Door: Team Mensenlinq in In memoriam

In memoriam Wiecher Schieving. Een reus is geveld

Een reus is geveld. Wiecher Schieving, de bekendste horecaman in Meppel en wijde omgeving, is op maandag 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel, op 74-jarige leeftijd plotseling overleden.

Hij was met hartklachten opgenomen in het Meppeler ziekenhuis. Daar verslechterde zijn gezondheid waarna de behandelend cardioloog besloot hem voor een scan naar Isala Zwolle te vervoeren voor een acute operatie. Zover mocht het niet komen.

Joodse stadgenoten

De horecawereld heeft op sociale media met grote verslagenheid gereageerd. Het noodlot sloeg op de Meppeler Bevrijdingsdag toe. Een dag waarnaar hij had toegeleefd. Wiecher Schieving die met zijn vrouw Anneke in Wanneperveen woonde, was zeer betrokken bij de geschiedenis van Meppel. Met name het lot van de Joodse stadgenoten liet hem nooit los. Hij kon er zich enorm over opwinden.

De laatste keer dat hij zich er publiekelijk over uitsprak, was tijdens de J.H. Boom Oktoberlezing die werd verzorgd door schrijfster Pauline Broekema. Tijdens het gesprek met de zaal kwam de Jodenvervolging ter sprake. De Joodse stadgenoten werden uit hun huizen gehaald door Meppeler politieagenten.

Wiecher Schieving vond dat de verontwaardiging over dit feit iedere dag in Meppel moest klinken. Hij nam het de Meppeler gemeenschap kwalijk dat zij over het zwartste hoofdstuk in de geschiedenis van Meppel doorgaans veel te lauw waren. Hij deed daarover nog eens telefonisch zijn beklag en vond dat de krant daarop moest blijven hameren.

Klein hartje

Het tekende het karakter van de mens Wiecher Schieving, een man met een grote mond, maar met een klein hartje. Hij was een gevoelsmens. Achter de fysieke façade van zijn indrukwekkende postuur ging een man schuil die altijd klaar stond voor anderen. Hij hielp waar hij kon. Hij mocht dan bekend staan als een soms harde zakenman, de mensen die hem echt kenden, wisten wel beter.

Schieving was een succesvolle horecaondernemer. Hij kon glimlachen als hij in de krant werd omschreven als een horecatycoon. Het bekendste bedrijf dat hij ooit opzette, was discotheek Lord Nelson aan het Prinsenplein. Met vereende krachten werden de panden omgetoverd tot een dancing waar vele generaties elkaar hebben ontmoet, waar relaties ontstonden en wellicht ook op losse schroeven kwamen te staan. Op enig moment begon hij jaarlijks een reünie te organiseren onder de naam Classic Night. Dj’s van vroeger maakten weer furore.

Anekdotes

Wiecher Schieving was een man van het verhaal, van anekdotes. In wachtkamers bij artsen en in de polikliniek van het ziekenhuis had hij altijd het hoogste woord. De patiënten hingen aan zijn lippen en vonden het jammer als ze naar binnen werden geroepen. Zijn stemgeluid was legendarisch. Fluisteren was niet aan hem besteed. Hij kon tekeer gaan als er in zijn ogen verkeerde besluiten werden genomen.

Tot aan een recente ziekenhuisopname voor een nieuwe knie fulmineerde hij tegen het gemeentelijke voornemen om de Groenmarkt, waaraan het door hem samen met Bas Nijstad opgerichte cafe De Kansel is gevestigd, autovrij te maken. Hij pleitte hartstochtelijk voor het behoud van een tiental kort-parkeerplaatsen. Hij leek met wethouder Roelof Pieter Koning in de richting van een akkoord te komen.

Wiecher was een man met humor. Jarenlang maakte hij samen met filmer William ten Kate hilarische mini-documentaires voor het Meppeler Sportgala. Jarenlang was Jan de Vries zijn belangrijkste figurant. Wiecher acteerde alsof hij een beroemd sportman was. Hij ging onder andere te water in Bartlehiem om onder het wereldberoemde bruggetje zwemmend aan te komen.

Ondernemersgeest

De afgelopen jaren deed hij het ogenschijnlijk wat kalmer aan. Hij verpachtte zijn horecabedrijven en besteedde veel aandacht aan zijn vrouw Anneke. Als rasechte Meppeler die ’s zomers in Wanneperveen woonde, volgde hij het Meppeler nieuws op de voet. De Meppeler Courant was zijn lijfblad. Hij hekelde soms het naar zijn mening te lokale karakter, want ook het Olde Wief moest bijvoorbeeld over zijn idool Max Verstappen schrijven.

De verslaggevers schreven graag over Schieving. Hij zorgde altijd voor gespreksstof. Nooit hoefde hij een artikel na te lezen. „Jullie kennen me toch. Schrijf maar, zoals ik het heb gezegd.” Zijn bronzen stem is nu voor altijd verstomd.

Bron Meppeler Courant. Geplaatst 14-4-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Nooit meer even binnenstappen bij Henk: afscheid van een icoon uit de Groningse stripwereld

Eigenaar Henk Drenth van stripwinkel Zinnebeeld in Groningen is overleden. Zijn familie en vrienden herinneren hem als een sociaal-gevoelig mens voor wie zijn gezin op de eerste plaats kwam. En daarna dan toch echt de strips. Hij laat een vrouw en een zoon achter. Henk werd 62 jaar.

Nieuws Surinaamse oud-premier Sedney overleden

De Surinaamse oud-premier Jules Sedney is op 97-jarige leeftijd overleden. Sedney was premier van 1969 tot 1973. Twee jaar na zijn premierschap werd Suriname onafhankelijk.

Rouw Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto’s. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips. Spreek af en herdenk  Vind je het fijn om samen met […]

Nieuws Coronavirus wordt Britse rapper Ty fataal.

De Britse rapper Ty is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat schrijft The Guardian donderdag. De muzikant brak in 2001 door in hiphopkringen en werd drie jaar later genomineerd voor een Mercury Prize. Hij is 47 jaar geworden.

Nieuws Nederlander onder doden crash raceboot voor kust Venetië

Een recordpoging met een raceboot voor de kust van Venetië is drie mensen fataal geworden. Onder de slachtoffers is een Nederlander, zo melden de Italiaanse zender RAI en de Britse omroep BBC. Een vierde inzittende raakte gewond.

Nieuws Uitvaartbranche laat regel enkel eerstegraads familie varen: vanaf nu maximaal dertig personen

Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. Eerder vandaag besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads familieleden welkom zijn op de dienst. Vanmiddag is dat aangepast naar maximaal dertig personen.

Achter de deuren van de dood De videograaf

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Airborneveteraan John Waddy (100) overleden

Kolonel John Llewellyn Waddy uit het Britse Taunton is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Market Garden Veterans Association. Waddy was waarschijnlijk de laatste Britse oorlogsveteraan die met de rang van officier de Slag om Arnhem in september 1944 meemaakte. Hij kwam tot enkele jaren geleden nog regelmatig naar de jaarlijkse Airborneherdenkingen in de […]