Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Topdirigent Bernard Haitink (92) overleden

De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn managementbureau stierf hij vredig in zijn woonplaats Londen, omringd door zijn vrouw en familie. Hij werd gezien als een van de grootste dirigenten ter wereld.

Haitinks naam is vooral verbonden aan het Concertgebouworkest, dat hij tussen 1961 en 1988 leidde als chef-dirigent. In 1999 kreeg hij er de titel eredirigent. Ook leidde hij orkesten in onder meer Londen, Dresden en Chicago.

Haitink groeide op in Amsterdam en begon op jonge leeftijd met vioolspelen. Zijn ambitie was echter het dirigentschap en al op zijn 26ste werd hij chef-dirigent van het Radio Philharmonisch Orkest. Hij maakte snel carrière en zes jaar later stond hij aan het roer van het Concertgebouworkest.

Haitink bouwde de toch al vermaarde positie van het Concertgebouworkest uit, met internationale tournees en opvoeringen van symfonieën van onder anderen Mahler en Bruckner. Hij werd onder meer geroemd vanwege de manier waarop hij grote muzikale spanningsbogen wist te realiseren.

Afscheid in Luzern

Vanaf het begin van zijn carrière deed Haitink ook veel gastdirigentschappen. Hij trad op met vrijwel alle grote orkesten van de westerse wereld. Het leverde hem ridderordes op in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In eigen land werd hij in 2017 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een van de hoogste onderscheidingen voor een burger.

Enkele jaren geleden kondigde Haitink aan dat hij ermee ging ophouden, mede vanwege zijn gezondheid. In juni 2019 trad hij voor het laatst op in het Concertgebouw en in september van dat jaar dirigeerde hij zijn laatste concert in de Zwitserse stad Luzern, met de Wiener Philharmoniker.

Zijn managementbureau noemt Haitink een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie. “Wij zullen hem niet alleen herinneren als een legendarische musicus die meer dan 450 opnames uitbracht, maar ook als een gepassioneerde mentor voor toekomstige generaties van dirigenten”.

Bron NOS. Geplaatst 22-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Huilend zit ze met het rieten mandje op schoot

Het is een prachtig kindje. Haar moeder laat de foto’s zien van het doodgeboren meisje. Haar derde kind. Ze zou nu acht zijn geweest. ‘We hebben een paar hele mooie dagen gehad met haar. Mijn zoon en dochter gingen er heel natuurlijk mee om toen ze bij ons in de kamer in haar witte rieten mandje lag. Ze waren heel verdrietig, want er zou een nieuw kindje komen en dat gebeurde ook, maar ze bleef maar heel kort. Ze snapten heel goed dat het heel erg was wat er was gebeurd, maar het zijn kinderen he.
En ze vonden al die aandacht en al dat bezoek ook heerlijk, wat ik heel goed snap.

In memoriam Onverstoorbaar en zeker van zijn zaak volgde Peter R. de Vries (1956-2021) zijn pad.

Peter R. de Vries (64) was een van de bekendste misdaadverslaggevers van Nederland. Als Peter zich met je zaak ging bemoeien, dan wist je zeker dat die niet in de vergetelheid ging verdwijnen. Nabestaanden van slachtoffers van de misdrijven waarin De Vries zich vastbeet liepen met hem weg. De ouders van Nicky Verstappen bijvoorbeeld weten […]

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

Rouw Tastbare herinnering meegeven voor na uitvaart

Vaak ga je na een bruiloft of een kinderfeestje naar huis met een klein bedankje, iets om de dag te kunnen blijven herinneren. Toen Iris Reek na de uitvaart van haar beste vriendin met lege handen naar huis ging, begon ze daar over na te denken. Iris: ,,Aan het einde van een leven wil ik graag een herinnering in huis hebben.’’ En zo kwam ze uit bij RememberBox.

Voorbereiden op later ‘I did it my way’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Engelstalige jazzmuziek.

Coaching De rol van afscheid nemen in het rouwproces

Opstaan jongens! Het is vandaag een bijzonder dag. We moeten afscheid nemen van papa en dat gaan we doen zoals hij geleefd heeft, met plezier!

Rouw Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder. Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na […]