Terug
Rouw

6 tips om een dierbare te herdenken tijdens kerst

De decembermaand kan een moeilijke maand zijn als je een dierbare bent verloren. Misschien is de verleiding groot om kerst een beetje aan je voorbij te laten gaan. Maar het kan juist helpen om extra aandacht te geven aan het verlies. Om iets te doen om je dierbare heel bewust te herdenken op een manier die bij je past. We geven 6 tips.  

Maak een kerstkrans 
Maak een kerstkrans met kleine spulletjes die van jouw dierbare waren. Je kunt een ‘kale’ krans kopen en hier – naast kerstballetjes – bijvoorbeeld potloden, schaakstukken, knuffeltjes of andere voorwerpen in steken die onlosmakelijk verbonden zijn met jouw dierbare. Je creëert zo een herdenkstuk. Doe dit eventueel samen met je (klein)kinderen, broer, zus, ouders of vrienden. Dan komen vaak ook de mooiste herinneringen boven, wat leidt tot waardevolle gesprekken. 

Schrijf een kerstkaart 
Schrijf een kerstkaart (of -brief) aan jouw dierbare. Over wat je denkt en voelt, hoe je de decembermaand/kerstdagen ervaart, wat je graag had willen doen als hij of zij er nog was. Misschien dat het gepaard gaat met veel tranen, maar vaak volgt na het schrijven een zekere rust in je hoofd.  

Sla een deken om je heen 
Het lijkt misschien zinloos, maar geef het een kans: ga zitten op een comfortabele plek en sla een warme deken of plaid om je heen. Zorg eventueel dat je een mok warme koffie, thee of chocolademelk in je handen heb, en houd die tegen je buik, borst of hals voor nog meer warmte – wel uitkijken dat de mok niet té warm is. Sluit je ogen en laat je opwarmen, voel de zachtheid van je deken en ontspan. Misschien vind je het fijn om dit rustige moment te gebruiken om in gedachten herinneringen op te halen aan je dierbare, omarmd en beschermd door jouw deken. 

Bezoek de laatste rustplaats 
Ga, met een vriend(in) of familielid, naar de laatste rustplaats. Zet er een lantaarn met kaarsje neer – als dat mogelijk is. Of, als je het gevoel hebt dat je dat kunt, neem een drankje mee en proost op zijn of haar leven. Probeer, ook als het verdriet in je ziel snijdt, te denken aan alle mooie herinneringen. En probeer daar dankbaar voor te zijn. Wees niet teleurgesteld of boos op jezelf als dit alles nog een stap te ver is.  

Stel een muzieklijst samen 
Kerstmuziek kan – zeker als het verdriet nog vers is – erg moeilijk zijn om naar te luisteren. Stel daarom je eigen playlist samen. Misschien vind je het fijn om daarin liedjes te zetten die je doen denken aan de jouw dierbare. Wellicht is dit (voor nu) te pijnlijk. Zet er dan vooral muziek in die je een goed gevoel geeft. Bijvoorbeeld liedjes waarvan je weet dat je moeilijk kunt stilzitten als je ze hoort. Dansen zorgt voor de aanmaak van endorfines, wat leidt tot een meer vrolijk en licht gevoel. 

Wees niet eenzaam 
Nee, je bent niemand tot last. Nee, je hoeft niet flinker te zijn dan je je voelt. Nee, je staat er niet alleen voor. Ook niet tijdens de feestdagen! Dus als je je eenzaam voelt: bel een vriend(in) of familielid en vraag of je langs mag komen met kerst. Wie weet vind je het fijn om samen herinneringen op te halen. Of wil je juist helemaal niet praten, maar gewoon onder jouw dierbaren zijn. Alles is goed. 
 

Is dit voor jou toch een te grote stap? Misschien ben je dan geholpen bij De Luisterlijn. 24 uur per dag bereikbaar en de persoon die je spreekt neemt álle tijd voor je. Het nummer is: 088-0767 000.