Door: Astrid De Wolf in Nieuws

Kamerleden praten over rouwverlof: ‘Er is tijd nodig om te wennen’

Tweede Kamerleden praten vanmiddag over de mogelijkheid van een wettelijk rouwverlof. Op dit moment is er geen verlof na het overlijden van een gezinslid. Een petitie die hiervoor pleit is inmiddels bijna 80.000 keer ondertekend.

Maar ondernemersverenigingen staan niet te springen om zo’n rouwverlof.

Marleen Oostendorp-Lancee werd op haar 37e weduwe na een kort ziekbed van haar man, beschrijft ze in een brief aan de Kamerleden. “Ik bleef achter met een tweeling van toen 5 jaar en een baby van 9 weken.”

Oostendorp-Lancee is een van de getroffenen die meedoet aan het rondetafelgesprek tussen de Kamerleden, (ervarings)deskundigen en belangenorganisaties. Het moet de Tweede Kamer een beter inzicht geven in de gevolgen van rouwverwerking op het werk.

“Alles is anders, er moet veel geregeld worden, er is tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Bij geboorte is daar in de wet in voorzien. Bij overlijden niet”, schrijft Oostendorp-Lancee. “Op dit moment is arbeidsongeschiktheid/ziekteverzuim de enige ‘oplossing’. En is men afhankelijk van een flexibele werkgever en begripvolle bedrijfsarts. Deze willekeur is onwenselijk.”

Verlof België uitgebreid

Vakbond CNV pleit voor een rouwverlof van 10 dagen. Zo’n verlof geldt sinds dit jaar al in België. Eerder kregen Belgen 3 dagen verlof na het overlijden van een gezinslid. Ook in de Tweede Kamer bereiden verschillende partijen een wetsvoorstel voor om een rouwverlof mogelijk te maken.

Uit een Kamerbrief van dit jaar blijkt dat meer Europese landen zo’n verlof hebben:

Rouwverlof in andere landen

LAND AANTAL DAGEN BETAALD?
België: 10 dagen (3 dagen verplicht tussen overlijden en uitvaart, overige 7 dagen vrij opnemen
binnen 1 jaar na overlijden)
Ja
Portugal: 2 of 5 dagen, afhankelijk van de relatie tot overledene; 14 tot 30 dagen onbetaald verlof
voor een miskraam of beëindiging van zwangerschap om medische redenen
Ja
Spanje: 2 dagen, eventueel uitgebreid tot 4 dagen wanneer nabestaande moet reizen naar uitvaart Ja
Slovenië: 1 dag (in meeste collectieve afspraken aangevuld tot 3 dagen) Ja
Frankrijk: 3 dagen voor partner, ouder, broer/zus, 5 dagen voor kind Ja
Litouwen: Tot 5 dagen Nee

In Nederland krijgen sommige werknemers al wel rouwverlof. Zij hebben daar dan recht op op grond van de cao van hun sector. In 2017 was in negen cao’s een verlofregeling opgenomen, in 2019 waren dat er al zestien. “Het is neemt toe”, zegt een woordvoerder van CNV. “Maar uiteindelijk wil je een wettelijk rouwverlof als vangnet. Dan geldt het voor alle werknemers.”

Werkgevers: wirwar van regelingen

Een van de bedrijven die al bijna tien jaar rouwverlof geeft aan de eigen werknemers is uitvaartverzorger Monuta. “Een van de redenen om (flexibel) rouwverlof te bieden als werkgever is – naast het ruimte geven voor rouw – het voorkomen van langdurig uitval na een verlies in het gezin”, schrijft topman Quinten Fraai aan de Kamerleden. “Door meteen te investeren in tijd zorgt een werkgever uiteindelijk voor betrokken en vitale werknemers die minder lang uit de running zijn, omdat ze aan rouwverwerking toekomen.”

Monuta adviseert een rouwverlof van zes weken, waarvan vier weken flexibel ingezet mogen worden. Maar andere ondernemers staan minder te springen om een verplicht rouwverlof. In brieven aan de Kamerleden ontraden de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) en ondernemersverenging ONL een wettelijk verlof.

De werkgeversclubs zeggen dat er al voldoende manieren zijn om verlof op te nemen, zoals bijvoorbeeld calamiteitenverlof, ziekteverzuim of het gebruik van het persoonlijk keuzebudget. Bovendien wijzen ze op de financiële lasten voor ondernemers die samenhangt met de ‘wirwar van verlofregelingen.’

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt de implicaties van rouw op werk. Hierin wordt ook het rouwverlof meegenomen. De uitkomsten van dat onderzoek gaan eind januari naar de Tweede Kamer.

Bron: NOS. Geplaatst 9-12-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Witte Jan Oosting uit Emmen, een terriër die van een geintje hield

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Jan Oosting uit Emmen (1948-2019).

In memoriam Boek als levend monument voor 102.000 oorlogsslachtoffers

2017 stond voor onderzoeker José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van een monsterklus. Het afgelopen jaar werkte ze aan De 102.000 Namen: een monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

In memoriam Stoffer de Jonge, de Emmenaar die Rummenigge van het veld stuurde

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde leven van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Stoffer de Jonge (1931 – 2019) uit Emmen.

In memoriam Herman Lange uit Erica, een kundig en humoristisch bestuurder

Met het overlijden van Herman Lange uit Erica verliest Drenthe een kundig, welbespraakt en humoristisch bestuurder. Hij overleed donderdagavond, op 73-jarige leeftijd.

Rouw 7 handreikingen voor omgaan met mensen in rouw

Ton Zijderveld stelde zeven handreikingen op hoe je het beste kan omgaan met een mens in rouw.

In memoriam Deze bekende Friezen overleden in 2020

In 2020 namen we afscheid van bekende politici, kunstenaars, sporters en ondernemers in Friesland en binnen- en buitenland. Een overzicht van de prominenten die ons dit jaar ontvielen. Januari 4 Jan Doeksen (84), Baaiduinen, 7 Sjoerd de Vries (78), Leeuwarden, kunstenaar 12 Aart Staartjes (81), Dronryp, acteur 12 Kees Dijker (57), Maastricht, gitarist Kobus Gaat Naar Appelscha 12 Klaas Bijleveld (78), […]

Voorbereiden op later Als de dood voor de dood

Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.

Achter de deuren van de dood De monumentenontwerper

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]