Terug
Uitvaart

Hoe bepaal je wat er op de grafsteen komt te staan?

De mogelijkheden lijken eindeloos, maar dat maakt de keuze niet altijd makkelijker. Want de tekst op een grafsteen staat immers voor altijd vast. Hier wil je goed over nadenken; naast de naam en geboorte- en sterfdatum zijn er nog véél meer extra’s om toe te voegen. 

Om te beginnen heeft een grafsteen basis informatie nodig, een paar gegevens die onmisbaar zijn. Het is gebruikelijk om in ieder geval de naam van de overledene en de geboorte- en sterfdatum te vermelden.  

Naamsvermelding 

Dit lijkt een simpel begin, maar zelfs in zoiets als een naamsvermelding kan je al veel verschillen tegenkomen. Vermeld je alleen de roepnaam, of ook alle doopnamen? En hoe wordt dit op de steen gezet? Je kan de naam voluit spellen, alleen een voornaam- of achternaamletter, of afkortingen.  

Iets anders wat doorgaans ook wordt vermeld op de steen, is de geboorte- en sterfdatum. Eventueel kan je bij de geboortedatum een sterretje en bij de sterfdatum een kruisje laten plaatsen, maar dit is niet verplicht. Daarnaast wordt ook regelmatig de geboorte- en sterfplaats onder de datums vermeld. 

Iets anders wat veelvoorkomend is, is een ‘aanhef’ op een grafsteen. Een aanhef is een korte regel die de rest van de tekst op de steen inleidt en vaak ergens bovenaan de steen staat. Een paar voorbeelden van een aanhef zijn: ‘In liefdevolle herinnering’, ‘Ter nagedachtenis aan’, of ‘Voor altijd in ons hart’.  

Persoonlijke toevoegingen  

Dan gaan we over tot de ‘extra’s’ op een grafsteen. Er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg mogelijkheden om een grafsteen zo persoonlijk mogelijk te maken. Iets wat vaker voorkomt is het benoemen van de naam van de partner, zoals: ‘Echtgenote van…’. Dit kan je ook anders doen, door te kiezen voor bijvoorbeeld ‘Onze moeder en oma’ of ‘Mijn lieve vrouw’. Zo geef je net een beetje extra betekenis aan de naam van de overledene.  

Een andere mogelijkheid voor een grafsteen is het toevoegen van afbeeldingen. Hierbij kan je denken aan bepaalde symbolen, zoals een roos, vogel of muzieknoot. Iets wat écht typerend is voor de overledene. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een foto toe te voegen aan de grafsteen. Met dit soort bijzondere toevoegingen maak je van de grafsteen een echt gedenkteken.  

Lees ook: Vijf keer originele decoratie om bij het graf te plaatsen 

De grafsteen zelf 

Voordat je een definitieve tekst kunt doorgeven, moet je natuurlijk weten wat voor grafsteen het wordt. Zo kan je ook beter bepalen hoe de tekst erop komt en hoeveel ruimte er is voor extra’s. Het kan zijn dat de overledene al een steen heeft uitgezocht. Maar als je zelf of samen met degene die komt te overlijden een steen uitzoekt, is het altijd verstandig om in je achterhoofd te houden hoeveel tekst erop moet komen. 

Een steen kan in veel verschillende vormen en maten komen. Zo kan je zelfs kiezen voor een steen in de vorm van een hart, een boomstam, of vlinder. Bedenk van tevoren ook of het gaat om een enkel graf of een dubbelgraf, waar bijvoorbeeld de partner later ook in begraven zal worden. In dat laatste geval moet er ruimte over zijn op de steen om de naam van de partner aan toe te voegen. Een te volle steen wordt onoverzichtelijk en haalt de essentie weg: een gedenkplek en rustplaats van jouw dierbare.  

Door Nienke Kruizinga-van der Wal 

Bronnen: Grafsteenwinkel