Terug
Voorbereiden op later

Is je kind bang voor de dood? Zo kun je hem als ouders helpen

Bang zijn voor de dood is een angst die we misschien allemaal weleens ervaren. Zomaar plotseling, als we dreigen een dierbare te verliezen of wellicht als je zelf in een levensbedreigende situatie komt.

Maar niet alleen bij volwassenen, ook bij kinderen komt deze angst regelmatig voor. Heeft jouw kind hier last van? Zo ga je er als ouders mee om.

Angst voor de dood komt veel voor bij kinderen rond de zes en zeven jaar oud. Op deze leeftijd krijgen ze vaak het besef dat de dood iets permanents en onvermijdelijks is, en dat kan angst veroorzaken. Maar ook het verliezen van een huisdier of familielid kan deze angst opwekken.

Toch komt het vaak heel plotseling, zonder aanwijsbare reden. Zo ook bij het achtjarige zoontje van Mandy: ‘Opeens begon mijn zoontje iedere avond over de dood. Hij wilde veel weten, en was heel bang om zelf dood te gaan of om ons te verliezen. Hij wilde weten of je alleen maar zwart ziet als je dood bent, en of hij mij dan nog kon zien. Ik vond het best lastig wat ik daarop moest antwoorden.’

Een kind helpen als hij bang is voor de dood

Heb jij hetzelfde probleem als Mandy? Dit kun je als ouders doen.

Neem het serieus

Als je kind aangeeft bang te zijn voor de dood, neem dit dan serieus. Ga het gesprek met je kind aan en luister rustig naar wat hij of zij te zeggen heeft. Bespreek alle angsten die er zijn en lach ze niet weg, ook niet als ze voor jou onbenullig klinken. Leg je telefoon even aan de kant en geef je kind de volle aandacht.

Blijf rustig en sterk

In deze situatie moet jij de volwassene zijn. Je kind heeft er niets aan als jij in paniek raakt of zenuwachtig doet. Maak je ook niet direct zorgen over je kind. Bang zijn voor de dood is namelijk helemaal niet vreemd.

Bevestig de realiteit

We gaan allemaal een keer dood, dat is nu eenmaal de harde realiteit. Het heeft niet veel zin om er doekjes omheen te winden of het mooier te maken dan dat het is. Vertel dus ook gewoon dat dit iets is dat bij het leven hoort en dat het oké is. Zeg ook niet dat dode mensen “slapen” hierdoor kunnen kinderen slaapproblemen ontwikkelen.

Wees eerlijk en positief

Je kind heeft waarschijnlijk veel vragen en misschien heb jij ook niet alle antwoorden, dat kun je gewoon eerlijk zeggen. Benader het zo positief mogelijk. Je kunt je kind vertellen dat een overledenen altijd in je hart blijft en dat de herinneringen altijd blijven bestaan. Vertel ook dat de kans heel groot is dat jullie super oud worden en eerst een mooi leven gaan leiden.

Prijs het leven

Leer je kind te genieten van het leven, van de mooie kleine dingen. Benoem samen de dingen waar jullie dankbaar voor zijn, zoals gezondheid, liefde en gezelligheid.

Plan een moment

Heeft je kind langere tijd last van zijn angst? Plan dan dagelijks een momentje om al zijn zorgen te bespreken. Hooguit tien minuten, zo kan je kind zijn hart luchten en beperk je het toch tot een bepaalde mate.

Naar een expert

Is de angst van je kind langdurig of beperkt het hem in zijn dagelijks leven? Zoek dan contact met een expert.

Bron: JMouders. Geplaatst 6-9-2023. Foto: Schutterstock