Door: Team Mensenlinq in Coaching

Aan het werk na het overlijden van een dierbare

Het was stil in de familiekamer op de Intensive Care. Mijn gedachten vlogen alle kanten op. We waren nog maar even geleden met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gereden. De situatie was ernstig, hoe zou het verder gaan?

Werken

Ook de gedachte aan werken schoot door mijn hoofd. Het werd me nu wel duidelijk dat ik morgenochtend niet op mijn werk zou verschijnen. “Eerst maar even mijn werkgever bellen, er is nu toch even niets te doen.” De reactie van mijn werkgever deed me goed. Ik kon de situatie even van me afpraten, hij bood zijn hulp aan en was erg meelevend. “Doe wat je moet doen en maak je niet druk over het werk” was zijn advies. “Wij redden het wel”. Ik werkte destijds in een klein bedrijf; we waren met vijf medewerkers. Mijn afwezigheid moest door een klein team worden opgevangen. 

Aandacht van collega’s

Het ergste wat ik kon bedenken gebeurde: mijn man overleed later in de nacht. In de dagen erna hield ik contact met mijn werkgevers. Ze kwamen op bezoek in het mortuarium waar mijn man opgebaard lag in een zee van bloemen. Ze waren aanwezig op de crematie met de andere collega’s. Aandacht volop en steeds de boodschap dat ik vooral voor mezelf en mijn gezin moest zorgen. Hoe geweldig was dat!

Je eigen verantwoordelijkheid terugpakken

Mijn taken werden overgenomen door collega’s. Vooral mijn zusje (ook collega destijds) pakte veel op. Er waren een aantal taken die ik met gemak deed en waar zij zich lang over moesten buigen. Daarom bood ik aan het zelf te doen. En zo stond ik een paar weken na het overlijden op kantoor om de btw aangifte (internationaal) te doen. Mijn collega’s waren blij en mijn werkgever wilde vooral niet dat ik druk zou ervaren, maar er kwam weer ruimte tussen mijn dagelijkse werkzaamheden thuis. Als ik de kinderen naar school had gebracht, hoefde ik niet meer zo te huilen als in de eerste weken en de financiële afwikkeling was inmiddels ook voor een groot deel geregeld. Er was weer een ritme ontstaan in de dagen. Zo heb ik van april tot na de zomervakantie steeds kleine klusjes gedaan. Het gaf me ruimte om te rouwen en te herstellen. Daarna kon ik mijn normale werkritme oppakken.

Protocol voor rouw in organisaties

Het bedrijf waar ik destijds werkte, had geen protocol over hoe om te gaan met werknemers die een verlies hebben geleden. Voor mij gelukkig, werd het goed opgepakt en maakte ik een zachte landing op het werk. Vaak is dat anders: Mensen worden niet opgevangen tijdens de eerste werkdag, managers houden geen contact na een verlies. Collega’s vinden het een lastig onderwerp en vermijden het. De belangen van een organisatie maken dat er protocollen zijn. Deze strikte regels knellen als er geen aandacht is voor het geleden verlies.

Hoe bereik je een effectieve balans tussen begrenzen en erkennen bij verlies? En hoe ontvang je voldoende erkenning en is er ruimte om betekenis te geven aan het verlies? Wanneer pak je de verantwoordelijkheid voor je baan terug?

Niet alleen een vraag voor na een overlijden, maar ook nu relevant: hoe gaan we na de Coronacrisis weer aan de slag?

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. 

Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. 

“Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Geplaatst op 02-04-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Onderduiker Bennie Kosses overleden

Vijftien mensen op een kluitje. Ondergedoken bij familie Drenth in Stadskanaal. Ben Kosses was er een van. Hij overleed dinsdag, op 94-jarige leeftijd.

Nieuws Acteur Chadwick Boseman overleden aan kanker

Chadwick Boseman, de acteur die wereldvermaard werd door zijn rol in de superheldenfilm Black Panther, is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij al die tijd voor de buitenwereld geheim heeft gehouden. De dood van Boseman is een schok voor de Amerikaanse filmgemeenschap waar met grote verslagenheid op […]

Nieuws Terminaal zieke jongen bezoekt dankzij goed doel nog één keer Zwitserse bergen

De foto van een terminaal zieke jongen uit Assen maakt grote impact op social media en ontvangt tientallen reacties.

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

Nieuws Medebedenker (37) Ice Bucket Challenge overleden aan spierziekte ALS

ALS-activist Patrick Quinn is op 37-jarige leeftijd overleden aan de spierziekte. Hij was een van de bedenkers van de zogenoemde Ice Bucket Challenge, waaraan in 2014 over de hele wereld werd meegedaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Dat meldde de ALS Association, een Amerikaanse non-profitorganisatie rond de ziekte, gisteren. Ook […]

Nieuws Motorcoureur Jan de Vries (77) overleden

PURMEREND – Voormalig motorcoureur Jan de Vries is op 77-jarige leeftijd overleden. De Vries was 14-voudig Grand Prix-winnaar. Hij werd twee keer wereldkampioen in de 50cc. De Vries is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een solo wegraceklasse. Hij veroverde de wereldtitel in de 50cc-klasse in 1971 en 1973 op een Van Veen Kreidler. Hij won […]

In memoriam Olf Boxem: Van timmermansjongen tot uitvaartondernemer

Wanneer Olf Boxem zijn verjaardag of een ander heugelijk feit wilde vieren, liet hij kaarten drukken om zijn vrienden en familie uit te nodigen. ‘Olf jarig’ stond er op, met natuurlijk de datum en locatie van het feest, maar ook met een gezegde of een gedichtje er bij met een wijze levensles. Het was Olf ten voeten uit. Hij vond dat je het leven intensief moest vieren, was begaan met anderen en hij was gul.

Nieuws Franse acteur Michel Piccoli overleden

Een van de bekendste Franse filmacteurs, Michel Piccoli, is op 94-jarige leeftijd overleden.