Terug
Nieuws

Oscarwinnende acteur William Hurt overleden

De Oscarwinnende acteur William Hurt is zondag op 71-jarige leeftijd overleden, meldt website Deadline. Hurt is bekend van rollen in films als Kiss of the Spider Woman en Broadcast News. De acteur onthulde in 2018 dat hij aan terminale prostaatkanker leed, die was uitgezaaid naar zijn botten. Volgende week zou hij 72 zijn geworden.

Het is met grote droefheid dat de familie Hurt rouwt om het overlijden van William Hurt, geliefd vader en Oscarwinnend acteur”, liet zijn zoon Will in een verklaring aan Deadline weten. „Hij stierf vredig, te midden van familie.”

Jaren tachtig

Hurt was een van de meest gevierde acteurs van de jaren tachtig. Hij won een Oscar in de categorie beste acteur voor zijn rol van een homoseksuele man die in Brazilië een cel deelt met een politieke gevangene in de film Kiss of the Spider Woman uit 1985. Ook werd hij genomineerd voor zijn hoofdrollen in Broadcast News (1987), een satire over de nieuwsindustrie, en in Children of a Lesser God (1986), een romantisch drama dat zich afspeelt in een school voor doven. In 2005 ontving hij ook nog een Oscarnominatie in de categorie beste bijrol voor zijn aandeel in de film A History of Violence.

Filmrollen

Hurt speelde in zijn vroege rollen vaak een stille intellectueel, maar vertolkte later in zijn carrière ook meer uitgesproken personages in science-fiction-films en Marvel-films. Zijn eerste filmrol was die van wetenschapper in science-fiction-thriller Altered States. Voor die rol ontving hij een Golden Globe-nominatie in de categorie nieuwe ster van het jaar. Daarna volgden onder meer rollen in films als Body Heat (1981), The Big Chill en Gorky Park (beide 1983).

Ook stond Hurt in de jaren tachtig regelmatig op het toneel. In 1985 werd hij genomineerd voor een Tony Award, de belangrijkste Amerikaanse theaterprijzen, voor zijn rol in Broadwayproductie Hurlyburly.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 15-3-2022