Door: Team Mensenlinq in Rouw

7x prachtige kinderboeken over rouw en overlijden.

Kinderen verwerken de dood heel anders dan volwassen. Voor de jongsten is doodgaan nog moeilijk te bevatten en voor oudere kinderen kan het lastig zijn om het verdriet een plek te geven. Dat maakt het voor ouders en volwassenen lastig om over rouw te durven praten met kinderen. Een manier om dit te doen, is aan de hand van een van deze 7 kinderboeken.  

  1. Lieve oma pluis – Dick Bruna (2+) 

Nijntje is erg verdrietig als zijn oma pluis overlijdt en dat weet Dick Bruna zoals altijd op een prachtige, eenvoudige manier te vertalen naar een kinderboek. Het boek is vooral geschikt voor de kleinere kinderen vanaf 2 jaar, om wat meer te leren over het gevoel van rouw.  

  1. Dat is heel wat voor een kat – Judith Viorst (6+) 

Het boek ‘Dat is heel wat voor een kat’ is een echte klassieker, aangezien het al meer dan 35 jaar als een van de mooiste kinderboeken over rouw wordt bestempeld. Dit boek weet heel mooi naar voren te brengen hoe de fases van rouw voor een kind werken.  

  1. Een boom vol herinneringen – Britta Teckentrup (4+) 

In ‘Een boom vol herinneringen’ valt Vos voorgoed in slaap op zijn favoriete plekje in het bos. Al zijn dierenvriendjes verzamelen zich om hem heen en zijn erg verdrietig. Totdat ze herinneringen delen en er zo een boom ontstaat. Het boek laat op een prachtige manier zien hoe je door kan gaan na het overlijden van een dierbare. 

  1. Kikker en het vogeltje – Max Velthuijs (3+) 

In het boek ‘Kikker en het vogeltje’ komen de thema’s dood, rouw en afscheid op een mooie en warme manier samen, wanneer kikker een dood vogeltje vindt. Samen nemen ze afscheid van het vogeltje, een mooie manier om kinderen te laten zien hoe afscheid nemen eruit ziet.  

  1. Als verdriet op bezoek komt – Eva Eland (3+) 

Met het boek ‘Als verdriet op bezoek komt’ open je de deur naar het gesprek over emoties met (je) kinderen. Verdriet kan zoveel pijn doen en overal met je mee naar toe gaan. Hoe ga je daarmee om en hoe geef je verdriet een plekje? Met mooie, lichte illustraties wordt dit weergegeven voor kinderen.  

  1. Papa, hoor je me? – Tamara Bos (8+) 

In ‘Papa, hoor je me?’ praat Polle tegen zijn vader en vertelt over de ziekte waar zijn vader aan is overleden. Met mooie beeldspraak laat Polle zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn vader, wat een herkenbaar verhaal kan zijn voor kinderen die een ouder hebben verloren. 

  1. Het eiland van opa – Benji Davies (2+) 

Met ‘Het eiland van opa’ wilt Benji Davies laten zien dat de mensen waar we van houden die we verliezen, voor altijd dichtbij ons zullen blijven. Zonder te expliciet over de dood te praten, wordt afscheid nemen op een mooie manier verwoord en uitgebeeld.  

Wil je meer inspiratieverhalen lezen over rouw? Bekijk dan hier 7 films over rouw en overlijden op Netflix. Of weet je niet hoe je kinderen betrekt bij een uitvaart? Lees hier een aantal tips! 

Door Nienke van der Wal 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Nieuws Ook totale sterftecijfer laat zien dat coronavirus op retour is

Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020.

Nieuws Terminaal zieke jongen bezoekt dankzij goed doel nog één keer Zwitserse bergen

De foto van een terminaal zieke jongen uit Assen maakt grote impact op social media en ontvangt tientallen reacties.

Uitvaart Afscheid nemen in tijden van corona: ‘Soms zijn die intieme uitvaarten onverwacht mooi’

Aangepaste uitvaarten in tijden van corona zijn soms onwerkelijk. Afstand houden in rouw is tegennatuurlijk. Maar soms is een intiem afscheid ook juist onverwacht mooi. Verslag van de week van uitvaartbegeleiders Ellen Nooren, Anita Buikstra en Yvonne van Eijck van Ellen Nooren Uitvaartverzorging. Maandag 6 april Dit wordt een zware dag. Anita Buikstra heeft twee […]

In memoriam Ginus Geersing, energiebaas met de menselijke maat

Breed geïnteresseerd, eigenwijs ook. Ginus Geersing kreeg bekendheid als provinciale energiebaas en werd later museumdirecteur. Hij overleed begin november op 74-jarige leeftijd.

In memoriam Zigeunerin Annie Emmerink (1942-2019) uit Emmen, de Bernadette van Drenthe

Annie Emmerink heette ze, maar veel meer mensen kenden haar als Annie van ‘t kappeltje. Bij haar woonwagen op het woonwagenkamp in Emmen werd eind 2002 een kapel gebouwd. Niet lang daarna kwam bisschop Eijk langs om het gebouwtje en het Mariabeeld in te zegenen.

Nieuws Sterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen daalt vertraagd verder

Provincies
Dat het aantal sterfgevallen daalt, is te zien in de meeste provincies. In Overijssel zien de onderzoekers geen dalende trend en ligt het aantal sterfgevallen nog duidelijk hoger dan gebruikelijk. In Limburg en Noord-Brabant overlijden nog steeds relatief gezien de meeste mensen, vergeleken met de eerste tien weken van 2020, maar is wel een daling te zien.

Alleen in de gemeenten Heerde en Mill en Sint Hubert ligt het aantal overlijdens minstens vier keer hoger dan gebruikelijk. In Boekel, Uden, Peel en Maas en Meierijstad overleden drie à vier weken geleden nog zeker vijf keer meer mensen dan gebruikelijk. Dat is nu gedaald naar 1,5 tot 2,5 keer zo veel.

Overlijdensberichten
De onderzoekers hebben geschat hoeveel mensen zijn overleden op basis van de overlijdensberichten die ze tot nu toe hebben ontvangen. Normaal gesproken doen ze dat op basis van ongeveer 85 procent van de gegevens. De schatting van deze week is onzekerder omdat de gegevens rond Koningsdag later binnenkwamen, zoals altijd rond feestdagen.

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.