Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Zacht afscheid in duurzame grafmanden en grafbaren van wilgentenen

Een afscheid zo warm en zacht mogelijk maken met duurzame grafmanden en grafbaren gemaakt van wilgentenen. Dat is het streven van Hedy en Sven, die hiervoor De Wilgenstudio zijn gestart. Minstens zo belangrijk vinden zij het om een zo duurzaam mogelijk product te maken. Tot in detail. 

Sven had al jaren manden maken als hobby, toen een vriendin van Hedy vroeg om een grafmand voor haar dochter. ,,Dat doet wel wat met je, maar het was ook heel mooi om dit voor haar te kunnen doen”, vertelt Hedy. Het was het begin van wat nu De Wilgenstudio is. In hun atelier in Leeuwarden maken ze sindsdien samen grafmanden en -baren van wilgen. Eigen gekweekte wilgen, om precies te zijn. 

Zachte aanraking 

De uitvaart van een goede vriendin waarvoor ze ook  een mand hebben gemaakt, konden Hedy en Sven vanwege de coronamaatregelen niet bijwonen. Via live streaming waren ze er toch een beetje bij. ,,Wat me opviel, was dat iedereen de mand even aanraakte of streelde”, vertelt Sven. ,,Zo ontstond het idee om ook manden en baren te maken die voorzien zijn van bijvoorbeeld schapenvacht. We willen echt bijdragen aan een warme, zachte uitvaart.”  

Inmiddels heeft het stel verschillende ‘lijnen’. Zoals ‘Hemels’, waarbij de grafmanden en -baren een ‘bedje’ hebben van gevild schapenwol. Grafmand ‘Zacht’ heeft ook wol op de bovenkant, met oog op mensen die de mand nog even willen aanraken. Verder zijn er manden waarvan de deksel is voorzien van gedroogd mos. Het mos kan vervangen worden door vers gras op de deksel, die vervolgens onder de grafmand geplaatst kan worden als graskoeling.

  

Eigen gekweekte wilgen 

De overeenkomst van elke mand en baar is dat ze zijn gemaakt van biologisch geteelde wilgen. Het stel heeft een eigen stuk griend waarop zij deze wilgen telen. Na een jaar worden ze geoogst. De takken worden met de hand schoongemaakt en op lengte gesorteerd. Dan moeten ze een aantal maanden drogen om te voorkomen dat ze krimpen wanneer er een mand of baar van gevlochten is. Het vlechten gebeurt eveneens met de hand. Pure ambacht dus. 

Sven: ,,We hebben een uitvaartlijn die in het kistenboek van uitvaartbegeleiders staat. Deze zijn meestal op voorraad. Haastwerk is er soms bij als nabestaanden bij een plots overlijden een keuze maken die meer gepersonaliseerd moet.”  

Groeiende acceptatie 

Wat ook voorkomt, is dat mensen die weten dat zij zullen overlijden, op voorhand een baar of mand laten maken. Soms komen mensen zelfs naar het atelier, om alvast even erin te kunnen liggen. Om te ervaren hoe het is. Volgens Hedy heeft dit deels te maken met de groeiende maatschappelijke acceptatie dat de dood bij het leven hoort. Het onderwerp is geen taboe meer. 

,,We hebben op verzoek ook wel eens een baar voorzien van planken”, vertelt Hedy. ,,Het geheel heeft eerst bij iemand als kast in de keuken gestaan voor hij uiteindelijk als baar werd gebruikt. Het heeft te maken met duurzaamheid; mensen investeren in iets en willen er zo lang mogelijk van genieten.”  

Steeds duurzamer 

Duurzaamheid is trouwens een belangrijk uitgangspunt bij De Wilgenstudio. Ze hebben hun manden en baren zo doorontwikkeld dat ze in zo min mogelijk tijd zo goed mogelijk verbranden in een crematorium. En de wol die ze gebruiken is onder meer afkomstig van schapen in Bolsward en het Balloërveld. Ook zijn er voor in de grafbaren gevilte wades te koop bij de Wilgenstudio die gemaakt zijn door Anneke Copier.  

Veel van hun manden en baren gaan naar het zuiden des lands. Hedy: ,,Wij willen uitrekenen wat onze CO2-uitstoot is en berekenen hoeveel wilgen we moeten planten om dit te vereffenen. Die willen we planten op het industrieterrein waar we zijn gevestigd. Vervolgens kunnen we dus wilgen oogsten, gewoon hier in de buurt.”  

Hoog op hun wensenlijst staat nog honderd procent Nederlands touw, voor bijvoorbeeld versieringen en als ‘handvaten’. ,,Er wordt in Nederland wel touw geslagen, maar met vezels die worden geïmporteerd”, weet Sven. ,,Liefst hebben we touw dat helemaal uit eigen land komt, om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken.”  

Kleine schaal 

En zo hebben de twee nog heel wat ideeën voor De Wilgenstudio. Eén ding staat echter vast: ze willen geen massaproductie. ,,We willen er ook geen mensen bij. Het is veel te leuk om het hele proces in eigen handen te houden. We vlechten alles met z’n tweeën. Daar worden we het blijst van.”  

FOTOBIJSCHRIFT ThomasVaer-De Wilgenstudio-Leeuwarden-20210712-0024:
Hedy en Sven in hun Leeuwarder atelier. Foto: Thomas Vaer 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart ‘Een persoonlijk en tot in detail verzorgd afscheid biedt een eerste troost’

Te midden van verdriet binnen heel korte tijd het afscheid van een dierbare regelen: het lijkt een onmogelijke taak. ,,Hoe meer je van iemand houdt en hoe meer en intenser de herinneringen aan iemand zijn, hoe groter het verdriet is wanneer je een geliefde verliest. De lege stoel, het niet meer kunnen delen van een gebeurtenis die dag… Het is de passie van Greetje Brontsema van Memorables uitvaartverzorging om te helpen om van die ingrijpende gebeurtenis een waardevolle herinnering te maken, een eerste troost.

Nieuws Ineos-ploegleider Portal overleden

De wielerwereld is opgeschrikt door het overlijden van Nicolas Portal, ploegleider bij Team Ineos en oud-profwielrenner. De 40-jarige Fransman zou zijn overleden aan een hartinfarct. Portal behaalde meerdere successen als ploegleider. In 2013 loodste hij Chris Froome naar de overwinning in de Tour de France, als jongste ploegleider in de koers dat jaar. In de […]

Geen categorie Olympisch skikampioen Christian Jagge (54) overleden

Finn Christian Jagge, olympisch skikampioen in het Franse Alberville in 1992, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de Noor woensdag laten weten.

Rouw ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het […]

Nieuws Supermodel Stella Tennant (50) plotseling overleden

Het bekende Britse model Stella Tennant is op 50-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat meldt haar familie in een verklaring aan lokale media. Tennant schitterde op de catwalk en in campagnes van grote merken als Calvin Klein en Burberry. In 2012 was ze naast Naomi Campbell en Kate Moss te zien tijdens de eindceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

Nieuws Verzetsstrijder Ernst Sillem, laatste overlever Elzas-kamp, overleden

Verzetsstrijder Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas, in de Tweede Wereldoorlog bezet gebied.

Sillem ging samen met goede vriend Jaap van Mesdag in het verzet toen Nederland werd binnengevallen. Aanvankelijk richtten de twee zich op het stelen van munitie en het kalken van anti-Duitse leuzen, maar in 1942 besloten ze zich te voegen bij het Britse leger en de Noordzee per kano over te steken. Onderweg werden de verzetslieden onderschept door een Duits oorlogsschip.

In 1943 werden Sillem en Van Mesdag op transport gesteld naar het kamp Natzweiler-Struthof, dat werd aangewezen als Nacht und Nebel-kamp. Het doel van deze NN-kampen was om verzetsmensen te laten sterven na een lang en zwaar gevangenisregime. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. In dit kamp werden ruim 54.000 gevangenen vastgehouden, onder wie ongeveer 600 Nederlanders.

Vanwege de naderende bevrijding door de geallieerden werd Sillem in 1944 op transport gesteld naar Dachau. Na de bevrijding van dat kamp duurde het nog een maand voordat Nederland de politieke gevangenen repatrieerde.

Positief ingesteld mens
In zijn latere leven zette Sillem zich in voor de bestrijding van honger en richtte hij in Frankrijk een voedselbank op. Sinds 2009 was hij voorzitter van de belangenbehartiger van oud-gevangenen van Natzweiler-Struthof en hun families. Ook ging hij jaarlijks met jongeren op een herdenkingsreis naar het kamp.

In een memorandum van de Natzweiler Struthof Vriendenkring wordt Sillem een blijmoedig en positief ingesteld mens genoemd. Zelf omschreef hij zijn levensvisie als volgt: “Het is net of je telkens weer voor een of andere overgang of proefwerk staat waar je je doorheen moet worstelen. En als je het gedaan hebt, heb je vakantie en dan begint het weer opnieuw.”

Nieuws Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden de mogelijkheid geven om ook nu, in coronatijd, […]

Pim Doesburg
Nieuws Oud-doelman en eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

Voormalig doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer, achtvoudig Oranje-international, speelde voor Sparta en PSV 687 wedstrijden in de eredivisie en is met dat aantal recordhouder. Doesburg begon zijn loopbaan bij Sparta, de club waarmee hij in 1966 de KNVB-beker won. In 1967 stapte hij over naar PSV, maar in 1970 keerde […]