Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven we 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.  

1. Begin op tijd 

Je wilt het zo goed mogelijk doen, voor jezelf en voor je naasten. Begin op tijd. Volgens Magnussen is 65 een mooie leeftijd om hier op z’n minst over na te denken.  

Néém ook de tijd. Opruimen voor je sterft is volgens Magnusson iets wat je tussen de bedrijven door doet. De beste startplaatsen zijn de zolder, kelder en berging. Daarna kun je rustig kamer voor kamer onder de loep nemen.  

Volgens Magnusson is het de moeite waard om mensen in je omgeving te vertellen over je voornemen om te gaan ontspullen. Misschien willen ze helpen of zijn er spullen die ze graag willen overnemen.  

2. Presentje voor etentje 

Ben je uitgenodigd voor een diner? Geef in plaats van bloemen of een fles wijn iets uit jouw interieur waar je zelf graag naar kijkt. Of een boek uit de kast. In ieder geval iets kleins wat makkelijk weg te geven is. Zo ruim je op en maak je (waarschijnlijk) meteen iemand blij. 

Magnusson geeft echter ook de ontvanger een tip: krijg je iets waar je niet blij mee bent, geef dat gewoon eerlijk aan.  

3. Voorkom ongemakkelijke situaties 

Stel je hebt een doos vol liefdesbrieven die nogal intiem zijn, of iets anders wat iemand kan doen blozen: gooi ze weg. Je wilt volgens Magnusson niet dat jouw nabestaanden in verlegenheid worden gebracht als ze jouw woning leegruimen. 

Daarnaast zijn dat soort dingen vaak wel erg privé. Dus waarschijnlijk is het ook voor jouw eigen gemoedsrust fijn om deze spullen alvast weg te doen.  

4. Foto’s opruimen 

Zeker de generatie op leeftijd kan nogal wat afgedrukte foto’s hebben. Albums vol en vaak ook nog een berg negatieven. Tip van Magnusson: bekijk ze met een kritische blik. Doe de foto’s waarop mensen staan die jouw nabestaanden niet kennen alvast maar weg. Hun bestemming is vroeg of laat toch de vesnipperaar. 

Kom je foto’s tegen waarop bijvoorbeeld jouw (klein)kinderen en vrienden op staan? Geef die dan aan hen. Vaak is het voor hen een leuke verrassing om zoiets te krijgen.  

5. Bewaar het ‘goud’  

Kleine dingen die voor jou van grote waarde zijn, maar voor jouw nabestaanden waarschijnlijk niet, kun je in een doosje doen waarop je noteert: ‘weggooien’. Denk aan souvenirs en brieven. Jij kunt er dan nog zo lang van genieten als mogelijk en jouw nabestaanden weten precies wat ze met de doos moeten doen als ze hem tegenkomen.  

6. Maak het bespreekbaar 

Stel je hebt ouders op leeftijd die veel spullen hebben maar nog niet bezig zijn met ontspullen: breng het onderwerp ter sprake. Doe dat wel met tact, want het is natuurlijk een gevoelig onderwerp.  

Volgens Magnusson kun je bijvoorbeeld terloops eens laten vallen dat er eigenlijk best veel spullen in het huis staan. En vragen of ze wellicht eens nagedacht hebben over wat ze ermee willen doen. ,,Breng het vriendelijk en zorgzaam”, is hierbij het advies.  

7. Koester herinneringen 

Het kan moeilijk zijn om voor de laatste keer op te ruimen. Tegelijk, weet Magnusson uit ervaring, heeft het iets moois. Rustig opruimen voor je doodgaat is uiteindelijk ook een mooie manier om herinneringen op te halen en terug te kijken op je leven.

Geplaatst 29-03-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:



herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Roxette-zangeres Marie Fredriksson overleden

De zangeres van het Zweedse popduo Roxette, Marie Fredriksson, is overleden, melden Zweedse media. Fredriksson was al enige tijd ziek. Ze stierf gisterochtend op 61-jarige leeftijd.

Voorbereiden op later Orgaandonatie na overlijden: maak je keuze kenbaar

Door de donorwet, die vanaf 1 juli 2020 ingaat, word je automatisch donor na overlijden als je niet zelf je keuze doorgeeft in het Donorregister. Bovendien is het van belang om je keuze met dierbaren te bespreken, zodat zij je wens kunnen naleven. Hoog tijd dus om hier bij stil te staan.

Nieuws James Bond- en Inception-acteur Earl Cameron (102) overleden

Earl Cameron, een van de eerste zwarte acteurs die een succesrijke carrière in de Britse film- en tv-industrie had, is gisteren op 102-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Britse media. De op Bermuda geboren acteur debuteerde in 1951 in de speelfilm Pool of London, waarin hij meteen een van de hoofdrollen voor zich opeiste. Dat was […]

In memoriam Co van der Pol was een markante persoonlijkheid

De heer J.J. (Co) van de Pol, oud-directeur van de toenmalige zuivelcoöperatie NCZ Coberco (nu FrieslandCampina) is op 25 september op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was een markante persoonlijkheid die de coöperatie ten gunste van de leden-veehouders spectaculair deed groeien.

Nieuws Medebedenker Scooby-Doo (82) overleden

Ken Spears, de medebedenker van Scooby-Doo, is op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Kevin bevestigde aan Variety dat zijn vader is gestorven aan een vorm van dementie.

Marieke Knol
Coaching Voorlopig kom ik niet mama. Dat kan nu niet hè

Wanneer kom je weer, is haar laatste vraag. Voorlopig kom ik niet, mama. Dat kan nu niet hè. Zodra het weer kan, ben ik bij je. Eigenlijk weet ze het wel, maar ze vergeet het ook weer. Mijn lieve mama, die nog maar net was verhuisd naar het verpleeghuis, heeft corona. En taai als ze is, lijkt ze weer een beetje op te krabbelen. Maar het meest schrijnend is dat ik niet bij haar op bezoek kan.

Rouw 7 handreikingen voor omgaan met mensen in rouw

Ton Zijderveld stelde zeven handreikingen op hoe je het beste kan omgaan met een mens in rouw.

Voorbereiden op later Een bucketlist maken doe je zo!

Heb jij een bucketlist? Een lijst met dingen die je gedaan móet hebben voor je er niet meer bent? Als je terugkijkt op je leven ben je dan heel tevreden of zijn er nog dingen die je graag zou willen doen?  Een bucketlist. Er zijn talloze boeken over geschreven en er is zelfs een film […]