Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Drenthe

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Drenthe voor je op een rij.

1. Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext)
Middenin een prachtig bosgebied op de Hondsrug in Drenthe vind je natuurbegraafplaats Hillig Meer. Met 33 hectare is dit de grootste natuurbegraafplaats van Nederland. Naast dat je in dit natuurgebied een eeuwige grafrust hebt, is het ook nog eens een mooie plek voor nabestaanden om langs te komen en te gedenken.

2. Het Urnenveld (Anloo)
In het beboste gebied van Landgoed Terborgh bevindt zich een klein maar authentiek begraafplaatsje: Het Urnenveld. Op deze begraafplaats worden urnen in kleine grafheuvels begraven en vinden hier een eeuwigdurende grafrust. Vroeger, in tijden van de Late Bronstijd, was het gebruikelijk urnen in de grond te plaatsen onder kleine heuveltjes. Hiermee bevestigden de bewoners een eeuwige verbondenheid met hun woon- en leefgebied.

3. Zuiderbegraafplaats (Assen)
Aan de rand van de stad, wederom middenin de prachtige natuur, is de Zuiderbegraafplaats te vinden. Het is een indrukwekkende begraafplaats, alleen al de moeite waard voor een vredige wandeling. Ook zijn hier veel oudere graven te vinden, die zorgen voor een bijzondere en authentieke sfeer. Voor echte Assenaren zal dit een mooie keuze zijn voor hun laatste rustplaats.

4. ‘Het Vierde Gesticht’ (Veenhuizen)
Toch wel zeker een van de meest indrukwekkende begraafplaatsen van Drenthe is Het Vierde Gesticht in Veenhuizen. Deze begraafplaats heeft een rijke geschiedenis. Hier zouden naar schatting 16.000 mensen begraven zijn, terwijl er maar zo’n 1000 graven te zien zijn. Er zijn veel bijzondere graven (en verhalen) te vinden en er worden zelfs rondleidingen gegeven.

5. Algemene begraafplaats Hollandscheveld (Hollandscheveld)
Als je toch wat meer opzoek bent naar een echte, klassieke begraafplaats dan zou Hollandscheveld een goede match kunnen zijn. Deze afgesloten, rustige begraafplaats bevindt zich net buiten Hoogeveen. Een mooie bijkomstigheid is dat online op Facebook een ‘digitaal kerkhof’ wordt bijgehouden, om zo een online gedenkplaats te creëren.

Opzoek naar meer inspiratie over begraven? Lees dan hier meer over vijf groene opties voor duurzame grafkisten.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Beeldhouwer Maïté Duval uit Zutphen overleden

In Zutphen is zaterdagavond Maïté Duval op 75-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat bevestigen haar nabestaanden. De geboren Française verwierf vanuit de Hanzestad bekendheid als beeldhouwer en tekenaar.

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]

Uitvaart ‘Door uitvaartfoto’s voelen mensen zich meer verbonden’

Herinneringen vervagen door de tijd. Foto’s houden deze scherp. Dat is volgens Gerda Wesselius uit Stiens één van de waarden van uitvaartfotografie. ,,Uitvaartfoto’s krijgen later voor nabestaanden ook meer betekenis. Je ziet ze en dan denk je: dit hebben we samen doorleefd, we zijn hierdoor met elkaar verbonden.”

John Schiphouwer
In memoriam Journalist John Schiphouwer (60) uit Emmer-Compascuum was een duizendpoot

Journalist John Schiphouwer uit Emmer-Compascuum is vorige week dinsdag overleden. Hij werkte ruim tien jaar voor het weekblad Emmen.nu, een voorganger van de door NDC Mediagroep uitgegeven Emmer Courant. De in Klazienaveen geboren en getogen Schiphouwer zette eind jaren tachtig zijn eerste schreden op het journalistieke pad bij de pas gestarte lokale omroep Radio Emmen. […]

Nieuws Jonge voetballer Atalanta overlijdt aan hersenbloeding

Andrea Rinaldi, een 19-jarige middenvelder van de Italiaanse voetbalclub Atalanta Bergamo, is maandag aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Dat heeft Atalanta gemeld.

Rouw Hevig rouwproces ook bij kinderen mogelijk. Soms hulp nodig bij rouw

Jaarlijks verliezen 6400 minderjarige kinderen een ouder. Een veelvoud hiervan maakt een andersoortig verlies mee, zoals het overlijden van een broer, zus, vriend(in) of grootouder.

Nieuws Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg overleden

Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg is zaterdag in Amsterdam overleden. Verburg is 64 jaar geworden.

Rouw Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder. Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na […]