Terug
Uitvaart

7 alternatieve locaties voor een persoonlijk afscheid

Afscheid nemen van een dierbare in een uitvaartcentrum of aula is vrij gebruikelijk. Veel van deze locaties hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een aangename, warme, troostende ambiance. Er zijn echter meer plekken waar een afscheidsceremonie kan plaatsvinden. Plekken waar de overledene zelf misschien ook iets mee had. Daarom: 7 alternatieve locaties voor een persoonlijk afscheid.

1. Vertrouwd thuis
Was ‘oost, west, thuis best’ een vaste uitspraak van de persoon die is overleden? Dan is een afscheid in zijn/haar huis wellicht een mooie optie. Omgeven door persoonlijke spullen, foto’s en andere zaken die misschien veel vertellen over de overledene, is het bovendien een plek waar vanzelf allerlei herinneringen naar boven komen.

2. Dorpshuis
Heeft iemand zijn/haar hele leven in hetzelfde dorp gewoond en was hij/zij erg actief voor de lokale gemeenschap, dan is een afscheidsceremonie in een dorpshuis misschien heel geschikt. Een centrale plek in een dorp, die bovendien alle faciliteiten heeft om een uitvaart te laten plaatsvinden.

3. Favoriete kroeg
Had de overledene een vaste stamkroeg? Behoorde hij/zij zo’n beetje bij het interieur? Hoe mooi is het om hier het afscheid te laten plaatsvinden en om nog één keer te proosten op zijn/haar leven?

4. Statig landgoed
Een landgoed of kasteel kan eveneens dienen als decor voor een afscheidsceremonie. Veel van deze historische, statige panden worden gekenmerkt door een rustige sfeer – naast natuurlijk een fraai aanzicht. Vaak kan een uitvaart in de buitenlucht plaatsvinden, maar bij slecht weer kan op deze locaties worden uitgeweken naar een ruimte binnen. Zeker wanneer rouwfoto’s worden gemaakt is een landgoed of kasteel misschien de uitgelezen locatie voor een afscheid.

5. Boot of schip
Voor iemand die niets liever deed dan varen of zeilen, is een afscheid op een zeilboot of schip misschien wel het meest passend. Er zijn bijvoorbeeld schepen uit de bruine vloot, die veel ruimte hebben en een grote keuken voor eventuele (ingehuurde) catering. De boot of het schip kan aangemeerd liggen in een haven, maar wie weet is een laatste tocht over het water juist wel het meest mooie afscheid voor deze persoon.

6. In een theater
Kwam de overledene graag in het theater? Of schitterde hij/zij zelf vaak op het podium? Waarom dan geen afscheid in het theater? Theaters hebben vaak een warme, sfeervolle uitstraling. Een theater staat voor een lach en een traan en is misschien juist daarom wel de perfecte plek voor een afscheid.

7. In de natuur
Iemand die zijn/haar hele leven met volle teugen genoot van de natuur, daarvoor is een afscheid in bijvoorbeeld een bos, op het strand of midden op een weiland mogelijk dé perfecte plek. De natuur heeft bovendien een kalmerende werking, wat op een emotionele dag misschien een beetje extra troost geeft.

Tot slot
Bovenstaande tips zijn voorbeelden van alternatieve locaties voor een persoonlijk afscheid. Er zijn natuurlijk meer plekken waar een afscheid kan plaatsvinden. Wil je weten of een locatie openstaat voor een afscheidsceremonie? Bel dan met de betreffende eigenaar.