Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Zanger en liedjesschrijver Guus Smeets overleden

Zanger, componist en liedjesschrijver Guus Smeets is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden.

„Truus, is er nog koffie?” Guus Smeets zit in de keuken van zijn huis annex studio in Vilt aan de tafel met Sjef Diederen. Om te praten over een nieuw liedje. Zijn zoveelste… En over zijn voorstel om een gedenksteen aan te brengen bij het geboortehuis van de troubadour uit Hoensbroek (Geneet van ’t laeve) in Broekhem. „Jawel, Sjef, dat moet er komen. Dat verdien je.”

Liedjesfabriek

Het was Smeets zoals we hem kenden. Artiest, zanger, virtuoos op de mondharp. Maar vooral steun en toeverlaat van andere Limburgse artiesten. Hij kon intens genieten van het succes dat anderen hadden met zijn liedjes. Hij schreef er meer dan vijfhonderd. Voor Frans Theunisz, De Schintaler, Thei en Marij en heel veel anderen. „Guus was – met alle eerbied en respect – een liedjesfabriek”, zegt collega-muzikant Jan Vermeer.

De bakkerszoon uit Valkenburg begon zijn muzikale loopbaan als basgitarist bij The Magilla’s. Later vormde hij samen met zijn broer Roy en Hans Kengen het trio Ezzebleef, dat in de regio een hitje scoorde met zijn liedje Hie bin ich dan. Na het plotselinge overlijden van Kengen in 2003 ging hij alleen verder, waarbij hij zijn familienaam veranderde in Sjmeets.

Viva Tirol

Zijn grootste hit was Viva Tirol van Taai Taai. Het werd ook Smeets’ internationale doorbraak: hij was hartstikke trots op de Duitse versie van Hansi Hinterseer. Maar ondanks die successen voelde hij zich niet te groot om ook liedjes te schrijven voor de basisschool van Vilt en de Tour-doorkomst op de Cauberg. Met De Geul schreef hij een bijna poëtische ode aan zijn geboortestreek.

Na het overlijden van zijn vrouw Truus had Smeets het even lastig. Maar hij hervond zijn geluk bij Mia, verhuisde naar Voerendaal, ging tekenen en schilderen, maar bleef voor alles ‘leedsjessjriever’. Hij zat nog boordevol ideeën voor nieuwe liedjes. Het was hem niet gegund: donderdagavond overleed hij plotseling.

Bron: de Limburger 3-4-2020/fotocredits: Annemiek Mommers

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Jannes Berghuis, de lieve jongen die zomaar viel

Jannes Berghuis bezat een hele batterij notitieboekjes.
Daarin schreef hij, in een net, cursief handschrift. Over wat hij meemaakte op zijn reizen. Over hoe je kon zien of een vis ziek was of gezond. Over wat hij wilde worden na zijn studie. Over wie hij wilde worden. Niet iemand die hele dagen in een laboratorium slijt, zo ver was hij in elk geval. Nee, hij wilde betekenis hebben. De wereld een beetje beter en mooier maken.

Nieuws Zanger Spencer Davis (Gimme Some Lovin’) op 81-jarige leeftijd overleden

De in Wales geboren zanger en gitarist Spencer Davis is op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd dood gevonden in zijn huis in Californië, melden Britse media.

Geen categorie Kardinaal Simonis (88) overleden

Kardinaal Adrianus Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, is overleden. Simonis, decennialang het gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, was 88 jaar.

Voorbereiden op later Ligt jouw wensenboekje al klaar?

Misschien wil je er nog helemaal niet aan denken. En krijg je de rillingen over je lijf bij de gedachte. Maar stel, het is zover. Dan wil je het toch geregeld hebben zoals jij dat wilt? Ik heb het over een wensenboekje voor jouw uitvaart. Weet jij bijvoorbeeld al welke muziek er op jouw uitvaart moet klinken?

Nieuws Dichter Jules Deelder (75) overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie gebeurde dat na een zeer kort ziekbed. Deelders uitgever De Bezige Bij heeft het nieuws namens de familie bevestigd.

Coaching December, ook een feestmaand als je rouwt?

En dan is het weer december, de maand van familie, samenzijn, gezelligheid, eten en lichtjes. Voor mensen in de rouw is het zoeken naar zingeving. Wat is het kerstfeest zonder een geliefde, waarom zou ik het nieuwe jaar vrolijk inluiden nu … er niet meer is?

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

In memoriam Nooit meer even binnenstappen bij Henk: afscheid van een icoon uit de Groningse stripwereld

Eigenaar Henk Drenth van stripwinkel Zinnebeeld in Groningen is overleden. Zijn familie en vrienden herinneren hem als een sociaal-gevoelig mens voor wie zijn gezin op de eerste plaats kwam. En daarna dan toch echt de strips. Hij laat een vrouw en een zoon achter. Henk werd 62 jaar.