Door: Team Mensenlinq in Coaching

Aan het werk na het overlijden van een dierbare

Het was stil in de familiekamer op de Intensive Care. Mijn gedachten vlogen alle kanten op. We waren nog maar even geleden met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gereden. De situatie was ernstig, hoe zou het verder gaan?

Werken

Ook de gedachte aan werken schoot door mijn hoofd. Het werd me nu wel duidelijk dat ik morgenochtend niet op mijn werk zou verschijnen. “Eerst maar even mijn werkgever bellen, er is nu toch even niets te doen.” De reactie van mijn werkgever deed me goed. Ik kon de situatie even van me afpraten, hij bood zijn hulp aan en was erg meelevend. “Doe wat je moet doen en maak je niet druk over het werk” was zijn advies. “Wij redden het wel”. Ik werkte destijds in een klein bedrijf; we waren met vijf medewerkers. Mijn afwezigheid moest door een klein team worden opgevangen. 

Aandacht van collega’s

Het ergste wat ik kon bedenken gebeurde: mijn man overleed later in de nacht. In de dagen erna hield ik contact met mijn werkgevers. Ze kwamen op bezoek in het mortuarium waar mijn man opgebaard lag in een zee van bloemen. Ze waren aanwezig op de crematie met de andere collega’s. Aandacht volop en steeds de boodschap dat ik vooral voor mezelf en mijn gezin moest zorgen. Hoe geweldig was dat!

Je eigen verantwoordelijkheid terugpakken

Mijn taken werden overgenomen door collega’s. Vooral mijn zusje (ook collega destijds) pakte veel op. Er waren een aantal taken die ik met gemak deed en waar zij zich lang over moesten buigen. Daarom bood ik aan het zelf te doen. En zo stond ik een paar weken na het overlijden op kantoor om de btw aangifte (internationaal) te doen. Mijn collega’s waren blij en mijn werkgever wilde vooral niet dat ik druk zou ervaren, maar er kwam weer ruimte tussen mijn dagelijkse werkzaamheden thuis. Als ik de kinderen naar school had gebracht, hoefde ik niet meer zo te huilen als in de eerste weken en de financiële afwikkeling was inmiddels ook voor een groot deel geregeld. Er was weer een ritme ontstaan in de dagen. Zo heb ik van april tot na de zomervakantie steeds kleine klusjes gedaan. Het gaf me ruimte om te rouwen en te herstellen. Daarna kon ik mijn normale werkritme oppakken.

Protocol voor rouw in organisaties

Het bedrijf waar ik destijds werkte, had geen protocol over hoe om te gaan met werknemers die een verlies hebben geleden. Voor mij gelukkig, werd het goed opgepakt en maakte ik een zachte landing op het werk. Vaak is dat anders: Mensen worden niet opgevangen tijdens de eerste werkdag, managers houden geen contact na een verlies. Collega’s vinden het een lastig onderwerp en vermijden het. De belangen van een organisatie maken dat er protocollen zijn. Deze strikte regels knellen als er geen aandacht is voor het geleden verlies.

Hoe bereik je een effectieve balans tussen begrenzen en erkennen bij verlies? En hoe ontvang je voldoende erkenning en is er ruimte om betekenis te geven aan het verlies? Wanneer pak je de verantwoordelijkheid voor je baan terug?

Niet alleen een vraag voor na een overlijden, maar ook nu relevant: hoe gaan we na de Coronacrisis weer aan de slag?

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. 

Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. 

“Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Geplaatst op 02-04-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Bedrijven laten overledene als hologram herleven op uitvaart

Celebrity Kim Kardashian kreeg voor haar verjaardag een hologram van haar overleden vader, maar ook in Nederland kun je sinds kort een overledene in een hologram laten voortleven. Verschillende bedrijven bieden sinds kort diensten aan als ‘speech op je eigen uitvaart’, waardoor iemand die net is overleden naast de kist vrienden en familie kan toespreken. […]

Nieuws Bond-schurk Michael Lonsdale overleden.

De Frans-Britse acteur Michael Lonsdale is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent maandag bekendgemaakt. Lonsdale werd geboren in Parijs als zoon van een Franse moeder en Britse vader en werd tweetalig opgevoed. Hij speelde vanaf 1956 in meer dan 180 films en was daarnaast ook actief in het theater. De meeste mensen kennen Lonsdale […]

In memoriam Vriend en vijand zal Plopatou missen

Stadsfiguur Plopatou is overleden. Excentriek, kleurrijk, bemoeizuchtig en controversieel. Maar wie hij was – niemand die het echt weet.

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

In memoriam ‘Nicky wilde zo graag een normaal leven’

Het leven duurde voor Nicky Kalk maar 29 jaar. De vrouw wilde zó graag een normaal leven, maar kon zich niet ontworstelen aan een drugsverslaving.

Nieuws Corine Spier, eerste Nederlandse Miss World, overleden

Corine Spier-Rottschäfer, de eerste Nederlandse vrouw die ooit werd uitgeroepen tot Miss World, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie aan persbureau ANP laten weten. Zij is niet aan de gevolgen van corona gestorven.

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]