Door: Team Mensenlinq in Rouw

Trouw en trouwring

Van onze partners: “Papa draagt al 60 jaar zijn trouwring. Moeten we die vandaag al af doen?” We staan bij het bed waar vader liefdevol door zijn kinderen verzorgd is.

Als een echte heer ligt hij schoon, lekker ruikend en prachtig verzorgd aangekleed op zijn bed. Hij straalt rust en acceptatie uit.

“Nee, hoor. Dat hoeft absoluut niet. De ring kan ik later nog af doen. Je hoeft nu niets te beslissen.” We praten verder over het thema ‘trouw en trouwring”. Geef je de ring mee omdat hij bij de persoon hoort? Een ethische vraag waar het goed is om even over na te denken.

Meegeven van sieraden bij een crematie betekent dat het gesmolten edelmetaal uit de as gehaald wordt en, samen met alle andere edelmetaalresten van anderen, geschonken wordt als opbrengst aan een goed doel. Een mooie gedachte. Maar, ben je zelf als familie niet het eerste ‘goede doel’? Vaak is er iemand in de familie heel blij om de trouwring (of welk sieraad nog als laatste bij de overledene heeft gehoord) te krijgen als tastbare herinnering. Voor een kleinkind die gaat trouwen, voor de zoon die jaren voor vader gezorgd heeft, voor het herinneringsdoosje, voor het laten vermaken tot een kleinood voor alle kinderen. Weggeven aan een ander kan altijd nog als de jaren verstreken zijn. Alleen, eenmaal in de kist meegegeven is het voor eeuwig uit het zicht. Bij begraven kun je, behalve de emotionele vraag, ook de duurzaamheidsvraag stellen. Wat vinden we passend om voor heel lang aan de aarde toe te vertrouwen? Waar het lichaam langzaam vergaat en aan de natuur ‘terug gegeven’ wordt, geldt dat niet voor de trouwring, voor de bril, voor alles wat niet op een natuurlijke wijze kan vergaan.

“De ring blijft bij papa tot we hem overleggen in de kist. Zijn trouwring houden we als zijn eeuwige verbinding met ons”.

Geschreven door Jose Hobert – www.comesuitvaartzorg.nl  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.

Coaching Afweerpatronen om de pijn van verlies te dragen.

Ze stormt druk en zenuwachtig het kantoor binnen. Als ik haar vraag hoe gaat roept ze: “Goed!” En vervolgens een grote zucht. “Heb je last van de warmte?” vraag ik. “Nee” zegt ze, druk met haar armen zwaaiend. “Mijn tweelingzus is overleden. De tweeling Ik kijk haar aan. “Wat verschrikkelijk voor je, waarom ben je […]

Nieuws Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.

Nieuws Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) trad zelden op de voorgrond, maar was al jaren van onschatbare waarde voor het nationale team. Met haar vroege overlijden, vandaag in Frankrijk, verliest de sport een wereldkampioene, maar vooral een bescheiden, sociaal en krachtig mens.

Nieuws Headlines betreffende het coronavirus.

Dit artikel zal regelmatig aangepast worden met de laatste headlines betreffende het coronavirus.

Nieuws Oudste man ter wereld Bob Weighton (112) overleden

De oudste man ter wereld, de Brit Bob Weighton, is donderdag op 112-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn familie maakte dat bekend, aldus de Britse krant The Guardian.

Uitvaart Vrouwelijke dragers van doodskisten nog steeds niet gewoon

Voormalig kraamverzorgster Gea Westerdijk (62) uit Roodeschool is al bijna vijftien jaar één van de dragers in een team van vrouwen, dat doodskisten op begrafenissen en crematies in de provincie Groningen draagt. „Het is nog steeds bijzonder als vrouwen de kist van een overledene dragen”, zegt ze. „Er zijn niet zoveel vrouwelijke dragers in Nederland.”