Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene ook in een verwarmde vloeistof te laten oplossen.
De Gezondheidsraad liet in mei al weten onder voorwaarden akkoord te kunnen gaan met het oplossen van doden in vloeistof, oftewel alkalische hydrolyse. Het wordt ook wel resomeren genoemd.
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt het advies over. Ze komt volgend jaar met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken, schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer.
In een paar landen is alkalische hydrolyse al mogelijk. In Nederland is alleen begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap mogelijk. Resomeren wordt hier wel toegepast bij de verwerking van dode dieren.
De uitvaartbranche is positief over resomeren. „Volgens de branche bevordert de introductie van nieuwe initiatieven zoals alkalische hydrolyse de keuzevrijheid voor het kiezen van een passende vorm van lijkbezorging”, aldus de minister.
Na de alkalische hydrolyse blijven botten en een restvloeistof over. De botten kunnen net als na een crematie in een urn worden gedaan. Voor de restvloeistof wordt gedacht aan bijvoorbeeld een deel meegeven aan de nabestaanden, bemesting van akkers of vervaardiging van biogas.
Bron: De Telegraaf. Geplaatst 17-11-2020
Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:
We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.
Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.
Het is erg lief dat je een dierbare een hart onder de riem wilt steken door samen een activiteit te plannen. Onthoud dat rouwen voor iedereen anders is en dat dat soms betekent dat iemand het even alleen of op zijn of haar eigen manier wil doen. Bedenk daarom dus van tevoren of je zelf iets voorstelt om te doen, of de […]
Een reus is geveld. Wiecher Schieving, de bekendste horecaman in Meppel en wijde omgeving, is op maandag 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel, op 74-jarige leeftijd plotseling overleden.
De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam. Deze begraafplaats in Irak is namelijk 600 hectare groot – oftewel 1.200 voetbalvelden.
Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten […]
Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories. De beelden laten een jongetje zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook […]
Jaarlijks verliezen 6400 minderjarige kinderen een ouder. Een veelvoud hiervan maakt een andersoortig verlies mee, zoals het overlijden van een broer, zus, vriend(in) of grootouder.
Voor de één een makkelijkere klus dan voor de ander: het opruimen van het huis of de spullen van de dierbare overledene. Rouwtherapeut Renny Bos geeft aan beiden hetzelfde advies: ‘’Gooi niet overhaast spullen weg die waarde hebben. Ook opruimen hoort bij het rouwproces.’’
In zijn woonplaats Emmen is Geert Jeuring (80) overleden. Hij was de eerste stadion-speaker van FC Emmen en jarenlang materiaalman van de club.