Door: Team Mensenlinq in Rouw

Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder.

Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart

Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Het is beter om zo snel mogelijk weer door te gaan.” Dat was wat mijn vader tegen me zei. Hij bracht me de dag na de uitvaart naar school.

Het is niet dat ik de les van de pastoor ooit ben vergeten. Maar het bleek dat les 2 eigenlijk best wel makkelijk in de praktijk te brengen was. Het leven rolde gewoon door, ik kon simpelweg aanhaken en meeliften.

Ik ging gewoon van groep 8 naar de brugklas. Haalde goede cijfers. Maakte nieuwe vrienden toen mijn vader me op scouting zette. Ging met de scoutinggroep weg, op zomerkamp, op hikes, en had veel plezier.

Ook mijn broer en vader gingen zoals ik het me herinner gewoon met het normale leven door. We gingen dagjes uit en op vakantie. We hadden het vast wel eens over mijn moeder, maar nooit over ons verdriet. Zo verstreek de tijd.

Het onverwachte kwam op een zaterdagavond, een paar jaar na mijn moeders overlijden. Ik had een avondje kampvuur met de scoutingclub en ging niet al te laat naar huis. Mijn vader vond ik in tranen op de bank. Ik ging naast hem zitten. Hij zei dat hij niet over zijn verdriet kon praten. Niet met mij, niet met mijn broer. We waren te jong.

Toen hij een paar maanden later mijn broer en mij vertelde dat hij eigenlijk wel op zoek wilde gaan naar een nieuwe vrouw, en vroeg wat wij daarvan vonden, hoefde ik niet lang te denken. Ik gunde het hem.

De nieuwe vrouw kwam en daarmee opnieuw een verandering. Er zat ineens iemand anders op de stoel van mijn moeder. Ik dacht steeds vaker aan de pastoor. Praat erover. Maar het kon natuurlijk ook anders. Zoals Slauerhoff woonde in zijn gedichten, nam ik intrek in mijn dagboek. Wat ik daarin schreef – over de dingen die waren gaan wringen, een groeiend verdriet – hoefde ik niet meer te zeggen.

Het werkte. Het leven bleef doorrollen, ik bleef aangehaakt en kon voor de buitenwereld gewoon vrolijk zijn.

Door: Martine van der Linden. Geplaatst 20-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Drentse zakenman Peter Langendijk was gezien in de jetset maar eindigde als zwerver

Hij woonde in die jaren ’80 en ’90 inderdaad in die provincie, maar ondernemer Peter Langendijk werd in 1942 geboren in Beverwijk. Hij maakte faam met het opkopen en reorganiseren van slecht lopende bedrijven die onder zijn hoede weer winstgevend werden. Het maakte hem tot een geziene figuur in de jetset. Vorige week zondag overleed hij aan een hartstilstand, na een bestaan als zwerver dat volgde op zijn succesjaren als zakenman.

Voorbereiden op later Ben jij al verzekerd voor een uitvaart?

Advertorial: Wanneer jij overlijdt, komt er heel wat op jouw nabestaanden af. Zo moeten zij invulling geven aan de uitvaart. Er dient een kist uitgekozen te worden en zij moeten kiezen voor begraven of cremeren. Vaak wordt de hulp van een uitvaartondernemer ingeschakeld. Hij helpt om alles rondom de uitvaart te regelen. Mede doordat er […]

Bijzondere urnen
Rouw Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten […]

Nieuws Sumoworstelaar overlijdt na besmetting met coronavirus

Een 28-jarige sumoworstelaar, bekend onder de naam Shobushi, is in Japan overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat heeft de overkoepelende organisatie van de sport, zeer populair in het Aziatische land, laten weten. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer in de sumosport.

Rouw Kinderen en verlies: hoe ga je ermee om?

Al gun je kinderen niets dan vrolijke gebeurtenissen, vroeg of laat zullen ze te maken krijgen met verlies en rouw. Bijvoorbeeld als er een huisdier of opa of oma overlijdt. Hoe kun je daarmee omgaan?

Nieuws In 2030 7 miljoen Nederlanders chronisch ziek

Zo’n 7 miljoen Nederlanders zullen in 2030 lijden aan een chronische ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze ‘patiënten’ hebben vaak te kampen met meerdere, aanhoudende kwalen. Desondanks leven ze langer én met een gezond gevoel.

Uitvaart ‘Corona-uitvaarten’: laveren tussen emotie en realiteit

Corona, een woord dat ik alleen kende van een bekend biermerk, maar niet van een virus dat de hele wereld momenteel in zijn greep houdt. Een vreselijk virus dat letterlijk levens verwoest.

Nieuws Columniste, verhalen-vertelster en kunstenares Dieneke Smink-Dagelet overleden

Havelte – Op 84-jarige leeftijd is dinsdag Dieneke Smink-Dagelet overleden. De bekende inwoonster van Havelte schreef als columnist bijna vijfhonderd columns voor huis-aan-huis-krant De Westervelder. Deze zomer werd haar laatste Cursiefje gepubliceerd.