Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Voor altijd rust op natuurbegraafplaats Reiderwolde

Al weer bijna tien jaar is het mogelijk om begraven te worden op natuurbegraafplaats Reiderwolde in de gemeente Oldambt in Oost- Groningen, ten oosten van de Blauwestad. De initiatiefnemers hebben zich er voor ingezet om van 200 hectare landbouwgrond een florerend gevarieerd natuurgebied met een natuurbegraafplaats te maken. „Het is een enorme klus geweest”, zegt Trudy de Weerd, één van de initiatiefnemers en woordvoerder van natuurbegraafplaats Reiderwolde. „Maar we zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een prachtige natuurbegraafplaats geworden in een gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Al weer een paar honderd overledenen hebben er een laatste rustplaats gevonden”, zegt ze. 

Het is even een stevige klim naar boven om de zacht steenrode uitkijktoren op de heuvel in het Natuurgebied Reiderwolde te bereiken. Maar het is de moeite waard. Het uitzicht over het tien jaar geleden aangelegde natuurgebied Reiderwolde ten oosten van de stad Groningen in het Oldambt is fenomenaal. Het riviertje de Tjamme kronkelt door een landschap van afwisselend moeras, bloemrijke graslanden en bossen. Naar het westen gloort Winschoten aan de horizon, in het noorden ligt het dorp Finsterwolde en in het oosten zien we Beerta. 

Foto gemaakt door natuurgebied Reiderwolde.

Zwerfkei

Vlakbij de tien meter hoge heuvel ligt de eerste Groninger natuurbegraafplaats waar in 2012 de eerste begrafenis is gehouden. „Er mogen geen grafmonumenten worden neergezet bij de graven”, zegt Trudy de Weerd. „Alles moet zo natuurlijk mogelijk. Bij een graf kunnen mensen een boom of wilde struiken (stinzenplanten, lelietjes van dalen of margrieten) planten of een zwerfkei neerleggen. Hoe ingetogener hoe beter. Verder is bijzonder dat we mensen de zekerheid kunnen geven dat we de graven niet ruimen. Het is voor altijd als je hier wordt begraven. Dus zonder tijdslimiet of onderhoudsplicht. Dat is een rustig idee voor jezelf en nabestaanden.”

In een uitholling aan de voet van de heuvel is er een  amfitheater aangelegd. „Gezelschappen kunnen er voorstellingen houden. Er zijn optredens afgelopen jaren geweest van theatergroepen, zangers of zangeressen en erf worden ook afscheidsceremonies gehouden”, legt Trudy de Weerd uit.

De Tjamme

Niet alles ging zonder slag of stoot. Zo was de aanleg van de ecologische verbinding in het natuurgebied een gecompliceerde operatie. De eigenaren van het land moesten een bos kappen en met onderleiders een zogenaamd droge tunnel en een waterkanaal maken naar het natuurgebied De Tjamme. Op sommige plekken zijn er vruchtbare bovenlagen af gegraven en er zijn tientallen hectares ingeplant met eiken, elzen, fruitbomen, inheemse groenblijvers en riet. 

„De ligging van de natuurbegraafplaats is uniek”, zegt Trudy de Weerd. „Het natuurgebied is omsloten door water in verbinding met het Oldambtmeer en vaarroutes naar de rest van Nederland. Zo is het mogelijk om een uitvaart per boot te regelen. Met een boot kun je bij Reiderwolde aanleggen om dierbaren naar hun laatste rustplaats te brengen. Dit is de enige natuurbegraafplaats in Nederland waar dit kan.” 

Foto gemaakt door natuurgebied Reiderwolde.

Kader

Begraven in de natuur is relatief nieuw in Nederland. Hoewel de eerste begraafplaats al zestig jaar bestaat, groeit het fenomeen sinds 2011. Sinds die tijd is het aantal natuurbegrafenissen gestegen. Van tien in 2011 naar 617 in 2016.

Van alle Nederlandse uitvaarten in 2016 was ruim 63 procent een crematie. Bijna 37 procent van de 148898 overledenen koos voor een begrafenis. Daarvan vonden er ruim 600 plaats op een natuurbegraafplaats.

Door Ellis van Wees

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De overledenenverzorgster

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) overlijdt in oefenkoers Wortegem-Petegem

De Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) heeft vandaag een hartstilstand gekregen na een zware val in de wielerkoers Wortegem-Petegem en is in het ziekenhuis overleden. De wielerkoers, een van de eerste sinds het stopzetten van wedstrijden na de uitbraak van het coronavirus, is na één ronde definitief stopgezet, meldt de organisatie.

herinerhen
HerinnerHen Gerben Jan Brouwer

‘You can never be overdressed or overeducated’ (Oscar Wilde). Een quote die Gerben op het lijf geschreven was. Hij had zijn afscheid voorbereid
door zijn wensen en favoriete quotes op papier te zetten.
Want de hoop op genezing van lymfeklierkanker was na maanden strijd verloren.

Nieuws Oud-bondscoach volleyballers Van der Haar (86) overleden

Oud-volleybalcoach Johan van der Haar is op 86-jarige leeftijd overleden. Van der Haar was gedurende twintig jaar (met korte onderbrekingen) bondscoach van de vrouwen (in de jaren zestig, zeventig en tachtig) en begin jaren zeventig had hij ook het mannenteam van Oranje onder zijn hoede. Geen andere coach stond zo lang aan het toer bij de nationale teams.

Ook als clubcoach boekte Van der Haar grote successen. Met de dames van Celebes werd hij tien keer landskampioen. Ook loodste Van der Haar, samen met Peter Murphy, de heren van Brother/Martinus naar de top.

Bij de Nederlandse volleybalbond Nevobo bekleedde de gymleraar uit Den Haag tal van functies. Behalve bonds- en clubcoach was hij ook teammanager en technisch directeur. Bij de NSF (later NOC*NSF) zette Van der Haar de maatschappelijke begeleiding van topsporters op.

Uitvaart ‘Door uitvaartfoto’s voelen mensen zich meer verbonden’

Herinneringen vervagen door de tijd. Foto’s houden deze scherp. Dat is volgens Gerda Wesselius uit Stiens één van de waarden van uitvaartfotografie. ,,Uitvaartfoto’s krijgen later voor nabestaanden ook meer betekenis. Je ziet ze en dan denk je: dit hebben we samen doorleefd, we zijn hierdoor met elkaar verbonden.”

Corona virus
Nieuws Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt […]

Nieuws Verzetsstrijder Ernst Sillem, laatste overlever Elzas-kamp, overleden

Verzetsstrijder Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas, in de Tweede Wereldoorlog bezet gebied.

Sillem ging samen met goede vriend Jaap van Mesdag in het verzet toen Nederland werd binnengevallen. Aanvankelijk richtten de twee zich op het stelen van munitie en het kalken van anti-Duitse leuzen, maar in 1942 besloten ze zich te voegen bij het Britse leger en de Noordzee per kano over te steken. Onderweg werden de verzetslieden onderschept door een Duits oorlogsschip.

In 1943 werden Sillem en Van Mesdag op transport gesteld naar het kamp Natzweiler-Struthof, dat werd aangewezen als Nacht und Nebel-kamp. Het doel van deze NN-kampen was om verzetsmensen te laten sterven na een lang en zwaar gevangenisregime. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. In dit kamp werden ruim 54.000 gevangenen vastgehouden, onder wie ongeveer 600 Nederlanders.

Vanwege de naderende bevrijding door de geallieerden werd Sillem in 1944 op transport gesteld naar Dachau. Na de bevrijding van dat kamp duurde het nog een maand voordat Nederland de politieke gevangenen repatrieerde.

Positief ingesteld mens
In zijn latere leven zette Sillem zich in voor de bestrijding van honger en richtte hij in Frankrijk een voedselbank op. Sinds 2009 was hij voorzitter van de belangenbehartiger van oud-gevangenen van Natzweiler-Struthof en hun families. Ook ging hij jaarlijks met jongeren op een herdenkingsreis naar het kamp.

In een memorandum van de Natzweiler Struthof Vriendenkring wordt Sillem een blijmoedig en positief ingesteld mens genoemd. Zelf omschreef hij zijn levensvisie als volgt: “Het is net of je telkens weer voor een of andere overgang of proefwerk staat waar je je doorheen moet worstelen. En als je het gedaan hebt, heb je vakantie en dan begint het weer opnieuw.”

Uitvaart Meer gemeentelijke uitvaarten in Nederland

‘Er was alleen een orchidee te vinden in het huis van de overledene’ Steeds vaker komt het in Nederland voor dat mensen overlijden die niet of onvoldoende zijn verzekerd. Als er verder niemand is die de uitvaart financieel kan dragen komt de gemeente in beeld, die in het kader op de Wet van de Lijkbezorging […]