Terug
In memoriam

In memoriam: Het ongeluk leek haar te achtervolgen, maar Olivia Newton-John zocht altijd het positieve

Zangeres en actrice Olivia Newton-John, wereldberoemd dankzij de film Grease, is overleden. Ze werd 73. Newton-John vocht al dertig jaar tegen borstkanker, maar ze bleef altijd zingen.

„Het is wat ik heel mijn leven heb gedaan. Zingen ís mijn leven.” Een portret van een vrouw die niet gespaard werd door het lot.

„Dame Olivia Newton-John (73) is vanochtend vreedzaam heengegaan op haar ranch in Zuid-Californië, omringd door haar familie en vrienden.” Zo gaat de boodschap die maandagavond gedeeld werd op het officiële Instagramaccount van de actrice. Een specifieke doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt, maar Newton-John kampte al ruim 30 jaar met borstkanker.

Ze was op het hoogtepunt van haar roem, toen ze in 1992 de diagnose kreeg. Ze verwierf faam als de in leder gehulde Sandy in Grease , de succesfilm uit 1978. Ze had een wereldhit gescoord met Physical – zo zit hij weer in je hoofd: Let me hear your body talk, body talk . Ze had drie Grammy’s gewonnen. Acht American Music Awards. En toen dus die mokerslag. Maar Olivia Newton-John was een rasoptimist. „Ik heb kanker, ik ga ertegen vechten, ik zal overleven.” Die mentaliteit.

Zelfs toen dezelfde diagnose terugkwam in 2013, en nog eens in 2018, bleef ze strijdbaar en optimistisch. Ook al was het die laatste keer borstkanker in stadium 4, de meest ernstige versie. „Ik heb zoveel geluk dat ik er nog altijd ben, ook al heb ik dit al drie keer meegemaakt”, zei ze vorig jaar. „Ik leef hiermee. Wanneer je de diagnose kanker krijgt, dan staat er plots een tijdslimiet op je leven. Maar de waarheid is dat je morgen ook aangereden kan worden door een vrachtwagen. Je weet het niet. Daarom beschouw ik elke dag als een geschenk, zeker nu.”

100 miljoen albums

Al op haar veertiende verscheen de Engels-Australische in de schijnwerpers. Ze was toen lid van de groep Sol Four, het begin van een grote muzikale carrière. Ze scoorde de ene nummer 1-hit na de andere, bracht vier platen uit die elk meer dan twee miljoen keer over de toonbank gingen en werd het lievelingetje van pop- en countryliefhebbers. Maar het was haar hoofdrol in Grease die ook de rest van de wereld overstag deed gaan. In die muziekfilm – misschien wel de populairste aller tijden – schitterde ze aan de zijde van John Travolta. Grease katapulteerde haar naar het hoogste sterrendom.

Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden ANP

Ze was toen al eind de twintig en ze had weinig acteerervaring, maar het personage dat ze neerzette, werd iconisch. Sandy was de brave Australische uitwisselingsstudent die een romance begon met vetkuif en haantje-de-voorste Danny, op een Californische school in de jaren 1950. Zij ruilde haar zedige jurkjes in voor hoge hakken, leer en een sigaret. De fans kwamen in legioenen. „Niemand kon zich ooit voorstellen dat de film na veertig jaar nog altijd zo populair zou zijn”, zei Newton-John in 2017. „Dat iedereen me er nog straat op zou aanspreken. Het is gewoon one of those movies . En ik prijs mezelf gelukkig dat ik er deel van mocht uitmaken.”

John Travolta, haar co-ster, reageerde maandag meteen. „Mijn liefste Olivia, je maakte al onze levens zoveel beter. We zullen elkaar zien op het einde van de rit en we zullen weer samen zijn. Jouw Danny, jouw John!”

Onopgehelderde verdwijning

Olivia Newton-John werd geboren in Cambridge, in Engeland, in 1948. Toen ze vijf was, verhuisde ze met haar familie naar Melbourne, in Australië. Ze won als kind Sing, sing, sing , een talentenshow op televisie, en als tiener werd ze dus al beroemd. Haar eerste eigen album verscheen in 1966, toen ze achttien was. Ze zou uiteindelijk meer dan 100 miljoen albums verkopen en de Queen zou haar de adellijke titel van dame toekennen.

Maar ondanks haar succes werd Newton-John niet gespaard door het leven. Haar borstkankerdiagnose verplichtte haar om verschillende tournees uit te stellen en te annuleren. In 2005 verdween cameraman Patrick McDermott, haar toenmalige partner, tijdens een boottocht voor de kust van Californië. Zijn verdwijning werd nooit opgehelderd. „Het is moeilijk om daarmee te leven”, zei ze in 2006 in de talkshow van Larry King. „Het is waarschijnlijk het ergste dat ik ooit heb meegemaakt, en ik heb al een en ander meegemaakt.”

Olivia Newton-John trouwde nog met John Easterling – hij was het die haar overlijden bekendmaakte. En ondanks al haar tegenslagen en haar ziekte bleef ze altijd zingen. „Ik hou van zingen, het is alles wat ik gedaan heb sinds ik een kind was, het is alles wat ik kan, het is heel mijn leven”, zei ze in 2017. „En ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik het nog altijd kan doen.”

Bron: DVHN. Geplaatst 12-8-2022. Foto: Ⓒ ANP/HH