Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Miranda Pathuis op de bres voor school en cannabisolie

Miranda Pathuis (1971-2019) uit Nieuw-Buinen was een bijzondere vrouw. ,,Je mag om me rouwen, maar na een week of wat moet je door.’’

De basisschool dicht? Dat mag niet! Miranda Pathuis schrok zich een hoedje toen het nieuws bekend werd. De gemeente Borger-Odoorn wilde de school in 1e Exloërmond, waar haar kinderen op zaten, sluiten wegens een gebrek aan leerlingen. Maar op het gemeentehuis hadden ze geen rekening gehouden met een moeder zoals zij. Iemand met het motto: als je het ergens niet mee eens bent, moet je niet zeuren maar er wat aan doen.

Samen met haar dorpsgenoten kwam ze in verzet, én in de politiek. ,,Ze sloot zich bij ons aan om zo de strijd beter te kunnen voeren’’, zegt Henk Bolk van Gemeentebelangen Borger-Odoorn. ,,Ze begon als fractieassistent. Toen zij later meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen werd zij direct met voorkeursstemmen gekozen.’’

Het doek viel toch voor de school, maar pas jaren later

Uiteindelijk viel het doek tóch voor de school, maar pas jaren later. De strijd ging voort, nu om het dorpshuis van 1e Exloërmond. Dat bleef wél behouden en staat er nog steeds. Miranda was bestuurslid van Stichting Streekbelangen 1e Exloërmond en zat in tal van andere besturen. De peuterspeelzaal, bijvoorbeeld, en de vrouwenvereniging.

Ze was iemand van de ludieke acties en promoties. Dat deed ze voor haar werk, bij de VVV in Westerwolde en later de stichting Toreco/Tourist Info in Coevorden, en voor de clubs waar ze bij zat.

Toen het bestuur van Vrouwen van Nu vond dat er wel erg veel geld op ging aan het hoofdbestuur, kwam er onder haar leiding een nieuwe vrouwenvereniging: Actief en Anders. Miranda werd voorzitter en regelde dat de vrouwen uit het dorp met een bolderkar werden opgehaald om lid te worden.

Altijd in voor een lolletje

,,Ze was altijd in voor een lolletje’’, vertelt vriendin Barbara Speelman. ,,En ze was een kei in dit soort acties. Net zoals in het schrijven van teksten. Zij kreeg het met haar brief voor elkaar dat wij naar het verlovingsfeest van Willem-Alexander en Máxima mochten. Ze was goed met woorden en in het vertellen van verhalen.’’

Ook schreef zij voor menig familielid en vriend de sollicitatiebrieven en cv’s. ,,Mama stond altijd voor iedereen klaar. En dat deed ze met liefde’’, zegt zoon Patrick. ,,Ik heb haar bijna nooit chagrijnig gezien.’’

En dat mag best bijzonder heten. Miranda kreeg in haar korte leven heel wat tegenslagen te verwerken.

Vader overleed toen Miranda nog een tiener was

Toen zij 14 jaar was, overleed haar vader. Het gezin woonde in Stadskanaal, boven het pand van gemeentewerken. Vader stuurde deze afdeling aan en was vrijwillig brandweerman. Tijdens een fietstocht werd hij plots onwel, in het bijzijn van Miranda, haar broertje en haar moeder.

Het gezin pakte de draad weer op, zo goed en kwaad als het ging. ,,Miranda’s moeder was een sterke vrouw. Zij is echt een voorbeeld voor haar geweest’’, vertelt Ronald Strijker, die in 2015 met Miranda trouwde. ,,Het deed haar verdriet dat haar eerste huwelijk was stukgelopen, maar ze zette zich daar snel overheen.’’

Geen stiefkinderen, maar ‘bonuskinderen’

Dat eerste huwelijk, met Roswinkeler John Eshuis, bracht haar twee kinderen: Patrick (nu 25) en Jonique (21). Door het tweede huwelijk kreeg ze twee ‘bonuskinderen’ bij, zoals zij dat zei. Ze gruwde van het woord stiefkinderen.

Het samengestelde gezin betrok een woning aan het Zuiderdiep in Nieuw-Buinen. ,,Het was liefde op het eerste gezicht’’, zegt Strijker. ,,We hadden elkaar op een datingsite leren kennen. Toen zij voor de deur stond, was er direct een klik. Niet normaal dat zoiets bestaat.’’

Binnen één jaar nadat ze elkaar het ja-woord hadden gegeven, sloeg het noodlot toe. Miranda viel in de hal van het gemeentehuis op de grond. Een kwaadaardige hersentumor bleek de boosdoener.

Een onzekere periode met een operatie en chemo volgde. Toch bleef ze de moed erin houden. En ze bleef raadslid; in 2018 werd ze zelfs nog fractievoorzitter. Bolk: ,,Het gebeurde wel eens dat ik ‘s ochtends bij haar op bezoek was geweest en dat ik tegen de fractie zei: Miranda komt niet, hoor. Dan was ze zo ziek dat ze niet eens haar bed uit kon komen. En wie kwam er ‘s avonds de raadzaal binnen? Miranda. Strompelend, maar ze wás er.’’

Groot voorstander van thuisteelt medicinale cannabis

Miranda, ook lid van de steunfractie van Sterk Lokaal Drenthe, gebruikte cannabisolie om de kanker te lijf te gaan. Ze was groot voorstander van het thuis telen van deze drug en had zelf vijf plantjes. En Miranda Pathuis zou Miranda Pathuis niet zijn als ze daar niet in de gemeentepolitiek een lans voor zou breken. Met als gevolg dat Borger-Odoorn de eerste Drentse gemeente werd die de discussie hierover aanzwengelde.

,,Het is vies spul en het mag niet, maar ik heb er enorm veel baat bij’’, vertelde ze.

Begin 2019 moest ze het raadswerk toch neerleggen. De ziekte was niet meer te stuiten. Op het laatst ging het snel dat de Wensambulance eraan te pas moest komen om haar laatste wens in vervulling te laten gaan: een bezoek aan natuurbegraafplaats Hillig Meer bij Eext, om daar vanaf de brancard een plekje uit te zoeken. Iedereen was in tranen, behalve zij zelf. Kop d’r veur, zelfs nu.

Twee weken later overleed ze, maar niet voordat ze haar man meegaf: ,,Roon, je mag om me rouwen, maar na een week of wat moet je door.’’

Dit artikel is geplaatst in Dagblad van het Noorden van 23-09-2019

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Zelfzorg, een eerste stap na het verlies van een dierbare

Eva is bij mij voor een eerste consult. Ze heeft kortgeleden haar vader verloren en het lukt haar niet de draad van het leven op te pakken. Haar vader is 85 geworden en ze krijgt vooral reacties als: mooie leeftijd, het zal wel goed zijn zo, hij heeft een mooi leven gehad… Zij ervaart het anders; het maakt haar boos. Ze is verdrietig en vooral bezig met de relatie die zij en haar vader hadden. De liefde en het begrip dat ze voor elkaar voelden, de rots in de branding die er altijd voor haar was. Die relatie kan ze nog niet missen.

Nieuws Police Academy-actrice Marion Ramsey (73) overleden

Marion Ramsey, vooral bekend van haar rol in de Police Academy-films, is overleden. De actrice stierf volgens Amerikaanse media donderdag in haar huis in Los Angeles. Ze is 73 jaar geworden.

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

herinerhen
HerinnerHen Rein Peter Mulder

U2 schalt keihard door het kerkje van Makkum. Rein Peterzou het prachtig gevonden hebben. ‘One Love’, hij wasde grote liefde van zijn vrouw Reino.

Nieuws Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) overleden

Oud-voetballer Frank Kramer ligt in coma. De 73-jarige Amsterdammer werd afgelopen vrijdag op zijn eigen verjaardag onwel, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat vertelde Johan Derksen maandagavond in Veronica Inside. „ Het gaat echt heel slecht met hem.”

Nieuws Tossin’ and Turnin’-zanger Bobby Lewis overleden

Bobby Lewis, de r&b-zanger achter het nummer Tossin’ and Turnin’ – een van de grootste Amerikaanse hits uit de vroege jaren zestig – stierf eind april op 95-jarige leeftijd. Billboard kreeg de dood van de zanger ,bijna twee maanden nadat hij aan een longontsteking stierf, bevestigd van zijn zoon.

Manon Snoeker
Uitvaart Een laatste geschenk

Terwijl ik de straat inrijd waar ik moet zijn, zet ik de autoradio zachter. De vrolijke muziek voelt ongepast. Ik parkeer mijn auto en terwijl ik mijn spullen bij elkaar pak, vraag ik mij af hoe ik de familie aan zal treffen.

In memoriam Dit dal was te diep voor Lianne (26)

Geen sloot is haar te breed, geen afterparty onbereikbaar: Lianne Bouman zoekt het avontuur, de spanning, het vertier.