Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Nel Wagenaar ging dansend het leven uit

Een statige, deftige dame, kranig en open-minded. Nel Wagenaar-Veenman, die op 2 april op 96-jarige leeftijd overleed, ging nooit de deur uit zonder hoge hakken, een nette blouse, lange rok, ketting om en altijd een hoed op. Ruim zestig jaar woonde ze in Balk, maar op haar 87ste verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze een tweede ‘jeugd’ beleefde.

Dat had ze vooral te danken aan Het Danspaleis, een Amsterdamse organisatie die door heel Nederland reist en verzorgingshuizen en buurtcentra omtovert tot een disco voor ouderen. Op dit dansfeest in nostalgische sfeer worden krakers van vroeger gedraaid, rock ’n roll, de polonaise en de Engelse wals. Die laatste danste Nel het liefst met Danspaleis-medewerker Dieuwer.

Ze had een agenda waarin stond waar Het Danspaleis was. Dan pakte ze de taxi, vertelde de taxichauffeur dat ze ging dansen en liet zich afzetten. In de documentaire Cheek to Cheek over dit dansfenomeen vervult ze één van de hoofdrollen en vertelt ze: ,,Ik leerde dansen op de voeten van mijn vader. Mijn ouders dansten en ik hing er tussenin.’’ Zoon Dirk uit Balk daarover: ,,Mijn vader en moeder dansten altijd het zweet van hun voorhoofd. Mijn moeder was vol van muziek, ging als eerste de dansvloer op en als laatste eraf.’’

Geen wonder dat ze ambassadrice voor Het Danspaleis werd. Ze stimuleerde andere ouderen de dansvloer op te gaan. Pakte gerust de rolstoel van iemand om daarmee te gaan zwieren. Zo werd ze ook het gezicht van de feestdagencampagne die Lidl voerde met flessengeld inleveren. Ze noemde zichzelf het Lidl-meisje. ,,Die aandacht vond ze prachtig’’, weten kinderen en kleinkinderen.

Nel Wagenaar-Veenman (1923-2020)

Kleindochter Marijke Passchier uit Joure woonde, net als haar zus Neeltje Wagenaar, in die tijd in Amsterdam. Ze namen hun oma overal mee naartoe. Naar de Albert Cuyp Markt, eten bij Loetje en kermis in De Rijp. Toen kleindochter Neeltje hoorde dat ze graag nog eens wilde vliegen, besloten zij en haar man oma een weekendje mee te nemen naar Barcelona.

Na een val wilde ze het dansen weer oppakken, ook al was het achter de rollator. In de documentaire vertelt ze: ,,Ik oefende ’s nachts, geen mens mocht me zien krukken.’’ ,,Zo sterk als een beer, alles kon bij haar’’, herinnert Dirk zich zijn moeder. En ze deelde altijd uit: ,,Meisje heb je wel gegeten, vroeg ze dan, en dan bakte ze een eitje.’’ Ze ging nooit met lege handen naar Het Danspaleis. Altijd was er een tros bananen of nam ze chocoladekoekjes mee.

Ze wilde terug naar Friesland

Noodgedwongen moest ze wegens renovatie van haar tehuis naar een ander huis in Amsterdam. Daar kwijnde ze weg. Ze smeekte haar familie haar terug te halen naar Friesland. Daar was ze na de oorlog met haar man Piet Wagenaar neergestreken. Ze had hem als politieman ontmoet in Amsterdam, maar hij moest terug naar Friesland om zijn vader als veehandelaar te helpen. Een hele overgang. Nel belandde ,,tussen de klompen, maar liep steevast door Balk met hoge hakken en bontjas’’.

Zodra haar man met pensioen zou gaan, zouden ze terugkeren naar Amsterdam. Maar na zijn pensioen bleef hij vee houden en daarna werd hij ziek. Na zijn overlijden verhuisde ze op hoge leeftijd alleen naar Amsterdam en keerde zes weken voor haar overlijden terug naar Lemmer.

Het Danspaleis omschrijft zichzelf als ,,tankstation van levensvreugde’’. Als dat voor iemand is opgegaan, dan is het wel voor dansende Nel.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Handen
Rouw Handen die je voor altijd vast kan houden: Anita maakt levensechte beelden van overledenen

Een tastbare herinnering hebben na het overlijden van een dierbare is voor veel mensen erg waardevol. Daarom heeft Anita de Jong daar haar werk van gemaakt. Met haar bedrijf Amavi Lifecasting maakt ze door middel van ‘bodycasting’ levensechte beelden van (delen van) volwassenen, kinderen en dieren in Friesland, Groningen en Drenthe. Anita: ,,Ik neem de familie mee in het hele bodycasting-proces, omdat juist het proces zo mooi […]

Nieuws Zanger Dries – Andres – Holten op 84-jarige leeftijd overleden

VENLO – Zanger en tekstschrijver Dries Holten is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres, dat hij samen met Sandra Reemer vormde van 1966 tot 1975. Met hun nummer Storybook Children stonden ze in 1968 dertien weken in de Top 40.

Nieuws Zweedse acteur Max von Sydow overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf grote bekendheid door zijn samenwerking met de befaamde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in elf films van zijn landgenoot, waaronder Het Zevende Zegel uit 1957 met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt.

Voorbereiden op later Wachtlijsten voor organen nog onacceptabel lang

‘Het wel of niet donor zijn zou een normaal onderwerp van gesprek moeten zijn’

Nieuws Oud-staatssecretaris Els Veder-Smit (VVD) overleden

Drie dagen voor haar 99e verjaardag is oud-staatssecretaris en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Elizabeth (Els) Veder-Smit overleden. “Een betrokken politica en sociale vrouw die tot op hoge leeftijd oog had voor anderen”, aldus premier Mark Rutte.

Voorbereiden op later Een testament opstellen: wat moet ik weten?

Een testament opstellen is een minder prettig klusje wat we het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Maar uiteindelijk ontkom je er niet aan. Als je een huis koopt, kinderen krijgt, gaat trouwen of scheiden of met pensioen gaat, er zijn verschillende momenten waarop je gaat nadenken over het vastleggen van persoonlijke keuzes. Maar… Wat houdt een testament precies in?

Nieuws Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink overleden

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is maandag overleden. Dat maakt zijn familie bekend via zijn website. Korterink werd 64 jaar geleden geboren in Rouveen. De laatste jaren woonde hij op de Veluwe, maar hield zijn exacte woonplaats omwille van zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin geheim.

Nieuws Zakenman Tiede Herrema, in jaren 70 gegijzeld door de IRA, overleden

De Nederlandse zakenman Tiede Herrema is op 99-jarige leeftijd overleden. In 1975 was hij 36 dagen lang voorpaginanieuws doordat hij in Ierland gevangen werd gehouden door mensen uit kringen van de IRA.