Door: Astrid De Wolf in Rouw

6 tips om een dierbare te herdenken tijdens kerst

De decembermaand kan een moeilijke maand zijn als je een dierbare bent verloren. Misschien is de verleiding groot om kerst een beetje aan je voorbij te laten gaan. Maar het kan juist helpen om extra aandacht te geven aan het verlies. Om iets te doen om je dierbare heel bewust te herdenken op een manier die bij je past. We geven 6 tips.  

Maak een kerstkrans 
Maak een kerstkrans met kleine spulletjes die van jouw dierbare waren. Je kunt een ‘kale’ krans kopen en hier – naast kerstballetjes – bijvoorbeeld potloden, schaakstukken, knuffeltjes of andere voorwerpen in steken die onlosmakelijk verbonden zijn met jouw dierbare. Je creëert zo een herdenkstuk. Doe dit eventueel samen met je (klein)kinderen, broer, zus, ouders of vrienden. Dan komen vaak ook de mooiste herinneringen boven, wat leidt tot waardevolle gesprekken. 

Schrijf een kerstkaart 
Schrijf een kerstkaart (of -brief) aan jouw dierbare. Over wat je denkt en voelt, hoe je de decembermaand/kerstdagen ervaart, wat je graag had willen doen als hij of zij er nog was. Misschien dat het gepaard gaat met veel tranen, maar vaak volgt na het schrijven een zekere rust in je hoofd.  

Sla een deken om je heen 
Het lijkt misschien zinloos, maar geef het een kans: ga zitten op een comfortabele plek en sla een warme deken of plaid om je heen. Zorg eventueel dat je een mok warme koffie, thee of chocolademelk in je handen heb, en houd die tegen je buik, borst of hals voor nog meer warmte – wel uitkijken dat de mok niet té warm is. Sluit je ogen en laat je opwarmen, voel de zachtheid van je deken en ontspan. Misschien vind je het fijn om dit rustige moment te gebruiken om in gedachten herinneringen op te halen aan je dierbare, omarmd en beschermd door jouw deken. 

Bezoek de laatste rustplaats 
Ga, met een vriend(in) of familielid, naar de laatste rustplaats. Zet er een lantaarn met kaarsje neer – als dat mogelijk is. Of, als je het gevoel hebt dat je dat kunt, neem een drankje mee en proost op zijn of haar leven. Probeer, ook als het verdriet in je ziel snijdt, te denken aan alle mooie herinneringen. En probeer daar dankbaar voor te zijn. Wees niet teleurgesteld of boos op jezelf als dit alles nog een stap te ver is.  

Stel een muzieklijst samen 
Kerstmuziek kan – zeker als het verdriet nog vers is – erg moeilijk zijn om naar te luisteren. Stel daarom je eigen playlist samen. Misschien vind je het fijn om daarin liedjes te zetten die je doen denken aan de jouw dierbare. Wellicht is dit (voor nu) te pijnlijk. Zet er dan vooral muziek in die je een goed gevoel geeft. Bijvoorbeeld liedjes waarvan je weet dat je moeilijk kunt stilzitten als je ze hoort. Dansen zorgt voor de aanmaak van endorfines, wat leidt tot een meer vrolijk en licht gevoel. 

Wees niet eenzaam 
Nee, je bent niemand tot last. Nee, je hoeft niet flinker te zijn dan je je voelt. Nee, je staat er niet alleen voor. Ook niet tijdens de feestdagen! Dus als je je eenzaam voelt: bel een vriend(in) of familielid en vraag of je langs mag komen met kerst. Wie weet vind je het fijn om samen herinneringen op te halen. Of wil je juist helemaal niet praten, maar gewoon onder jouw dierbaren zijn. Alles is goed. 
 

Is dit voor jou toch een te grote stap? Misschien ben je dan geholpen bij De Luisterlijn. 24 uur per dag bereikbaar en de persoon die je spreekt neemt álle tijd voor je. Het nummer is: 088-0767 000. 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Rouwen is gecompliceerder door coronavirus

Goed en liefdevol afscheid nemen van een dierbare op een intensive care is voor naaste familieleden en vrienden lastig en was nauwelijks mogelijk tijdens afgelopen coronajaar. Geen knuffel of laatste aanraking. En later op de uitvaart met minder mensen, met digitale hulpmiddelen of helemaal in stilte. Een afscheid dat onder normale omstandigheden er heel anders uit zou hebben gezien.

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

Nieuws Voormalig VN-baas Pérez de Cuéllar overleden

Javier Pérez de Cuéllar, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is op 100-jarige leeftijd in zijn geboorteland Peru overleden. Dat maakte zijn zoon bekend. De Peruaan was vijfde baas in de historie van de volkerenorganisatie, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Pérez de Cuéllar stond van 1982 tot 1991 aan het hoofd. Hij was […]

Nieuws K-popster Yohan (28) overleden

Kim Jeong-hwan, beter bekend als K-popster Yohan, is dinsdag op 28-jarige leeftijd overleden. Dat melden Koreaanse media. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Jorna Spasens
Nieuws SBS-styliste Jorna Spapens overleden

Daarvoor werkte ze jarenlang achter de schermen bij televisieprogramma’s als Eigen Huis & Tuin en Life & Cooking. Spapens kwam uit een kunstzinnig gezin; haar vader was directeur van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet en haar moeder was kunstenares. De presentatrice volgde na haar middelbare school diverse opleidingen en begon haar carrière als etaleuse voor […]

Nieuws Headlines betreffende het coronavirus.

Dit artikel zal regelmatig aangepast worden met de laatste headlines betreffende het coronavirus.

Nieuws Architect Vittorio Gregotti overleden aan het coronavirus

Architect Vittorio Gregotti is zondag op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand is nog onbekend.

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.