Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Ramona Knegt fietst met haar zus Carolien van het zwembad in Klazienaveen naar huis. Ze hoeven nog maar een paar honderd meter. Opeens worden ze van achteren aangereden.

Nieuw-Dordrecht, donderdagavond 7 september 2000, twintig over negen. Ramona Knegt (12) fietst met haar zus Carolien (16) van het zwembad in Klazienaveen naar huis. Ze hoeven nog maar een paar honderd meter. Opeens worden ze van achteren aangereden door een auto.

Carolien smakt tegen het wegdek en is even buiten bewustzijn. Als ze iets later opkijkt, ziet ze haar zusje niet meteen. Ramona ligt verderop, bij een boom. Ze is er slecht aan toe. Carolien schreeuwt zo hard ze kan. Even later liggen beide meiden in een ambulance, op weg naar het ziekenhuis in Emmen. Daar overlijdt Ramona nog dezelfde avond aan haar verwondingen.

Een zonnebloem van kunststof

De eikenboom waar Ramona na het ongeluk tegenaan kwam, staat er nog steeds. Er is een zonnebloem van kunststof op bevestigd. In het midden van de bloem staat de naam Ramona. ,,Om haar te herdenken, maar ook om mensen te waarschuwen’’, zegt haar moeder Gré (65). Zus Carolien, nu 37 jaar, knikt. ,,We hopen dat we met deze zonnebloem mensen bewust maken. Want dit kan dus gebeuren als je met drank op achter het stuur stapt. Dan kun je zomaar iemand anders van het leven beroven. Het was verschrikkelijk wat er op 7 september 2000 gebeurde. Dat mag niet nog een keer. Niet in Nieuw-Dordrecht, nergens niet.’’

De Klazienaveensestraat, de straat in Nieuw-Dordrecht waar Ramona verongelukte. Foto: DvhN

Ramona Knegt was de derde dochter van Jos (66) en Gré Knegt en het jongste zusje van Lysette (39) en Carolien. Een meisje dat dol was op paardrijden, zwemmen en heel gemakkelijk contacten legde. Boswachter wilde ze worden, maar soms droomde ze ook van een bestaan als dierenarts, handwerkjuf of eigenaresse van een bloemenwinkeltje. Ze zag het al helemaal voor zich. Als ze ooit een bloemenzaak zou beginnen, dan kon haar moeder mooi meehelpen om de boeketjes te maken. Ze had veel vriendinnetjes, maar trok ook graag met haar oudere zussen op. Ze deelden de liefde voor zwemmen, paarden en roeien bij de reddingsbrigade.

Boogie Bar

Een keer gingen ze zelfs met hun drietjes naar de Boogie Bar in Barger-Oosterveld. Haar moeder had voor de grap gezegd dat ze wel met haar zussen mee op stap mocht, maar had er niet op gerekend dat Ramona ‘ja’ zou zeggen. Tja, en beloofd is beloofd. Ramona, die tamelijk groot was voor haar leeftijd, kwam zonder problemen de discotheek binnen en beleefde de avond van haar leven. Met haar zussen stond ze de hele avond op de dansvloer. ,,We hadden beloofd dat we goed op haar zouden letten en op een christelijke tijd thuis zouden zijn. En dat gebeurde natuurlijk ook’’, zegt Lysette. Haar vader glimlacht: ,,’t Was bijzonder, een meisje van 12 in de disco. Maar wat ben ik achteraf gezien blij dat ze dit nog mee heeft mogen maken.’’

Na de zomer van 2000 ging Ramona naar de brugklas van mavo/havo van het Esdal College in Emmen. Om te leren hoe ze veilig in Emmen moest komen, was ze met haar moeder in de grote vakantie meerdere keren naar haar nieuwe school gefietst. Toen de school begon, hoefde ze niet alleen. Een jongen uit Zwartemeer pikte haar op en samen fietsten ze via Barger-Oosterveld waar een meisje woonde dat ook naar Emmen moest. Ramona zou uiteindelijk maar vier keer naar haar middelbare school fietsen. Daarna werd ze ‘s avonds met haar zus op de Klazienaveensestraat aangereden door een dronken automobilist.

Ramona Knegt was dol was op paardrijden, zwemmen en legde heel gemakkelijk contacten. Foto: Familie Knegt

Van bed gelicht

De bestuurder reed na het ongeluk door. Hij werd de ochtend daarna door de politie van zijn bed gelicht. Een buurvrouw had op de radio gehoord van het ongeval en zag dat de auto op de oprit van de buren zwaar beschadigd was. ,,Een man uit Nieuw-Dordrecht, maar we kenden hem niet. Toen hij werd aangehouden, lag hij zijn roes uit te slapen en had hij nog een aanzienlijke hoeveelheid alcohol in zijn bloed’’, zegt vader Jos. De auto werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Emmen. Een grijze Toyota. In de kapotte voorruit zat nog een stukje stof van de zwemtas van Ramona.

Bron: DvhN Geplaatst 27-11-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Matthijs Kroes

‘Matthijs was lief, niet liever, maar hij was anders lief’. Hij was de eerstgeboren droom van Bodes en Trude, maar na drie maanden en na ernstige epileptische aanvallen werd die droom anders dan gehoopt;
Matthijs bleek meervoudig gehandicapt.

Nieuws Tiny van Tiny en Lau overleden

De Rotterdamse Tiny Schroeter, die samen met haar echtgenoot Lau bekend werd door het SBS6-programma Indianendorp, is vorige week donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van haar kinderen laat dinsdag aan Shownieuws weten dat ze is overleden na een zware operatie. Lau overleed vorig jaar maart op 79-jarige leeftijd.

Online onsterfelijkheid Zelfdoding

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Bonnie Pointer van The Pointer Sisters overleden.

Bonnie Pointer, bekend van de Amerikaanse popgroep The Pointer Sisters, is maandagochtend op 69-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Schrijver Maarten Biesheuvel overleden.

Schrijver Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij overleed vandaag thuis in Leiden, na een kort ziekbed. Dat heeft de executeur-testamentair en vriendin van de schrijver Helma Neppérus bekendgemaakt. Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. Zijn meest recente werk, Een Schiedamse jongen, verscheen vorig jaar. Biesheuvel kreeg in 2007 de P.C. Hooftprijs voor […]

Rouw Senang

Het is nog vroeg als ik gerommel hoor in de keuken. Kleine kindervoetjes stommelen vervolgens de trap op. Mijn vriendin opent de deur van de slaapkamer en gebaart me dat ik moet doen alsof ik slaap. Ik doe snel mijn ogen dicht en hoor mijn kleine schat zachtjes tegen haar mama zeggen: ‘Ssttt, papa slaapt […]

Nieuws Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Na een kort ziekbed is de vroegere minister van Onderwijs en prominente PvdA’er Jos van Kemenade overleden. Hij was 82 jaar.

Nieuws Oud-Kamerlid SGP Van den Berg overleden aan corona

Koos van den Berg, oud-Kamerlid namens de SGP, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. Volgens het Reformatorisch Dagblad stierf hij aan complicaties na besmetting met het coronavirus.