Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Drenthe

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Drenthe voor je op een rij.

1. Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext)
Middenin een prachtig bosgebied op de Hondsrug in Drenthe vind je natuurbegraafplaats Hillig Meer. Met 33 hectare is dit de grootste natuurbegraafplaats van Nederland. Naast dat je in dit natuurgebied een eeuwige grafrust hebt, is het ook nog eens een mooie plek voor nabestaanden om langs te komen en te gedenken.

2. Het Urnenveld (Anloo)
In het beboste gebied van Landgoed Terborgh bevindt zich een klein maar authentiek begraafplaatsje: Het Urnenveld. Op deze begraafplaats worden urnen in kleine grafheuvels begraven en vinden hier een eeuwigdurende grafrust. Vroeger, in tijden van de Late Bronstijd, was het gebruikelijk urnen in de grond te plaatsen onder kleine heuveltjes. Hiermee bevestigden de bewoners een eeuwige verbondenheid met hun woon- en leefgebied.

3. Zuiderbegraafplaats (Assen)
Aan de rand van de stad, wederom middenin de prachtige natuur, is de Zuiderbegraafplaats te vinden. Het is een indrukwekkende begraafplaats, alleen al de moeite waard voor een vredige wandeling. Ook zijn hier veel oudere graven te vinden, die zorgen voor een bijzondere en authentieke sfeer. Voor echte Assenaren zal dit een mooie keuze zijn voor hun laatste rustplaats.

4. ‘Het Vierde Gesticht’ (Veenhuizen)
Toch wel zeker een van de meest indrukwekkende begraafplaatsen van Drenthe is Het Vierde Gesticht in Veenhuizen. Deze begraafplaats heeft een rijke geschiedenis. Hier zouden naar schatting 16.000 mensen begraven zijn, terwijl er maar zo’n 1000 graven te zien zijn. Er zijn veel bijzondere graven (en verhalen) te vinden en er worden zelfs rondleidingen gegeven.

5. Algemene begraafplaats Hollandscheveld (Hollandscheveld)
Als je toch wat meer opzoek bent naar een echte, klassieke begraafplaats dan zou Hollandscheveld een goede match kunnen zijn. Deze afgesloten, rustige begraafplaats bevindt zich net buiten Hoogeveen. Een mooie bijkomstigheid is dat online op Facebook een ‘digitaal kerkhof’ wordt bijgehouden, om zo een online gedenkplaats te creëren.

Opzoek naar meer inspiratie over begraven? Lees dan hier meer over vijf groene opties voor duurzame grafkisten.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.

Nieuws Zweedse detectiveschrijfster Maj Sjöwall overleden

De Zweedse auteur Maj Sjöwall is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden, zo maakte haar uitgever bekend. Ze werd vooral bekend door de detectivereeks over rechercheur Martin Beck, die ze samen met haar levenspartner Per Wahlöö schreef. Hij overleed al in 1975. De boeken van het duo zijn ook in het Nederlands vertaald.

Jac van de Ven
Geen categorie PSV rouwt om dood oud-verzorger Jac van de Ven

PSV rouwt om het overlijden van Jac van de Ven. De oud-verzorger van de club uit Eindhoven is 88 jaar oud geworden.

In memoriam Gedreven journalist Bert Jansen (53) componeerde muziek in zijn zinnen

Meppel – Bert Jansen (53) heeft rock ’n roll in de lokale journalistiek gebracht. Hij zag altijd het avontuur in de verhalen, zelfs als commissie- en raadsvergaderingen saai waren verlopen. Hij componeerde muziek in zijn zinnen. Dat zat er al snel in toen hij als verslaggever bij de Meppeler Courant was begonnen.

Nieuws Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Na een kort ziekbed is de vroegere minister van Onderwijs en prominente PvdA’er Jos van Kemenade overleden. Hij was 82 jaar.

John Schiphouwer
In memoriam Journalist John Schiphouwer (60) uit Emmer-Compascuum was een duizendpoot

Journalist John Schiphouwer uit Emmer-Compascuum is vorige week dinsdag overleden. Hij werkte ruim tien jaar voor het weekblad Emmen.nu, een voorganger van de door NDC Mediagroep uitgegeven Emmer Courant. De in Klazienaveen geboren en getogen Schiphouwer zette eind jaren tachtig zijn eerste schreden op het journalistieke pad bij de pas gestarte lokale omroep Radio Emmen. […]

In memoriam Johan Bosma: vrijheid, blijheid, avontuur

Een huis vol drakenbeelden en doodskoppen, skeletten voor het raam en een deurbel die je verwelkomt met heavy metalmuziek.

Nieuws Dichter Jules Deelder (75) overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie gebeurde dat na een zeer kort ziekbed. Deelders uitgever De Bezige Bij heeft het nieuws namens de familie bevestigd.