Terug
Voorbereiden op later

Vijf keer de mooiste begraafplaatsen in provincie Drenthe

Zodra je de keuze hebt gemaakt om na je overlijden begraven te worden, zou een zoektocht kunnen beginnen. Want welke plaats en omgeving past het beste bij jou en waar wil je dat je nabestaanden nog jaren langs kunnen komen? Om de keuze iets gemakkelijker te maken zetten we vijf van de mooiste begraafplaatsen in Drenthe voor je op een rij.

1. Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext)
Middenin een prachtig bosgebied op de Hondsrug in Drenthe vind je natuurbegraafplaats Hillig Meer. Met 33 hectare is dit de grootste natuurbegraafplaats van Nederland. Naast dat je in dit natuurgebied een eeuwige grafrust hebt, is het ook nog eens een mooie plek voor nabestaanden om langs te komen en te gedenken.

2. Het Urnenveld (Anloo)
In het beboste gebied van Landgoed Terborgh bevindt zich een klein maar authentiek begraafplaatsje: Het Urnenveld. Op deze begraafplaats worden urnen in kleine grafheuvels begraven en vinden hier een eeuwigdurende grafrust. Vroeger, in tijden van de Late Bronstijd, was het gebruikelijk urnen in de grond te plaatsen onder kleine heuveltjes. Hiermee bevestigden de bewoners een eeuwige verbondenheid met hun woon- en leefgebied.

3. Zuiderbegraafplaats (Assen)
Aan de rand van de stad, wederom middenin de prachtige natuur, is de Zuiderbegraafplaats te vinden. Het is een indrukwekkende begraafplaats, alleen al de moeite waard voor een vredige wandeling. Ook zijn hier veel oudere graven te vinden, die zorgen voor een bijzondere en authentieke sfeer. Voor echte Assenaren zal dit een mooie keuze zijn voor hun laatste rustplaats.

4. ‘Het Vierde Gesticht’ (Veenhuizen)
Toch wel zeker een van de meest indrukwekkende begraafplaatsen van Drenthe is Het Vierde Gesticht in Veenhuizen. Deze begraafplaats heeft een rijke geschiedenis. Hier zouden naar schatting 16.000 mensen begraven zijn, terwijl er maar zo’n 1000 graven te zien zijn. Er zijn veel bijzondere graven (en verhalen) te vinden en er worden zelfs rondleidingen gegeven.

5. Algemene begraafplaats Hollandscheveld (Hollandscheveld)
Als je toch wat meer opzoek bent naar een echte, klassieke begraafplaats dan zou Hollandscheveld een goede match kunnen zijn. Deze afgesloten, rustige begraafplaats bevindt zich net buiten Hoogeveen. Een mooie bijkomstigheid is dat online op Facebook een ‘digitaal kerkhof’ wordt bijgehouden, om zo een online gedenkplaats te creëren.

Opzoek naar meer inspiratie over begraven? Lees dan hier meer over vijf groene opties voor duurzame grafkisten.