Door: Team Mensenlinq in In memoriam

In memoriam Wiecher Schieving. Een reus is geveld

Een reus is geveld. Wiecher Schieving, de bekendste horecaman in Meppel en wijde omgeving, is op maandag 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel, op 74-jarige leeftijd plotseling overleden.

Hij was met hartklachten opgenomen in het Meppeler ziekenhuis. Daar verslechterde zijn gezondheid waarna de behandelend cardioloog besloot hem voor een scan naar Isala Zwolle te vervoeren voor een acute operatie. Zover mocht het niet komen.

Joodse stadgenoten

De horecawereld heeft op sociale media met grote verslagenheid gereageerd. Het noodlot sloeg op de Meppeler Bevrijdingsdag toe. Een dag waarnaar hij had toegeleefd. Wiecher Schieving die met zijn vrouw Anneke in Wanneperveen woonde, was zeer betrokken bij de geschiedenis van Meppel. Met name het lot van de Joodse stadgenoten liet hem nooit los. Hij kon er zich enorm over opwinden.

De laatste keer dat hij zich er publiekelijk over uitsprak, was tijdens de J.H. Boom Oktoberlezing die werd verzorgd door schrijfster Pauline Broekema. Tijdens het gesprek met de zaal kwam de Jodenvervolging ter sprake. De Joodse stadgenoten werden uit hun huizen gehaald door Meppeler politieagenten.

Wiecher Schieving vond dat de verontwaardiging over dit feit iedere dag in Meppel moest klinken. Hij nam het de Meppeler gemeenschap kwalijk dat zij over het zwartste hoofdstuk in de geschiedenis van Meppel doorgaans veel te lauw waren. Hij deed daarover nog eens telefonisch zijn beklag en vond dat de krant daarop moest blijven hameren.

Klein hartje

Het tekende het karakter van de mens Wiecher Schieving, een man met een grote mond, maar met een klein hartje. Hij was een gevoelsmens. Achter de fysieke façade van zijn indrukwekkende postuur ging een man schuil die altijd klaar stond voor anderen. Hij hielp waar hij kon. Hij mocht dan bekend staan als een soms harde zakenman, de mensen die hem echt kenden, wisten wel beter.

Schieving was een succesvolle horecaondernemer. Hij kon glimlachen als hij in de krant werd omschreven als een horecatycoon. Het bekendste bedrijf dat hij ooit opzette, was discotheek Lord Nelson aan het Prinsenplein. Met vereende krachten werden de panden omgetoverd tot een dancing waar vele generaties elkaar hebben ontmoet, waar relaties ontstonden en wellicht ook op losse schroeven kwamen te staan. Op enig moment begon hij jaarlijks een reünie te organiseren onder de naam Classic Night. Dj’s van vroeger maakten weer furore.

Anekdotes

Wiecher Schieving was een man van het verhaal, van anekdotes. In wachtkamers bij artsen en in de polikliniek van het ziekenhuis had hij altijd het hoogste woord. De patiënten hingen aan zijn lippen en vonden het jammer als ze naar binnen werden geroepen. Zijn stemgeluid was legendarisch. Fluisteren was niet aan hem besteed. Hij kon tekeer gaan als er in zijn ogen verkeerde besluiten werden genomen.

Tot aan een recente ziekenhuisopname voor een nieuwe knie fulmineerde hij tegen het gemeentelijke voornemen om de Groenmarkt, waaraan het door hem samen met Bas Nijstad opgerichte cafe De Kansel is gevestigd, autovrij te maken. Hij pleitte hartstochtelijk voor het behoud van een tiental kort-parkeerplaatsen. Hij leek met wethouder Roelof Pieter Koning in de richting van een akkoord te komen.

Wiecher was een man met humor. Jarenlang maakte hij samen met filmer William ten Kate hilarische mini-documentaires voor het Meppeler Sportgala. Jarenlang was Jan de Vries zijn belangrijkste figurant. Wiecher acteerde alsof hij een beroemd sportman was. Hij ging onder andere te water in Bartlehiem om onder het wereldberoemde bruggetje zwemmend aan te komen.

Ondernemersgeest

De afgelopen jaren deed hij het ogenschijnlijk wat kalmer aan. Hij verpachtte zijn horecabedrijven en besteedde veel aandacht aan zijn vrouw Anneke. Als rasechte Meppeler die ’s zomers in Wanneperveen woonde, volgde hij het Meppeler nieuws op de voet. De Meppeler Courant was zijn lijfblad. Hij hekelde soms het naar zijn mening te lokale karakter, want ook het Olde Wief moest bijvoorbeeld over zijn idool Max Verstappen schrijven.

De verslaggevers schreven graag over Schieving. Hij zorgde altijd voor gespreksstof. Nooit hoefde hij een artikel na te lezen. „Jullie kennen me toch. Schrijf maar, zoals ik het heb gezegd.” Zijn bronzen stem is nu voor altijd verstomd.

Bron Meppeler Courant. Geplaatst 14-4-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

In memoriam Drentse zakenman Peter Langendijk was gezien in de jetset maar eindigde als zwerver

Hij woonde in die jaren ’80 en ’90 inderdaad in die provincie, maar ondernemer Peter Langendijk werd in 1942 geboren in Beverwijk. Hij maakte faam met het opkopen en reorganiseren van slecht lopende bedrijven die onder zijn hoede weer winstgevend werden. Het maakte hem tot een geziene figuur in de jetset. Vorige week zondag overleed hij aan een hartstilstand, na een bestaan als zwerver dat volgde op zijn succesjaren als zakenman.

In memoriam Herman Lange uit Erica, een kundig en humoristisch bestuurder

Met het overlijden van Herman Lange uit Erica verliest Drenthe een kundig, welbespraakt en humoristisch bestuurder. Hij overleed donderdagavond, op 73-jarige leeftijd.

Geen categorie Niet naar de uitvaart van je broer of oma? Je bent alleen nog welkom als je eerstegraads bloedverwant of aanverwant bent

Alleen eerstegraads bloed- en aanverwanten mogen nog een uitvaart bijwonen, zo luidt het dringende advies van koepelorganisaties voor uitvaartondernemingen.

Nieuws James Bond- en Inception-acteur Earl Cameron (102) overleden

Earl Cameron, een van de eerste zwarte acteurs die een succesrijke carrière in de Britse film- en tv-industrie had, is gisteren op 102-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Britse media. De op Bermuda geboren acteur debuteerde in 1951 in de speelfilm Pool of London, waarin hij meteen een van de hoofdrollen voor zich opeiste. Dat was […]

Nieuws Bonnie Pointer van The Pointer Sisters overleden.

Bonnie Pointer, bekend van de Amerikaanse popgroep The Pointer Sisters, is maandagochtend op 69-jarige leeftijd overleden.

Nieuws Acteur Jerry Stiller op 92-jarige leeftijd overleden

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, acteur Ben Stiller, gemeld via sociale media. “Hij is een natuurlijke dood gestorven. Hij was een geweldige vader en opa, en 62 jaar lang de beste echtgenoot voor Anne. Hij zal heel erg gemist worden.”

Voorbereiden op later Je digitale nalatenschap – wat heb jij geregeld?

Wanneer een dierbare overlijdt, erven nabestaanden vaak de eigendommen van de overledene. De één erft een aantal CD’s, de ander een mooi schilderij en overige eigendommen gaan misschien wel naar de kringloopwinkel. Maar hoe gaat dat met ons digitale nalatenschap? Hoe laten we onze digitale eigendommen na? Wat gebeurt er met onze social media-accounts en waar zijn we eigenlijk eigenaar van?