Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Nel Wagenaar ging dansend het leven uit

Een statige, deftige dame, kranig en open-minded. Nel Wagenaar-Veenman, die op 2 april op 96-jarige leeftijd overleed, ging nooit de deur uit zonder hoge hakken, een nette blouse, lange rok, ketting om en altijd een hoed op. Ruim zestig jaar woonde ze in Balk, maar op haar 87ste verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze een tweede ‘jeugd’ beleefde.

Dat had ze vooral te danken aan Het Danspaleis, een Amsterdamse organisatie die door heel Nederland reist en verzorgingshuizen en buurtcentra omtovert tot een disco voor ouderen. Op dit dansfeest in nostalgische sfeer worden krakers van vroeger gedraaid, rock ’n roll, de polonaise en de Engelse wals. Die laatste danste Nel het liefst met Danspaleis-medewerker Dieuwer.

Ze had een agenda waarin stond waar Het Danspaleis was. Dan pakte ze de taxi, vertelde de taxichauffeur dat ze ging dansen en liet zich afzetten. In de documentaire Cheek to Cheek over dit dansfenomeen vervult ze één van de hoofdrollen en vertelt ze: ,,Ik leerde dansen op de voeten van mijn vader. Mijn ouders dansten en ik hing er tussenin.’’ Zoon Dirk uit Balk daarover: ,,Mijn vader en moeder dansten altijd het zweet van hun voorhoofd. Mijn moeder was vol van muziek, ging als eerste de dansvloer op en als laatste eraf.’’

Geen wonder dat ze ambassadrice voor Het Danspaleis werd. Ze stimuleerde andere ouderen de dansvloer op te gaan. Pakte gerust de rolstoel van iemand om daarmee te gaan zwieren. Zo werd ze ook het gezicht van de feestdagencampagne die Lidl voerde met flessengeld inleveren. Ze noemde zichzelf het Lidl-meisje. ,,Die aandacht vond ze prachtig’’, weten kinderen en kleinkinderen.

Nel Wagenaar-Veenman (1923-2020)

Kleindochter Marijke Passchier uit Joure woonde, net als haar zus Neeltje Wagenaar, in die tijd in Amsterdam. Ze namen hun oma overal mee naartoe. Naar de Albert Cuyp Markt, eten bij Loetje en kermis in De Rijp. Toen kleindochter Neeltje hoorde dat ze graag nog eens wilde vliegen, besloten zij en haar man oma een weekendje mee te nemen naar Barcelona.

Na een val wilde ze het dansen weer oppakken, ook al was het achter de rollator. In de documentaire vertelt ze: ,,Ik oefende ’s nachts, geen mens mocht me zien krukken.’’ ,,Zo sterk als een beer, alles kon bij haar’’, herinnert Dirk zich zijn moeder. En ze deelde altijd uit: ,,Meisje heb je wel gegeten, vroeg ze dan, en dan bakte ze een eitje.’’ Ze ging nooit met lege handen naar Het Danspaleis. Altijd was er een tros bananen of nam ze chocoladekoekjes mee.

Ze wilde terug naar Friesland

Noodgedwongen moest ze wegens renovatie van haar tehuis naar een ander huis in Amsterdam. Daar kwijnde ze weg. Ze smeekte haar familie haar terug te halen naar Friesland. Daar was ze na de oorlog met haar man Piet Wagenaar neergestreken. Ze had hem als politieman ontmoet in Amsterdam, maar hij moest terug naar Friesland om zijn vader als veehandelaar te helpen. Een hele overgang. Nel belandde ,,tussen de klompen, maar liep steevast door Balk met hoge hakken en bontjas’’.

Zodra haar man met pensioen zou gaan, zouden ze terugkeren naar Amsterdam. Maar na zijn pensioen bleef hij vee houden en daarna werd hij ziek. Na zijn overlijden verhuisde ze op hoge leeftijd alleen naar Amsterdam en keerde zes weken voor haar overlijden terug naar Lemmer.

Het Danspaleis omschrijft zichzelf als ,,tankstation van levensvreugde’’. Als dat voor iemand is opgegaan, dan is het wel voor dansende Nel.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Al wandelend en luisterend over de natuurbegraafplaats

De lente verrast ons iedere dag! Met de zang van een winterkoninkje, bijvoorbeeld, de eerste bloesems of een mooie wolkenpartij. Dat is op een natuurbegraafplaats niet anders. Een wandeling over Natuurbegraafplaats Mepperdennen, Hoogengraven of Hillig Meer kan natuurlijk ook vragen oproepen over natuurbegraven. Sinds kort geeft een gratis luisterwandel-app al tijdens het wandelen informatie. Op […]

Nieuws Bossche ‘Orgelman’ Gerrit Kuijs overleden.

Hoe lang Gerrit Kuijs een orgel heeft bediend in de stad? Zoon Gerrit Kuijs weet het niet eens precies, zo lang is het. ,,50-55 jaar, zoiets moet het geweest zijn.” Gisteren overleed de orgelman op 87-jarige leeftijd.

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

In memoriam Dick Lukkien: icoon van de Langeleegte

Hoe dicht kunnen gevoelens van hemels geluk en ontroostbaar verdriet bij elkaar liggen. Een dag na de promotie van FC Emmen, vorige week maandag, namen vader en zoon Dick Lukkien een drankje op dit ongekende succes. Als er eentje apetrots was op deze stunt was het ‘ouwe Dick’, zoals de gelijknamige vader van de succescoach door iedereen liefkozend werd genoemd.

Nieuws James Bond- en Inception-acteur Earl Cameron (102) overleden

Earl Cameron, een van de eerste zwarte acteurs die een succesrijke carrière in de Britse film- en tv-industrie had, is gisteren op 102-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Britse media. De op Bermuda geboren acteur debuteerde in 1951 in de speelfilm Pool of London, waarin hij meteen een van de hoofdrollen voor zich opeiste. Dat was […]

Coaching Snel back to business als je collega overlijdt.

Al jaren werkten ze samen. Iedere maandagochtend zag je ze pratend en lachend binnenkomen op het weekoverleg. En nu kwam Wouter in mijn praktijk. Zijn collega en maatje Leo was na een ziekbed overleden. Hij miste hem, op het werk was het druk, zijn gezin vroeg aandacht en de Coronamaatregelen vielen hem zwaar. Werken lukte […]

Nieuws Zoon Melissa Etheridge op 21-jarige leeftijd overleden aan verslaving pijnstillers

De zoon van de Amerikaanse singer-songwriter Melissa Etheridge is overleden. Haar woordvoerder maakte het overlijden van Beckett Cypher bekend via Twitter. De jongeman was verslaafd aan pijnstillers.

Coaching ‘Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?’

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.”