Door: Team Mensenlinq in Rouw

Trouw en trouwring

Van onze partners: “Papa draagt al 60 jaar zijn trouwring. Moeten we die vandaag al af doen?” We staan bij het bed waar vader liefdevol door zijn kinderen verzorgd is.

Als een echte heer ligt hij schoon, lekker ruikend en prachtig verzorgd aangekleed op zijn bed. Hij straalt rust en acceptatie uit.

“Nee, hoor. Dat hoeft absoluut niet. De ring kan ik later nog af doen. Je hoeft nu niets te beslissen.” We praten verder over het thema ‘trouw en trouwring”. Geef je de ring mee omdat hij bij de persoon hoort? Een ethische vraag waar het goed is om even over na te denken.

Meegeven van sieraden bij een crematie betekent dat het gesmolten edelmetaal uit de as gehaald wordt en, samen met alle andere edelmetaalresten van anderen, geschonken wordt als opbrengst aan een goed doel. Een mooie gedachte. Maar, ben je zelf als familie niet het eerste ‘goede doel’? Vaak is er iemand in de familie heel blij om de trouwring (of welk sieraad nog als laatste bij de overledene heeft gehoord) te krijgen als tastbare herinnering. Voor een kleinkind die gaat trouwen, voor de zoon die jaren voor vader gezorgd heeft, voor het herinneringsdoosje, voor het laten vermaken tot een kleinood voor alle kinderen. Weggeven aan een ander kan altijd nog als de jaren verstreken zijn. Alleen, eenmaal in de kist meegegeven is het voor eeuwig uit het zicht. Bij begraven kun je, behalve de emotionele vraag, ook de duurzaamheidsvraag stellen. Wat vinden we passend om voor heel lang aan de aarde toe te vertrouwen? Waar het lichaam langzaam vergaat en aan de natuur ‘terug gegeven’ wordt, geldt dat niet voor de trouwring, voor de bril, voor alles wat niet op een natuurlijke wijze kan vergaan.

“De ring blijft bij papa tot we hem overleggen in de kist. Zijn trouwring houden we als zijn eeuwige verbinding met ons”.

Geschreven door Jose Hobert – www.comesuitvaartzorg.nl  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Amerikaanse soullegende Betty Wright overleden.

De Amerikaanse soul- en R&B-zangeres Betty Wright is zondag overleden. Ze werd 66 jaar. Wright scoorde hits met onder meer Tonight Is The Night, Where Is The Love? (beide 1974) en No Pain, (No Gain) (1988).

Uitvaart Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist […]

In memoriam Dick Lukkien: icoon van de Langeleegte

Hoe dicht kunnen gevoelens van hemels geluk en ontroostbaar verdriet bij elkaar liggen. Een dag na de promotie van FC Emmen, vorige week maandag, namen vader en zoon Dick Lukkien een drankje op dit ongekende succes. Als er eentje apetrots was op deze stunt was het ‘ouwe Dick’, zoals de gelijknamige vader van de succescoach door iedereen liefkozend werd genoemd.

Rouw De 10 mooiste quotes over rouw

Gedichten, songteksten en anekdotes: vaak helpen teksten ons om rouw beter te begrijpen of er mee om te kunnen gaan. Sommige teksten kunnen je zo aanspreken, dat ze symbool komen te staan voor een bepaalde periode in je leven. Omdat teksten zoveel macht kunnen hebben, delen wij tien van de mooiste quotes over rouw.

Uitvaart Van offers brengen tot sober leven: uitvaartrituelen binnen het hindoeïsme

Binnen het hindoeïsme vinden best wel wat rituelen plaats van het moment dat iemand overlijdt tot na het laatste afscheid. Hieronder lichten we een aantal uitvaartrituelen uit.

Voorbereiden op later De laatste fase van het leven

“We kunnen niets meer voor u doen meneer. Als het weer eens niet goed gaat kunt u de huisarts bellen voor pijnstilling en andere ondersteuning.” Op de eerste hulp Ongemakkelijk lag hij op een bed op de eerste hulp van het ziekenhuis. Thuis had hij heel erg last van zijn rug gehad en ademen ging […]

Nieuws Prominente Democraat John Lewis (80) overleden

John Lewis, een prominent Democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. De zwarte Lewis streed decennialang voor de burgerrechten van minderheden in de VS.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.