Terug
Nieuws

Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink overleden

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is maandag overleden. Dat maakt zijn familie bekend via zijn website. Korterink werd 64 jaar geleden geboren in Rouveen. De laatste jaren woonde hij op de Veluwe, maar hield zijn exacte woonplaats omwille van zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin geheim. 

,,Vanochtend vroeg is Hendrik Jan overleden. Hoewel dit groot verdriet met zich meebrengt, is hij rustig gestorven. Hij heeft afscheid van ons, zijn gezin, kunnen nemen zoals hij dat wilde. Het is goed zo,” schrijft Anna Korterink op de site.

Eerste misdaadverhaal

Op 18-jarige leeftijd trad Korterink als leerling-journalist in dienst bij de Zwolsche Courant. Een bizarre moord in Schuinesloot, bij Slagharen, was zijn eerste grote verhaal. Een vader van een groot boerengezin beroofde zijn vrouw van het leven met een Engelse sleutel en pleegde daarna zelfmoord in de kippenschuur. Het blijkt het startschot van een bijna 46 jaar durende carrière als misdaadverslaggever. Verder werkte hij onder andere voor Revu en Panorama. Ook schreef hij ruim twintig boeken over misdaad, zoals ‘Epe, het proces : de complete zaak Jolanda van B.’, ‘De BV Bruinsma : opkomst en ondergang van een misdaadsyndicaat’ en ‘Cor : het levensverhaal van een ras-Amsterdammer en beroepscrimineel’.

Kwetsbaar

Het beroep van Korterink veranderde met de misdaadwereld mee. De motorclubs kwamen op, de oude Amsterdamse penoze is inmiddels vervangen door de ‘mocromaffia’, waar een enorm populaire televisieserie over is gemaakt. Misdaadverslaggevers zijn kwetsbaar geworden, stelde Korterink vorig jaar in een uitgebreid interview, waarin hij bekendmaakte dat hij darmkanker had en was begonnen met chemotherapie.

Bron: AD 06-04-2020. Fotocredits: Freddy Schinkel