Door: Team Mensenlinq in Coaching

Ik wil eindelijk mijn moeder wel weer eens terug

Mager en bleekjes zit ze tegenover me. Terwijl ze net een paar weken Portugal achter de rug heeft, ziet ze eruit alsof ze herstellende is van een heftige griep. ‘Ik heb alleen maar gebeld met mijn moeder, mijn zussen en de wijkzorg van mijn moeder. Wat een ellende, ik heb nauwelijks zon gezien’, verzucht ze. ‘Mijn man en kinderen hebben vakantie gehad, maar ik kwam gestrester thuis dan dat ik heen ging.’

Haar vader overleed plotseling. Ze was dol op haar vader, als kind al. Ze deelden hun gezamenlijke passie voor paarden. Hij kwam elke dag wel even kijken bij haar paarden en samen maakten ze lange bosritten in de landelijke omgeving waar ze woont. Ze mestten samen de stallen uit, daarbij geholpen door de kinderen. ‘Die twee zijn ook al besmet met het paardenvirus’, glimlacht ze. Haar moeder kwam niet vaak mee. ‘Die klaagde alleen maar dat mijn vader altijd weg was.’

Haar moeder was ontroostbaar toen haar man overleed. ‘Hoewel haar kinderen en kleinkinderen ook heel verdrietig waren, ging alle aandacht naar mijn moeder. Ze was constant nadrukkelijk verdrietig. Niet in staat om ook maar even met iets anders bezig te zijn. Ze huilde continu als we er waren en we gingen vaak. Heel vaak. Ik vond het ook zo zielig voor haar en het erge is: ze vond zichzelf ook zo ontzettend zielig. Zoveel zelfmedelijden, echt heel erg.’

Elke dag, soms twee keer per dag, zocht ze haar moeder op. ‘Ik wilde haar troosten, haar ondersteunen, haar helpen. Hoewel ze niet te helpen leek, ging ik steeds meer doen. Uiteindelijk regelde ik alles voor haar, deed haar boodschappen en maakte haar huis schoon. Mijn zussen wonen wat verder weg, dus het was logisch dat ik alles deed.’

Door de zorg voor haar moeder kwam ze zelf nauwelijks aan rouwen om haar vader toe. Ze werd kortaf tegen de kinderen, had geen zin meer in paardrijden en vloog direct na haar werk richting het huis van haar moeder. ‘Op een gegeven moment draaide mijn hele leven om mijn moeder. Zeker nadat ze een ongeluk had gehad in huis, werd ze steeds afhankelijker van mij. Voor de huishoudelijke klussen, de regeldingen, de administratie en het doen van boodschappen deed ze een beroep op mij. En dan belde ze me ook nog eens twee of drie per keer dag. Ik werd er gek van maar ik wist niet hoe ik het moest stoppen.’

Ze besloten er met het gezin even tussenuit te gaan. Portugal zou hun allemaal goed doen. Ze had alles geregeld voor haar moeder, maar in Portugal zat ze nog eeuwig met haar moeder aan de telefoon, moest ze haar zussen aansturen en de wijkzorg instrueren. ‘Ik liep de hele dag gestrest rond.’ 

Wat brengt je hier, vraag ik. Dan begint ze te huilen. Alle ballen in de lucht houden, het lukte allemaal tot het moment dat ze haar zoon vroeg wat hij wilde hebben voor zijn verjaardag. ‘Ik wil eindelijk mijn moeder wel weer eens terug’, antwoordde hij. ‘En toen gingen eindelijk mijn ogen open. Ik wil weer gaan leven en voor mezelf en mijn gezin kiezen. Ik wil weer moeder zijn van mijn kinderen en eindelijk gaan rouwen om mijn vader.’

Marijke Knol

Verliescoach

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Ineos-ploegleider Portal overleden

De wielerwereld is opgeschrikt door het overlijden van Nicolas Portal, ploegleider bij Team Ineos en oud-profwielrenner. De 40-jarige Fransman zou zijn overleden aan een hartinfarct. Portal behaalde meerdere successen als ploegleider. In 2013 loodste hij Chris Froome naar de overwinning in de Tour de France, als jongste ploegleider in de koers dat jaar. In de […]

Nieuws Vera Lynn (103), de zangeres van We’ll meet again, overleden

De Britse zangeres Vera Lynn is op 103-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bevestigd. De zangeres en actrice is vooral bekend van hits als We’ll Meet Again, waarvan haar vertolking enorm populair was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In memoriam Evert Baumgarten uit Meppel was kleurrijke karategrootmeester met bronzen stem

In zekere zin is Evert Baumgarten, de op maandag 19 april overleden karategrootmeester uit Meppel, een coronaslachtoffer. Sinds de corona-uitbraak werden twee geplande operaties steeds uitgesteld. Hij verging van de rugpijn door een spier die op een zenuw drukte en er lag een kunstknie op hem te wachten. De frustratie, en soms opwinding, over het […]

Uitvaart ‘Een persoonlijk en tot in detail verzorgd afscheid biedt een eerste troost’

Te midden van verdriet binnen heel korte tijd het afscheid van een dierbare regelen: het lijkt een onmogelijke taak. ,,Hoe meer je van iemand houdt en hoe meer en intenser de herinneringen aan iemand zijn, hoe groter het verdriet is wanneer je een geliefde verliest. De lege stoel, het niet meer kunnen delen van een gebeurtenis die dag… Het is de passie van Greetje Brontsema van Memorables uitvaartverzorging om te helpen om van die ingrijpende gebeurtenis een waardevolle herinnering te maken, een eerste troost.

Nieuws Danser en choreograaf Jens van Daele overleden

Choreograaf en voormalig danser Jens van Daele is zondag in Arnhem overleden, 48 jaar oud. Dat meldt zijn zakelijk leider. De in België geboren kunstenaar werkte bij het Ballet Royal Wallonie, Introdans, het Canadese O Vertigo Dance, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni.

Nieuws Market Garden-veteraan Sandy Cortmann overleden.

Market Garden-veteraan Alexander ‘Sandy’ Cortmann is op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Aberdeen. De Schot werd landelijk bekend toen hij vorig jaar voor het eerst in 75 jaar de herdenking van de operatie bijwoonde en nogmaals een parachutesprong waagde. Tot dan toe was hij als oorlogsveteraan onbekend.

Nieuws Oud-minister Til Gardeniers (94) overleden

Oud-CDA-minister Til Gardeniers is overleden. Dat heeft haar partij laten weten. Ze werd 94 jaar. Gardeniers was eind jaren 70 en in de jaren 80 minister in de kabinetten van premier Dries van Agt.

Nieuws Tekenaar van Michel Vaillant-strips Jean Graton (97) overleden

Striptekenaar Jean Graton is in Brussel op 97-jarige leeftijd overleden. Zijn stichting maakte dit nieuws over de tekenaar, bekend van de Michel Vaillant-stripboeken, bekend. De carrière van de in Frankrijk geboren Graton begon al op jonge leeftijd met illustraties in de bladen Robbedoes en Kuifje. Ook tekende hij voor de krant Les Sports. Graton begon in 1957 met de stripboeken over de […]