Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven we 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.  

1. Begin op tijd 

Je wilt het zo goed mogelijk doen, voor jezelf en voor je naasten. Begin op tijd. Volgens Magnussen is 65 een mooie leeftijd om hier op z’n minst over na te denken.  

Néém ook de tijd. Opruimen voor je sterft is volgens Magnusson iets wat je tussen de bedrijven door doet. De beste startplaatsen zijn de zolder, kelder en berging. Daarna kun je rustig kamer voor kamer onder de loep nemen.  

Volgens Magnusson is het de moeite waard om mensen in je omgeving te vertellen over je voornemen om te gaan ontspullen. Misschien willen ze helpen of zijn er spullen die ze graag willen overnemen.  

2. Presentje voor etentje 

Ben je uitgenodigd voor een diner? Geef in plaats van bloemen of een fles wijn iets uit jouw interieur waar je zelf graag naar kijkt. Of een boek uit de kast. In ieder geval iets kleins wat makkelijk weg te geven is. Zo ruim je op en maak je (waarschijnlijk) meteen iemand blij. 

Magnusson geeft echter ook de ontvanger een tip: krijg je iets waar je niet blij mee bent, geef dat gewoon eerlijk aan.  

3. Voorkom ongemakkelijke situaties 

Stel je hebt een doos vol liefdesbrieven die nogal intiem zijn, of iets anders wat iemand kan doen blozen: gooi ze weg. Je wilt volgens Magnusson niet dat jouw nabestaanden in verlegenheid worden gebracht als ze jouw woning leegruimen. 

Daarnaast zijn dat soort dingen vaak wel erg privé. Dus waarschijnlijk is het ook voor jouw eigen gemoedsrust fijn om deze spullen alvast weg te doen.  

4. Foto’s opruimen 

Zeker de generatie op leeftijd kan nogal wat afgedrukte foto’s hebben. Albums vol en vaak ook nog een berg negatieven. Tip van Magnusson: bekijk ze met een kritische blik. Doe de foto’s waarop mensen staan die jouw nabestaanden niet kennen alvast maar weg. Hun bestemming is vroeg of laat toch de vesnipperaar. 

Kom je foto’s tegen waarop bijvoorbeeld jouw (klein)kinderen en vrienden op staan? Geef die dan aan hen. Vaak is het voor hen een leuke verrassing om zoiets te krijgen.  

5. Bewaar het ‘goud’  

Kleine dingen die voor jou van grote waarde zijn, maar voor jouw nabestaanden waarschijnlijk niet, kun je in een doosje doen waarop je noteert: ‘weggooien’. Denk aan souvenirs en brieven. Jij kunt er dan nog zo lang van genieten als mogelijk en jouw nabestaanden weten precies wat ze met de doos moeten doen als ze hem tegenkomen.  

6. Maak het bespreekbaar 

Stel je hebt ouders op leeftijd die veel spullen hebben maar nog niet bezig zijn met ontspullen: breng het onderwerp ter sprake. Doe dat wel met tact, want het is natuurlijk een gevoelig onderwerp.  

Volgens Magnusson kun je bijvoorbeeld terloops eens laten vallen dat er eigenlijk best veel spullen in het huis staan. En vragen of ze wellicht eens nagedacht hebben over wat ze ermee willen doen. ,,Breng het vriendelijk en zorgzaam”, is hierbij het advies.  

7. Koester herinneringen 

Het kan moeilijk zijn om voor de laatste keer op te ruimen. Tegelijk, weet Magnusson uit ervaring, heeft het iets moois. Rustig opruimen voor je doodgaat is uiteindelijk ook een mooie manier om herinneringen op te halen en terug te kijken op je leven.

Geplaatst 29-03-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

Nieuws Albert Uderzo, tekenaar van Asterix en Obelix, overleden

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Uderzo ontwikkelde de stripserie samen met scenarioschrijver René Goscinny die in 1977 overleed.

John Schiphouwer
In memoriam Journalist John Schiphouwer (60) uit Emmer-Compascuum was een duizendpoot

Journalist John Schiphouwer uit Emmer-Compascuum is vorige week dinsdag overleden. Hij werkte ruim tien jaar voor het weekblad Emmen.nu, een voorganger van de door NDC Mediagroep uitgegeven Emmer Courant. De in Klazienaveen geboren en getogen Schiphouwer zette eind jaren tachtig zijn eerste schreden op het journalistieke pad bij de pas gestarte lokale omroep Radio Emmen. […]

Nieuws Operazangeres en presentatrice Caroline Kaart (88) overleden

Zangeres en presentatrice Caroline Kaart is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Max. Kaart kreeg bekendheid met programma’s als Een liedje met Caroline en het radioprogramma Klassiek met Caroline.

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

Nieuws Bedrijven laten overledene als hologram herleven op uitvaart

Celebrity Kim Kardashian kreeg voor haar verjaardag een hologram van haar overleden vader, maar ook in Nederland kun je sinds kort een overledene in een hologram laten voortleven. Verschillende bedrijven bieden sinds kort diensten aan als ‘speech op je eigen uitvaart’, waardoor iemand die net is overleden naast de kist vrienden en familie kan toespreken. […]

Rouw LIEFDE IS VRIJ ZIJN…. TE VLIEGEN AL IS HET MAAR EEN PAAR SECONDEN

Gebroken zit ze voor me. Uit iedere porie ademt ze verdriet. Maar tussen de tranen die vrijwel onafgebroken over haar wangen rollen, zie ik het vuur in haar ogen. Een vuur dat de niet aflatende liefde voor haar zoon weerspiegelt. ‘Zijn dood is één grote vergissing’, zegt ze. ‘Ik heb begrip voor zijn daad; ik weet waar het vandaan komt…. Maar ik weet ook dat het voorkomen had kunnen worden. Ami had niet hoeven sterven…’

Nieuws Actrice Corrie van Gorp (78) overleden

Actrice Corrie van Gorp is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Van Gorp overleed in haar slaap. Corrie van Gorp was bekend als danseres, zangeres, actrice en comédienne. Begin jaren 70 brak zij door toen ze samen met Willem Nijholt optrad in theatershows van Wim Sonneveld. Na een hoofdrol in de musical […]