Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Wegwijs in Uitvaartland

Wat kost een begrafenis of een crematie? Diverse uitvaartcalculators geven je een beeld. Eén uitkomst hebben ze gemeen. Het gaat om een flinke hap geld.

Duur genoeg om bij je leven te bedenken hoe je daar geld voor opzij legt, zodat je nabestaanden zich over de kosten van je afscheid tenminste geen zorgen hoeven te maken. Maar waar begin je? In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijkheden, wat niet wil zeggen dat er geen andere opties zijn.

De uitvaartvereniging

Woon je in een van de Friese dorpen, dan heb je grote kans dat daar een uitvaartvereniging zit. Lidmaatschap van zo’n vereniging is zeker het overwegen waard. Kernwaarden zijn: professioneel, dichtbij en betaalbaar.

  • Uitvaartverenigingen hebben namelijk geen winstoogmerk. Dat scheelt enorm in de kosten.
  • De meeste verenigingen bieden een ledenkorting, die wordt verrekend met de eindnota van het afscheid.

Sparen en/of verzekeren?

De ledenkorting dekt niet de kosten van een uitvaart. Geen probleem als je genoeg geld achter de hand hebt. Uit eigen middelen leg je alvast een bedrag opzij voor het laatste hoofdstuk van je leven. Elke maand een bedragje opzij zetten is ook voor de minder kapitaalkrachtigen niet onverstandig. Maar wil je dat niet of kun je dat niet, dan is een (aanvullende) uitvaartverzekering een mogelijkheid.

Hoe kies je, wat kies je. Je zou maar zo door de bomen de mogelijkheden niet meer zien.

Wegwijs in verzekeringsland

Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel mogelijkheden. Je zou zomaar door het bos de polissen niet meer zien. Daarom een overzicht van de soorten uitvaartverzekeringen:

Natura sommenverzekering

Bij een natura sommenverzekering kies je zelf de hoogte van het verzekerd bedrag. Na een overlijden wordt dit bedrag (indien mogelijk) gelijk al verrekend met de gemaakte uitvaartkosten (de verzekerde som wordt dan in mindering gebracht op de uitvaartnota). Heel transparant voor de nabestaanden en wel zo prettig.

  • Het verzekerd bedrag is puur voor de kosten die voortvloeien uit de uitvaart.
  • Je zit niet vast aan een pakket vaste diensten.
  • Deze vorm van verzekeren sluit naadloos aan bij lidmaatschap van een uitvaartvereniging.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering verzeker je een uitvaartpakket aan diensten, plat gezegd de van ‘kist tot cake’ verzekering, van standaard tot uitgebreid. Een pakket in combinatie met een vrij te besteden bedrag (alleen bestemd voor uitvaartkosten) is eveneens een mogelijkheid.

Verzekeraars hebben voor het uitvoeren van de uitvaartdiensten afspraken met leveranciers, waaronder uitvaartverzorgers. Je afscheid wordt volgens het verzekerde uitvaartpakket uitgevoerd. Voor nabestaanden kan deze verzekeringsvorm nog wel eens aanvoelen als een te strak keurslijf. Willen zij je afscheid laten verzorgen door bijvoorbeeld een uitvaartvereniging (of misschien had je dat zelf ook al bedacht), dan is dat mogelijk, maar bedenk goed dat dit (soms grote) financiële consequenties kan hebben. Het hangt af van de verzekeraar en de polisvoorwaarden. Soms wordt maar  een deel van de pakketwaarde (en dus een lager bedrag dan je voor ogen had) uitgekeerd. Op je uitvaartpolis staan de exacte voorwaarden. Ben je lid van een uitvaartvereniging, dan is het belangrijk om dit vooraf te bespreken met de verzekeraar.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert geld uit. Dit kan gebruikt worden om de uitvaart te bekostigen, maar dat hoeft niet. Het geld is volledig vrij besteedbaar. Wil  je het kapitaal reserveren voor je begrafenis of crematie, dan is het uiteraard wel verstandig vooraf in te schatten op welke kosten je moet rekenen. Een levensverzekering is een voorbeeld van een kapitaalverzekering en wordt afgesloten op het leven van een persoon. Je hebt daarbij de keuze van uitkeren op een bepaalde leeftijd of uitkeren na overlijden.

Overlijdensrisico verzekering

Het hoeft niet perse, maar meestal is een overlijdenrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek. Bij het overlijden van een van de partners keert de verzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost. Op een overlijdensrisicoverzekering zit een houdbaarheidsdatum. Hoe meer je aflost op je hypotheek, hoe lager de uiteindelijke uitkering, tot die helemaal op nul staat.

Vaak is de dekking van een overlijdensrisicoverzekering ook tijdelijk. Na afloop van deze periode is er dan geen dekking meer. In zo’n geval is de verzekering geen echte uitvaartverzekering en zul je na afloop opnieuw moeten gaan verzekeren of sparen. 

Koopsomverzekering

Bij een koopsomverzekering leg je eenmalig een bedrag in, bestemd voor de uitvaartkosten. Inclusief (eventuele) rente wordt het ingelegde bedrag uitgekeerd bij overlijden.

Uitvaartverzekeraars

Bij het overgrote deel van de Friese uitvaartverenigingen kun je niet terecht voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Voor een uitvaartverzekering klop je aan bij bijvoorbeeld:

Twenthe Uitvaartverzekering

Twenthe Uitvaartverzekering is een natura sommen uitvaartverzekeraar. 

Diverse Friese uitvaartverenigingen hebben een samenwerkingsverband met de Twenthe. Twenthe is op de hoogte van de tarieven die de verenigingen hanteren en kan op die manier leden en niet-leden een passend aanbod doen qua gewenst verzekerd bedrag. Bij leden van een uitvaartvereniging en verzorging van de uitvaart door die vereniging wordt de verzekerde som uitgekeerd aan de vereniging, die deze uitkering vervolgens verrekent met de uitvaartnota van de vereniging. Was de verzekerde geen lid van een vereniging, dan keert Twente de verzekerde som uit aan de uitvaartverzorger die de uitvaart heeft verzorgd (directe verrekening met de uitvaartnota) of aan de familie als deze zelf de uitvaartnota al hebben betaald. Twenthe biedt naast de gebruikelijke uitvaartverzekering eveneens de mogelijkheid tot het afsluiten van een koopsomverzekering.

Monuta

Een uitvaartpolis van Monuta bestaat uit de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger en een vrij te besteden bedrag voor al de uitvaartwensen. 

Als je lid bent van een uitvaartvereniging informeer dan (eigenlijk al voor het sluiten van de verzekering) of deze verzekering zonder financiële gevolgen te combineren is met je lidmaatschap van de uitvaartvereniging (en de verzorging van de uitvaart door de uitvaartvereniging). Dit is ook van toepassing als je geen lid bent van een uitvaartvereniging en je een andere uitvaartverzorger wenst dan Monuta.  

Dela

Aangezien Yarden is overgenomen door Dela, beperken we ons hier tot alleen Dela.
Dela biedt op het gebied van uitvaarten drie verzekeringen: een natura-, een kapitaal- en een koopsomverzekering.

Ook hier is het belangrijk dat, als je lid bent van een uitvaartvereniging, tijdig informeert of de verzekering zonder financiële gevolgen te combineren is met je lidmaatschap van de uitvaartvereniging (en de verzorging van de uitvaart door de uitvaartvereniging). Dit is ook van toepassing als je geen lid bent van een uitvaartvereniging en je een andere uitvaartverzorger wenst dan Dela.  

Klaverblad Verzekeringen

Naast diverse andere soorten verzekeringen biedt deze maatschappij DeKlaverblad Uitvaartverzekering. Dat is een kapitaalverzekering.

Tot slot

Als Friese Uitvaartfederatie (het portaal van de aangesloten Friese uitvaartverenigingen) zijn wij ervan overtuigd dat lidmaatschap van een uitvaartvereniging, al dan niet in combinatie met een verzekering, een uitstekende keuze is en blijft. Als je tijd daar is, mag je vertrouwen op de professie, het dichtbije en de betaalbaarheid van je uitvaartvereniging.

Friese Uitvaartfederatie | Ria Algra  

Geplaatst: 17-11-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Strand
Nieuws Iets hogere sterfte in warme week

Tijdens de hittegolf in week 33 (10 tot en met 16 augustus) overleden naar schatting 3 100 mensen. Dit waren ruim 400 meer dan in de weken daarvoor, toen de sterfte relatief laag was. De toename van de sterfte in week 33 hangt samen met de hoge temperatuur. De geregistreerde sterfte aan corona was laag. […]

Uitvaart Welke muziek klinkt er tijdens jouw uitvaart?

Mieke Telkamp stond met haar hit ‘Waarheen, waarvoor’ jarenlang in de Uitvaartmuziek Top 10, maar tijden zijn veranderd. Werd voorheen nog vaak gekozen voor klassieke, sobere muziek, tegenwoordig staat ook hardrock en house op het programma. De laatste tien jaar is een kentering gaande in de uitvaartwereld, uitvaarten worden steeds informeler en dat geldt ook voor de muziek.

In memoriam Bé Wierenga, koning van de Lauwers en ’t oostelijke wad

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Bé Wierenga, visser uit Usquert.

Het was een gewone dinsdag. En het was niet eens zulk slecht weer, alleen beetje deining uit het Noorden. De garnalenkotter ZK37 was via het Kaigat naar buiten gevaren om boven Schiermonnikoog te gaan vissen. De vangst was tot dan toe wat tegengevallen: schrale boxjes garnalen met zwemkrabbetjes en wijting. Verder naar het oosten zou het beter zijn.

Coaching Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

Nieuws Voormalig PSV-verdediger Kemper (77) overleden

Oud-PSV’er Peter Kemper is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartfalen. De verdediger, een geboren en getogen Hagenaar, speelde vanaf 1961 veertien seizoenen voor de Eindhovenaren. Hij maakte in 1963 de eerste landstitel van PSV mee en werd ook in zijn laatste jaar bij de club kampioen.

Nieuws Oud-zwemster Petra Hillenius overleden

NIEUWEGEIN – Oud-topzwemster Petra Hillenius is op 52-jarige leeftijd overleden. De voormalig specialiste op de schoolslag, die meedeed aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, leed aan de spierziekte ALS. De zwembond KNZB bracht het overlijdensbericht maandag naar buiten.

Uitvaart Bart spreekt op eenzame uitvaarten: ‘Ook al hoort niemand het, het is toch goed dat er wat gezegd wordt aan het einde van iemands leven’

Het komt maar enkele keren per jaar voor, een eenzame uitvaart. Bij eenzame uitvaarten zijn geen nabestaanden aanwezig, of is het onbekend wie de overledene is. Als voormalig stadsdichter van Groningen bedacht Bart FM Droog dat het een mooie taak zou zijn om gedichten te schrijven en voor te dragen op deze bijzondere uitvaarten. Bart: ,,Het is enorm eervol werk om te doen, iemand krijgt toch op een respectvolle manier zijn afscheid.’’

In memoriam Luc Drenthe, de speurneus van Stadskanaal, is niet meer

Luc Drenthe, de oudste journalist van Oost-Groningen, is na een kort ziekbed overleden. Hij werd 90 jaar en was tot op het laatst op zoek naar nieuws.