Terug
Nieuws

Iedereen gaat dood. Waarom de dood een taboe is

Er is maar één ding zeker in het leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Daarin zijn we allemaal gelijk aan elkaar. Zelfs Trump, Arie Boomsma en Barbie gaan ooit een keer dood. Toch wordt een gesprek over de dood het liefste ontweken. Of alleen gevoerd als er een directe aanleiding is. Vaak wordt het automatisch een zwaar en beladen gesprek, waar we heel serieus en moeilijk bij kijken.

Nieuwe podcast “Grafzaken” maakt de dood bespreekbaar op een eigenzinnige manier.

Dat kan anders, vonden de Haagse Vera Seriese (36) en Madeleine Wegkamp (38). Zij lanceerde de podcast Grafzaken, waarin praktische feitjes en eerlijke en openhartige verhalen op een luchtige manier hand in hand gaan. Niet over rouw, maar over het leven en hoe de dood hier onlosmakelijk mee verbonden is. Wist je bijvoorbeeld dat het menselijk lichaam sneller in staat van ontbinding komt als het graf in de zon ligt? En dat een selfie maken met een overledene vaker voorkomt dan je denkt? En dat er zelfs speciale graf-reinigers bestaan?

Ze nemen je mee met een plakje kleffe cake en lauwe koffie.
In Grafzaken de podcast, nemen Vera Seriese (Veer) en Madeleine Wegkamp (Maddie) je mee in de wereld van de dood. De onbevangenheid van de twee presentatoren werkt aanstekelijk en zorgt voor een sfeer waardoor het makkelijk is om open te zijn. Elke aflevering laten zij hun lichtje schijnen op een dodelijk thema. Steeds met een gast (die ook ooit doodgaat) en diverse rubrieken zoals ‘Out of the Kist’ waarin alle ins en outs van de grafwereld worden besproken en de zogenaamde ‘doodschap van de week’. Met catchy bumpers, geluidseffecten en vol verwijzingen met een knipoog. Luchtigheid en humor worden afgewisseld met verwondering en serieuze gesprekken. Het eerste seizoen bestaat uit 8 afleveringen van max. 50 minuten.
“Door meer te leren over de wondere wereld van de dood haal je de spanning en de scherpe randjes eraf, het diepe gesprek komt daarna vaak vanzelf. Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat iets echt minder eng wordt als je er meer van weet!”  Veer en Maddie

LEES OOK: Meeste Nederlanders willen koffie en cake na de dood

Eric Corton: “Maak de dood tot een vriend, opdat hij u niet overvalt”– een uitspraak van de filosoof Michel de Montaigne In elke aflevering praten de grafmeiden met prominente gasten uit zowel de grafwereld als daarbuiten. Zo bevragen ze acteur Stefan de Walle over onsterfelijkheid (moet je dat wel willen?) en een opleidingsinstituut over de maar liefst 30 verschillende opleidingen die er te volgen zijn. Ze bespreken met Hans Bleijerveld (directeur Team Bijzondere Uitvaarten) het afscheid van Peter R. de Vries, de ceremonie rond de MH17 ramp en het effect daarvan op hem. Acteur, schrijver en presentator Eric Corton vertelt hen meer over zijn vriendschap met de dood en hoe de ziekte van zijn vader deze heeft verdiept.

Daarnaast duiken ze in ‘Out of the Kist’ in de wondere wereld van de dood en ontdekken ze wat er allemaal mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan ‘speechen op je eigen uitvaart’ door middel van holografische techniek, een kist gemaakt van paddenstoelen of als ware tortilla wrap in een rouwdoek gewikkeld worden.

Sterft zen-master Arie Boomsma op een rustige manier?
In de komende afleveringen hoor je onder andere singer-songwriter Annika Ijdo en haar beste vriendin radio DJ en presentatrice Marieke Elsinga. Zij praten over hun hechte vriendschap en of praten over de dood daar af en toe ook een onderdeel van is. Want stel ze gaan morgen hemelen, hebben ze daar dan vrede mee? En er is een speciale thema-aflevering over ademhalen, waarin de grafmeiden de jongens van ‘Lekker Ademen’ een belangrijke en lang gekoesterde vraag stellen: zal zen-master Arie Boomsma rustig sterven door al zijn ademoefeningen en koude plonzen?

In de slotaflevering neemt een uitvaartondernemer de luisteraars mee in de dagelijkse graf-business. De grafmeiden vragen naar zijn kijk op de dood en stellen ook de belangrijke en gekke vragen (van o.a. luisteraars). Kan je namelijk in foetushouding in de kist? Wat doen ze eigenlijk tegen de geur? 
De eerste 6 afleveringen zijn nu te beluisteren via Apple, Deezer, Spotify en Spreaker.

Neem voor vragen en meer informatie contact op met:
Veer en Maddie
E: [email protected]
W:www.grafzaken.nl
Insta: @grafzaken_de_podcast

https://www.spreaker.com/show/grafzaken-de-podcast
Alle trailers zijn te horen op: https://soundcloud.com/user-601809440-575481565