Door: Team Mensenlinq in Rouw

Personal playlist: drie muziekafspeellijsten voor drie vormen van rouw

Als je naar muziek luistert, gebeurt er iets met je. Het helpt je ontspannen na een heftige dag, het maakt je vrolijk als je je niet goed voelt of het zorgt ervoor dat je je emoties en gedachten op een rij kan zetten. Ook in tijden van rouw kan muziek troost, steun of zelfs hulp bieden. Bij elke vorm van rouw – en dus bij elk persoon individueel – past dan ook een andere afspeellijst.

Afspeellijst 1: verlies verwerken en afscheid nemen 

Ben je toe aan een afspeellijst om je emoties in kwijt te kunnen, misschien omdat ze je nu even te veel worden? Deze muziek kan helpen om rust te vinden, te verwerken wat er allemaal op dit moment gebeurt in jouw leven en vrede te maken met jouw verdriet. 

 1. Supermarket Flowers – Ed Sheeran  
 1. Everybody hurts – R.E.M. 
 1. Heal – Tom Odell  
 1. Mag Ik Dan Bij Jou – Claudia de Breij  
 1. Gone Too Soon – Michael Jackson  
 1. The Night We Met – Lord Huron 
 1. Hurt – Christina Aguilera  
 1. Tears In Heaven – Eric Clapton  
 1. Lost Without You – Freya Ridings 
 1. Time To Say Goodbye – Andrea Bocelli  

Afspeellijst 2: troost en acceptatie vinden 

Een ander moeilijk onderdeel van rouw is troost en vrede vinden in het verdriet wat je zojuist hebt meegemaakt. Je moet vrede vinden met het feit dat een geliefde er niet meer is. Daarbij kan het fijn zijn om muziek te luisteren die troost biedt en je herinnert aan al het mooie wat nog komen gaat.  

 1. What A Wonderful World – Louis Armstrong  
 1. We’ll Meet Again – Vera Lynn  
 1. Stand By Me – Ben E. King 
 1. Father and friend – Alain Clark  
 1. Fix You – Coldplay  
 1. See You Again – Whiz Khalifa ft. Charlie Puth 
 1. Lose Somebody – Kygo, One Republic  
 1. Heaven – Avicii, Chris Martin  
 1. This Is Not Goodbye – Sidewalk Prophets  
 1. Angels – Robbie Williams  

Afspeellijst 3: de volgende fase van je leven 

Misschien ben je al verder in je rouw, of kan je het tijdens het lezen van dit artikel nog niet helemaal voorstellen hoe dat zal zijn. Ooit zal het beter gaan en krijg je behoefte om door te gaan met je leven, dingen weer op te pakken en de volgende fase in te gaan. Deze muziek geeft daarbij extra steun en vertrouwen.  

 1. Tranen Gelachen – Guus Meeuwis  
 1. Perfect Day – Lou Reed  
 1. Dancing In The Sky – Dani and Lizzy  
 1. I Lived – One Republic  
 1. I Was Here – Beyoncé  
 1. Voorbij – Tino Martin, Davina Michelle  
 1. You’ll Never Walk Alone – Gerry & The Pacemakers  
 1. Castle on the Hill – Ed Sheeran  
 1. Never Forget You – Zara Larsson, MNEK 
 1. Fight Song – Rachel Platten 

We hopen dat deze afspeellijsten een beetje draagvlak kunnen bieden tijdens de moeilijke fasen van rouw. Je kan natuurlijk ook de afspeellijsten combineren, of nummers weglaten die minder goed bij jouw gevoel en emotie passen. Ook kan je nummers toevoegen die je doen denken aan de overledene, of die aansluiten op jouw vorm van rouw.  

Door: Nienke Kruizinga-van der Wal 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

herinerhen
HerinnerHen Marcel Offinga

Marcel was er echt altijd, maar dan ook echt. Zijn interesse in mensen was natuurlijk en oprecht. Zo kon hij oprecht verwonderd zijn als hij verwonderd was, vrolijk als hij vrolijk was en dat laatste was hij bijna altijd. Die oprechte grote glimlach wordt gemist.

Rouw Annegien is postmortaal visagist: ‘Je geeft nabestaanden een stukje herkenbaarheid terug’

Als je afscheid moet nemen van een dierbare, is het fijn als diegene er ook als zichzelf uitziet als hij of zij is overleden. Vaak heb je een bepaalde herinnering aan hoe iemand was en eruit zag, maar verdwijnt dit zodra diegene overlijdt. Annegien Dinkla, eigenaar van Huid & Haar, zorgt ervoor dat overledene weer hun identiteit terug krijgen. Annegien: ,,Het doel is niet om mensen blakend in de kist te leggen. Je mag best zien dat iemand overleden is.”

Rouw Een lindeboom voor juf Linda.

Mijn zus Linda overleed meer dan 25 jaar geleden volledig onverwachts. Met haar 29 jaar was zij in de bloei van haar leven en niets wees erop dat zij leed aan een ernstige ziekte. Haar plotselinge dood was een emotionele dreun, die tot op de dag van vandaag nog voelbaar is voor een ieder die haar heeft gekend.  Het verlies van haar had niet […]

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Nieuws Straatmuzikant Torres Blues overleden

Als je op zaterdag weleens in de stad komt, dan heb je vast wel eens de straatmuzikanten in de Rijnstraat gezien. En de kans is groot dat er een grote lach op jouw gezicht verscheen. Want Torres Blues en Oeke Baas zorgden voor een lekkere sfeer in Woerden met hun muziek. Helaas hebben we triest nieuws. Afgelopen vrijdagochtend is Torres Blues overleden in zijn slaap. De muzikant, gitaarleraar, VVV Venlo-fan, vader en opa, overleed op 67-jarige leeftijd.

Nieuws 17-jarige Kevin uit Musselkanaal overleden bij frontale botsing bij Valthermond

Op de Drentse Mondenweg bij Valthermond zijn maandagavond twee doden gevallen nadat twee auto’s frontaal tegen elkaar waren gebotst. Het gaat om een 18-jarige Jens uit Tweede Exloërmond en de 17-jarige Kevin uit Musselkanaal.

Coaching Herinneren.

Deze week was het alweer 19 jaar geleden dat mijn man, de vader van mijn kinderen is overleden. In dezelfde maand zou hij dit jaar 60 jaar geworden zijn. Op welke manier kun je de herinnering aan een overledene levend houden? Heeft de relatie een nieuwe vorm gekregen? Is er nog een relatie? Of mag […]