Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Plotseling overlijden? Dit is wat je moet regelen.

Het doet pijn om een dierbare te verliezen, zeker wanneer dit plotseling is. Je krijgt opeens te maken met allerlei rouwgevoelens, waardoor je er misschien helemaal geen zin hebt om erover na te denken wat er allemaal geregeld moet worden. Om het hopelijk iets makkelijker te maken, hebben wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.  

 1. Allereerst: zorg voor een verklaring van overlijden 

Als iemand komt te overlijden moet een verklaring van overlijden worden ingevuld. In een ziekenhuis of zorginstelling gebeurt dit automatisch, maar bij een thuisoverlijden moet dit worden gedaan door de huisarts. Het eerste wat je dus moet doen bij plotseling overlijden, is contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan, indien nodig, ook het donorcodicil raadplegen. Als er sprake is van een sterfgeval na een ongeluk, dien je contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij.   

 1. Zoek alle papieren op van de overledene  

Omdat er nu veel geregeld moet worden waarbij wettelijke papieren van de overledene nodig zijn, is het erg handig om deze alvast allemaal klaar te leggen zodat zaken makkelijker en sneller zullen verlopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de polissen, het trouwboekje, een wensenboekje (of online document) en identiteitsbewijzen. 

Lees ook: Wat als de uitvaartpolis zoek is? 

 1. Neem contact op met een uitvaartverzorger 

De uitvaartverzorger is een professional in zijn vak en kan je bij veel dingen rondom het overlijden van een dierbare helpen en ondersteunen. Je kan contact opnemen met de uitvaartverzorger die de overledene al heeft aangewezen, of je kiest zelf een uitvaartverzorger. Ook kan je via de uitvaartverzekeraar een uitvaartverzorger aangewezen krijgen. Onthoud dat je altijd vrije keuze hebt in welke uitvaarverzekeraar je wilt! 

 1. Aangifte van overlijden bij de gemeente 

Vervolgens is het verstandig om gelijk aangifte van het overlijden te doen bij de ambtenaar van burgerlijke stand van de gemeente. Eventueel kan de uitvaartverzorger dit voor je regelen. De gemeente regelt dan een Akte van overlijden en zij zullen het overlijden vastleggen in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Ook zullen zij voor jou een aantal instanties inlichten, zoals het UWV, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.  

 1. Controleer of er een testament aanwezig is 

Vervolgens is het belangrijk opzoek te gaan naar een aanwezig testament. Het testament kan je online via het centraal testamentregister opvragen. De notaris zal vervolgens een Verklaring van Erfrecht opstellen (let op: hiervoor heb je een uittreksel van het overlijdensregister nodig!) Deze geeft wettelijke erfgenamen toegang tot de rekeningen van de overledene en kan toestemming regelen om gegevens te wijzigen in naam van de overledene.  

Lees ook: De erfenis: hoe zit het nou precies? 

 1. De belangrijkste instanties zo snel mogelijk inlichten 

Nu je alle belangrijke papieren hebt geregeld is het zaak om zo snel mogelijk andere instanties in te lichten van het overlijden. Zo kunnen lopende contracten worden beëindigd of worden aangepast. Bij sommige instanties gaat dit vanzelf, bij anderen moet je zelf contact opnemen. Gebruik daarbij deze checklist om na te lopen:  

 • De zorgverzekeraar en andere verzekeraars van de overledene; 
 • De bank en creditcardmaatschappij;  
 • Alles omtrent de woning van de overledene: de hypotheekverstrekker, verhuurder, etc.; 
 • Maar ook de energieleverancier en internet-, tv- en telefoonproviders;  
 • Abonnementen, zoals kranten, Netflix, Spotify, etc.;  
 • Goede doelen;  
 • Verenigingen of vakbonden; 
 • Belastingadviseur of boekhouder;  
 • Als de overledene accounts had op social media, is het handig om deze bedrijven in te lichten door middel van de overlijdensakte. Zo kunnen accounts worden verwijderd, of omgezet worden in een memoriampagina.  
 1. Regel de uitvaart 

Samen met de uitvaartondernemer kan je nu de uitvaart gaan regelen. Als meerdere nabestaanden helpen, zou dit ook al tijdens het afronden van de officiële taken (zoals hierboven omschreven) kunnen worden gedaan. Hoewel de uitvaartondernemer veel taken op zich zal nemen, is het verstandig vast opzoek te gaan naar een wensenlijst van de overledene, kleding die hij/zij zal dragen en een adressenlijst te maken voor de rouwkaart.  

Wil je bij de het voorbereiden van de uitvaart wat inspiratie of tips lezen? Ga dan naar onze uitvaartpagina om alle artikelen te vinden!  

Door Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Uitvaartverzekering.nlDe Nationale AdviesbalieWijzer in geldzaken 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Waterpololegende en drievoudig olympisch kampioen Karpati overleden

Waterpololegende Gyorgy Karpati is woensdag overleden. De Hongaar, die in 1952, 1956 en 1964 olympisch kampioen werd, is 84 jaar oud geworden.

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

Nieuws Voormalig schaatscoach Ab Krook (76) overleden

Voormalig schaatscoach Ab Krook is op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Nieuws Aantal genodigden bij crematie of begrafenis opnieuw omlaag

Woensdag 20 januari 2021, 14.10 uur | Premier Rutte heeft zojuist tijdens een ingelaste live persconferentie aangekondigd, dat er nog maar 50 in plaats van 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een begrafenis of crematie. De maatregel wordt getroffen om het aantal contactmomenten nog meer te beperken. De maatregel gaat gelden vanaf maandag 25 januari.

In memoriam Ginus Geersing, energiebaas met de menselijke maat

Breed geïnteresseerd, eigenwijs ook. Ginus Geersing kreeg bekendheid als provinciale energiebaas en werd later museumdirecteur. Hij overleed begin november op 74-jarige leeftijd.

Nieuws CBS: Sterfte onder bewoners verpleeghuizen en instellingen bijna verdubbeld

In instellingen als verpleeghuizen zijn in week 14 (30 maart tot en met 5 april) dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Nieuws Schrijver Maarten Biesheuvel overleden.

Schrijver Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij overleed vandaag thuis in Leiden, na een kort ziekbed. Dat heeft de executeur-testamentair en vriendin van de schrijver Helma Neppérus bekendgemaakt. Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. Zijn meest recente werk, Een Schiedamse jongen, verscheen vorig jaar. Biesheuvel kreeg in 2007 de P.C. Hooftprijs voor […]

In memoriam Zanger en liedjesschrijver Guus Smeets overleden

Zanger, componist en liedjesschrijver Guus Smeets is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden.