Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Voor altijd rust op natuurbegraafplaats Reiderwolde

Al weer bijna tien jaar is het mogelijk om begraven te worden op natuurbegraafplaats Reiderwolde in de gemeente Oldambt in Oost- Groningen, ten oosten van de Blauwestad. De initiatiefnemers hebben zich er voor ingezet om van 200 hectare landbouwgrond een florerend gevarieerd natuurgebied met een natuurbegraafplaats te maken. „Het is een enorme klus geweest”, zegt Trudy de Weerd, één van de initiatiefnemers en woordvoerder van natuurbegraafplaats Reiderwolde. „Maar we zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een prachtige natuurbegraafplaats geworden in een gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Al weer een paar honderd overledenen hebben er een laatste rustplaats gevonden”, zegt ze. 

Het is even een stevige klim naar boven om de zacht steenrode uitkijktoren op de heuvel in het Natuurgebied Reiderwolde te bereiken. Maar het is de moeite waard. Het uitzicht over het tien jaar geleden aangelegde natuurgebied Reiderwolde ten oosten van de stad Groningen in het Oldambt is fenomenaal. Het riviertje de Tjamme kronkelt door een landschap van afwisselend moeras, bloemrijke graslanden en bossen. Naar het westen gloort Winschoten aan de horizon, in het noorden ligt het dorp Finsterwolde en in het oosten zien we Beerta. 

Foto gemaakt door natuurgebied Reiderwolde.

Zwerfkei

Vlakbij de tien meter hoge heuvel ligt de eerste Groninger natuurbegraafplaats waar in 2012 de eerste begrafenis is gehouden. „Er mogen geen grafmonumenten worden neergezet bij de graven”, zegt Trudy de Weerd. „Alles moet zo natuurlijk mogelijk. Bij een graf kunnen mensen een boom of wilde struiken (stinzenplanten, lelietjes van dalen of margrieten) planten of een zwerfkei neerleggen. Hoe ingetogener hoe beter. Verder is bijzonder dat we mensen de zekerheid kunnen geven dat we de graven niet ruimen. Het is voor altijd als je hier wordt begraven. Dus zonder tijdslimiet of onderhoudsplicht. Dat is een rustig idee voor jezelf en nabestaanden.”

In een uitholling aan de voet van de heuvel is er een  amfitheater aangelegd. „Gezelschappen kunnen er voorstellingen houden. Er zijn optredens afgelopen jaren geweest van theatergroepen, zangers of zangeressen en erf worden ook afscheidsceremonies gehouden”, legt Trudy de Weerd uit.

De Tjamme

Niet alles ging zonder slag of stoot. Zo was de aanleg van de ecologische verbinding in het natuurgebied een gecompliceerde operatie. De eigenaren van het land moesten een bos kappen en met onderleiders een zogenaamd droge tunnel en een waterkanaal maken naar het natuurgebied De Tjamme. Op sommige plekken zijn er vruchtbare bovenlagen af gegraven en er zijn tientallen hectares ingeplant met eiken, elzen, fruitbomen, inheemse groenblijvers en riet. 

„De ligging van de natuurbegraafplaats is uniek”, zegt Trudy de Weerd. „Het natuurgebied is omsloten door water in verbinding met het Oldambtmeer en vaarroutes naar de rest van Nederland. Zo is het mogelijk om een uitvaart per boot te regelen. Met een boot kun je bij Reiderwolde aanleggen om dierbaren naar hun laatste rustplaats te brengen. Dit is de enige natuurbegraafplaats in Nederland waar dit kan.” 

Foto gemaakt door natuurgebied Reiderwolde.

Kader

Begraven in de natuur is relatief nieuw in Nederland. Hoewel de eerste begraafplaats al zestig jaar bestaat, groeit het fenomeen sinds 2011. Sinds die tijd is het aantal natuurbegrafenissen gestegen. Van tien in 2011 naar 617 in 2016.

Van alle Nederlandse uitvaarten in 2016 was ruim 63 procent een crematie. Bijna 37 procent van de 148898 overledenen koos voor een begrafenis. Daarvan vonden er ruim 600 plaats op een natuurbegraafplaats.

Door Ellis van Wees

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Surinaamse oud-premier Sedney overleden

De Surinaamse oud-premier Jules Sedney is op 97-jarige leeftijd overleden. Sedney was premier van 1969 tot 1973. Twee jaar na zijn premierschap werd Suriname onafhankelijk.

Corona virus
Nieuws Sterfte neemt opnieuw toe

In week 40 (28 september tot en met 4 oktober) overleden naar schatting 3000 mensen. Dit zijn er ruim 200 meer dan verwacht voor deze week. In week 39 overleden ook al iets meer mensen dan gemiddeld (2865). De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt […]

Nieuws Vijf jaar crematorium De Lariks in Hardenberg: Respectvol afscheid nemen in een groene omgeving.

Op 10 maart 2021 viert Crematorium De Lariks haar vijfjarig bestaan. Alle reden om deze bijzondere onderneming te bezoeken en samen met mede-eigenaar en initiatiefneemster Birgit Rusken terug te kijken op een half decennium afscheid nemen in deze regio. ‘Eigenlijk is het idee van een crematorium voor de regio Twenterand, Vechtdal en Drenthe ontstaan op […]

Rouw Grootste begraafplaats ter wereld is 1.200 voetbalvelden groot

De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot – oftewel 1.200 voetbalvelden.

In memoriam Gerrit Pit, een handige ondernemer met een hoop connecties in Emmen (en wijde omgeving)

In het Nieuwsblad van het Noorden verscheen 12 juli 1968 een groot artikel met als kop ‘Schnabbelen werd ‘big business’’. Het ging over Studio Pit, in 1960 opgezet door Gerrit Pit en de twee decennia daarna een begrip in Emmen en ruime omgeving. Als er wat gestencild moest worden (een gangbare druktechniek uit die jaren) was dat hét adres.

Nieuws Oud-Kamerlid SGP Van den Berg overleden aan corona

Koos van den Berg, oud-Kamerlid namens de SGP, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. Volgens het Reformatorisch Dagblad stierf hij aan complicaties na besmetting met het coronavirus.

Nieuws Joe Ruby, bedenker Scooby-Doo overleden

Een van de striptekenaars achter Scooby-Doo is overleden. Joe Ruby werd 87 jaar. Hij stopte nooit met het schrijven en bedenken van nieuw werk, laat zijn kleinzoon weten aan Variety.

Nieuws Voormalig Cardiff-speler Whittingham overleden na val

Peter Whittingham, die tussen 2007 en 2017 voor Cardiff City, is op 35-jarige leeftijd overleden. De Engelse middenvelder lag ruim een week in het ziekenhuis na een val op zijn hoofd. Dat gebeurde bij een café.  Whittingham laat een vrouw en zoon achter. ,,Peter was een familieman die voor een goede sfeer zorgde door zijn […]