Terug
In memoriam

Overal waar Cas Steenbergen (1998-2022) kwam, floepte het licht aan

In de nabijheid van Cas Steenbergen was het altijd goed toeven. Altijd in voor een lolletje, muziekje erbij en als het even kon een goed glas wijn. Afgelopen maandag overleed de inwoner van De Schiphorst op 23-jarige leeftijd.

Het is de vraag waar de sommeliers van chique restaurants in aanloop naar een druk weekend het meest naar uitkeken: de bestelde dozen wijn of degene die ze afleverde, Cas Steenbergen. De medewerker van wijnhandel Brander Wines uit De Wijk was graag gezien. Altijd goedgeluimd, altijd keurig gekleed.

Een sociale jongen, die makkelijk contact maakte met onbekenden. Overal waar hij binnenkwam, floepte het licht aan. Niet voor niets werd hij door zijn baas uitgeroepen tot vrolijkste bezorger van Nederland. Hij bracht meer dan flessen rood en wit.

Hecht gezin

Cas werd geboren op 8 december 1998. Het kan bijna geen toeval zijn dat hij het levenslicht zag in de maand van de gezelligheid. December, het werd z’n lievelingsmaand. Een bomvolle feestagenda, familie en vrienden om zich heen. Sinterklaas, z’n verjaardag, kerst, oud en nieuw, de oliebollen van moeder Albertine, vuurwerk waar hij zo dol op was. Vandaag zou hij zomaar gezegd kunnen hebben dat het nog 127 dagen tot kerst is.

Als jongste in een gezin van zes beleefde hij een zorgeloze jeugd in De Wijk en later in een prachtige woonboerderij in De Schiphorst. Buiten spelen, voetballen met z’n vriendjes bij voetbalclub Wacker, later korfballen bij DOS’46 uit Nijeveen, ravotten met de honden Saar en Noa. Altijd met een schuin oog gadegeslagen door zijn drie zussen Anique, Maaike en Lotte.

Cas is altijd hun oogappeltje gebleven. De vier kinderen van Luuk en Albertine waren zeer hecht met elkaar, ook toen de zussen één voor één uitwaaierden.

Noodlot op de fiets

Dat Cas er niet meer is, is voor het gezin een nachtmerrie die niet voor mogelijk werd gehouden. Die verschrikkelijke droom begon in de nacht van 16 op 17 juli. Cas was met zijn vrienden een avond op pad bij het Concours Hippique in Veeningen. Maar op de terugweg naar huis sloeg het noodlot toe. Hij kwam hard te vallen met zijn fiets, waarbij hij, zo bleek later, ernstig hersenletsel opliep.

Op eigen kracht wist hij door te trappen naar huis. Daar deed hij de elektrische poort en de buitendeuren, net als anders, netjes op slot. Eenmaal in bed viel hij in slaap, om nooit meer wakker te worden. Moeder Albertine vond hem de ochtend erna. In comateuze toestand werd hij naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Wekenlang lag hij daar, al die tijd in coma, zijn onafscheidelijke familie naast hem. Afgelopen maandag overleed hij na een hartstilstand.

Ongenaakbaar onder de korf bij DOS’46

Zijn overlijden dreunt na. Ook in Nijeveen, het dorp waar hij meerdere keren per week kwam om te trainen en wedstrijden te spelen bij DOS’46. Als jochie van tien volgde hij zijn zussen naar het korfbalbolwerk. De familie Steenbergen raakte in de ban van DOS’46.

Anique en Maaike haalden het eerste, waarbij Maaike zelfs de Nederlandse selectie haalde. Ook Cas groeide uit tot een gewaardeerde kracht, onder meer in het tweede team. Met zijn twee meter was hij ongenaakbaar onder de korf. Ballen plukte hij achteloos uit de lucht, om vervolgens anderen in staat te stellen te scoren.

Als sfeermaker was hij vlak voor een spannende wedstrijd in staat om met een droge woordgrap het ijs te breken. Met Cas erbij stapte je gewoon net iets minder zenuwachtig het veld op. Dat hij gewaardeerd werd, blijkt alleen al uit de honderden steunbetuigingen die de club ontving de afgelopen dagen. Uit respect voor Cas wordt zijn shirt met rugnummer 2 dit seizoen en misschien wel veel langer niet meer gedragen.

Voortreffelijke wijnproever

De laatste jaren dompelde Cas, die de studie accountmanagement op Landstede in Zwolle afrondde, zich steeds meer onder in de wondere wereld van wijn. Hij bleek een voortreffelijke proever te zijn. Zonder blikken of blozen lepelde hij tijdens zijn eerste proeverij zo op welke smaken over zijn tong gingen.

Bij Brander Wines kwam hij binnen als ‘Cassistent’ en groeide hij uit tot onmisbare schakel in het familiaire bedrijf. Hij begon een nieuwe studie tot wijnsommelier. Zijn wijnbrevet had hij nog maar net binnen. Eindcijfer: een 9.

Tijdens het condoleancemoment in de tuin van de familie Steenbergen werd de Tarani Gamay Rosé geschonken door Brander Wines. Reken maar dat-ie lekker was.

Het was de lievelingswijn van Cas.

Bron: DVHN. Geplaatst 23-8-2022