Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling - alias de Beer van Bunne - op 70-jarige leeftijd is overleden.

Immers, de bijnaam van een coureur draagt per definitie bij aan de heldenstatus van een pedaleur. IJzeren Willem, de Kneet, de Kannibaal, Olifantje, le Blaireau (de das), Jerommeke, Monsieur Chrono, Supermario, El Pistolero. Het zijn wat voorbeelden.

De absolute heldenstatus bereikte de Drentse krachtpatser Jan Aling niet, maar wie een bijnaam kreeg, genoot toch reputatie in het peloton. De waardering viel hem vooral ten deel vanwege zijn prestaties als amateurrenner (75 zeges), vooral in de zeer sterke Ketting-equipe met onder andere Hennie Kuiper, Aad van den Hoek en Roy Schuiten; stuk voor stuk exponenten van de latere gouden generatie van het Nederlandse wielrennen. Aling had een sterk eindschot, toonde zich zeer strijdlustig en troefde regelmatig de besten van Nederland af, zoals in die tijd bijvoorbeeld Jan Raas en Cees Priem.

De boerenzoon uit Bunne, een dorpje tussen Vries en Peize, kon zijn reputatie als topamateur niet bevestigen in de rijen der professionals. Hij maakte weliswaar onderdeel uit van het gouden tijdperk (met de Tourzege van Joop Zoetemelk als klapstuk), maar wel als een renner van het tweede echelon. Voor de befaamde TI Raleigh-ploeg van Peter Post kwam hij niet in aanmerking, maar profploegen van een treetje lager boden hem van 1975 tot 1984 wel een contract aan.

Aansprekende resultaten

In dienst van Marc/Zeepcentrale koerste hij in 1979 naar zijn meest aansprekende uitslagen met top-20 klasseringen in de E3-Prijs, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat leverde hem een jaar later een plek op als wegkapitein bij de ambitieuze wielerploeg van HB Alarmsystemen, maar zoals vaker in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw sneuvelden teams van minder allooi even snel als zij ontstonden. In zijn periode als prof won hij zesmaal.

Nadat Aling eenmaal beroepsrenner was geworden, verkaste hij van Noord-Drenthe naar Noord-Brabant, omdat het in deze regio nu eenmaal te doen was in het wielermetier. Hij verscheen weliswaar aan de start in grote klassiekers en begon tweemaal aan de Ronde van Spanje (1976,1980, beide keren voortijdig afgestapt), maar voor zijn werkgevers reed hij overwegend eendagswedstrijden en kermiskoersen op het Vlaamse platteland.

Drents schaatskampioen

Opmerkelijk genoeg blonk Aling ook uit in andere sporten. Hij was een talentvol jeugddoelman bij VAKO uit Vries en werd eenmaal Drents kampioen allround schaatsen. Generatiegenoot en de later wereldkampioen Harm Kuipers (afkomstig uit Norg) adviseerde hem als training te gaan fietsen en dat betekende zijn carrièreswitch.

De Beer van Bunne getroffen door een hartstilstand. Daarvan herstelde hij in het ziekenhuis van Eindhoven niet meer.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst 27-5-2020

Fotocredit: Cor Vos

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Jisk Teitsma en Tine Teitsma-Siccama

Ja, ik wil. In voor- en tegenspoed tot de dood ons scheidt. Op de trouwfoto staan een lange jongeman met golvende haren en een stralende jongedame in lichtblauwe trouwjurk. Jisk en Tine. Het begin van een lang en
gelukkig huwelijk. Samen werkten ze aan de toekomst terwijl ze elkaar vrij lieten om eigen passies te volgen.

Nieuws Oud-international Frits Flinkevleugel overleden

Voormalig international Frits Flinkevleugel is op 80-jarige leeftijd overleden. De verdediger speelde tussen 1955 en 1977 voor DWS en FC Amsterdam en speelde elf interlands voor het Nederlands elftal, meldt zijn voormalige club DWS.

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Nieuws Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg overleden

Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg is zaterdag in Amsterdam overleden. Verburg is 64 jaar geworden.

Nieuws Voormalig wielrenster Eva Mottet overleden

Voormalig wielrenster Eva Mottet, de dochter van de Franse oud-prof Charly Mottet, is deze week op 25-jarige leeftijd overleden. Het is nog onbekend wat er is gebeurd met de Francaise.

Voorbereiden op later ‘River flows in you’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: instrumentale muziek . ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in […]

Uitvaart ‘Corona-uitvaarten’: laveren tussen emotie en realiteit

Corona, een woord dat ik alleen kende van een bekend biermerk, maar niet van een virus dat de hele wereld momenteel in zijn greep houdt. Een vreselijk virus dat letterlijk levens verwoest.

Nieuws Vijf jaar crematorium De Lariks in Hardenberg: Respectvol afscheid nemen in een groene omgeving.

Op 10 maart 2021 viert Crematorium De Lariks haar vijfjarig bestaan. Alle reden om deze bijzondere onderneming te bezoeken en samen met mede-eigenaar en initiatiefneemster Birgit Rusken terug te kijken op een half decennium afscheid nemen in deze regio. ‘Eigenlijk is het idee van een crematorium voor de regio Twenterand, Vechtdal en Drenthe ontstaan op […]