Terug
In memoriam

Trienie Breider (76): de vrolijke moeder van het Schildersfestival in Sellingen

Trienie Breider, mede-grondlegger van het beroemde Schildersfestival Montmartre in Sellingen, is overleden. Ze is 76 jaar oud geworden.

Trienie Breider kampte al enige tijd met een afnemende gezondheid. Ze stierf in De Krumpelhof, het sprookjesachtige boerderijtje aan de rand van Sellingen. Daar waar ze zich bijna veertig jaar geleden vestigde en waar het een ‘zoete inval’ was: heel vaak had ze er vrienden over de vloer of gaf ze er volwassenen schilder- en tekenles.

Kweekschool in Emmen

Van origine was ze een Drent. Net over de provinciegrens, in Roswinkel, werd ze geboren en groeide ze op. Ze doorliep de kweekschool in Emmen en gaf lang les op de openbare basisscholen in Jipsinghuizen en Vlagtwedde. Het lesgeven vond ze mooi maar schilderen en tekenen ook. Ze werd daarin geschoold door bekende kunstenaars als Karl van Beekum en Geert Schreuder.

En op zeker moment ging ze zelf les geven. Eerst aan ouders van haar leerlingen, later ook aan andere volwassenen. De Krumpelhof was de plek waar al die cursisten samen kwamen en onderwezen werden.

Ook met dank aan zuster

In het begin van de jaren ‘90 zette ze met een van die cursisten, Els van Rijn, het eerste Schildersfestival Montmartre in Sellingen op. ,,Dat kwam ook door mijn zuster’, vertelde Trienie vorig jaar nog in Dagblad van het Noorden. ,,Zij was in Parijs geweest en had de schilderswijk Montmartre bezocht. Ze vertelde over de bijzondere sfeer daar en zo ontstond het idee om die sfeer ook in Sellingen te creëren.’’

De eerste keer was nog bescheiden. Trienie en haar cursisten stonden in het hart van het dorp te tekenen en te schilderen, voor bezoekers werd wijn geschonken. Snel ontdekten andere kunstenaars het festival en groeide het evenement explosief. Inmiddels laten op die ene zaterdag in juli op de Brink meer dan honderd kunstenaars zien hoe ze werken, lopen duizenden mensen langs hun kramen en is ‘Montmartre in Sellingen’ uitgegroeid tot een begrip.

Trienie Breider hielp het festival jaren mee organiseren maar stopte daar op zeker moment mee. Ze bleef het evenement wel altijd volgen. Ze was er trots op de moeder van vier kinderen te zijn maar ook de ‘moeder van het Schildersfestival’ en Sellingen zo meer op de kaart te hebben gezet.

Hoe drukker het was, hoe mooier ze het vond

Zelf schilderen en tekenen en lessen geven, dat bleef ze altijd doen. Zoals ze ook altijd meedeed aan de zogenoemde atelierroute door haar omgeving waarbij kunstenaars hun deuren openzetten voor iedereen. Hoe drukker het dan was in De Krumpelhof en in de tuin van dat huisje, hoe mooier ze het vond. Ze hield van vrolijkheid, harmonie en contact met mensen en had een enorme hekel aan ruzie.

Tot enkele jaren geleden bleef De Krumpelhof de plek waar zich wekelijks cursisten meldden om les te krijgen. Toen dwongen gezondheidsproblemen Trienie om met lesgeven te stoppen. Intens contact met mensen bleef ze houden, tot op het laatst.

Bron : Dagblad van het Noorden, 24 mei 2024. Foto : collectie familie Breider