Terug
Rouw

7x prachtige kinderboeken over rouw en overlijden.

Kinderen verwerken de dood heel anders dan volwassen. Voor de jongsten is doodgaan nog moeilijk te bevatten en voor oudere kinderen kan het lastig zijn om het verdriet een plek te geven. Dat maakt het voor ouders en volwassenen lastig om over rouw te durven praten met kinderen. Een manier om dit te doen, is aan de hand van een van deze 7 kinderboeken.  

  1. Lieve oma pluis – Dick Bruna (2+) 

Nijntje is erg verdrietig als zijn oma pluis overlijdt en dat weet Dick Bruna zoals altijd op een prachtige, eenvoudige manier te vertalen naar een kinderboek. Het boek is vooral geschikt voor de kleinere kinderen vanaf 2 jaar, om wat meer te leren over het gevoel van rouw.  

  1. Als verdriet op bezoek komt – Eva Eland (3+) 

Met het boek ‘Als verdriet op bezoek komt’ open je de deur naar het gesprek over emoties met (je) kinderen. Verdriet kan zoveel pijn doen en overal met je mee naar toe gaan. Hoe ga je daarmee om en hoe geef je verdriet een plekje? Met mooie, lichte illustraties wordt dit weergegeven voor kinderen.  

  1. Papa, hoor je me? – Tamara Bos (8+) 

In ‘Papa, hoor je me?’ praat Polle tegen zijn vader en vertelt over de ziekte waar zijn vader aan is overleden. Met mooie beeldspraak laat Polle zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn vader, wat een herkenbaar verhaal kan zijn voor kinderen die een ouder hebben verloren. 

  1. Het eiland van opa – Benji Davies (2+) 

Met ‘Het eiland van opa’ wilt Benji Davies laten zien dat de mensen waar we van houden die we verliezen, voor altijd dichtbij ons zullen blijven. Zonder te expliciet over de dood te praten, wordt afscheid nemen op een mooie manier verwoord en uitgebeeld.  

Wil je meer inspiratieverhalen lezen over rouw? Bekijk dan hier 7 films over rouw en overlijden op Netflix. Of weet je niet hoe je kinderen betrekt bij een uitvaart? Lees hier een aantal tips! 

Door Nienke van der Wal