Terug
In memoriam

Leo Reawaruw streed voor waardering KNIL-militairen: ‘We zijn een strijder verloren, maar het werk is nog niet gedaan’

Het leven van Leo Reawaruw, die op 62-jarige leeftijd overleed, stond in het teken van de strijd voor eerherstel en genoegdoening voor de Ambonese gemeenschap in Nederland.

Reawaruw woonde lange tijd in Leeuwarden maar overleed in hospice Molenaar in Harlingen. Hij was een Molukse veteraan en voorzitter van de actiegroep Maluku4Maluku. Sarah de Lima, vicevoorzitter van Maluku4Maluku schrijft: ,,We zijn een strijder verloren, maar het werk is nog niet gedaan”. De actiegroep voegt eraan toe dat de Molukker een uitvaart met beperkte militaire eer krijgt. Deze vindt 12 oktober plaats.

Rust

Los van een schriftelijke verklaring wil de actiegroep geen commentaar geven op het overlijden van hun frontman. In overleg met de familie is besloten ,,rust te creëren voor Leo’’ en de pers niet te woord te staan. Reawaruw wierp zich vooral op als belangenbehartiger van de KNIL-Ambonezen (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger). Hij was zoon van een KNIL-veteraan en diende later zelf in het leger. Daarmee werd hij uitgezonden naar Libanon.

Hij werd in 1960 geboren op het Molukse eiland Ambon en verhuisde in 1963 naar Nederland. Met zijn ouders, een broer en vijf zussen belandde hij op vakantiepark De Holle Poarte in Makkum. Reawaruw herinnerde zich hoe koud ze het in het zomerhuisje hadden.

Nooit geruimd

Reawaruw was bedenker van de ‘bijzondere status voor graven van de eerste generatie KNIL Molukkers in Nederland’. In Friesland was Dokkum de eerste plaats met een graf van deze status. Het hield in dat het graf nooit geruimd mag worden. Ook werd hij ambassadeur voor de witte anjerperkjes. Hij wilde in alle Friese steden een wit anjerperk als eerbetoon aan veteranen.

Begin deze eeuw zocht Reawaruw veelvuldig de publiciteit met zijn radicale splinterorganisaties People Against Genocide (PAG) en Maluku Warchild. De laatste groepering stelde zich verantwoordelijk voor verschillende bommeldingen en kleine aanslagen met brandbommen. Justitie vervolgde Reawaruw destijds onder andere voor het leiden van een criminele organisatie, maar hij werd vrijgesproken.

‘Dapper man’

De Federatie Indische Nederlanders noemt Reawaruw „een dapper man, die zonder concessies opkwam voor de Molukse gemeenschap. En alhoewel de belangen die hij vertegenwoordigde niet onze belangen waren, heeft hij met zijn optreden groot respect afgedwongen”.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst 13-10-2022.