Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 - 2019) uit Barger-Compascuum.

Barger-Compascuum, 12 april 2003. Twan Tuik viert zijn derde verjaardag. Bij het huis staat het cadeau dat hij een week eerder alvast van zijn ouders had gekregen: een quad. De kleine Twan is er dolgelukkig mee, want hij wilde heel graag zo’n motor op vier wielen.

Op de dag van zijn verjaardag is het feest compleet. Vrienden van zijn ouders geven hem crosshandschoentjes. Het duurt maar even of de jarige job zit op zijn quad en begint te rijden. Het wordt een kort avontuur. Vanaf de oprit rijdt de enthousiaste peuter linea recta het Verlengde Oosterdiep in.

‘Mijn motor. Waar is mijn motor?’

Fokko Tuik (49), de vader van Twan, kan een glimlach niet onderdrukken als hij eraan terug denkt. ,,Hij was zo onder de indruk van die nieuwe handschoentjes, dat hij nergens anders meer naar kon kijken. Uiteraard sprong ik meteen het water in om Twan eruit te halen. Dat lukte supersnel. Toen hij weer aan de kant stond, was de binnenkant van zijn jas nog droog.’’

Twan was er niet erg van onder de indruk. ,,Het eerste wat hij zei was ‘Mijn motor, waar is mijn motor?’’’ De quad werd uit het kanaal gehaald en vader Fokko Tuik kreeg het voertuig weer aan de praat. Twan kon verder waarmee hij zo enthousiast was begonnen: motorcrossen.

‘De liefde voor motorcrossen. Het zat er gewoon in’

Twan Tuik groeide op in een echte motorcrossfamilie. Opa Tjibbe, vader Fokko, broer Roy, oom Fokke en meerdere neven reden al op een crossmotor voordat Twan ermee begon. ,,We hebben Twan niet gestimuleerd om ook te gaan crossen. Het zat er gewoon in. Hij kon ook al op heel jonge leeftijd goed sturen met zijn fiets’’, zegt moeder Yvonne (49).

Haar jongste zoon was vijf jaar toen hij zijn eerste crossmotor op twee wielen kreeg, een KTM 50 CC. Zo’n twee jaar later volgden de eerste wedstrijden. ,,Hij was een stuk fanatieker dan ik, wilde ook dolgraag de beste zijn. Maar hij had niet de illusie dat hij ooit prof zou worden. Dat was ook niet zijn doel. Het plezier, dat stond bij Twan altijd voorop’’, vertelt broer Roy (27).

‘Bij de buren haalde hij ‘s avonds zijn tweede toetje’

Twan Tuik ging in Barger-Compascuum naar de katholieke basisschool Sint Theresia. Daar voelde hij zich prima op zijn gemak, had er veel vriendjes. Bijzonder was vooral de periode waarin hij les kreeg van zijn buurvrouw, juf Lena. ,,Zij en haar man Bob waren buiten schooltijd een soort opa en oma voor hem. Als hij thuis het eten op had, dan wandelde hij vaak nog even naar Bob en Lena. Daar haalde hij dan zijn tweede toetje van die dag.’’

Na de basisschool ging Twan in Emmen naar de mavo op het Hondsrug College. Die opleiding maakte hij af, maar van harte ging het allemaal niet. ,,Hij deed er weinig voor, het was echt met de hakken over de sloot’’, zegt moeder Yvonne. De studie die daarna kwam – de opleiding tot algemeen onderhoudstechnicus op het Drenthe College – zorgde evenmin voor veel enthousiasme. ,,Daar had hij het na een jaar wel bekeken. Veel te veel theorie.’’

‘Werken en leren. Wel duizend keer beter dan school’

Gelukkig had het Drenthe College in Emmen nog wel iets anders in petto: een opleiding voor constructiewerker. Eén dag per week naar school, vier dagen per week werken. ,,Dat viel bij Twan beter in de smaak. Hij kon via school ervaring opdoen bij WSG in Emmen, een dienstverlener voor de olie- en gasindustrie. Dat was het bedrijf waar zijn vader ook werkte. Twan ging er met plezier naar toe. Wel duizend keer beter dan school, zo vertelde hij.

‘Dit verhaal verscheen op 7 oktober in Dagblad van het Noorden.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Bauke Lemke

De eenheid is verbroken, staat op de rouwkaart. Bauke heeft zoveel betekend voor zijn naasten, maar ook voor de medemens.

Nieuws Diego Maradona (60) overleden na hartstilstand

De voormalige stervoetballer Diego Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden. De Argentijnse volksheld stierf na een hartstilstand. Dat melden diverse nationale en internationale media. Maradona werd op 2 november in een ziekenhuis in La Plata opgenomen met een gammele gezondheid. Bij hem werden verschijnselen van bloedarmoede en uitdroging geconstateerd. Een gevolg van psychische klachten, aldus […]

In memoriam Witte Jan Oosting uit Emmen, een terriër die van een geintje hield

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Jan Oosting uit Emmen (1948-2019).

Rouw Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.

Nieuws Jackass-ster Stevie Lee onverwacht overleden

De Amerikaanse Stevie Lee, bij het grote publiek bekend als Puppet the Psycho Dwarf uit Jackass, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie bekend via een GoFundMe-pagina die werd opgezet om zijn begrafenis te kunnen betalen. De doodsoorzaak is voorlopig onduidelijk, al laat de familie weten dat het ‘onverwacht’ is. Hij was geliefd bij […]

Nieuws Aantal genodigden bij crematie of begrafenis opnieuw omlaag

Woensdag 20 januari 2021, 14.10 uur | Premier Rutte heeft zojuist tijdens een ingelaste live persconferentie aangekondigd, dat er nog maar 50 in plaats van 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een begrafenis of crematie. De maatregel wordt getroffen om het aantal contactmomenten nog meer te beperken. De maatregel gaat gelden vanaf maandag 25 januari.

Geen categorie Kardinaal Simonis (88) overleden

Kardinaal Adrianus Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht, is overleden. Simonis, decennialang het gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, was 88 jaar.

Voorbereiden op later Je lichaam schenken aan de wetenschap

Na je overlijden kan je worden begraven, gecremeerd of je kan je lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld het medische vak leren en kunnen medisch specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?