Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Medebedenker (37) Ice Bucket Challenge overleden aan spierziekte ALS

ALS-activist Patrick Quinn is op 37-jarige leeftijd overleden aan de spierziekte. Hij was een van de bedenkers van de zogenoemde Ice Bucket Challenge, waaraan in 2014 over de hele wereld werd meegedaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte.

Dat meldde de ALS Association, een Amerikaanse non-profitorganisatie rond de ziekte, gisteren. Ook zijn familie deelde het nieuws over zijn overlijden op Facebook. ‘Hij was voor ons allemaal een zegen, op zoveel verschillende manieren”, aldus de familie. ‘We zullen hem altijd herinneren vanwege zijn inspiratie en moed in zijn onvermoeibare strijd tegen ALS.’

Wie meedeed aan de Ice Bucket Challenge, nam een filmpje op waarin een emmer ijswater over diegene heen werd gegooid, om vervolgens iemand anders te nomineren om hetzelfde te doen. Bij de berichten op sociale media werden aandacht en donaties gevraagd voor onderzoek naar de spierziekte.

Ontdekkingen dankzij onderzoek

Dankzij de Ice Bucket Challenge heeft Patrick met zijn medebedenkers wereldwijd meer dan 220 miljoen dollar (ruim 185 miljoen euro) opgehaald. ,,Dit heeft de strijd tegen ALS enorm versneld”, aldus de ALS Association. ,,Het heeft geleid tot nieuwe ontdekkingen, uitgebreide zorg voor mensen met ALS en aanzienlijke investeringen van de overheid in ALS-onderzoek.”

Quinn zag zeven jaar geleden de golfer Chris Kennedy de Ice Bucket Challenge doen op sociale media. Kennedy daagde een familielid van zijn vrouw, Jeanette Senerchia, uit om een emmer ijswater over zich heen te gooien en daarmee op sociale media donaties te vragen voor ALS. Senerchia’s man had ALS.

Quinn, die op zijn dertigste te horen kreeg dat hij ALS had, zorgde er samen met mede-organisator Pete Frates voor dat de Ice Bucket Challenge de hele wereld over ging. Frates overleed in 2019 op 34-jarige leeftijd. 

,,Meteen nadat hij gediagnosticeerd was, besloot Patrick dat hij een verschil wilde maken in de ALS-gemeenschap”, meldde ALS Association. ,,In navolging van zijn vriend, wijlen Pete Frates, richtte Pat zijn eigen team van supporters op, Quinn for the Win, om bewustzijn en fondsen te werven voor de strijd tegen ALS.” 

Miljoenen mensen deden mee aan de Ice Bucket Challenge, onder wie veel beroemdheden zoals Bill Gates, Lady Gaga, Oprah Winfrey en Dwayne Johnson. Ook Donald Trump liet twee bakken ijswater over zich heen gooien, nog voordat hij bekendmaakte zich verkiesbaar te stellen als president van Amerika.

ALS

ALS staat ook wel bekend als motorneuronziekte of de ziekte van Lou Gehrig, vernoemd naar de New York Yankees-honkballer die eraan leed. Het is een progressieve ziekte die leidt tot verlamming, als gevolg van de dood van motorneuronen in het ruggenmerg en de hersenen. Er is nog geen remedie bekend.

Bron: AD. Geplaatst 23-11-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam ‘Komt goed’, zei de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda altijd

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag: de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda uit Groningen (1957-2020). Fluitend en zingend ging Pieter Buwalda door zijn dag. Altijd. Soulnummers, Beatlesliedjes, bluesdeuntjes. Hij was zelden stil. Soms riepen zijn collega’s hem tot de orde: ‘Piet, toe nou, het is nog niet eens […]

herinerhen
Rouw Mensenlinq introduceert herinnerHen

Iedereen heeft een verhaal, het verhaal van zijn of haar leven. Wanneer dat leven stopt, blijven de herinneringen achter. Om de herinneringen levend te houden en een ode te brengen aan het leven van je overleden dierbare, is er nu herinnerHen

Voorbereiden op later ‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

Coaching Zelfzorg, een eerste stap na het verlies van een dierbare

Eva is bij mij voor een eerste consult. Ze heeft kortgeleden haar vader verloren en het lukt haar niet de draad van het leven op te pakken. Haar vader is 85 geworden en ze krijgt vooral reacties als: mooie leeftijd, het zal wel goed zijn zo, hij heeft een mooi leven gehad… Zij ervaart het anders; het maakt haar boos. Ze is verdrietig en vooral bezig met de relatie die zij en haar vader hadden. De liefde en het begrip dat ze voor elkaar voelden, de rots in de branding die er altijd voor haar was. Die relatie kan ze nog niet missen.

Voorbereiden op later Erik werkt voor Stichting Wensambulance Noord-Nederland: ‘De dankbaarheid van mensen is grandioos om te horen’

Een laatste wens in vervulling zien gaan is iets wat veel mensen verlangen. Erik Roelfsema wil er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Hij kwam door zijn werk als ambulancechauffeur in aanraking met Wensambulance Noord-Nederland en werd al snel wenscoördinator. Erik: ,,Mijn werk als ambulancechauffeur is mijn passie geworden. Dat ik dit in mijn vrije tijd kan doen is dan erg leuk, maar het vraagt wel veel. De voldoening die het geeft is allemaal waard!’’

In memoriam Heinze Bakker (79) werd een bekende Nederlander: ‘Dat wie de skaadkant fan myn fak’

Dat de overleden Heinze Bakker uiteindelijk een van gezichten van Studio Sport zou worden, dat paste eigenlijk niet bij de bescheiden boerenzoon uit Kortezwaag (bij Gorredijk). Hij was bijvoorbeeld niet zo brutaal als Mart Smeets, zijn directe collega in Hilversum. Haantjesgedrag was hem vreemd, vertelde hij eind 2019 nog in een interview in deze krant. […]

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.