Terug
Voorbereiden op later

7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven we 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.  

1. Begin op tijd 

Je wilt het zo goed mogelijk doen, voor jezelf en voor je naasten. Begin op tijd. Volgens Magnussen is 65 een mooie leeftijd om hier op z’n minst over na te denken.  

Néém ook de tijd. Opruimen voor je sterft is volgens Magnusson iets wat je tussen de bedrijven door doet. De beste startplaatsen zijn de zolder, kelder en berging. Daarna kun je rustig kamer voor kamer onder de loep nemen.  

Volgens Magnusson is het de moeite waard om mensen in je omgeving te vertellen over je voornemen om te gaan ontspullen. Misschien willen ze helpen of zijn er spullen die ze graag willen overnemen.  

2. Presentje voor etentje 

Ben je uitgenodigd voor een diner? Geef in plaats van bloemen of een fles wijn iets uit jouw interieur waar je zelf graag naar kijkt. Of een boek uit de kast. In ieder geval iets kleins wat makkelijk weg te geven is. Zo ruim je op en maak je (waarschijnlijk) meteen iemand blij. 

Magnusson geeft echter ook de ontvanger een tip: krijg je iets waar je niet blij mee bent, geef dat gewoon eerlijk aan.  

3. Voorkom ongemakkelijke situaties 

Stel je hebt een doos vol liefdesbrieven die nogal intiem zijn, of iets anders wat iemand kan doen blozen: gooi ze weg. Je wilt volgens Magnusson niet dat jouw nabestaanden in verlegenheid worden gebracht als ze jouw woning leegruimen. 

Daarnaast zijn dat soort dingen vaak wel erg privé. Dus waarschijnlijk is het ook voor jouw eigen gemoedsrust fijn om deze spullen alvast weg te doen.  

4. Foto’s opruimen 

Zeker de generatie op leeftijd kan nogal wat afgedrukte foto’s hebben. Albums vol en vaak ook nog een berg negatieven. Tip van Magnusson: bekijk ze met een kritische blik. Doe de foto’s waarop mensen staan die jouw nabestaanden niet kennen alvast maar weg. Hun bestemming is vroeg of laat toch de vesnipperaar. 

Kom je foto’s tegen waarop bijvoorbeeld jouw (klein)kinderen en vrienden op staan? Geef die dan aan hen. Vaak is het voor hen een leuke verrassing om zoiets te krijgen.  

5. Bewaar het ‘goud’  

Kleine dingen die voor jou van grote waarde zijn, maar voor jouw nabestaanden waarschijnlijk niet, kun je in een doosje doen waarop je noteert: ‘weggooien’. Denk aan souvenirs en brieven. Jij kunt er dan nog zo lang van genieten als mogelijk en jouw nabestaanden weten precies wat ze met de doos moeten doen als ze hem tegenkomen.  

6. Maak het bespreekbaar 

Stel je hebt ouders op leeftijd die veel spullen hebben maar nog niet bezig zijn met ontspullen: breng het onderwerp ter sprake. Doe dat wel met tact, want het is natuurlijk een gevoelig onderwerp.  

Volgens Magnusson kun je bijvoorbeeld terloops eens laten vallen dat er eigenlijk best veel spullen in het huis staan. En vragen of ze wellicht eens nagedacht hebben over wat ze ermee willen doen. ,,Breng het vriendelijk en zorgzaam”, is hierbij het advies.  

7. Koester herinneringen 

Het kan moeilijk zijn om voor de laatste keer op te ruimen. Tegelijk, weet Magnusson uit ervaring, heeft het iets moois. Rustig opruimen voor je doodgaat is uiteindelijk ook een mooie manier om herinneringen op te halen en terug te kijken op je leven.

Geplaatst 29-03-2021