Door: Team Mensenlinq in Rouw

Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder.

Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart

Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Het is beter om zo snel mogelijk weer door te gaan.” Dat was wat mijn vader tegen me zei. Hij bracht me de dag na de uitvaart naar school.

Het is niet dat ik de les van de pastoor ooit ben vergeten. Maar het bleek dat les 2 eigenlijk best wel makkelijk in de praktijk te brengen was. Het leven rolde gewoon door, ik kon simpelweg aanhaken en meeliften.

Ik ging gewoon van groep 8 naar de brugklas. Haalde goede cijfers. Maakte nieuwe vrienden toen mijn vader me op scouting zette. Ging met de scoutinggroep weg, op zomerkamp, op hikes, en had veel plezier.

Ook mijn broer en vader gingen zoals ik het me herinner gewoon met het normale leven door. We gingen dagjes uit en op vakantie. We hadden het vast wel eens over mijn moeder, maar nooit over ons verdriet. Zo verstreek de tijd.

Het onverwachte kwam op een zaterdagavond, een paar jaar na mijn moeders overlijden. Ik had een avondje kampvuur met de scoutingclub en ging niet al te laat naar huis. Mijn vader vond ik in tranen op de bank. Ik ging naast hem zitten. Hij zei dat hij niet over zijn verdriet kon praten. Niet met mij, niet met mijn broer. We waren te jong.

Toen hij een paar maanden later mijn broer en mij vertelde dat hij eigenlijk wel op zoek wilde gaan naar een nieuwe vrouw, en vroeg wat wij daarvan vonden, hoefde ik niet lang te denken. Ik gunde het hem.

De nieuwe vrouw kwam en daarmee opnieuw een verandering. Er zat ineens iemand anders op de stoel van mijn moeder. Ik dacht steeds vaker aan de pastoor. Praat erover. Maar het kon natuurlijk ook anders. Zoals Slauerhoff woonde in zijn gedichten, nam ik intrek in mijn dagboek. Wat ik daarin schreef – over de dingen die waren gaan wringen, een groeiend verdriet – hoefde ik niet meer te zeggen.

Het werkte. Het leven bleef doorrollen, ik bleef aangehaakt en kon voor de buitenwereld gewoon vrolijk zijn.

Door: Martine van der Linden. Geplaatst 20-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw OPENLUCHTMUSEUM

Heb je ook weleens dat je heel graag iets wilt delen met iemand, maar je vrijwel tegelijkertijd realiseert dat dat niet meer kan? Ik heb dat vrij regelmatig, maar kort geleden overviel het me zoals ik het nog niet eerder gehad heb. Een verhaal over wespen, een pannenkoekenhuis en de pijn van een vreselijk gemis. […]

Nieuws Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden de mogelijkheid geven om ook nu, in coronatijd, […]

Rouw Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto’s. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips. Spreek af en herdenk  Vind je het fijn om samen met […]

Rouw 7 films over rouw en overlijden om vanavond te kijken op Netflix

Films kijken is een fijne manier van ontspannen. Maar wat als je net een dierbare hebt verloren en het moeilijk hebt met het rouwproces? Dan zijn er ook prachtige films die op een mooie manier laten zien hoe de personages omgaan met rouw en verlies. Soms kan het fijn zijn jezelf te herkennen in het verhaal van een ander, of helpt het bij verwerken van verdriet. Wij geven je alvast 7 tips voor films op Netflix over rouw en overlijden.

Nieuws Oud-burgemeester Meindert Schollema (69) overleden

Oud-burgemeester van Pekela Meindert Schollema is vrijdagavond op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van Schollema laten weten.

Voorbereiden op later Een persoonlijk afscheid

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek, foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren om een afscheid echt persoonlijk te maken. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.   

Nieuws Oudste inwoner van Overijssel op 110-jarige leeftijd overleden

ENSCHEDE – Mevrouw Til Ebberink-Vonk, de oudste inwoner van Overijssel, is afgelopen zondag op 110-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Enschede. Mevrouw Ebberink-Vonk was tevens de op-één-na oudste inwoonster van Nederland.

Uitvaart Troostende luisterliedjes op uitvaart

,,Als iemand steun kan vinden in jouw muziek, wat is er dan mooier?” Dick Postma uit Franeker zou het niet weten. Onlangs vond deze voormalige marineman een nieuwe roeping: eigen liedjes spelen op uitvaarten. Met Muzikaal Vaarwel wil hij zijn bijdrage leveren aan een mooi en memorabel afscheid. Toen hij nog marinier was, voer hij […]