Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Voor altijd rust op natuurbegraafplaats Reiderwolde

Al weer bijna tien jaar is het mogelijk om begraven te worden op natuurbegraafplaats Reiderwolde in de gemeente Oldambt in Oost- Groningen, ten oosten van de Blauwestad. De initiatiefnemers hebben zich er voor ingezet om van 200 hectare landbouwgrond een florerend gevarieerd natuurgebied met een natuurbegraafplaats te maken. „Het is een enorme klus geweest”, zegt Trudy de Weerd, één van de initiatiefnemers en woordvoerder van natuurbegraafplaats Reiderwolde. „Maar we zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een prachtige natuurbegraafplaats geworden in een gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Al weer een paar honderd overledenen hebben er een laatste rustplaats gevonden”, zegt ze. 

Het is even een stevige klim naar boven om de zacht steenrode uitkijktoren op de heuvel in het Natuurgebied Reiderwolde te bereiken. Maar het is de moeite waard. Het uitzicht over het tien jaar geleden aangelegde natuurgebied Reiderwolde ten oosten van de stad Groningen in het Oldambt is fenomenaal. Het riviertje de Tjamme kronkelt door een landschap van afwisselend moeras, bloemrijke graslanden en bossen. Naar het westen gloort Winschoten aan de horizon, in het noorden ligt het dorp Finsterwolde en in het oosten zien we Beerta. 

Foto gemaakt door natuurgebied Reiderwolde.

Zwerfkei

Vlakbij de tien meter hoge heuvel ligt de eerste Groninger natuurbegraafplaats waar in 2012 de eerste begrafenis is gehouden. „Er mogen geen grafmonumenten worden neergezet bij de graven”, zegt Trudy de Weerd. „Alles moet zo natuurlijk mogelijk. Bij een graf kunnen mensen een boom of wilde struiken (stinzenplanten, lelietjes van dalen of margrieten) planten of een zwerfkei neerleggen. Hoe ingetogener hoe beter. Verder is bijzonder dat we mensen de zekerheid kunnen geven dat we de graven niet ruimen. Het is voor altijd als je hier wordt begraven. Dus zonder tijdslimiet of onderhoudsplicht. Dat is een rustig idee voor jezelf en nabestaanden.”

In een uitholling aan de voet van de heuvel is er een  amfitheater aangelegd. „Gezelschappen kunnen er voorstellingen houden. Er zijn optredens afgelopen jaren geweest van theatergroepen, zangers of zangeressen en erf worden ook afscheidsceremonies gehouden”, legt Trudy de Weerd uit.

De Tjamme

Niet alles ging zonder slag of stoot. Zo was de aanleg van de ecologische verbinding in het natuurgebied een gecompliceerde operatie. De eigenaren van het land moesten een bos kappen en met onderleiders een zogenaamd droge tunnel en een waterkanaal maken naar het natuurgebied De Tjamme. Op sommige plekken zijn er vruchtbare bovenlagen af gegraven en er zijn tientallen hectares ingeplant met eiken, elzen, fruitbomen, inheemse groenblijvers en riet. 

„De ligging van de natuurbegraafplaats is uniek”, zegt Trudy de Weerd. „Het natuurgebied is omsloten door water in verbinding met het Oldambtmeer en vaarroutes naar de rest van Nederland. Zo is het mogelijk om een uitvaart per boot te regelen. Met een boot kun je bij Reiderwolde aanleggen om dierbaren naar hun laatste rustplaats te brengen. Dit is de enige natuurbegraafplaats in Nederland waar dit kan.” 

Foto gemaakt door natuurgebied Reiderwolde.

Kader

Begraven in de natuur is relatief nieuw in Nederland. Hoewel de eerste begraafplaats al zestig jaar bestaat, groeit het fenomeen sinds 2011. Sinds die tijd is het aantal natuurbegrafenissen gestegen. Van tien in 2011 naar 617 in 2016.

Van alle Nederlandse uitvaarten in 2016 was ruim 63 procent een crematie. Bijna 37 procent van de 148898 overledenen koos voor een begrafenis. Daarvan vonden er ruim 600 plaats op een natuurbegraafplaats.

Door Ellis van Wees

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Toneelregisseur, acteur en tv-maker Ursul de Geer overleden.

Toneelregisseur, acteur en televisiemaker Ursul de Geer is overleden. Dat meldt NRC. Hij regisseerde onder andere boekbewerkingen als De Aanslag, Stoner en Vele hemels boven de zevende. Als presentator van tv-programma ’t is hier fantasties begaf hij zich in het “Sodom en Gomorra van de zomervakantie”. Ursul de Geer (74) was al enige tijd ernstig […]

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!

Achter de deuren van de dood De afscheidsfotografe

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Zanger Trini Lopez overleden aan gevolgen van coronavirus.

Zanger Trini Lopez is in zijn woonplaats Los Angeles op 83-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse zanger, die in 2013 tijdens concerten van André Rieu nog in Nederland optrad, stierf aan de gevolgen van het coronavirus. Lopez werd in 1937 in de Texaanse stad Dallas geboren als Trinidad Lopez III. Zijn beide ouders kwamen uit Mexico. […]

Voorbereiden op later Wachtlijsten voor organen nog onacceptabel lang

‘Het wel of niet donor zijn zou een normaal onderwerp van gesprek moeten zijn’

Coaching Herinneren.

Deze week was het alweer 19 jaar geleden dat mijn man, de vader van mijn kinderen is overleden. In dezelfde maand zou hij dit jaar 60 jaar geworden zijn. Op welke manier kun je de herinnering aan een overledene levend houden? Heeft de relatie een nieuwe vorm gekregen? Is er nog een relatie? Of mag […]

Voorbereiden op later Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.

Pim Doesburg
Nieuws Oud-doelman en eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

Voormalig doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer, achtvoudig Oranje-international, speelde voor Sparta en PSV 687 wedstrijden in de eredivisie en is met dat aantal recordhouder. Doesburg begon zijn loopbaan bij Sparta, de club waarmee hij in 1966 de KNVB-beker won. In 1967 stapte hij over naar PSV, maar in 1970 keerde […]