Terug
Nieuws

Voetbalicoon Kees Rijvers (97) overleden

Op 97-jarige leeftijd is oud-bondscoach, oud-international en oud-toptrainer Kees Rijvers overleden.

De Brabander was de oudste Oranje-international ooit en stond aan de basis van successen bij FC Twente, PSV en het Nederlands elftal. Met PSV won hij de UEFA Cup en drie landstitels.

De uit het Brabantse Princenhage afkomstige Rijvers begon zijn loopbaan als speler bij NAC Breda en kende successen bij Feyenoord en het Franse Saint-Etienne, waarmee hij zowel de Franse landstitel als de Franse beker won. Rijvers was in 1950 een van de eerste Nederlandse voetballers die prof werd in Frankrijk.

Omdat in die tijd profs geweerd werden uit het Nederlands elftal, iets wat pas na de beroemde watersnoodwedstrijd veranderde, bleef Rijvers steken op 33 interlands waarin hij tot tien goals kwam.

© ANP/HH

Abe Lenstra en Faas Wilkes

Samen met Abe Lenstra en Faas Wilkes vormde Rijvers in Oranje het zogenaamde Gouden Binnentrio. Van de tien interlands die zij samen speelden werd er slechts één verloren.

IJzersterk FC Twente en daarna PSV

Rijvers sloot zijn carrière in 1963 af bij NAC en begon aan een nieuwe loopbaan als trainer. Na periodes bij TSC in Oosterhout en als assistent bij Willem II ging Rijvers in 1966, in het jaar van de oprichting, aan de slag bij FC Twente.

In Enschede wist Rijvers een sterk team op te bouwen, dat in 1969 lang meedeed om de landstitel en meermaals Europees voetbal afdwong. In 1972 vertrok de Brabander naar PSV waar hij zijn gloriejaren als trainer zou beleven. Met sterkhouders als Willy van der Kuijlen, de gebroeders Van de Kerkhof, Jan van Beveren en de Zweed Ralf Edström beleefde PSV de eerste gouden periode in de clubhistorie.

Kees Rijvers als bondscoach van het Nederlandse elftal met Adri van Tiggelen. © ANP/HH

Rijvers als bondscoach Oranje

In 1981 begon Rijvers als bondscoach van Oranje. Het waren prestatief magere jaren, want het WK’82 en EK’84 werden niet gehaald. Beroemd is de misgelopen kwalificatie voor het EK’84 op doelsaldo door een 12-1 zege van concurrent Spanje op Malta. Rijvers was die avond kaarten bij zijn buren in Knegsel. In 1984 nam Rijvers na het het eerste WK-kwalificatieduel ontslag. De bondscoach met de pet kreeg later wel de credits voor de verjonging die hij begin jaren tachtig had doorgevoerd in Oranje. Het elftal dat in 1988 Europees kampioen werd bestond voor het overgrote deel uit spelers, die onder Rijvers hun debuut hadden gemaakt.

Na het bondscoachschap was Rijvers nog een periode technisch directeur bij FC Twente en technisch coördinator bij PSV. In die hoedanigheid keerde hij als 68-jarige in 1994 nog even terug als interim-coach na het ontslag van Aad de Mos en voor de komst van Dick Advocaat als nieuwe trainer.

Frankrijk

Na zijn trainerscarrière trok Rijvers zich terug met zijn vrouw Annie in hun geliefde Frankrijk waar zij gingen wonen op het Île d’Oléron. Op latere leeftijd keerden zij terug naar Nederland, waar zij een appartement in Princenhage, inmiddels een wijk van Breda, betrokken.

Er vielen hem sindsdien de nodige eerbetonen ten deel. Zo werd Rijvers erelid van FC Twente, bondsridder van de KNVB en kreeg hij in 2004 uit handen van Rinus Michels, met wie hij nog wel eens botste, de Oeuvreprijs van de Coaches Betaald Voetbal.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 5-4-2024. Foto: © ANP/HH