Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Ramona Knegt fietst met haar zus Carolien van het zwembad in Klazienaveen naar huis. Ze hoeven nog maar een paar honderd meter. Opeens worden ze van achteren aangereden.

Nieuw-Dordrecht, donderdagavond 7 september 2000, twintig over negen. Ramona Knegt (12) fietst met haar zus Carolien (16) van het zwembad in Klazienaveen naar huis. Ze hoeven nog maar een paar honderd meter. Opeens worden ze van achteren aangereden door een auto.

Carolien smakt tegen het wegdek en is even buiten bewustzijn. Als ze iets later opkijkt, ziet ze haar zusje niet meteen. Ramona ligt verderop, bij een boom. Ze is er slecht aan toe. Carolien schreeuwt zo hard ze kan. Even later liggen beide meiden in een ambulance, op weg naar het ziekenhuis in Emmen. Daar overlijdt Ramona nog dezelfde avond aan haar verwondingen.

Een zonnebloem van kunststof

De eikenboom waar Ramona na het ongeluk tegenaan kwam, staat er nog steeds. Er is een zonnebloem van kunststof op bevestigd. In het midden van de bloem staat de naam Ramona. ,,Om haar te herdenken, maar ook om mensen te waarschuwen’’, zegt haar moeder Gré (65). Zus Carolien, nu 37 jaar, knikt. ,,We hopen dat we met deze zonnebloem mensen bewust maken. Want dit kan dus gebeuren als je met drank op achter het stuur stapt. Dan kun je zomaar iemand anders van het leven beroven. Het was verschrikkelijk wat er op 7 september 2000 gebeurde. Dat mag niet nog een keer. Niet in Nieuw-Dordrecht, nergens niet.’’

De Klazienaveensestraat, de straat in Nieuw-Dordrecht waar Ramona verongelukte. Foto: DvhN

Ramona Knegt was de derde dochter van Jos (66) en Gré Knegt en het jongste zusje van Lysette (39) en Carolien. Een meisje dat dol was op paardrijden, zwemmen en heel gemakkelijk contacten legde. Boswachter wilde ze worden, maar soms droomde ze ook van een bestaan als dierenarts, handwerkjuf of eigenaresse van een bloemenwinkeltje. Ze zag het al helemaal voor zich. Als ze ooit een bloemenzaak zou beginnen, dan kon haar moeder mooi meehelpen om de boeketjes te maken. Ze had veel vriendinnetjes, maar trok ook graag met haar oudere zussen op. Ze deelden de liefde voor zwemmen, paarden en roeien bij de reddingsbrigade.

Boogie Bar

Een keer gingen ze zelfs met hun drietjes naar de Boogie Bar in Barger-Oosterveld. Haar moeder had voor de grap gezegd dat ze wel met haar zussen mee op stap mocht, maar had er niet op gerekend dat Ramona ‘ja’ zou zeggen. Tja, en beloofd is beloofd. Ramona, die tamelijk groot was voor haar leeftijd, kwam zonder problemen de discotheek binnen en beleefde de avond van haar leven. Met haar zussen stond ze de hele avond op de dansvloer. ,,We hadden beloofd dat we goed op haar zouden letten en op een christelijke tijd thuis zouden zijn. En dat gebeurde natuurlijk ook’’, zegt Lysette. Haar vader glimlacht: ,,’t Was bijzonder, een meisje van 12 in de disco. Maar wat ben ik achteraf gezien blij dat ze dit nog mee heeft mogen maken.’’

Na de zomer van 2000 ging Ramona naar de brugklas van mavo/havo van het Esdal College in Emmen. Om te leren hoe ze veilig in Emmen moest komen, was ze met haar moeder in de grote vakantie meerdere keren naar haar nieuwe school gefietst. Toen de school begon, hoefde ze niet alleen. Een jongen uit Zwartemeer pikte haar op en samen fietsten ze via Barger-Oosterveld waar een meisje woonde dat ook naar Emmen moest. Ramona zou uiteindelijk maar vier keer naar haar middelbare school fietsen. Daarna werd ze ‘s avonds met haar zus op de Klazienaveensestraat aangereden door een dronken automobilist.

Ramona Knegt was dol was op paardrijden, zwemmen en legde heel gemakkelijk contacten. Foto: Familie Knegt

Van bed gelicht

De bestuurder reed na het ongeluk door. Hij werd de ochtend daarna door de politie van zijn bed gelicht. Een buurvrouw had op de radio gehoord van het ongeval en zag dat de auto op de oprit van de buren zwaar beschadigd was. ,,Een man uit Nieuw-Dordrecht, maar we kenden hem niet. Toen hij werd aangehouden, lag hij zijn roes uit te slapen en had hij nog een aanzienlijke hoeveelheid alcohol in zijn bloed’’, zegt vader Jos. De auto werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Emmen. Een grijze Toyota. In de kapotte voorruit zat nog een stukje stof van de zwemtas van Ramona.

Bron: DvhN Geplaatst 27-11-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Orgaandonatie na overlijden: maak je keuze kenbaar

Door de donorwet, die vanaf 1 juli 2020 ingaat, word je automatisch donor na overlijden als je niet zelf je keuze doorgeeft in het Donorregister. Bovendien is het van belang om je keuze met dierbaren te bespreken, zodat zij je wens kunnen naleven. Hoog tijd dus om hier bij stil te staan.

Online onsterfelijkheid ‘De puzzel van het leven van Sascha* kan worden ingevuld’.

Zo omschrijft Mieke* alle beelden, filmpjes, berichtjes en bestanden die uit de telefoon van haar overleden dochter tevoorschijn zijn gekomen. Ze heeft ze nog niet allemaal bekeken, maar de wetenschap dát ze er naar kan kijken, geeft haar rust.

Online onsterfelijkheid Zelfdoding

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

In memoriam Gerard Hulshof: ‘Als jullie dit lezen ben ik helaas niet meer onder jullie’

Gerard Hulshof is niet meer. Hij is dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. Daarmee verliest Groningen ‘een van de grondleggers van de dance-scene in Groningen’. Hij nam in een laatste bericht op Facebook afscheid van zijn volgers.

Portriat of love
Rouw Lydia Jansen schildert portretten: ‘Mijn moeder kon geen mooi portret van oma vinden, dus schilderde ik één’

Je trekt kastjes en fotoboeken open, op zoek naar die ene foto. De perfecte foto om je dierbare te herinneren. Maar je kunt niks vinden. Zoveel mooie herinneringen samen, maar geen foto die laat zien wie hij of zij écht was. Daar zag kunstenares Lydia Jansen een gat in de markt en begon ze met ‘Portretten van liefde’. Lydia: ,,Ik hoef niet iemands volledige verhaal […]

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

Nieuws Primal Scream-zangeres Denise Johnson overleden

Zangeres Denise Johnson, vooral bekend van het in 1991 uitgekomen Primal Scream-album Screamadelica, is op 56-jarige leeftijd overleden. Volgens een verklaring van haar familie is ze “plotseling overleden” na een ziekte Volgens haar familie was Johnson ziek in de week voorafgaand aan haar dood, maar vertelde ze vrienden dat ze zich vrijdag “veel beter” voelde. De […]