Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Iedereen gaat dood. Waarom de dood een taboe is

Er is maar één ding zeker in het leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Daarin zijn we allemaal gelijk aan elkaar. Zelfs Trump, Arie Boomsma en Barbie gaan ooit een keer dood. Toch wordt een gesprek over de dood het liefste ontweken. Of alleen gevoerd als er een directe aanleiding is. Vaak wordt het automatisch een zwaar en beladen gesprek, waar we heel serieus en moeilijk bij kijken.

Nieuwe podcast “Grafzaken” maakt de dood bespreekbaar op een eigenzinnige manier.

Dat kan anders, vonden de Haagse Vera Seriese (36) en Madeleine Wegkamp (38). Zij lanceerde de podcast Grafzaken, waarin praktische feitjes en eerlijke en openhartige verhalen op een luchtige manier hand in hand gaan. Niet over rouw, maar over het leven en hoe de dood hier onlosmakelijk mee verbonden is. Wist je bijvoorbeeld dat het menselijk lichaam sneller in staat van ontbinding komt als het graf in de zon ligt? En dat een selfie maken met een overledene vaker voorkomt dan je denkt? En dat er zelfs speciale graf-reinigers bestaan?

Ze nemen je mee met een plakje kleffe cake en lauwe koffie.
In Grafzaken de podcast, nemen Vera Seriese (Veer) en Madeleine Wegkamp (Maddie) je mee in de wereld van de dood. De onbevangenheid van de twee presentatoren werkt aanstekelijk en zorgt voor een sfeer waardoor het makkelijk is om open te zijn. Elke aflevering laten zij hun lichtje schijnen op een dodelijk thema. Steeds met een gast (die ook ooit doodgaat) en diverse rubrieken zoals ‘Out of the Kist’ waarin alle ins en outs van de grafwereld worden besproken en de zogenaamde ‘doodschap van de week’. Met catchy bumpers, geluidseffecten en vol verwijzingen met een knipoog. Luchtigheid en humor worden afgewisseld met verwondering en serieuze gesprekken. Het eerste seizoen bestaat uit 8 afleveringen van max. 50 minuten.
“Door meer te leren over de wondere wereld van de dood haal je de spanning en de scherpe randjes eraf, het diepe gesprek komt daarna vaak vanzelf. Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat iets echt minder eng wordt als je er meer van weet!”  Veer en Maddie

LEES OOK: Meeste Nederlanders willen koffie en cake na de dood

Eric Corton: “Maak de dood tot een vriend, opdat hij u niet overvalt”– een uitspraak van de filosoof Michel de Montaigne In elke aflevering praten de grafmeiden met prominente gasten uit zowel de grafwereld als daarbuiten. Zo bevragen ze acteur Stefan de Walle over onsterfelijkheid (moet je dat wel willen?) en een opleidingsinstituut over de maar liefst 30 verschillende opleidingen die er te volgen zijn. Ze bespreken met Hans Bleijerveld (directeur Team Bijzondere Uitvaarten) het afscheid van Peter R. de Vries, de ceremonie rond de MH17 ramp en het effect daarvan op hem. Acteur, schrijver en presentator Eric Corton vertelt hen meer over zijn vriendschap met de dood en hoe de ziekte van zijn vader deze heeft verdiept.

Daarnaast duiken ze in ‘Out of the Kist’ in de wondere wereld van de dood en ontdekken ze wat er allemaal mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan ‘speechen op je eigen uitvaart’ door middel van holografische techniek, een kist gemaakt van paddenstoelen of als ware tortilla wrap in een rouwdoek gewikkeld worden.

Sterft zen-master Arie Boomsma op een rustige manier?
In de komende afleveringen hoor je onder andere singer-songwriter Annika Ijdo en haar beste vriendin radio DJ en presentatrice Marieke Elsinga. Zij praten over hun hechte vriendschap en of praten over de dood daar af en toe ook een onderdeel van is. Want stel ze gaan morgen hemelen, hebben ze daar dan vrede mee? En er is een speciale thema-aflevering over ademhalen, waarin de grafmeiden de jongens van ‘Lekker Ademen’ een belangrijke en lang gekoesterde vraag stellen: zal zen-master Arie Boomsma rustig sterven door al zijn ademoefeningen en koude plonzen?

In de slotaflevering neemt een uitvaartondernemer de luisteraars mee in de dagelijkse graf-business. De grafmeiden vragen naar zijn kijk op de dood en stellen ook de belangrijke en gekke vragen (van o.a. luisteraars). Kan je namelijk in foetushouding in de kist? Wat doen ze eigenlijk tegen de geur? 
De eerste 6 afleveringen zijn nu te beluisteren via Apple, Deezer, Spotify en Spreaker.

Neem voor vragen en meer informatie contact op met:
Veer en Maddie
E: info@grafzaken.nl
W:www.grafzaken.nl
Insta: @grafzaken_de_podcast

https://www.spreaker.com/show/grafzaken-de-podcast
Alle trailers zijn te horen op: https://soundcloud.com/user-601809440-575481565

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Jannes Berghuis, de lieve jongen die zomaar viel

Jannes Berghuis bezat een hele batterij notitieboekjes.
Daarin schreef hij, in een net, cursief handschrift. Over wat hij meemaakte op zijn reizen. Over hoe je kon zien of een vis ziek was of gezond. Over wat hij wilde worden na zijn studie. Over wie hij wilde worden. Niet iemand die hele dagen in een laboratorium slijt, zo ver was hij in elk geval. Nee, hij wilde betekenis hebben. De wereld een beetje beter en mooier maken.

In memoriam Boek als levend monument voor 102.000 oorlogsslachtoffers

2017 stond voor onderzoeker José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van een monsterklus. Het afgelopen jaar werkte ze aan De 102.000 Namen: een monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

Uitvaart Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland.  Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog […]

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Rouw Marjon Duyvestijn maakt tastbare herinneringen van kleding van overleden dierbare

Na het overlijden van haar moeder maakte Marjon Duyvestijn een vest van haar moeders suède rok en zijden sjaal. Het is tot de dag van vandaag een waardevol bezit dat troost biedt. Daarom doet ze dit nu ook voor anderen: tastbare blijvende herinneringen maken van kleding van hun overleden dierbare.

Voorbereiden op later Resomeren. Een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Iedereen weet dat hij vroeg of laat zal overlijden. Het is niet verkeerd om eens na te denken over je dood en om erover te praten met je familie. Wil je na je dood je lichaam laten cremeren, begraven of afstaan aan de wetenschap? Voor wie twijfelt: over een paar jaar zou je zomaar eens een extra optie kunnen krijgen. En die is nog duurzaam ook.

Uitvaart ‘Vergeten urnen’ Reestborgh staan te verstoffen in speciale kamer

Meppel – ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering’. Deze tekst van Salvador Dali siert de muur boven de toegangsklep naar de verbrandingsoven van yardenhuis Reestborgh aan de Zomerdijk.