Door: Team Mensenlinq in Coaching

Ik wil eindelijk mijn moeder wel weer eens terug

Mager en bleekjes zit ze tegenover me. Terwijl ze net een paar weken Portugal achter de rug heeft, ziet ze eruit alsof ze herstellende is van een heftige griep. ‘Ik heb alleen maar gebeld met mijn moeder, mijn zussen en de wijkzorg van mijn moeder. Wat een ellende, ik heb nauwelijks zon gezien’, verzucht ze. ‘Mijn man en kinderen hebben vakantie gehad, maar ik kwam gestrester thuis dan dat ik heen ging.’

Haar vader overleed plotseling. Ze was dol op haar vader, als kind al. Ze deelden hun gezamenlijke passie voor paarden. Hij kwam elke dag wel even kijken bij haar paarden en samen maakten ze lange bosritten in de landelijke omgeving waar ze woont. Ze mestten samen de stallen uit, daarbij geholpen door de kinderen. ‘Die twee zijn ook al besmet met het paardenvirus’, glimlacht ze. Haar moeder kwam niet vaak mee. ‘Die klaagde alleen maar dat mijn vader altijd weg was.’

Haar moeder was ontroostbaar toen haar man overleed. ‘Hoewel haar kinderen en kleinkinderen ook heel verdrietig waren, ging alle aandacht naar mijn moeder. Ze was constant nadrukkelijk verdrietig. Niet in staat om ook maar even met iets anders bezig te zijn. Ze huilde continu als we er waren en we gingen vaak. Heel vaak. Ik vond het ook zo zielig voor haar en het erge is: ze vond zichzelf ook zo ontzettend zielig. Zoveel zelfmedelijden, echt heel erg.’

Elke dag, soms twee keer per dag, zocht ze haar moeder op. ‘Ik wilde haar troosten, haar ondersteunen, haar helpen. Hoewel ze niet te helpen leek, ging ik steeds meer doen. Uiteindelijk regelde ik alles voor haar, deed haar boodschappen en maakte haar huis schoon. Mijn zussen wonen wat verder weg, dus het was logisch dat ik alles deed.’

Door de zorg voor haar moeder kwam ze zelf nauwelijks aan rouwen om haar vader toe. Ze werd kortaf tegen de kinderen, had geen zin meer in paardrijden en vloog direct na haar werk richting het huis van haar moeder. ‘Op een gegeven moment draaide mijn hele leven om mijn moeder. Zeker nadat ze een ongeluk had gehad in huis, werd ze steeds afhankelijker van mij. Voor de huishoudelijke klussen, de regeldingen, de administratie en het doen van boodschappen deed ze een beroep op mij. En dan belde ze me ook nog eens twee of drie per keer dag. Ik werd er gek van maar ik wist niet hoe ik het moest stoppen.’

Ze besloten er met het gezin even tussenuit te gaan. Portugal zou hun allemaal goed doen. Ze had alles geregeld voor haar moeder, maar in Portugal zat ze nog eeuwig met haar moeder aan de telefoon, moest ze haar zussen aansturen en de wijkzorg instrueren. ‘Ik liep de hele dag gestrest rond.’ 

Wat brengt je hier, vraag ik. Dan begint ze te huilen. Alle ballen in de lucht houden, het lukte allemaal tot het moment dat ze haar zoon vroeg wat hij wilde hebben voor zijn verjaardag. ‘Ik wil eindelijk mijn moeder wel weer eens terug’, antwoordde hij. ‘En toen gingen eindelijk mijn ogen open. Ik wil weer gaan leven en voor mezelf en mijn gezin kiezen. Ik wil weer moeder zijn van mijn kinderen en eindelijk gaan rouwen om mijn vader.’

Marijke Knol

Verliescoach

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Delftse onderzoekers ontwikkelen een ‘levende’ doodskist

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist ontwikkeld van een levend organisme, dat normaal in wortels van bomen, planten en paddenstoelen zit. Volgens de universiteit kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen, waarmee het een verrijkte voedingsbodem levert voor alles dat boven de grond groeit. “De Living Cocoon laat […]

Nieuws The Supremes-zangeres Mary Wilson (76) overleden

LAS VEGAS – The Supremes-zangeres Mary Wilson is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat zei een woordvoerder van de zangeres tegen het tijdschrift Variety. Wilson kreeg grote bekendheid door de Amerikaanse meidengroep The Supremes, waar ze als enige van begin tot het einde lid van was.

Rouw ‘ Afscheidsritueel op zee maakt afscheid dragelijker’

Schipper Oeds begeleidt nabestaanden op het Wad

Nieuws Acteur Chadwick Boseman overleden aan kanker

Chadwick Boseman, de acteur die wereldvermaard werd door zijn rol in de superheldenfilm Black Panther, is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij al die tijd voor de buitenwereld geheim heeft gehouden. De dood van Boseman is een schok voor de Amerikaanse filmgemeenschap waar met grote verslagenheid op […]

Nieuws Indiase hockeylegende Singh overleden

De Indiase hockeylegende Balbir Singh is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek, meldt de hockeybond van zijn land.

Nieuws Amsterdamse verzetsstrijdster Betty Goudsmit overleden

De Amsterdamse verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk is zondagmorgen op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Amphora Books bekendgemaakt. Goudsmit was tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam op de crèche aan de Plantage Middenlaan vanwaaruit honderden Joodse kinderen zijn weggesmokkeld.

Nieuws Eelke Bakker, oudste man van de Benelux, overleden

Eelke Bakker, de oudste man van de Benelux, is in zijn woonplaats Dokkum overleden. Hij is 109 jaar en 280 dagen oud geworden. “Verdrietig, maar ook vervuld van trots en mooie herinneringen, laten wij u weten dat in bijzijn van zijn dierbaren is overleden onze lieve zorgzame vader, schoonvader en fantastische (oude) opa”, staat er in de rouwadvertentie.

Nieuws Zweedse schrijver Per Olov Enquist (85) overleden.

De Zweedse schrijver Per Olov Enquist is op 85-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de familie van de auteur bevestigd aan de Zweedse kranten Dagens Nyheter en Aftonbladet en de Deense krant Politiken. Enquist overleed zaterdagavond na een lange ziekte.