Terug
In memoriam

Rijschoolhouder Hendrik Tietema hield van het leven en was trots op zijn kinderen. Hij werd 41 jaar

Hendrik Tietema hield van autorijden. Als jonge chauffeur reed hij graag door Gees, waar hij opgroeide. Even z’n stoere auto showen. De rijschoolhouder uit Emmen kwam in september om het leven in zijn auto bij een eenzijdig ongeval.

Hendrik Tietema vond zijn roeping toen hij rij-instructeur werd en les ging geven in de auto. Hij vond het prachtig werk. Eerder werkte hij bij diervoederfabrikant Iams in Coevorden. Op de heftruck laden en lossen. Prima werk, maar toen zijn moeder overleed in 2010 gooide hij, net als zijn broertje Roelof, het roer om. Hij wilde iets totaal anders doen na dit grote verlies.

Hij haalde z’n vrachtwagenrijbewijs en bedacht: dat kan ik ook, anderen leren autorijden. Na een rij-instructeursopleiding begon hij voor zichzelf. Verkeersschool Succes in Emmen kon het werk niet aan en huurde hem in als instructeur. Een paar jaar later werd hij eigenaar van deze zaak.

Hendrik is geboren en getogen in Gees. Hij was nog maar tien jaar toen zijn vader overleed aan kanker. Dat hakte erin bij hem en zijn jongere broertje Roelof. Maar moeder Rinkje was een sterke vrouw. Zij was moeder en vader ineen.

Zuipkeet aan huis

Hoewel hun moeder gelovig was en de kost verdiende als godsdienstlerares, gingen Hendrik en Roelof naar de openbare basisschool in het dorp. Ze vond het prima dat de jongens een zuipkeet inrichtten bij huis. ‘Het Hok’ was een geliefde plek voor jongeren uit het dorp en de omgeving. Gezellig een biertje drinken met elkaar, vaak heerlijk feesten met een man of dertig.

Op een gegeven moment nodigde Hendrik een paar jongens van de christelijke school uit om naar de keet te komen. Best bijzonder, want de kerkelijken en de niet-kerkelijken hadden nauwelijks contact. Het klikte bijzonder goed en Bas en Alfred werden kind aan huis en vrienden van Hendrik en Roelof.

Ze gingen op stap met elkaar en samen op vakantie. Naar de camping in Valkenburg bijvoorbeeld. Met z’n zessen of achten sliepen ze in de grote vouwwagen (‘De Klapkar’), die de broers leenden van hun oom. Gezellig de boel onveilig maken en daarbij was Hendrik altijd nadrukkelijk aanwezig. ‘s Avonds stappen tot in de kleine uurtjes, overdag bijkomen en dan ‘s avonds weer dóór.

Het roer om

Met de dood van moeder Rinkje in 2010 veranderde alles. Zonder haar voelde het huis in Gees voor de broers niet meer als thuis. Het gezin viel uit elkaar, hoewel de broers dol op elkaar waren. Hun werk bracht hen geen voldoening meer. Roelof vertrok naar China, Hendrik nam ontslag bij Iams en werd rijinstructeur. In 2013 kocht hij zich in bij Verkeersschool Succes en in 2015 nam hij de zaak in Emmen helemaal over.

Vriend Bas zat zonder werk en Hendrik bood hem aan bij hem op kantoor te komen werken. Bas vond het een beetje spannend om als vrienden samen te werken maar het pakte goed uit. De mannen konden prima samenwerken en de vriendschap hield stand.

Grote liefde

Bas kreeg een vaste relatie, Hendrik nog niet. Tot hij zijn grote liefde trof. Zomaar, op het werk. Alesha volgde bij de rijschool de opleiding tot rijinstructeur. De rijschoolhouder zag de 12,5 jaar jongere vrouw helemaal zitten. Na wat voorzichtige toenaderingspogingen trok hij de stoute schoenen aan. In een appje maakte hij zijn gevoelens kenbaar en vroeg of dat misschien wederzijds was? Hun eerste date brachten ze door in de dierentuin in Emmen, in de vlindertuin.

Hendrik met Alesha op de dag dat ze geregistreerd partnerschap afsloten. Eigen foto

Ze hadden al gauw verkering en Alesha kwam als rijinstructeur in dienst van Succes. Hij deed de administratie en gaf les in de auto. Alesha gaf eerst autorijles, daarna heeft ze ook de instructeurs papieren gehaald voor bromfiets, motor en aanhanger. Samen zetten ze de schouders eronder. Ze begonnen met een klein team en maakten de eerste jaren lange dagen. De rijschool werd een succes, breidde uit naar 15 personeelsleden en verhuisde in 2018 naar een beter pand.

Het leven lachte Hendrik toe. Iedereen kende de sociale en gezellige rijschoolhouder, die altijd in was voor een praatje. Aan kinderen had hij aanvankelijk geen behoefte. Hij had een hekel aan al dat geleuter van jonge ouders over hun kroost. ,,Pfff, kunnen ze nergens anders meer over praten’’, verzuchtte hij dan.

Apetrotse vader

Maar toen hun eerste kind op komst was, schreeuwde hij het van de daken, zo blij was hij. Helemaal toen bleek dat het een jongen was en hij zijn achternaam kon doorgeven. Kayèn werd in mei 2019 geboren, Lynn in juni 2020. De apetrotse vader raakte niet over hen uitgesproken. Hij bestookte collega’s met filmpjes van de twee.

Maar op een maandagmiddag in september was het zomaar gebeurd. Op de terugweg van een werkafspraak kreeg de 41-jarige Hendrik een ongeluk.

Alesha zet zijn levenswerk voort. Met haar vader wil zij verkeersschool Succes verder laten groeien en bloeien.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst: 13-12-2022. Foto: Eigen foto