Door: Team Mensenlinq in Coaching

Mijn lieve oudste broer is dood

Heerlijk dat regelen. We doen het samen, mijn broers en ik en dat geeft me een fijn gevoel. En het houdt me weg bij waar ik niet naar toe wil. Ik bel Annerie van de uitvaartonderneming, heb overleg met mijn broers, fiets naar mijn moeder met de liturgie voor de afscheidsdienst, zing alle liedjes met haar en samen kopen we een mooie outfit voor de begrafenis. ,,Ik ga in het rood”, zegt ze beslist. ,,Dat was zijn lievelingskleur.” We vinden een mooi zacht rood colbert. En een fijne trui. Ze ziet er mooi uit.  

Toen ze hem vlak na zijn dood zag, nu enige tijd geleden, stortte ze in. Ze zag mijn broer, mijn lieve oudste broer met het syndroom van Down, opgebaard op bed liggen. Haar oudste kind was overleden. Ze gaf hem een laatste kus en zei dat ze blij was dat ze hem had overleefd. ,,Zo wilde ik het”, vertelde ze. ,,Ik wilde niet dat hij alleen zou achterblijven.” Maar ik had het haar graag bespaard, dit grote verdriet.   

Een paar weken later ontkom ik er niet aan. Er is niets meer te regelen. Alles gaat gewoon weer door, maar bij mij even niet. Ik ben moe en zonder energie. Ik huil bij elke gedachte aan hem, hardop of in stilte. Al jaren ben ik zijn contactpersoon en mentor. Dat betekent samen naar de oogarts, nieuwe schoenen aanmeten in het ziekenhuis, samen naar de tandarts en samen winkelen. Een nieuw pak, wit overhemd, blijer kon je hem niet maken. Het was altijd een feestje om met hem kleding te kopen. Hij was altijd in voor een grap, zei bij alles wat hij aantrok: ‘oeh mooooi’ en alle verkopers wilden ons helpen want een leukere klant zou er in geen weken voorbijkomen. Daarna gingen we koffiedrinken met taart. Oeh heeeeerlijk.  

Ik mis mijn broer. Ik mis zijn grappen, ik mis zijn eigenheid en zijn onvoorwaardelijke liefde. Ik mis het om een beetje voor hem te zorgen, om samen met zijn begeleiders te overleggen over de beste aanpak en ik mis mijn geregelde gang naar De Reestlanden, waar hij woonde. En ik mis het om dagelijks de app te lezen waarin staat hoe het met hem gaat en wat hij heeft gedaan. Ik kijk nog geregeld naar die app van Caren Zorgt. ‘Dirk is vannacht rustig ingeslapen’, staat er nu al een poosje. Ik kan er maar niet aan wennen.  

Door: Marijke Knol 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Fernando Ricksen na slopende ziekte overleden

Fernando Ricksen is vandaag op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed sinds 2013 aan de spierziekte ALS. Hij bracht de laatste maanden van zijn leven door in Schotland waar Ricksen, liggend in een bed, werd verzorgd in een hospice.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

Voorbereiden op later Je digitale nalatenschap – wat heb jij geregeld?

Wanneer een dierbare overlijdt, erven nabestaanden vaak de eigendommen van de overledene. De één erft een aantal CD’s, de ander een mooi schilderij en overige eigendommen gaan misschien wel naar de kringloopwinkel. Maar hoe gaat dat met ons digitale nalatenschap? Hoe laten we onze digitale eigendommen na? Wat gebeurt er met onze social media-accounts en waar zijn we eigenlijk eigenaar van?

Handen
Rouw Handen die je voor altijd vast kan houden: Anita maakt levensechte beelden van overledenen

Een tastbare herinnering hebben na het overlijden van een dierbare is voor veel mensen erg waardevol. Daarom heeft Anita de Jong daar haar werk van gemaakt. Met haar bedrijf Amavi Lifecasting maakt ze door middel van ‘bodycasting’ levensechte beelden van (delen van) volwassenen, kinderen en dieren in Friesland, Groningen en Drenthe. Anita: ,,Ik neem de familie mee in het hele bodycasting-proces, omdat juist het proces zo mooi […]

Nieuws Zanger Bob Fosko van De Raggende Manne overleden

Rockzanger en acteur Geert Timmers werd bekend onder zijn artiestennaam Bob Fosko met nummers als ‘Poep in je hoofd’. Nadat kanker bij hem was vastgesteld, bleef hij doorgaan met zijn laatste tournee.

Nieuws Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink overleden

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink is maandag overleden. Dat maakt zijn familie bekend via zijn website. Korterink werd 64 jaar geleden geboren in Rouveen. De laatste jaren woonde hij op de Veluwe, maar hield zijn exacte woonplaats omwille van zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin geheim.

Nieuws De Graafschap-icoon Henk ‘Kappertje’ Overgoor (75) overleden aan de gevolgen van corona

Voormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.oormalig De Graafschap-speler Henk ‘Kappertje’ Overgoor is donderdag aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De Gendringenaar is 75 jaar geworden.

Nieuws Voormalige Franse doelman Martini (58) overleden

Oud-doelman Bruno Martini is overleden. Dat meldt AJ Auxerre, waar de 31-voudig Franse international het grootste deel van zijn loopbaan speelde.