Door: Team Mensenlinq in Rouw

Trouw en trouwring

Van onze partners: “Papa draagt al 60 jaar zijn trouwring. Moeten we die vandaag al af doen?” We staan bij het bed waar vader liefdevol door zijn kinderen verzorgd is.

Als een echte heer ligt hij schoon, lekker ruikend en prachtig verzorgd aangekleed op zijn bed. Hij straalt rust en acceptatie uit.

“Nee, hoor. Dat hoeft absoluut niet. De ring kan ik later nog af doen. Je hoeft nu niets te beslissen.” We praten verder over het thema ‘trouw en trouwring”. Geef je de ring mee omdat hij bij de persoon hoort? Een ethische vraag waar het goed is om even over na te denken.

Meegeven van sieraden bij een crematie betekent dat het gesmolten edelmetaal uit de as gehaald wordt en, samen met alle andere edelmetaalresten van anderen, geschonken wordt als opbrengst aan een goed doel. Een mooie gedachte. Maar, ben je zelf als familie niet het eerste ‘goede doel’? Vaak is er iemand in de familie heel blij om de trouwring (of welk sieraad nog als laatste bij de overledene heeft gehoord) te krijgen als tastbare herinnering. Voor een kleinkind die gaat trouwen, voor de zoon die jaren voor vader gezorgd heeft, voor het herinneringsdoosje, voor het laten vermaken tot een kleinood voor alle kinderen. Weggeven aan een ander kan altijd nog als de jaren verstreken zijn. Alleen, eenmaal in de kist meegegeven is het voor eeuwig uit het zicht. Bij begraven kun je, behalve de emotionele vraag, ook de duurzaamheidsvraag stellen. Wat vinden we passend om voor heel lang aan de aarde toe te vertrouwen? Waar het lichaam langzaam vergaat en aan de natuur ‘terug gegeven’ wordt, geldt dat niet voor de trouwring, voor de bril, voor alles wat niet op een natuurlijke wijze kan vergaan.

“De ring blijft bij papa tot we hem overleggen in de kist. Zijn trouwring houden we als zijn eeuwige verbinding met ons”.

Geschreven door Jose Hobert – www.comesuitvaartzorg.nl  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-Brandpunt-presentator Joost Middelhoff overleden

De voormalige televisiepresentator Joost Middelhoff is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij presenteerde onder meer het KRO-programma Brandpunt.

Nieuws Componist Armando Manzanero (85) overleden aan gevolgen coronavirus

De Mexicaanse componist en zanger Armando Manzanero is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Mexico-Stad, waar hij sinds half december was opgenomen nadat hij positief testte op het coronavirus. Manzanero geldt als een van de belangrijkste romantische componisten van de afgelopen eeuw.

Nieuws Oerol-oprichter Joop Mulder overleden

Joop Mulder, oprichter van het Oerol-festival op Terschelling, is overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Hij werd 67 jaar oud. Mulder, zoon van de Bolswarder burgemeester Johan Mulder, vestigde zich in de jaren zeventig op Terschelling, waar hij café De Stoep (in Midsland) overnam. In 1982 begon hij met het Oerol-festival, dat jarenlang vanuit zijn woonkamer, […]

Rouw 8 podcasts over rouw en verlies om nu te luisteren

Heb je geen zin om boeken te lezen of films te kijken, of ben je simpelweg een groot fan van podcasts? Ook over onderwerpen als rouw en overlijden zijn mooie podcasts gemaakt, die een steuntje in de rug kunnen bieden of gewoon prettig zijn om naar te luisteren in een moeilijke tijd. Wij hebben acht van de mooiste podcasts voor je op een rijtje gezet.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

Nieuws Modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin is op 98-jarige leeftijd overleden.

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.

Online onsterfelijkheid Wanneer een presentatie dichtbij komt

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.