Terug
In memoriam

Jan Venhuizen, oud-manager van Cuby: de Brian Epstein van Assen

Van platenverkoper bij Lampe tot manager van Cuby & the Blizzards en docent elektrotechniek. Dat is in een notendop het leven van Jan Venhuizen uit Assen. Hij overleed vorige week donderdag op 80-jarige leeftijd en werd maandagochtend in zijn woonplaats in besloten kring gecremeerd.

Jan Venhuizen was de laatste jaren een graag geziene gast in Grolloo en bij andere Cuby-gerelateerde evenementen. Altijd in voor een praatje, ook als gastheer bij het C+B Museum.

Herinneringen ophalen. Verhalen vertellen. Nooit werden die te persoonlijk. Daar hield Venhuizen niet van. Wel was hij zich terdege bewust van zijn rol als oud-manager. De altijd goedlachse en sympathieke Assenaar bleef tot aan het eind van zijn leven nauw verbonden aan de geschiedenis van de belangrijkste bluesband van Nederland.

Eerste single Stumble and Fall

De jaren zestig hebben een belangrijke impact op de inhoud van platenzaak Lampe aan de Gedempte Singel in Assen. Dat heeft de jonge twintiger Venhuizen – klassiek liefhebber van huis uit – geweten. Regelmatig lopen Harry Muskee en Eelco Gelling zijn winkel binnen.

Voor bluesfanaat Muskee importeert Venhuizen Live at Newport van John Lee Hooker. Het is dan 1963 en de start van wat komen gaat. Venhuizen bezoekt een bandrepetitie en zijn contact met platenmaatschappij CNR leidt tot de eerste single: Stumble and Fall. Hij ziet er toekomst in.

Zoals eigenaar Brian Epstein van platenzaak NEMS in Liverpool begin 1962 manager van The Beatles wordt, zo wordt Lampe-gezicht Jan Venhuizen dat drie jaar later van Cuby & the Blizzards. Met tussenpozen is hij tot 1976 manager van de band.

Een periode waarin Venhuizen de groep – inclusief Herman Brood – ver buiten Drenthe brengt, van Sarasani op Texel tot Polen. Engeland en Amerika blijven onbereikbaar, omdat Muskee er niet heen wil.

Hij had meer met de vuist op tafel moeten slaan

Tot verdriet van Venhuizen, die later toegeeft dat hij veel dingen anders had moeten aanpakken Meer zijn stempel drukken, meer met de vuist op tafel slaan. Nee, de Assenaar was te zachtaardig voor die vaak uit de bocht vliegende Blizzards.

Na de Cuby-periode sloeg Venhuizen aan het studeren en werd hij leraar elektrotechniek en wis- en natuurkunde op het latere Noorderpoort-college in Groningen. Een periode waarin hij bewust afstand neemt van Cuby & the Blizzards en met name Muskee.

Een mooi en dankbaar stuk bagage

Verbitterd is hij desondanks niet. In het eind 2016 verschenen boek Somebody Will Know Someday van Koert Broersma vertelt hij na jaren eindelijk zijn kant van het verhaal. Venhuizen dwingt er veel respect mee af. ,,Ik draag die jaren bij me als een mooi en dankbaar stuk bagage en daar ben ik eigenlijk best trots op. Mooi toch?”, vertrouwt hij de auteur in 2012 toe.

Bijna 55 jaar lang was Jan Venhuizen het geweten van Cuby & the Blizzards.
Een kort ziekbed werd hem drie weken na zijn tachtigste verjaardag fataal.
Muzikaal Drenthe heeft veel, héél veel aan hem te danken.

Dit artikel is geplaatst in Dagblad van het Noorden op 22-10-2019.

Jan Venhuizen en Boudewijn de Groot in 2013