Terug
In memoriam

Pieter Bosma (89) – Beddenverkoper sloeg zijn slag met slimme inzichten tijdens Cubacrisis

In zijn woonplaats Emmen is afgelopen maandag Pieter Bosma (89) overleden. Hij is de grondlegger van het bedrijf Bosma Bedden, een beddenspeciaalzaak met meerdere vestigingen in Noord-Nederland.

Een crisis heeft soms ook zijn voordelen. Pieter Bosma wist er alles van. Toen in 1962 de Cubacrisis uitbrak en Amerika en de Sovjet-Unie op voet van oorlog stonden, sloeg hij zijn slag. Hij kocht een grote hoeveelheid wollen dekens op van het merk Aabe. Bosma was in de veronderstelling dat mensen met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen bij oorlogsdreiging dekens in zouden gaan slaan.

Hij had het bij het rechte eind. De belangstelling was groot en binnen een half jaar had de jonge entrepreneur genoeg verdiend om in Emmen een eigen beddenzaak te kunnen openen. Het was een van de eerste beddenspeciaalzaken van Noord-Nederland.

Zeg je Pieter Bosma, dan zeg je bedden. Het bleef niet bij die ene winkel. In de loop der jaren kwamen er her en der meerdere vestigingen bij. Momenteel staat de teller op vijf. Behalve in Emmen zijn er winkels van Bosma te vinden in Winschoten, Groningen, Assen en Wezep. Ze worden gerund door de oudste vier zoons van de maandag overleden grondlegger van het bedrijf.

Pieter (1958) is de baas in Winschoten, Gerrie (1960) in Emmen, Ente (1963) in Wezep en Edwin (1969) in Groningen en Assen. Aan het eind van de jaren negentig gaf Pieter Bosma senior het roer uit handen, maar hij bleef betrokken. Tot een half jaar geleden hielp hij nog geregeld een halve dag mee in de vestiging in Wezep, die officieel Koops Bedden heet.

Emmermeer

Pieter Bosma werd op 31 oktober 1934 geboren in het gebied waar tegenwoordig de Emmer wijk Emmermeer ligt. Hij was de op een na jongste in een gezin met elf kinderen. Zijn vader werkte als opzichter bij de gemeente. Na de lagere school en de mulo te hebben afgerond, ging de jonge Pieter in militaire dienst en verdiende daarna met verschillende baantjes de kost. Hij ging in en rondom Zweeloo met kleding langs de deuren, werkte in Emmen als ober en maakte zich als bakkersknecht verdienstelijk in Valthe.

In 1957 trouwde hij met Fennie Dijkstra en kort daarna openden ze samen aan de Weerdingerstraat in Emmen een manufacturenzaak. De ouders van Fennie werkten ook in de kledingbranche, hadden aan de Hoofdstraat in Emmen een winkel met herenconfectie. Na het succes van de verkoop van de Aabe-dekens tijdens de Cubacrisis richtten Pieter en Fennie Bosma het vizier volledig op de verkoop van bedden en bijbehorende benodigdheden. In 1963 openden zij, pal naast de winkel van de ouders van Fennie, een beddenspeciaalzaak.

,,Mijn ouders deden het echt samen. Mijn vader was vaak weg voor de inkoop, mijn moeder was er altijd en richtte zich op verkoop in de winkel’’, zegt oudste zoon Pieter. In 1971 volgde de opening van de eerste vestiging buiten Emmen, aan de Langestraat in Winschoten.

Roots

Samen met een dertigtal ’concullega’s’ stond Pieter Bosma senior aan de wieg van de Vereniging van Slaapvoorlichters. Die club toetst de producten van de grote beddenfabrikanten namens de aangesloten bedrijven aan de nieuwste orthopedische inzichten. De verzamelde kennis bij de vereniging was bovendien de basis voor de eigen matrassenlijn die Bosma zelf op de markt bracht.

In het midden van de jaren negentig strandde het huwelijk van Pieter Bosma en Fennie Bosma-Dijkstra. Pieter Bosma kreeg een relatie met Mirjam Jacobs uit het Gelderse Ewijk en ook uit die relatie werden vier kinderen geboren: Sophie, Lukas, Julia en Daniël. Toen in 2019 de relatie met Mirjam Jacobs strandde, keerde Pieter Bosma terug naar zijn roots, naar Emmen.

Pieter Bosma was een gedreven ondernemer. Dat zijn vier oudste zoons in dezelfde branche gingen werken, vond hij mooi. ,,Maar hij heeft daar op geen enkele manier op gestuurd. Zo was hij niet. Het was volledig onze eigen keuze’’, zegt zoon Gerrie. In zijn vrije tijd hield Pieter Bosma zich graag bezig met kleiduifschieten en golfen en ook reisde hij jarenlang met plezier naar Oostenrijk om daar te gaan skiën.

Vooral het laatste half jaar van zijn leven liet zijn gezondheid hem steeds meer in de steek. Pieter Bosma overleed in het Emmer hospice, waar hij vier weken daarvoor was opgenomen. Zijn familie laat weten bedroefd te zijn, maar ook dankbaar en trots. De condoleance is vrijdagavond bij Monuta aan de Weerdingerstraat in Emmen, de straat waar hij in 1957 zijn eerste winkel begon.

Bron : Dagblad van het Noorden, 9 mei 2024. Foto : Studio Lucin uit Elburg