Overlijdensbericht Willem Richard Stofkoper

  • Leidsch Dagblad

Condoleanceberichten

Er zijn nog geen condoleanceberichten voor Willem Richard Stofkoper

Plaats zelf een condoleancebericht

Er wordt getoetst of de inhoud van uw bericht voeldoet aan de door Mensenlinq.nl gestelde waarden en normen. Mocht dit niet het geval zijn, behouden wij ons het recht voor om uw bericht te verwijderen.

Kies een afbeelding uit onze . Of kies een

Levensverhalen

Willem Richard Stofkoper werd geboren in 1935 in het plaatsje Kisaran, niet ver van Medan in Noord Sumatra. Zijn vader, was daar directeur van een amerikaans/nederlandse rubberonderneming, en het gezin, vader Willem, moeder Albine uit Oostenrijk, met de handschoen getrouwd trouwens, zoals dat vroeger heette, en zijn twee jaar oudere zusje Milie. woonde daar in een imposant indisch huis zoals ook de fotos toonden die ze regelmatig naar de familie in Nederland stuurden.

Dat ging uitstekend totdat de japanners Indie bezetten en Wim, met moeder en zusje in een vrouwenkamp werden geinterneerd, en vader Willem elders in een mannenkamp. Uiteraard hebben zij daar een zeer zware tijd gehad, maar het bijzondere is, als Wim daarover vertelde was het voor hemzelf als klein jochie, in wezen niet eens al te dramatisch. Met zijn natuurlijke charme, dat hij nooit verloren heeft, had hij een baantje in de keuken weten te krijgen, en wist hij zo voor zichzelf, zijn moeder, zusje en vriendjes, wat van tijd tot tiid wat extra eten te bemachtigen. Aan die vriendjes had hij goede herinneringen, de hele dag spelen, kattekwaad uithalen en van tijd tot tijd vingen ze een slang of rat, die ze roosterden en opaten.

Na de oorlog,terug in Nederland, gelukkig hadden ze het allemaal overleefd, werden ze eerst opgevangen door een tante in Wassenaar en na verloop van tijd wisten ze, ook in Wassenaar, een eigen huis te bemachtigen. Zoals te verwachten, Wim, toen 11/12 jaar, opgegroeid in een overlevingssituatie, paste niet direct in de nederlandse samenleving, en bracht zn ouders regelmatig tot wanhoop, als de politiewagen weer eens voorreed en ze Wim zagen uitstappenen, thuis gebracht, omdat hij weer eens wat had uitgehaald dat niet door de hollandse beugel kon. Zijn vader is in 1953 overleden, Zijn zuster is met haar man Wim Graus naar Australie geemigreerd.

Na zijn huwelijk is Wim met zijn toenmalige vrouw en zoontje Leo naar de Baljuwstraat in Leiderdorp vertrokken. waar hij tot zijn overlijden heeft gewoond.

Wim was geen boekenwurm, mogelijk te wijten aan het gebrek aan onderwijs in het kamp. Hij was echter uitermate handig in technisch opzicht. Naast zijn reguliere werk bij Vroom en Dreesman waar hij menig Leidenaar aan lampen en andersoortige electrische artikelen heeft geholpen, had hij als hobby keukens, badkamers e.d. bij mensen aan te leggen, zelfs tot in het verre Luxemburg. En delen van zijn gebit zijn bijvoorbeeld behandeld in ruil voor het verbeteren van de badkamer van zijn tandarts.

Wim had in Leiderdorp zijn plek gevonden. Rondlopend met zijn hond Max, met iedereen een praatje en na verloop van tijd, tot zijn grote geluk, kwam Jeannie in zijn leven. Jeannie, vele, vele jaren een geweldige kameraad, die hem, zeker toen hij geestelijk en lichamelijk begon af te takelen enorm heeft ondersteund.

Wim is niet meer, maar de herinnering aan hem zal bij velen nog lang blijven.

Geplaatst: 06-09-2021

Zelf een levensverhaal aanmaken

Wanneer u een levensverhaal wilt aanmaken, verzoeken wij u onderstaande velden in te vullen. Er wordt getoetst of de inhoud van uw bericht voldoet aan de door Mensenlinq.nl gestelde waarden en normen. Mocht dit niet het geval zijn, behouden wij ons het recht voor om uw bericht te verwijderen.

Foto's & Video's

Plaats zelf een YouTube-video

Er wordt getoetst of de inhoud van uw video voldoet aan de door Mensenlinq.nl gestelde waarden en normen. Uw video wordt pas zichtbaar wanneer deze door het team van Mensenlinq.nl is goedgekeurd. Let op! Deze video is voor iederen te zien op Mensenlinq.nl

Plaats zelf een foto

Er wordt getoetst of de inhoud van uw foto voeldoet aan de door Mensenlinq.nl gestelde waarden en normen. Mocht dit niet het geval zijn, behouden wij ons het recht voor om uw bericht te verwijderen.

Kies één of meerdere afbeeldingen van uw