Door: Team Mensenlinq in Rouw

7x prachtige kinderboeken over rouw en overlijden.

Kinderen verwerken de dood heel anders dan volwassen. Voor de jongsten is doodgaan nog moeilijk te bevatten en voor oudere kinderen kan het lastig zijn om het verdriet een plek te geven. Dat maakt het voor ouders en volwassenen lastig om over rouw te durven praten met kinderen. Een manier om dit te doen, is aan de hand van een van deze 7 kinderboeken.  

  1. Lieve oma pluis – Dick Bruna (2+) 

Nijntje is erg verdrietig als zijn oma pluis overlijdt en dat weet Dick Bruna zoals altijd op een prachtige, eenvoudige manier te vertalen naar een kinderboek. Het boek is vooral geschikt voor de kleinere kinderen vanaf 2 jaar, om wat meer te leren over het gevoel van rouw.  

  1. Dat is heel wat voor een kat – Judith Viorst (6+) 

Het boek ‘Dat is heel wat voor een kat’ is een echte klassieker, aangezien het al meer dan 35 jaar als een van de mooiste kinderboeken over rouw wordt bestempeld. Dit boek weet heel mooi naar voren te brengen hoe de fases van rouw voor een kind werken.  

  1. Een boom vol herinneringen – Britta Teckentrup (4+) 

In ‘Een boom vol herinneringen’ valt Vos voorgoed in slaap op zijn favoriete plekje in het bos. Al zijn dierenvriendjes verzamelen zich om hem heen en zijn erg verdrietig. Totdat ze herinneringen delen en er zo een boom ontstaat. Het boek laat op een prachtige manier zien hoe je door kan gaan na het overlijden van een dierbare. 

  1. Kikker en het vogeltje – Max Velthuijs (3+) 

In het boek ‘Kikker en het vogeltje’ komen de thema’s dood, rouw en afscheid op een mooie en warme manier samen, wanneer kikker een dood vogeltje vindt. Samen nemen ze afscheid van het vogeltje, een mooie manier om kinderen te laten zien hoe afscheid nemen eruit ziet.  

  1. Als verdriet op bezoek komt – Eva Eland (3+) 

Met het boek ‘Als verdriet op bezoek komt’ open je de deur naar het gesprek over emoties met (je) kinderen. Verdriet kan zoveel pijn doen en overal met je mee naar toe gaan. Hoe ga je daarmee om en hoe geef je verdriet een plekje? Met mooie, lichte illustraties wordt dit weergegeven voor kinderen.  

  1. Papa, hoor je me? – Tamara Bos (8+) 

In ‘Papa, hoor je me?’ praat Polle tegen zijn vader en vertelt over de ziekte waar zijn vader aan is overleden. Met mooie beeldspraak laat Polle zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn vader, wat een herkenbaar verhaal kan zijn voor kinderen die een ouder hebben verloren. 

  1. Het eiland van opa – Benji Davies (2+) 

Met ‘Het eiland van opa’ wilt Benji Davies laten zien dat de mensen waar we van houden die we verliezen, voor altijd dichtbij ons zullen blijven. Zonder te expliciet over de dood te praten, wordt afscheid nemen op een mooie manier verwoord en uitgebeeld.  

Wil je meer inspiratieverhalen lezen over rouw? Bekijk dan hier 7 films over rouw en overlijden op Netflix. Of weet je niet hoe je kinderen betrekt bij een uitvaart? Lees hier een aantal tips! 

Door Nienke van der Wal 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Herman Lange uit Erica, een kundig en humoristisch bestuurder

Met het overlijden van Herman Lange uit Erica verliest Drenthe een kundig, welbespraakt en humoristisch bestuurder. Hij overleed donderdagavond, op 73-jarige leeftijd.

Coaching Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

Nieuws Vorige week weer zo’n 2000 meer mensen overleden dan gemiddeld

Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) melden dat er vorige week rond de 2000 mensen meer zijn overleden dan het gemiddelde van de eerste tien weken van dit jaar. Dat is vergelijkbaar met een week eerder.

Geen categorie Niet naar de uitvaart van je broer of oma? Je bent alleen nog welkom als je eerstegraads bloedverwant of aanverwant bent

Alleen eerstegraads bloed- en aanverwanten mogen nog een uitvaart bijwonen, zo luidt het dringende advies van koepelorganisaties voor uitvaartondernemingen.

herinerhen
HerinnerHen Oene Jan de Haan

Oene is 53 jier wurden en eindelijk stoppe mei roken. Oer de dea sei der. “Ik hoef gjin Blommen! Yn de finsterbank stiet wol in kaktus, nim dy mar mei. Want dy is krekt sa stiklich as ik en ek krekt sa seft fan binnen.

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.