Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Aangesteld als executeur: hoe pak je het aan?

Je wordt door een dierbare gevraagd om executeur te zijn en zijn of haar nalatenschap de regelen. Wat staat je te wachten als je ‘ja’ zegt en wat zijn de belangrijke dingen waar je om moet denken? Er zullen ongetwijfeld veel vragen voorbij komen als je geen ervaring hebt. Notaris Henk Broekema geeft antwoord.

Wat is een executeur nou eigenlijk precies?

,,De executeur wordt benoemd in het testament van de overledene. Hij of zij is eigenlijk het verlengstuk van de overledene. Hij voert de verplichtingen van de overledene uit en vertegenwoordigt zijn of haar wensen in zijn handelen. Ook regelt hij vaak de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap. De executeur staat altijd voorop.

 Kan iedereen als executeur aangesteld worden?

,,In feite kan iedereen executeur worden voor een dierbare. Iemand kan kiezen voor bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis, maar ook voor de notaris. De executeur moet wel capabel zijn om de taak te voltooien. Het komt niet vaak voor dat iemand bij het overlijden ermee verrast wordt dat hij executeur is. De executeur wordt in het testament benoemd. In de meeste gevallen zal door degene die het testament maakt eerst overlegd worden met degene die aangesteld zal worden.”

Hoe zit dat bij plotseling overlijden? 

,,Als iemand plotseling is komen te overlijden en de executeur weet niet wat te doen, zou ik adviseren om direct contact op te nemen met de notaris. Hij is de expert en je kan hem alles vragen wat je wilt, zodat je gericht op weg wordt geholpen. Misschien zijn er dingen die jouw pet te boven gaan: dat kan je dan overlaten aan de notaris.” 

Ik word aangesteld als executeur: waar moet ik om denken? 

,,Zorg ervoor dat alles besproken wordt wat besproken moet worden. Hoe wil diegene die komt te overlijden het geregeld hebben, wat moet er bij de uitvaart worden gedaan en wat moet er gebeuren met alle eigendommen? Probeer daarnaast ook snel alle kosten in beeld te brengen. Veelal zal er na overlijden een aangifte voor de erfbelasting moeten worden gedaan. Dit behoort ook tot de taak van de executeur.”

,,Daarnaast zullen veel dingen automatisch geregeld worden wanneer iemand komt te overlijden. Dit hangt samen met het koppelen van diverse overheidsbestanden. Denk aan verzekeraars en banken: zij krijgen meestal automatisch een bericht van overlijden waardoor jij daar niks meer voor hoeft te doen.” 

Wat is de rol van de notaris als er al een executeur is?

,,De notaris is degene waar de executeur vaak  als eerste bij uitkomt. Om te kunnen handelen heeft de executeur een Verklaring van Executele nodig. Deze wordt door de notaris afgegeven. Dit eerste contact leidt veelal tot verdere besprekingen. Daarna kan de executeur zelf aan het werk gaan en komt hij ergens niet uit, kan de notaris hem verder helpen.”

Wat als ik de executeur niet wil zijn?

,,Het komt vaak voor dat vooraf een gesprek plaatsvindt tussen de aangestelde executeur en de overledene. Wanneer je ‘ja’ hebt gezegd op de vraag om executeur te worden, heb je daar een bewuste keuze voor gemaakt; meestal zal degene zijn functie dan ook na overlijden gaan uitoefenen. Het kan voorkomen dat je toch plotseling executeur wordt, of er later achter komt dat je het echt niet ziet zitten. In dat geval kan je de benoeming niet aanvaarden.”

Door Nienke van der Wal.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Online onsterfelijkheid Digitale nazorg

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou jw via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan […]

Nieuws Italiaanse WK-held Paolo Rossi (64) overleden

In Italië is op 64-jarige leeftijd Paolo Rossi overleden. Hij was een van de legendarische sterren van de Italiaanse voetbalgeschiedenis. In 1982 had hij een groot aandeel in de wereldtitel van Italië in de WK-eindronde in Spanje, waar hij met zes goals topscorer werd. Het leverde hem in Italië de liefkozende bijnaam ‘Pablito’ op.

In memoriam Johan Bosma: vrijheid, blijheid, avontuur

Een huis vol drakenbeelden en doodskoppen, skeletten voor het raam en een deurbel die je verwelkomt met heavy metalmuziek.

In memoriam Luc Drenthe, de speurneus van Stadskanaal, is niet meer

Luc Drenthe, de oudste journalist van Oost-Groningen, is na een kort ziekbed overleden. Hij werd 90 jaar en was tot op het laatst op zoek naar nieuws.

Nieuws Oud-televisiepresentator Aad van den Heuvel overleden

De bekende tv-presentator, televisiemaker en journalist Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

Voorbereiden op later Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

Nieuws Toneelregisseur, acteur en tv-maker Ursul de Geer overleden.

Toneelregisseur, acteur en televisiemaker Ursul de Geer is overleden. Dat meldt NRC. Hij regisseerde onder andere boekbewerkingen als De Aanslag, Stoner en Vele hemels boven de zevende. Als presentator van tv-programma ’t is hier fantasties begaf hij zich in het “Sodom en Gomorra van de zomervakantie”. Ursul de Geer (74) was al enige tijd ernstig […]

Malik Abdul Baset
Nieuws Voormalig lid van hiphopgroep The Roots overleden

Malik Abdul Baset, een van de oorspronkelijke leden van The Roots, is woensdag op 47-jarige leeftijd overleden. De rapper maakte tot 1999 deel uit van de Amerikaanse hiphopformatie. Het nieuws is door Ahmir ‘Questlove’ Thompson en Tariq ‘Black Thought’ Trotter bevestigd. “Hij was een van de meest getalenteerde mc’s”, zeggen ze over Baset. De oorzaak […]