Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Hoe voelt het om te sterven?

Nadenken over hoe het is om dood te gaan is ingewikkeld. Niemand kan immers zijn of haar ervaring met doodgaan delen. Daardoor weten we niet hoe het zal zijn als onze tijd is aangebroken. Dat kan best eng zijn. Daarom vroeg redacteur Nienke Kruizinga zich af hoe het voelt om te sterven en zocht dit uit.

Vredig en verzoenend 

Het is lastig om te ontdekken hoe het voelt om dood te gaan, aangezien er natuurlijk maar weinig verhalen zijn die hier duidelijk bewijs voor lijken te hebben. In 2014 werd een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp door neuroloog Steven Laureys, specialist in de behandeling van coma’s. Hij verzamelde bij zijn patiënten zogeheten ‘bijna-doodervaringen’, om zo een conclusie te trekken over hoe de dood moet voelen.  

Eén ding is hij volmondig van overtuigd: doodgaan is vredig en verzoenend. Bij zijn onderzoek keek hij naar het onderzoek van Bruce Greyson, een Amerikaanse psychiater. Bruce bevestigde dat een hemelse sensatie van harmonie, vrede en verzoening kenmerkend is voor alle doodervaringen. Daarbij ervaarden ook veel patiënten het uittreden uit hun eigen lichaam. Dingen als een flashback naar het volledige leven zul je dan weer alleen in films blijven zien: volgens de onderzoeker kwam dit nauwelijks voor in de werkelijkheid. Al met al zou een negatieve doodervaring zeldzaam zijn, bevestigt Laureys.  

Het lichaam sluit af 

Later, in 2019, heeft NU.nl zich verdiept in het gevoel van doodgaan. En dan met name in wat er met je lichaam gebeurt het moment voor het sterven. Hiervoor spraken zij met Ineke Koedam, voorzitter Landelijk Expertisecentrum Sterven. Vlak voor het sterven verandert je hele metabolisme. Mensen raken bijvoorbeeld de controle kwijt over hun ontlasting, of krijgen blauwe plekken op de benen en onderrug. Wanneer je dit ziet weet je vaak dat het sterven nabij is.  

Lees ook: Wat als je bang bent voor de dood? 

Daarnaast verliest iemand die op sterven ligt zijn of haar eetlust. Het is vergelijkbaar met een griep, wanneer je ook weinig zin hebt in eten omdat je lichaam hard aan het werk is aan herstel. Het lichaam is zuinig op de hoeveelheid energie die het verbruikt. Dit zie je aan het kouder worden van handen, voeten en de neus. Het lichaam zet de warmte en energie zo lang mogelijk in om de vitale organen te beschermen. Hoewel zintuigen nog goed werken in het laatste uur voor het sterven, neemt het bewustzijn steeds verder af. Zo kan iemand die op sterven ligt jou vaak nog wel horen of zelfs ruiken, maar niet meer reageren. Hoewel omstanders soms denken dat sterven een grote lijdensweg is, heeft degene die stervende is hier vrijwel geen last van.  

Een doodervaring 

Maar wat gebeurt er dan als het einde echt in zicht komt? Na de laatste ademteug kan het hart nog eventjes doorkloppen, waarna dat steeds trager zal gaan. Hiermee vertraagt de gehele bloedsomloop. Terwijl andere organen uitvallen, blijven de vitale organen als het hart en hersenen het langst voorzien van zoveel mogelijk zuurstof. Zodra de hersenen deze aanvoer niet of minder krijgen, kunnen de spieren niet meer aangestuurd worden. Wanneer de ademhaling stopt, stopt de zuurstoftoevoer naar het hart. Wanneer er geen polsslag meer is te voelen, is de persoon officieel overleden.  

Iemand die zegt te hebben ervaren hoe het is om te sterven, is Sasha Eliasson die zijn verhaal deelde op het populaire platform Reddit. Twee keer had hij een doodervaring: één keer na een motorongeluk en de tweede keer na per ongeluk een overdosis pijnstillers te hebben genomen tijdens de revalidatie van het ongeluk. In een interview met Vice vertelt Sasha meer over zijn doodervaringen. Zo gaf Sasha aan niks te hebben gezien toen hij doodging behalve leegte. Hij vergelijkt het gevoel met een dutje, zonder een droom te hebben.  

Precies weten hoe het moment van sterven zelf voelt, zullen we waarschijnlijk nooit met zekerheid weten. Wat we wel weten is dat het (waarschijnlijk) onbekend blijft wanneer ons overlijden zal komen. Wil je alvast je nalatenschap en uitvaart goed voorbereid hebben? Dit zijn 7 dingen die je nu al kunt voorbereiden! 

Bronnen: Eos wetenschapNU.nlRedditVice 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Islamitische grafstenen
Voorbereiden op later Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland

ADVERTORIAL Moslims hebben andere gebruiken en een andere cultuur dan de meeste Nederlanders. Dat uit zich in de gewoontes, en ook in de manier waarop omgegaan wordt met rouw en de laatste rustplaats. Het zal je niet verbazen dat er veel mogelijkheden zijn voor grafstenen en -monumenten voor moslims, die door Nederlandse grafsteenspecialisten aangeboden worden. […]

Uitvaart Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaarten

Bij een uitvaart mogen maximaal 30 personen bij elkaar zijn als ze zich houden aan de maatregelen tegen het coronavirus. Misschien wordt het maximum aantal aanwezigen op 1 juli verhoogd naar 100.

Coaching December, ook een feestmaand als je rouwt?

En dan is het weer december, de maand van familie, samenzijn, gezelligheid, eten en lichtjes. Voor mensen in de rouw is het zoeken naar zingeving. Wat is het kerstfeest zonder een geliefde, waarom zou ik het nieuwe jaar vrolijk inluiden nu … er niet meer is?

Achter de deuren van de dood De afscheidsfotografe

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Voormalig VN-baas Pérez de Cuéllar overleden

Javier Pérez de Cuéllar, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is op 100-jarige leeftijd in zijn geboorteland Peru overleden. Dat maakte zijn zoon bekend. De Peruaan was vijfde baas in de historie van de volkerenorganisatie, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Pérez de Cuéllar stond van 1982 tot 1991 aan het hoofd. Hij was […]

herinerhen
Rouw Mensenlinq introduceert herinnerHen

Iedereen heeft een verhaal, het verhaal van zijn of haar leven. Wanneer dat leven stopt, blijven de herinneringen achter. Om de herinneringen levend te houden en een ode te brengen aan het leven van je overleden dierbare, is er nu herinnerHen

Rouw Rouwverwerking extra moeilijk bij overlijden coronatijd

Uitvaarten verlopen in deze tijd van corona anders dan anders. Uitvaartverzorger Catrien Coolsma (42) uit Groningen legt uit wat de haken en ogen zijn als de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen.

Erick Morillo
Nieuws I Like To Move It-dj Erick Morillo overleden.

Dj en muziekproducer Erick Morillo is op 49-jarige leeftijd overleden. De artiest werd wereldberoemd met de megahit I Like To Move It uit 1993. Het nummer, dat hij uitbracht onder de artiestennaam Reel 2 Real, stond overal ter wereld wekenlang op de eerste plek van de hitlijsten. In Nederland ging de single in mei 1994 vier weken […]