt te overlijden het geregeld hebben, wat moet er bij de uitvaart worden gedaan en wat moet er gebeuren met alle eigendommen? Probeer daarnaast ook snel alle kosten in beeld te brengen. Veelal zal er na overlijden een aangifte voor de erfbelasting moeten worden gedaan. Dit behoort ook tot de taak van de executeur.”

,,Daarnaast zullen veel dingen automatisch geregeld worden wanneer iemand komt te overlijden. Dit hangt samen met het koppelen van diverse overheidsbestanden. Denk aan verzekeraars en banken: zij krijgen meestal automatisch een bericht van overlijden waardoor jij daar niks meer voor hoeft te doen.” 

Wat is de rol van de notaris als er al een executeur is?

,,De notaris is degene waar de executeur vaak  als eerste bij uitkomt. Om te kunnen handelen heeft de executeur een Verklaring van Executele nodig. Deze wordt door de notaris afgegeven. Dit eerste contact leidt veelal tot verdere besprekingen. Daarna kan de executeur zelf aan het werk gaan en komt hij ergens niet uit, kan de notaris hem verder helpen.”

Wat als ik de executeur niet wil zijn?

,,Het komt vaak voor dat vooraf een gesprek plaatsvindt tussen de aangestelde executeur en de overledene. Wanneer je ‘ja’ hebt gezegd op de vraag om executeur te worden, heb je daar een bewuste keuze voor gemaakt; meestal zal degene zijn functie dan ook na overlijden gaan uitoefenen. Het kan voorkomen dat je toch plotseling executeur wordt, of er later achter komt dat je het echt niet ziet zitten. In dat geval kan je de benoeming niet aanvaarden.”

Door Nienke van der Wal.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Filmcomponist en muzikant Johnny Mandel (94) overleden

De Amerikaanse componist en pop- en jazzmuzikant Johnny Mandel is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vriend en muzikant Michael Feinstein maandagnacht. Het is niet duidelijk waaraan de componist is overleden.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Voorbereiden op later Wachtlijsten voor organen nog onacceptabel lang

‘Het wel of niet donor zijn zou een normaal onderwerp van gesprek moeten zijn’

Rouw Rouwverwerking. De 5 fases waar je door moet

Rouwverwerking. Hoe doe je dat? Iemand of iets verliezen is nooit leuk. Of het nu is door de dood van een geliefde, een vriendschap die verbroken wordt of een scheiding. Of het verlies van je baan of een diagnose van een arts. Verlies betekent rouw en uiteindelijk accepteren dat iets nooit meer terugkomt. Pas dan kun je verder en is er ruimte voor iets nieuws.

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.

Nieuws Britse acteur Ian Holm (Lord of the Rings) overleden

De Britse acteur Ian Holm is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van zijn manager. Holm leed aan de ziekte van Parkinson.

Harry van Raaij
Nieuws Oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij (84) overleden

Op 84-jarige leeftijd is vanmorgen oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij overleden. Hij leidde PSV tussen 1996 en 2004. Daarvoor was de in het  Brabantse Haps geboren Van Raaij penningmeester van de club uit Eindhoven. Hij was in totaal bijna drie decennia bestuurslid. Sinds 1990 is Van Raaij erelid. In het dagelijks leven was Van Raaij manager bij Philips. […]

Uitvaart Afscheid nemen in tijden van corona: ‘Soms zijn die intieme uitvaarten onverwacht mooi’

Aangepaste uitvaarten in tijden van corona zijn soms onwerkelijk. Afstand houden in rouw is tegennatuurlijk. Maar soms is een intiem afscheid ook juist onverwacht mooi. Verslag van de week van uitvaartbegeleiders Ellen Nooren, Anita Buikstra en Yvonne van Eijck van Ellen Nooren Uitvaartverzorging. Maandag 6 april Dit wordt een zware dag. Anita Buikstra heeft twee […]