Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven we 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.  

1. Begin op tijd 

Je wilt het zo goed mogelijk doen, voor jezelf en voor je naasten. Begin op tijd. Volgens Magnussen is 65 een mooie leeftijd om hier op z’n minst over na te denken.  

Néém ook de tijd. Opruimen voor je sterft is volgens Magnusson iets wat je tussen de bedrijven door doet. De beste startplaatsen zijn de zolder, kelder en berging. Daarna kun je rustig kamer voor kamer onder de loep nemen.  

Volgens Magnusson is het de moeite waard om mensen in je omgeving te vertellen over je voornemen om te gaan ontspullen. Misschien willen ze helpen of zijn er spullen die ze graag willen overnemen.  

2. Presentje voor etentje 

Ben je uitgenodigd voor een diner? Geef in plaats van bloemen of een fles wijn iets uit jouw interieur waar je zelf graag naar kijkt. Of een boek uit de kast. In ieder geval iets kleins wat makkelijk weg te geven is. Zo ruim je op en maak je (waarschijnlijk) meteen iemand blij. 

Magnusson geeft echter ook de ontvanger een tip: krijg je iets waar je niet blij mee bent, geef dat gewoon eerlijk aan.  

3. Voorkom ongemakkelijke situaties 

Stel je hebt een doos vol liefdesbrieven die nogal intiem zijn, of iets anders wat iemand kan doen blozen: gooi ze weg. Je wilt volgens Magnusson niet dat jouw nabestaanden in verlegenheid worden gebracht als ze jouw woning leegruimen. 

Daarnaast zijn dat soort dingen vaak wel erg privé. Dus waarschijnlijk is het ook voor jouw eigen gemoedsrust fijn om deze spullen alvast weg te doen.  

4. Foto’s opruimen 

Zeker de generatie op leeftijd kan nogal wat afgedrukte foto’s hebben. Albums vol en vaak ook nog een berg negatieven. Tip van Magnusson: bekijk ze met een kritische blik. Doe de foto’s waarop mensen staan die jouw nabestaanden niet kennen alvast maar weg. Hun bestemming is vroeg of laat toch de vesnipperaar. 

Kom je foto’s tegen waarop bijvoorbeeld jouw (klein)kinderen en vrienden op staan? Geef die dan aan hen. Vaak is het voor hen een leuke verrassing om zoiets te krijgen.  

5. Bewaar het ‘goud’  

Kleine dingen die voor jou van grote waarde zijn, maar voor jouw nabestaanden waarschijnlijk niet, kun je in een doosje doen waarop je noteert: ‘weggooien’. Denk aan souvenirs en brieven. Jij kunt er dan nog zo lang van genieten als mogelijk en jouw nabestaanden weten precies wat ze met de doos moeten doen als ze hem tegenkomen.  

6. Maak het bespreekbaar 

Stel je hebt ouders op leeftijd die veel spullen hebben maar nog niet bezig zijn met ontspullen: breng het onderwerp ter sprake. Doe dat wel met tact, want het is natuurlijk een gevoelig onderwerp.  

Volgens Magnusson kun je bijvoorbeeld terloops eens laten vallen dat er eigenlijk best veel spullen in het huis staan. En vragen of ze wellicht eens nagedacht hebben over wat ze ermee willen doen. ,,Breng het vriendelijk en zorgzaam”, is hierbij het advies.  

7. Koester herinneringen 

Het kan moeilijk zijn om voor de laatste keer op te ruimen. Tegelijk, weet Magnusson uit ervaring, heeft het iets moois. Rustig opruimen voor je doodgaat is uiteindelijk ook een mooie manier om herinneringen op te halen en terug te kijken op je leven.

Geplaatst 29-03-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Franse acteur Michel Piccoli overleden

Een van de bekendste Franse filmacteurs, Michel Piccoli, is op 94-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

Nieuws Waterpololegende en drievoudig olympisch kampioen Karpati overleden

Waterpololegende Gyorgy Karpati is woensdag overleden. De Hongaar, die in 1952, 1956 en 1964 olympisch kampioen werd, is 84 jaar oud geworden.

herinerhen
HerinnerHen Hessel Kuipers

Hessel, een rustige man met warrige grijze haren, zit aan tafel te schrijven. Wat is uw leukste jeugdherinnering? Hij schrijft: Het krijgen van verkering met Hieke.

Nieuws Acteur Jerry Stiller op 92-jarige leeftijd overleden

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, acteur Ben Stiller, gemeld via sociale media. “Hij is een natuurlijke dood gestorven. Hij was een geweldige vader en opa, en 62 jaar lang de beste echtgenoot voor Anne. Hij zal heel erg gemist worden.”

Nieuws Jazzpianist Ellis Marsalis Jr. overleden aan coronavirus

NEW ORLEANS (ANP/DPA) – De Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis Jr. is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt The New York Times.

Nieuws First Blood-acteur Brian Dennehy overleden

De Amerikaanse acteur Brian Dennehy is overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt op Twitter. Dennehy stierf een natuurlijke dood. Hij is 81 jaar geworden.

Nieuws Bond-schurk Michael Lonsdale overleden.

De Frans-Britse acteur Michael Lonsdale is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent maandag bekendgemaakt. Lonsdale werd geboren in Parijs als zoon van een Franse moeder en Britse vader en werd tweetalig opgevoed. Hij speelde vanaf 1956 in meer dan 180 films en was daarnaast ook actief in het theater. De meeste mensen kennen Lonsdale […]