Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.

Mindert Wijnstra werd op 31 december 1945 geboren in Lippenhuizen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de Kweekschool in Drachten en werd uiteindelijk schoolhoofd in Warns. Dat was toen nog een eenmansschool met tien leerlingen. Later kwamen er meer leerlingen en collega’s bij. Als schrijver legde Wijnstra zich met name toe op de publicatie van kinderboeken. Het eerste, Kninekeutels yn it oerwâld, verscheen in 1982.

In 1992 kreeg Wijnstra voor zijn boek It hûs fol ferhalen de Simke Kloostermanprijs, een Friese literatuurprijs voor kinder- en jeugdboeken. Dat boek kreeg zelfs internationale erkenning. In 1994 is het op de erelijst geplaatst van de IBBY (International Board on Book for Young People). Bovendien is het boek vertaald in het Japans en Koreaans. Zijn laatste boek Jesse maakte Wijnstra in 2020 nog af, toen hij al ziek was.

Verhalenverteller
De verhalenverteller Mindert Wijnstra had een voorliefde voor volksverhalen. Hij publiceerde meerdere bundels met verhalen en reisde door de provincie om die verhalen zelf te vertellen. In 1997 publiceerde hij It Kweade Wiif fan Hylpen en oare folksferhalen. Van die verhalen zijn nog altijd Friese sporen terug te vinden in Friese dorpen en steden, zoals het Sint Petrusbeeld van Workum, het ‘poepekrús’ bij Hurdegaryp en de ‘moordenaarsboom’ bij Balk.

In samenwerking met collega-schrijver Douwe Kootstra publiceerde Wijnstra in 2017 nog een boek met volksverhalen: De wiete poes en oare ûnfoege folksferhalen. Ook het boekje De Seefrou is een verzameling volksverhalen. Dat boek vercheen als Kadoboek binnen de boekenactie Swalk van Tresoar. Het werd in 2016 genomineerd voor de Rink van der Veldeprijs.

Bron: Groot Heerenveen. Geplaatst op 1-10-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

In memoriam Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.

Coaching Ik wil eindelijk mijn moeder wel weer eens terug

Mager en bleekjes zit ze tegenover me. Terwijl ze net een paar weken Portugal achter de rug heeft, ziet ze eruit alsof ze herstellende is van een heftige griep. ‘Ik heb alleen maar gebeld met mijn moeder, mijn zussen en de wijkzorg van mijn moeder. Wat een ellende, ik heb nauwelijks zon gezien’, verzucht ze. ‘Mijn man en kinderen hebben vakantie gehad, maar ik kwam gestrester thuis dan dat ik heen ging.’

Uitvaart Van offers brengen tot sober leven: uitvaartrituelen binnen het hindoeïsme

Binnen het hindoeïsme vinden best wel wat rituelen plaats van het moment dat iemand overlijdt tot na het laatste afscheid. Hieronder lichten we een aantal uitvaartrituelen uit.

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Voorbereiden op later Laatste rustplaats midden in de natuur

Bij oude beukenlanen, in de buurt van een kabbelend beekje, in het midden van heidevelden: veel natuurliefhebbers kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Maar wat houdt dat precies in, een plek op een natuurbegraafplaats?

In memoriam Gedreven journalist Bert Jansen (53) componeerde muziek in zijn zinnen

Meppel – Bert Jansen (53) heeft rock ’n roll in de lokale journalistiek gebracht. Hij zag altijd het avontuur in de verhalen, zelfs als commissie- en raadsvergaderingen saai waren verlopen. Hij componeerde muziek in zijn zinnen. Dat zat er al snel in toen hij als verslaggever bij de Meppeler Courant was begonnen.