Terug
In memoriam

In memoriam Bauke Vaatstra, vader van vermoorde Marianne (16)

Bauke Vaatstra (85) uit De Westereen werd bekend vanwege zijn strijd om de moordenaar van zijn dochter te vinden. Vorige week dinsdag overleed de vader van Marianne aan de gevolgen van kanker.

‘Een persoon die kanker heeft, wil maar een ding……..GENEZEN’’, postte Bauke Vaatstra op 1 januari 2024 op zijn Facebookpagina. Eerder had hij zijn vrienden al laten weten ,,vanwege omstandigheden’’ geen kerstkaarten te zullen versturen.

Op 14 februari volgde op het sociale medium een update over zijn gezondheid. ,,Ik ben weer even thuis uit het MCL’’, schreef hij. ,,Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt.’’

Cadeautje

Hij verbleef vanwege zijn ziekte in zorgcentrum Brugchelencamp in zijn woonplaats. Maar voorheen woonde de oorspronkelijk uit Jistrum afkomstige Vaatstra alleen in een rijtjeswoning in De Westereen.

Tot 1 mei 1999 leefde hij een ‘gewoon’ gezinsleven. Hij was timmerman en uitvoerder bij verschillende bouwbedrijven. Hij was zoals iedereen, zei hij eens. Vader van zes kinderen, getrouwd met Maaike. De jongste, Marianne, woonde toen als enige nog thuis. Ze gold als een cadeautje. Tussen haar en de nummer vijf zat twaalf jaar.

Maar vanaf die eerste mei stonden de levens van de Vaatstra’s op hun kop. Hun zestienjarige Marianne was die nacht niet thuisgekomen na een avondje stappen. De volgende ochtend werd haar naakte, verminkte lichaam aangetroffen in een weiland.

Heit Bauke was vastberaden de dader op te sporen. ,,Ik heb altijd gezegd, als ze hem maar pakken, als ze hem maar krijgen’’, zei hij. Ook gaf hij aan te hopen dat hij de man zou vinden die het had gedaan. Dan hoefde er maar een veroordeeld te worden. ,,En dat ben ik.’’

Schok

De moord op de tiener schokte niet alleen het dorp, maar de hele provincie, zelfs het hele land. Er volgden aanhoudingen, maar DNA pleitte de verdachten vrij.

Hij voelde zich ,,verplicht ’’ de moordenaar van zijn dochter te vinden, zei hij in 2012 tegen de Leeuwarder Courant . Hij was immers haar vader. Een ,,vreselijk onvoorstelbaar’’ kwade vader.

In oktober 1999 hoorde hij dat als ,,ze’’ in december nog geen dader hadden, de zaak op de plank zou belanden. Dat mocht niet gebeuren. Hij bleef knokken, zocht de publiciteit als het onderzoek dreigde weg te zakken. Ontving helderzienden, helderhorenden en heldervoelenden, hield de deur open voor tipgevers. Hij wilde alles weten.

Arrestatie

Op de arrestatie moest de familie dertien jaar wachten. Op 18 november 2012 was het dan zover. Na een grootschalig DNA-onderzoek, waarvoor 7300 mannen uit de omgeving van de moordplek werden opgeroepen, bleek een 44-jarige boer, Jasper S., verantwoordelijk te zijn voor Mariannes dood.

Machiavelliprijs

In februari 2013 kreeg Vaatstra de Machiavelliprijs, voor een ,,opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie’’. Met zijn constante pleidooi voor een grootschalig DNA-onderzoek had hij een doorbraak bewerkstelligd in de wetgeving, luidde de toelichting.

Jasper S. werd in april 2013 veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar voor verkrachting en moord. Hij had Marianne gedood om ontmaskering te voorkomen, aldus de rechter. ,,De familie zal moeten leven met het vooruitzicht dat de moordenaar van Marianne ooit vrij zal rondlopen’’, verklaarde Vaatstra na afloop van de zitting tegenover een woud van camera’s.

De woede bleef. De naam van de moordenaar kreeg hij niet over zijn lippen. ,,De rode rat, zo noem ik hem.’’ Hij kende hem niet. Hij zou een keer naast hem hebben gestaan bij het voetballen. Maar daar wist Vaatstra niets meer van.

In een terugblik op de dag van de aanhouding in de Leeuwarder Courant van 19 november 2022 liet Vaatstra weten op ,,hem te wachten.’’ Dat dan de gevangenis restte, interesseerde hem niet.

‘Het ga jullie goed’

De vrijlating van Jasper S. zal hij niet meer meemaken. Hoewel Vaatstra op Facebook nog een controle aankondigde, nam hij op het sociale medium al wel afscheid van zijn vrienden: ,,Het ga jullie goed.’’

Op 5 maart stierf hij in het bijzijn van zijn kinderen. ,,Hij is rustig heengegaan’’, aldus zoon Freddy Vaatstra. Maandag is Bauke Vaatstra begraven. Bij Marianne.

Bron: DvhN. Geplaatst 15-3-2024 Foto: ANP

Bekijk ook het overlijdensbericht van Bauke Vaatstra hier op Mensenlinq.