Terug
Nieuws

Luchtbuks Ria op 101-jarige leeftijd overleden

Ria van Dijk, beter bekend als ’Luchtbuks Ria’, is overleden. Tachtig jaar lang bezocht ze schiettenten op de kermis in Tilburg. Ze kreeg bekendheid door de foto’s die bij een welgemikt schot in de roos van haar gemaakt werden. Ria van Dijk stierf donderdagavond aan de gevolgen van een longontsteking in het Tilburgse zorgcentrum Het Laar waar ze woonde. Ze werd 101 jaar oud.

Dat meldt Omroep Brabant. Ria was zestien jaar oud toen ze voor de eerste keer in een schiettent op de Tilburgse kermis een foto van zichzelf schoot. Dat was in 1936. Het was destijds niet gebruikelijk dat meisjes dat deden, maar daar trok Ria zich niet veel van aan. Ria was een een vrijgevochten, onafhankelijke vrouw. Na een opleiding tot apothekersassistente opende ze voor haar dertigste een eigen drogisterij.

Honderdste verjaardag

Op haar honderdste verjaardag was er vanwege de coronapandemie geen kermis in Tilburg. Maar een schiettent kwam speciaal voor haar naar het terrein van het zorgcentrum waar ze woonde. Vanuit haar rolstoel legde ’Luchtbuks Ria’ aan, en… raak!

In 2021 verscheen het kinderboek ’Oma Luchtbuks’, waarvoor Ria van Dijk model had gestaan. „En ik heb niet eens kleinkinderen”, bekende ze bij de presentatie. Ria van Dijk bleef haar leven lang ongehuwd.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 19-11-2021