Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Plotseling overlijden? Dit is wat je moet regelen.

Het doet pijn om een dierbare te verliezen, zeker wanneer dit plotseling is. Je krijgt opeens te maken met allerlei rouwgevoelens, waardoor je er misschien helemaal geen zin hebt om erover na te denken wat er allemaal geregeld moet worden. Om het hopelijk iets makkelijker te maken, hebben wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.  

 1. Allereerst: zorg voor een verklaring van overlijden 

Als iemand komt te overlijden moet een verklaring van overlijden worden ingevuld. In een ziekenhuis of zorginstelling gebeurt dit automatisch, maar bij een thuisoverlijden moet dit worden gedaan door de huisarts. Het eerste wat je dus moet doen bij plotseling overlijden, is contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan, indien nodig, ook het donorcodicil raadplegen. Als er sprake is van een sterfgeval na een ongeluk, dien je contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij.   

 1. Zoek alle papieren op van de overledene  

Omdat er nu veel geregeld moet worden waarbij wettelijke papieren van de overledene nodig zijn, is het erg handig om deze alvast allemaal klaar te leggen zodat zaken makkelijker en sneller zullen verlopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de polissen, het trouwboekje, een wensenboekje (of online document) en identiteitsbewijzen. 

Lees ook: Wat als de uitvaartpolis zoek is? 

 1. Neem contact op met een uitvaartverzorger 

De uitvaartverzorger is een professional in zijn vak en kan je bij veel dingen rondom het overlijden van een dierbare helpen en ondersteunen. Je kan contact opnemen met de uitvaartverzorger die de overledene al heeft aangewezen, of je kiest zelf een uitvaartverzorger. Ook kan je via de uitvaartverzekeraar een uitvaartverzorger aangewezen krijgen. Onthoud dat je altijd vrije keuze hebt in welke uitvaarverzekeraar je wilt! 

 1. Aangifte van overlijden bij de gemeente 

Vervolgens is het verstandig om gelijk aangifte van het overlijden te doen bij de ambtenaar van burgerlijke stand van de gemeente. Eventueel kan de uitvaartverzorger dit voor je regelen. De gemeente regelt dan een Akte van overlijden en zij zullen het overlijden vastleggen in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Ook zullen zij voor jou een aantal instanties inlichten, zoals het UWV, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.  

 1. Controleer of er een testament aanwezig is 

Vervolgens is het belangrijk opzoek te gaan naar een aanwezig testament. Het testament kan je online via het centraal testamentregister opvragen. De notaris zal vervolgens een Verklaring van Erfrecht opstellen (let op: hiervoor heb je een uittreksel van het overlijdensregister nodig!) Deze geeft wettelijke erfgenamen toegang tot de rekeningen van de overledene en kan toestemming regelen om gegevens te wijzigen in naam van de overledene.  

Lees ook: De erfenis: hoe zit het nou precies? 

 1. De belangrijkste instanties zo snel mogelijk inlichten 

Nu je alle belangrijke papieren hebt geregeld is het zaak om zo snel mogelijk andere instanties in te lichten van het overlijden. Zo kunnen lopende contracten worden beëindigd of worden aangepast. Bij sommige instanties gaat dit vanzelf, bij anderen moet je zelf contact opnemen. Gebruik daarbij deze checklist om na te lopen:  

 • De zorgverzekeraar en andere verzekeraars van de overledene; 
 • De bank en creditcardmaatschappij;  
 • Alles omtrent de woning van de overledene: de hypotheekverstrekker, verhuurder, etc.; 
 • Maar ook de energieleverancier en internet-, tv- en telefoonproviders;  
 • Abonnementen, zoals kranten, Netflix, Spotify, etc.;  
 • Goede doelen;  
 • Verenigingen of vakbonden; 
 • Belastingadviseur of boekhouder;  
 • Als de overledene accounts had op social media, is het handig om deze bedrijven in te lichten door middel van de overlijdensakte. Zo kunnen accounts worden verwijderd, of omgezet worden in een memoriampagina.  
 1. Regel de uitvaart 

Samen met de uitvaartondernemer kan je nu de uitvaart gaan regelen. Als meerdere nabestaanden helpen, zou dit ook al tijdens het afronden van de officiële taken (zoals hierboven omschreven) kunnen worden gedaan. Hoewel de uitvaartondernemer veel taken op zich zal nemen, is het verstandig vast opzoek te gaan naar een wensenlijst van de overledene, kleding die hij/zij zal dragen en een adressenlijst te maken voor de rouwkaart.  

Wil je bij de het voorbereiden van de uitvaart wat inspiratie of tips lezen? Ga dan naar onze uitvaartpagina om alle artikelen te vinden!  

Door Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Uitvaartverzekering.nlDe Nationale AdviesbalieWijzer in geldzaken 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Matthijs Kroes

‘Matthijs was lief, niet liever, maar hij was anders lief’. Hij was de eerstgeboren droom van Bodes en Trude, maar na drie maanden en na ernstige epileptische aanvallen werd die droom anders dan gehoopt;
Matthijs bleek meervoudig gehandicapt.

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Nieuws Cambuur-clubman Keimpe Vellinga overleden

Keimpe Vellinga is overleden, zo heeft SC Cambuur bekendgemaakt. De oud-manager veiligheidszaken en voormalig teammanager geldt als een clubicoon van de Leeuwarders. Hij was al geruime tijd ziek en is 74 jaar geworden.

Rouw Tips van rouwtherapeut Renny Bos: ‘’Weggooien kan altijd nog!’’

Voor de één een makkelijkere klus dan voor de ander: het opruimen van het huis of de spullen van de dierbare overledene. Rouwtherapeut Renny Bos geeft aan beiden hetzelfde advies: ‘’Gooi niet overhaast spullen weg die waarde hebben. Ook opruimen hoort bij het rouwproces.’’

In memoriam Nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden

Vader Roelf. Moeder Aaltje. Roelf. Kees. Triny. Jantje. Martje. Jan. Willem en Willem. Titia Oorburg (88) noemde vorige week in een advertentie nog één keer alle namen van haar overleden gezinsleden. Waarom? Hierom.

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.

Nieuws Vaste assistente Hans Klok op 43-jarige leeftijd overleden

Nathalie Hoop, de vaste assistente van Hans Klok, is op 43-jarige leeftijd overleden. Ze kampte al enige tijd met baarmoederhalskanker.

Nieuws Operazangeres en presentatrice Caroline Kaart (88) overleden

Zangeres en presentatrice Caroline Kaart is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Max. Kaart kreeg bekendheid met programma’s als Een liedje met Caroline en het radioprogramma Klassiek met Caroline.