Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling - alias de Beer van Bunne - op 70-jarige leeftijd is overleden.

Immers, de bijnaam van een coureur draagt per definitie bij aan de heldenstatus van een pedaleur. IJzeren Willem, de Kneet, de Kannibaal, Olifantje, le Blaireau (de das), Jerommeke, Monsieur Chrono, Supermario, El Pistolero. Het zijn wat voorbeelden.

De absolute heldenstatus bereikte de Drentse krachtpatser Jan Aling niet, maar wie een bijnaam kreeg, genoot toch reputatie in het peloton. De waardering viel hem vooral ten deel vanwege zijn prestaties als amateurrenner (75 zeges), vooral in de zeer sterke Ketting-equipe met onder andere Hennie Kuiper, Aad van den Hoek en Roy Schuiten; stuk voor stuk exponenten van de latere gouden generatie van het Nederlandse wielrennen. Aling had een sterk eindschot, toonde zich zeer strijdlustig en troefde regelmatig de besten van Nederland af, zoals in die tijd bijvoorbeeld Jan Raas en Cees Priem.

De boerenzoon uit Bunne, een dorpje tussen Vries en Peize, kon zijn reputatie als topamateur niet bevestigen in de rijen der professionals. Hij maakte weliswaar onderdeel uit van het gouden tijdperk (met de Tourzege van Joop Zoetemelk als klapstuk), maar wel als een renner van het tweede echelon. Voor de befaamde TI Raleigh-ploeg van Peter Post kwam hij niet in aanmerking, maar profploegen van een treetje lager boden hem van 1975 tot 1984 wel een contract aan.

Aansprekende resultaten

In dienst van Marc/Zeepcentrale koerste hij in 1979 naar zijn meest aansprekende uitslagen met top-20 klasseringen in de E3-Prijs, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat leverde hem een jaar later een plek op als wegkapitein bij de ambitieuze wielerploeg van HB Alarmsystemen, maar zoals vaker in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw sneuvelden teams van minder allooi even snel als zij ontstonden. In zijn periode als prof won hij zesmaal.

Nadat Aling eenmaal beroepsrenner was geworden, verkaste hij van Noord-Drenthe naar Noord-Brabant, omdat het in deze regio nu eenmaal te doen was in het wielermetier. Hij verscheen weliswaar aan de start in grote klassiekers en begon tweemaal aan de Ronde van Spanje (1976,1980, beide keren voortijdig afgestapt), maar voor zijn werkgevers reed hij overwegend eendagswedstrijden en kermiskoersen op het Vlaamse platteland.

Drents schaatskampioen

Opmerkelijk genoeg blonk Aling ook uit in andere sporten. Hij was een talentvol jeugddoelman bij VAKO uit Vries en werd eenmaal Drents kampioen allround schaatsen. Generatiegenoot en de later wereldkampioen Harm Kuipers (afkomstig uit Norg) adviseerde hem als training te gaan fietsen en dat betekende zijn carrièreswitch.

De Beer van Bunne getroffen door een hartstilstand. Daarvan herstelde hij in het ziekenhuis van Eindhoven niet meer.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst 27-5-2020

Fotocredit: Cor Vos

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Bart spreekt op eenzame uitvaarten: ‘Ook al hoort niemand het, het is toch goed dat er wat gezegd wordt aan het einde van iemands leven’

Het komt maar enkele keren per jaar voor, een eenzame uitvaart. Bij eenzame uitvaarten zijn geen nabestaanden aanwezig, of is het onbekend wie de overledene is. Als voormalig stadsdichter van Groningen bedacht Bart FM Droog dat het een mooie taak zou zijn om gedichten te schrijven en voor te dragen op deze bijzondere uitvaarten. Bart: ,,Het is enorm eervol werk om te doen, iemand krijgt toch op een respectvolle manier zijn afscheid.’’

In memoriam Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 – 2019) uit Barger-Compascuum.

In memoriam Co van der Pol was een markante persoonlijkheid

De heer J.J. (Co) van de Pol, oud-directeur van de toenmalige zuivelcoöperatie NCZ Coberco (nu FrieslandCampina) is op 25 september op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was een markante persoonlijkheid die de coöperatie ten gunste van de leden-veehouders spectaculair deed groeien.

Nieuws Japanse ontwerper Yamamoto overleden, de man die David Bowie inspireerde

De Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto, onder meer bekend van zijn ontwerpen voor David Bowie, is overleden. Yamamoto leed aan leukemie en is vorige week op 76-jarige leeftijd overleden. De modeontwerper stond bekend om zijn avant-garde kostuums. Ook combineerde hij traditionele Japanse prints met felle kleuren en maakte hij daar bijzondere ontwerpen van. Yamamoto debuteerde in […]

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Nieuws Modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin is op 98-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Zweedse acteur Max von Sydow overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf grote bekendheid door zijn samenwerking met de befaamde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in elf films van zijn landgenoot, waaronder Het Zevende Zegel uit 1957 met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt.

herinerhen
HerinnerHen Oene Jan de Haan

Oene is 53 jier wurden en eindelijk stoppe mei roken. Oer de dea sei der. “Ik hoef gjin Blommen! Yn de finsterbank stiet wol in kaktus, nim dy mar mei. Want dy is krekt sa stiklich as ik en ek krekt sa seft fan binnen.