Door: Team Mensenlinq in Rouw

7x prachtige kinderboeken over rouw en overlijden.

Kinderen verwerken de dood heel anders dan volwassen. Voor de jongsten is doodgaan nog moeilijk te bevatten en voor oudere kinderen kan het lastig zijn om het verdriet een plek te geven. Dat maakt het voor ouders en volwassenen lastig om over rouw te durven praten met kinderen. Een manier om dit te doen, is aan de hand van een van deze 7 kinderboeken.  

  1. Lieve oma pluis – Dick Bruna (2+) 

Nijntje is erg verdrietig als zijn oma pluis overlijdt en dat weet Dick Bruna zoals altijd op een prachtige, eenvoudige manier te vertalen naar een kinderboek. Het boek is vooral geschikt voor de kleinere kinderen vanaf 2 jaar, om wat meer te leren over het gevoel van rouw.  

  1. Dat is heel wat voor een kat – Judith Viorst (6+) 

Het boek ‘Dat is heel wat voor een kat’ is een echte klassieker, aangezien het al meer dan 35 jaar als een van de mooiste kinderboeken over rouw wordt bestempeld. Dit boek weet heel mooi naar voren te brengen hoe de fases van rouw voor een kind werken.  

  1. Een boom vol herinneringen – Britta Teckentrup (4+) 

In ‘Een boom vol herinneringen’ valt Vos voorgoed in slaap op zijn favoriete plekje in het bos. Al zijn dierenvriendjes verzamelen zich om hem heen en zijn erg verdrietig. Totdat ze herinneringen delen en er zo een boom ontstaat. Het boek laat op een prachtige manier zien hoe je door kan gaan na het overlijden van een dierbare. 

  1. Kikker en het vogeltje – Max Velthuijs (3+) 

In het boek ‘Kikker en het vogeltje’ komen de thema’s dood, rouw en afscheid op een mooie en warme manier samen, wanneer kikker een dood vogeltje vindt. Samen nemen ze afscheid van het vogeltje, een mooie manier om kinderen te laten zien hoe afscheid nemen eruit ziet.  

  1. Als verdriet op bezoek komt – Eva Eland (3+) 

Met het boek ‘Als verdriet op bezoek komt’ open je de deur naar het gesprek over emoties met (je) kinderen. Verdriet kan zoveel pijn doen en overal met je mee naar toe gaan. Hoe ga je daarmee om en hoe geef je verdriet een plekje? Met mooie, lichte illustraties wordt dit weergegeven voor kinderen.  

  1. Papa, hoor je me? – Tamara Bos (8+) 

In ‘Papa, hoor je me?’ praat Polle tegen zijn vader en vertelt over de ziekte waar zijn vader aan is overleden. Met mooie beeldspraak laat Polle zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn vader, wat een herkenbaar verhaal kan zijn voor kinderen die een ouder hebben verloren. 

  1. Het eiland van opa – Benji Davies (2+) 

Met ‘Het eiland van opa’ wilt Benji Davies laten zien dat de mensen waar we van houden die we verliezen, voor altijd dichtbij ons zullen blijven. Zonder te expliciet over de dood te praten, wordt afscheid nemen op een mooie manier verwoord en uitgebeeld.  

Wil je meer inspiratieverhalen lezen over rouw? Bekijk dan hier 7 films over rouw en overlijden op Netflix. Of weet je niet hoe je kinderen betrekt bij een uitvaart? Lees hier een aantal tips! 

Door Nienke van der Wal 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin is op 98-jarige leeftijd overleden.

Coaching Gemis dat niet meer oplost.

Ik lees veel om me te blijven ontwikkelen op het gebied van verliesverwerking. Een opmerking die ik in een aantal interviews tegenkwam in de afgelopen periode van achterblijvende ouders was: “Nooit kun je je trots zijn over de kinderen met hem of haar delen”. Het is een thema dat in je leven altijd blijft terugkomen. […]

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Geen categorie Kardinaal Simonis (88) overleden

Kardinaal Adrianus Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, is overleden. Simonis, decennialang het gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, was 88 jaar.

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

Nieuws In 2030 7 miljoen Nederlanders chronisch ziek

Zo’n 7 miljoen Nederlanders zullen in 2030 lijden aan een chronische ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze ‘patiënten’ hebben vaak te kampen met meerdere, aanhoudende kwalen. Desondanks leven ze langer én met een gezond gevoel.

Rouw Zussen

Tijdens mijn vrijwilligerswerk in het Hospice, leerde ik een wijze les. Een les die ik nooit meer zal vergeten en die ik me, bij ieder verdrietig afscheid, herinner.

Nieuws Larry King (87) overleden

De Amerikaanse talkshowhost Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met de presentator, maar zijn situatie verslechterde toch weer. Het […]