Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.

Mindert Wijnstra werd op 31 december 1945 geboren in Lippenhuizen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de Kweekschool in Drachten en werd uiteindelijk schoolhoofd in Warns. Dat was toen nog een eenmansschool met tien leerlingen. Later kwamen er meer leerlingen en collega’s bij. Als schrijver legde Wijnstra zich met name toe op de publicatie van kinderboeken. Het eerste, Kninekeutels yn it oerwâld, verscheen in 1982.

In 1992 kreeg Wijnstra voor zijn boek It hûs fol ferhalen de Simke Kloostermanprijs, een Friese literatuurprijs voor kinder- en jeugdboeken. Dat boek kreeg zelfs internationale erkenning. In 1994 is het op de erelijst geplaatst van de IBBY (International Board on Book for Young People). Bovendien is het boek vertaald in het Japans en Koreaans. Zijn laatste boek Jesse maakte Wijnstra in 2020 nog af, toen hij al ziek was.

Verhalenverteller
De verhalenverteller Mindert Wijnstra had een voorliefde voor volksverhalen. Hij publiceerde meerdere bundels met verhalen en reisde door de provincie om die verhalen zelf te vertellen. In 1997 publiceerde hij It Kweade Wiif fan Hylpen en oare folksferhalen. Van die verhalen zijn nog altijd Friese sporen terug te vinden in Friese dorpen en steden, zoals het Sint Petrusbeeld van Workum, het ‘poepekrús’ bij Hurdegaryp en de ‘moordenaarsboom’ bij Balk.

In samenwerking met collega-schrijver Douwe Kootstra publiceerde Wijnstra in 2017 nog een boek met volksverhalen: De wiete poes en oare ûnfoege folksferhalen. Ook het boekje De Seefrou is een verzameling volksverhalen. Dat boek vercheen als Kadoboek binnen de boekenactie Swalk van Tresoar. Het werd in 2016 genomineerd voor de Rink van der Veldeprijs.

Bron: Groot Heerenveen. Geplaatst op 1-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het […]

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

Uitvaart Meer gemeentelijke uitvaarten in Nederland

‘Er was alleen een orchidee te vinden in het huis van de overledene’ Steeds vaker komt het in Nederland voor dat mensen overlijden die niet of onvoldoende zijn verzekerd. Als er verder niemand is die de uitvaart financieel kan dragen komt de gemeente in beeld, die in het kader op de Wet van de Lijkbezorging […]

herinerhen
HerinnerHen Jet Aldershof-Kiewiet

Jet zat met haar stralende glimlach achter het stuur van de auto toen vrijwel nog niemand een rijbewijs had. Nonchalant en zelfverzekerd.

In memoriam ‘Nicky wilde zo graag een normaal leven’

Het leven duurde voor Nicky Kalk maar 29 jaar. De vrouw wilde zó graag een normaal leven, maar kon zich niet ontworstelen aan een drugsverslaving.

Achter de deuren van de dood De videograaf

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Online onsterfelijkheid Digitale nazorg

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou jw via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan […]

Achter de deuren van de dood De grafverzorger

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]