Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling - alias de Beer van Bunne - op 70-jarige leeftijd is overleden.

Immers, de bijnaam van een coureur draagt per definitie bij aan de heldenstatus van een pedaleur. IJzeren Willem, de Kneet, de Kannibaal, Olifantje, le Blaireau (de das), Jerommeke, Monsieur Chrono, Supermario, El Pistolero. Het zijn wat voorbeelden.

De absolute heldenstatus bereikte de Drentse krachtpatser Jan Aling niet, maar wie een bijnaam kreeg, genoot toch reputatie in het peloton. De waardering viel hem vooral ten deel vanwege zijn prestaties als amateurrenner (75 zeges), vooral in de zeer sterke Ketting-equipe met onder andere Hennie Kuiper, Aad van den Hoek en Roy Schuiten; stuk voor stuk exponenten van de latere gouden generatie van het Nederlandse wielrennen. Aling had een sterk eindschot, toonde zich zeer strijdlustig en troefde regelmatig de besten van Nederland af, zoals in die tijd bijvoorbeeld Jan Raas en Cees Priem.

De boerenzoon uit Bunne, een dorpje tussen Vries en Peize, kon zijn reputatie als topamateur niet bevestigen in de rijen der professionals. Hij maakte weliswaar onderdeel uit van het gouden tijdperk (met de Tourzege van Joop Zoetemelk als klapstuk), maar wel als een renner van het tweede echelon. Voor de befaamde TI Raleigh-ploeg van Peter Post kwam hij niet in aanmerking, maar profploegen van een treetje lager boden hem van 1975 tot 1984 wel een contract aan.

Aansprekende resultaten

In dienst van Marc/Zeepcentrale koerste hij in 1979 naar zijn meest aansprekende uitslagen met top-20 klasseringen in de E3-Prijs, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat leverde hem een jaar later een plek op als wegkapitein bij de ambitieuze wielerploeg van HB Alarmsystemen, maar zoals vaker in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw sneuvelden teams van minder allooi even snel als zij ontstonden. In zijn periode als prof won hij zesmaal.

Nadat Aling eenmaal beroepsrenner was geworden, verkaste hij van Noord-Drenthe naar Noord-Brabant, omdat het in deze regio nu eenmaal te doen was in het wielermetier. Hij verscheen weliswaar aan de start in grote klassiekers en begon tweemaal aan de Ronde van Spanje (1976,1980, beide keren voortijdig afgestapt), maar voor zijn werkgevers reed hij overwegend eendagswedstrijden en kermiskoersen op het Vlaamse platteland.

Drents schaatskampioen

Opmerkelijk genoeg blonk Aling ook uit in andere sporten. Hij was een talentvol jeugddoelman bij VAKO uit Vries en werd eenmaal Drents kampioen allround schaatsen. Generatiegenoot en de later wereldkampioen Harm Kuipers (afkomstig uit Norg) adviseerde hem als training te gaan fietsen en dat betekende zijn carrièreswitch.

De Beer van Bunne getroffen door een hartstilstand. Daarvan herstelde hij in het ziekenhuis van Eindhoven niet meer.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst 27-5-2020

Fotocredit: Cor Vos

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.

Nieuws Pianist Daniël Wayenberg overleden

De Nederlandse pianist Daniël Wayenberg is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, meldt de pianist Martin Oei, met wie Wayenberg de laatste jaren samenwerkte.

Uitvaart Een laatste groet aan de overledene

‘Een lied zingen was het laatste wat ik voor haar kon doen’

Online onsterfelijkheid De vergankelijkheid van WhatsApp

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Docters van Leeuwen
Nieuws Ex-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen overleden

Oud-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen is overleden. Meerdere mensen die met hem hebben gewerkt bevestigen berichtgeving door de NOS hierover. Docters van Leeuwen is 75 jaar geworden. Hij was al enige maanden ziek. Docters van Leeuwen was een van de bekendste ambtenaren van Nederland, achtereenvolgens als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en voorzitter van […]

Uitvaart Kinderen mee naar de uitvaart? Zo betrek je ze erbij.

De dood kan ingewikkeld zijn voor (jonge) kinderen. Ze begrijpen niet goed wat ‘dood’ is en hoe ze het verlies van een dierbare moeten verwerken. Voor volwassenen is het soms lastig om met kinderen over de dood te praten. Een mooie manier om hieraan bij te dragen kan zijn door ze een rol te geven tijdens de uitvaart of ze actief te betrekken. Hoe doe je dat?  Door kinderen bij een uitvaart te betrekken, […]

Nieuws Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Na een kort ziekbed is de vroegere minister van Onderwijs en prominente PvdA’er Jos van Kemenade overleden. Hij was 82 jaar.

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.