Terug
In memoriam

Journalist Paul Grijpma (1948-2022): flamboyant en rebels tegelijk

De carrière van journalist Paul Grijpma kreeg op latere leeftijd een verrassende wending. Via partner Eva, zelf actrice, kwam Grijpma op de planken terecht. Half Nederland zag hem in een Essent-reclame, bij de oosterburen raakte de geboren Tukker tevens met ’Rudi Carell-Duits’ in zwang. Hij overleed vorige maand, Grijpma werd 74 jaar.

Met zijn vrolijke lach, golvend haar en sonore stem wist Grijpma iedereen voor zich te winnen. Zijn witte shawl en groene trainingsjack zorgden er verder voor dat de Twentenaar een opvallende verschijning was. Paul Grijpma had een groot hart, en voor vrijwel iedereen een luisterend oor. Natuurlijk voor zijn kinderen Mijntje en Thijs, en als poppenkast spelende opa van Beau en Tommy.

Maar ook de minder bedeelden, zoals de gedetineerden, konden op zijn aandacht rekenen. Als aandrijver bij de bajeskrant ’Bonjo’ regelde Grijpma een kijkje op het leven achter de tralies. Zo werd hij achter zijn computer aan de Amstel gevonden, tikkend aan een laatste stukkie. Zijn grote hart had het begeven.

Pietje Bell

Flamboyant als een paradijsvogel, rebels als een Pietje Bell ging hij door het leven. „Toen hij voor het eerst bij mijn moeder aankwam, gluurde ze door de gordijnen. Of ik die oude man met die doorleefde kop echt wilde hebben? Ze voelde aan haar water dat het een Bourgondiër was”, zegt zijn vriendin Eva van Heijningen terugkijkend. „Mijn moeder wilde eigenlijk een onderwijzer of ambtenaar.”

Van Heijningen komt uit een advocatengeslacht, een keurige Haagse familie, terwijl Grijpma wegens kattenkwaad al van het nonneninternaat was gevlogen. Van Heijningen herinnert zich dat hij als ANP-journalist al eens haar vader had opgebeld, en dat zij als zeventienjarige meid de telefoon voor senior opnam. Pas een dikke twee decennia later kregen ze een relatie.

Halve wereld gezien

Toen had Paul Grijpma de halve wereld als verslaggever al gezien. Remco Meijer vertelt hoe hij bij Elsevier zijn mentor werd: „Je moest met je poten in het bluswater staan”, zo was de les. Grijpma werkte hierna als reporter achter het IJzeren Gordijn. „Hier wachten duizenden mensen”, vertelde hij met microfoon op het Journaal bij de Berlijnse Muur. Ook deed hij verslag van de Fluwelen Revolutie in Tsjecho-Slowakije en de nijpende situatie in Polen. Eerder al maakte hij de Molukse treinkaping bij De Punt mee, alsmede de problemen in Suriname na de coup. Hij werd door de ambassadeur van dat land aangeklaagd, vanwege een verhaal over de drugsmaffia, maar won in hoger beroep.

„Hij sprak goed Duits, een van zijn eerste klussen was de communicatie voor auto-importeur PON”, herinnert Van Heijningen zich. „Zo moest hij vaak naar VW in Wolfsburg.” Later deden ze samen de Duits-Nederlandse journalistenuitwisseling, en raakten verknocht aan Berlijn. Als docent trainde Grijpma jonge journalisten in het voormalige Oostblok. Verder werkte hij als stringer voor de ARD-televisie en publiceerde in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Recht door zee

Paul Grijpma was altijd recht door zee, trouw en heel gezellig. „Vaak trommelde hij zijn maten van Het Parool op, om naar Het Bijkantoor te gaan. Een eufemisme voor de kroegen op het Spui in Amsterdam”, aldus een collega.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 25-10-2022. Foto: eigen foto