Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 - 2019) uit Barger-Compascuum.

Barger-Compascuum, 12 april 2003. Twan Tuik viert zijn derde verjaardag. Bij het huis staat het cadeau dat hij een week eerder alvast van zijn ouders had gekregen: een quad. De kleine Twan is er dolgelukkig mee, want hij wilde heel graag zo’n motor op vier wielen.

Op de dag van zijn verjaardag is het feest compleet. Vrienden van zijn ouders geven hem crosshandschoentjes. Het duurt maar even of de jarige job zit op zijn quad en begint te rijden. Het wordt een kort avontuur. Vanaf de oprit rijdt de enthousiaste peuter linea recta het Verlengde Oosterdiep in.

‘Mijn motor. Waar is mijn motor?’

Fokko Tuik (49), de vader van Twan, kan een glimlach niet onderdrukken als hij eraan terug denkt. ,,Hij was zo onder de indruk van die nieuwe handschoentjes, dat hij nergens anders meer naar kon kijken. Uiteraard sprong ik meteen het water in om Twan eruit te halen. Dat lukte supersnel. Toen hij weer aan de kant stond, was de binnenkant van zijn jas nog droog.’’

Twan was er niet erg van onder de indruk. ,,Het eerste wat hij zei was ‘Mijn motor, waar is mijn motor?’’’ De quad werd uit het kanaal gehaald en vader Fokko Tuik kreeg het voertuig weer aan de praat. Twan kon verder waarmee hij zo enthousiast was begonnen: motorcrossen.

‘De liefde voor motorcrossen. Het zat er gewoon in’

Twan Tuik groeide op in een echte motorcrossfamilie. Opa Tjibbe, vader Fokko, broer Roy, oom Fokke en meerdere neven reden al op een crossmotor voordat Twan ermee begon. ,,We hebben Twan niet gestimuleerd om ook te gaan crossen. Het zat er gewoon in. Hij kon ook al op heel jonge leeftijd goed sturen met zijn fiets’’, zegt moeder Yvonne (49).

Haar jongste zoon was vijf jaar toen hij zijn eerste crossmotor op twee wielen kreeg, een KTM 50 CC. Zo’n twee jaar later volgden de eerste wedstrijden. ,,Hij was een stuk fanatieker dan ik, wilde ook dolgraag de beste zijn. Maar hij had niet de illusie dat hij ooit prof zou worden. Dat was ook niet zijn doel. Het plezier, dat stond bij Twan altijd voorop’’, vertelt broer Roy (27).

‘Bij de buren haalde hij ‘s avonds zijn tweede toetje’

Twan Tuik ging in Barger-Compascuum naar de katholieke basisschool Sint Theresia. Daar voelde hij zich prima op zijn gemak, had er veel vriendjes. Bijzonder was vooral de periode waarin hij les kreeg van zijn buurvrouw, juf Lena. ,,Zij en haar man Bob waren buiten schooltijd een soort opa en oma voor hem. Als hij thuis het eten op had, dan wandelde hij vaak nog even naar Bob en Lena. Daar haalde hij dan zijn tweede toetje van die dag.’’

Na de basisschool ging Twan in Emmen naar de mavo op het Hondsrug College. Die opleiding maakte hij af, maar van harte ging het allemaal niet. ,,Hij deed er weinig voor, het was echt met de hakken over de sloot’’, zegt moeder Yvonne. De studie die daarna kwam – de opleiding tot algemeen onderhoudstechnicus op het Drenthe College – zorgde evenmin voor veel enthousiasme. ,,Daar had hij het na een jaar wel bekeken. Veel te veel theorie.’’

‘Werken en leren. Wel duizend keer beter dan school’

Gelukkig had het Drenthe College in Emmen nog wel iets anders in petto: een opleiding voor constructiewerker. Eén dag per week naar school, vier dagen per week werken. ,,Dat viel bij Twan beter in de smaak. Hij kon via school ervaring opdoen bij WSG in Emmen, een dienstverlener voor de olie- en gasindustrie. Dat was het bedrijf waar zijn vader ook werkte. Twan ging er met plezier naar toe. Wel duizend keer beter dan school, zo vertelde hij.

‘Dit verhaal verscheen op 7 oktober in Dagblad van het Noorden.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan?

De wettelijke termijn van grafrust is in Nederland 10 jaar. Dit betekent dat iemand die begraven wordt, sowieso 10 jaar begraven moet blijven. Dit is een verplicht minimum. Of hier jaren bij komen, hangt af of iemand begraven is in een algemeen graf, of een eigen graf.

In memoriam Zuster Paulo, de laatste non van Groningen

Met kleine passen beende Zuster Paulo dag in dag uit door de binnenstad van Groningen. Ze woonde in het Sint Anthony Gasthuis, het hofje tegenover het politiebureau aan de Rademarkt. Vanuit haar woninkje ging ze dagelijks naar de Jozefkerk om er te bidden, naar de mis te gaan of om er schoon te maken. Tot op hoge leeftijd was zuster Paulo de aanvoerder van de poetsploeg van de kerk.

Uitvaart Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.

Nieuws Wat is een hospice? Waarom overlijden in een hospice?

Zo’n 650 mensen zag Willemien Lenstra, vrijwilliger van het hospice Gasthuis Groningen, afgelopen jaren komen en gaan. Een deel van hun verhalen tekende ze op in het boekje Mevrouw wil versterven!.

Manon Snoeker
Rouw Een uitvaart voorbereiden is vooral goed luisteren.

Een uitvaart voorbereiden is de overledene en de familie leren kennen. Goed luisteren en ook horen wat niet gezegd wordt. Aandacht besteden aan, misschien ogenschijnlijk onbelangrijke, details. Al die kleine dingen die het afscheid zo persoonlijk maken. Misschien wel juist die kleine dingen. Dat begint al bij mijn collega’s van de verzorging, die de overledene […]

Rouw ‘Magische ervaring’ conservatoriumstudenten leidt tot luisterwandeling op natuurbegraafplaats

Onverwacht inspirerend. Zo hebben drie studenten van het Prins Claus Conservatorium hun bezoekjes aan natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ervaren. In het kader van hun master hebben ze er improvisaties gemaakt. Het resultaat is te horen tijdens een luisterwandeling over de begraafplaats.

Nieuws Bedrijven laten overledene als hologram herleven op uitvaart

Celebrity Kim Kardashian kreeg voor haar verjaardag een hologram van haar overleden vader, maar ook in Nederland kun je sinds kort een overledene in een hologram laten voortleven. Verschillende bedrijven bieden sinds kort diensten aan als ‘speech op je eigen uitvaart’, waardoor iemand die net is overleden naast de kist vrienden en familie kan toespreken. […]

Nieuws Voetbaltrainer Henk Wullems op 84-jarige leeftijd overleden

Voormalig voetballer en trainer Henk Wullems is op 84-jarige leeftijd overleden. Wullems was al enige tijd ziek na een herseninfarct, laat zijn familie aan het ANP laten weten. Wullems was trainer bij clubs als Willem II, NAC, Vitesse. Go Ahead Eagles en Excelsior en later nog AZ. Met NAC won hij in 1973 de enige […]