Door: Team Mensenlinq in Rouw

Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder.

Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart

Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Het is beter om zo snel mogelijk weer door te gaan.” Dat was wat mijn vader tegen me zei. Hij bracht me de dag na de uitvaart naar school.

Het is niet dat ik de les van de pastoor ooit ben vergeten. Maar het bleek dat les 2 eigenlijk best wel makkelijk in de praktijk te brengen was. Het leven rolde gewoon door, ik kon simpelweg aanhaken en meeliften.

Ik ging gewoon van groep 8 naar de brugklas. Haalde goede cijfers. Maakte nieuwe vrienden toen mijn vader me op scouting zette. Ging met de scoutinggroep weg, op zomerkamp, op hikes, en had veel plezier.

Ook mijn broer en vader gingen zoals ik het me herinner gewoon met het normale leven door. We gingen dagjes uit en op vakantie. We hadden het vast wel eens over mijn moeder, maar nooit over ons verdriet. Zo verstreek de tijd.

Het onverwachte kwam op een zaterdagavond, een paar jaar na mijn moeders overlijden. Ik had een avondje kampvuur met de scoutingclub en ging niet al te laat naar huis. Mijn vader vond ik in tranen op de bank. Ik ging naast hem zitten. Hij zei dat hij niet over zijn verdriet kon praten. Niet met mij, niet met mijn broer. We waren te jong.

Toen hij een paar maanden later mijn broer en mij vertelde dat hij eigenlijk wel op zoek wilde gaan naar een nieuwe vrouw, en vroeg wat wij daarvan vonden, hoefde ik niet lang te denken. Ik gunde het hem.

De nieuwe vrouw kwam en daarmee opnieuw een verandering. Er zat ineens iemand anders op de stoel van mijn moeder. Ik dacht steeds vaker aan de pastoor. Praat erover. Maar het kon natuurlijk ook anders. Zoals Slauerhoff woonde in zijn gedichten, nam ik intrek in mijn dagboek. Wat ik daarin schreef – over de dingen die waren gaan wringen, een groeiend verdriet – hoefde ik niet meer te zeggen.

Het werkte. Het leven bleef doorrollen, ik bleef aangehaakt en kon voor de buitenwereld gewoon vrolijk zijn.

Door: Martine van der Linden. Geplaatst 20-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Nieuws Motorrijder Pierre Cherpin overlijdt aan verwondingen val Dakar Rally

De Franse motorrijder Pierre Cherpin (Husqvarna), die bij een val in de zevende etappe van de Dakar Rally in Saudi-Arabië een schedeltrauma opliep, is overleden toen hij werd overgebracht naar Frankrijk. De organisatie van de rally meldde dat de 52-jarige bedrijfsleider stierf in het vliegtuig dat hem vanuit Djedda naar Frankrijk vloog. Cherpin, die niet […]

Nieuws Welke besmettingsrisico’s brengt het coronavirus mee bij overledenen?

Het coronavirus heeft in Nederland tot dinsdag 24 maart 213 dodelijke slachtoffers gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Hoewel het risico op besmetting klein is, zijn er toch belangrijke adviezen voor fysiek contact met een overledene.

Voorbereiden op later Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

Nieuws Supermodel Stella Tennant (50) plotseling overleden

Het bekende Britse model Stella Tennant is op 50-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat meldt haar familie in een verklaring aan lokale media. Tennant schitterde op de catwalk en in campagnes van grote merken als Calvin Klein en Burberry. In 2012 was ze naast Naomi Campbell en Kate Moss te zien tijdens de eindceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

In memoriam Luc Drenthe, de speurneus van Stadskanaal, is niet meer

Luc Drenthe, de oudste journalist van Oost-Groningen, is na een kort ziekbed overleden. Hij werd 90 jaar en was tot op het laatst op zoek naar nieuws.

Nieuws Kunstenaar Ulay overleden; ‘hij zette performance op de kaart’

De Duitse experimentele performancekunstenaar Ulay is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Ulay, een pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen, was voornamelijk bekend door zijn relatie met kunstenares Marina Abramovic en de werken die hij met haar maakte.